Samsung QE65Q80C – NAGYON JÓ VÁLASZTÁS

A Samsung Q80C egy jól bevált 4K TV, amely egyértelműen vonzó a játékosok és az egyszerű nézők számára. Sötét és erősen megvilágított helyiségekben egyaránt használható, ráadásul a Samsung Q80C nemcsak vizuálisan vonzó.

Ez nem csak a QLED kvantumpontjainak és ultra fényerejének köszönhető, mivel a készülék támogatja a nagy képsebességű (HFR) játékot is bármilyen HDMI-bemenetről. Ezenkívül a TV a legújabb Samsung Tizen intelligens platformmal is fel van szerelve.
A vizsgált Samsung QE65Q80C 4K HDR QLED tévé tesztjénél a 65” collos modell esetében most megpróbáljuk kideríteni, hogy miért okosabb a Q80C sorozatú tévék vásárlása, mint a csúcskategóriás QN95C, ami gyakorlatilag ugyanabban a ár-tartományban van.

Tervezés és kezelhetőség

A majdnem 28 kg súlyú (állvánnyal együtt) ez a QLED TV ezüst színű, vékony kerettel a képernyő körül. Nagyszerű látvány. A Samsung logó egy négyzet alakú, texturált fémállvány fölött van középen. A Samsung QE65Q80C tévékészülék mélysége a ház legvastagabb részén 55 mm. Ez azt sugallja, hogy falra szerelve a TV tökéletesen fog kinézni. A Samsung 65Q80C tévé a Samsung Tizen okosplatformon fut, ami elég jól felszerelt és stabil. Tehát, ha sok streaming szolgáltatásra van szükségünk, akkor jó helyen járunk.

A Tizen jelenleg teljes képernyős nyitófelülettel rendelkezik válogatott tartalommal, valamint könnyű hozzáféréssel számos alkalmazáshoz, beleértve a Netflixet, a Disney+-t, a Prime Video-t, az Apple TV-t és még sok mást. Van Samsung TV Plus is. A navigáció intuitív és dinamikus. Két távirányító közül választhatunk a felületen való navigáláshoz. Az egyik egy szabványos TM2280F távirányító, a másik pedig egy vékony napelemes leegyszerűsített alternatíva.

Mindkét távirányító rendelkezik gyorsbillentyűkkel a Netflix, a Prime Video, a Disney+ és a Samsung TV Plus számára. A TV a saját Bixby rendszerével, valamint olyan hangsegédekkel működik, mint az Amazon Alexa és a Google Assistant. Támogatja a Smart Things szolgáltatást, valamint pihentető videók gyűjteményét, és a Samsung Ambient sablonjait. Igazán vonzó a Samsung Game Hub, amelyről különféle játékokat streamelhetünk. A tévének alacsony a késleltetési értéke, játékmódban 10 ms, a Game Motion Plus kiválasztásakor pedig valamivel több, mint 13 milliszekundum.

Hangminőség

A Samsung Q80C-nak nem csak a képe, de a hangja is meglepően hatásos. A legtöbb felhasználó úgy nyilatkozott, hogy nem érzi szükségét soundbar vásárlásának. A képernyő hat irányított hangszórót rejt, köztük két magas frekvenciás hangszórót. Az összes hangprogram közül, a Q80C a Dolby Atmos-szal, valamint többcsatornás játékhanggal szól a legjobban.

Az Object Tracking Sound rendszer teljes mértékben kihasználja a hangszórókészletet, ha csak sztereó tartalom érhető el. Az eredmény egy széles és magas hangzás agresszív pszeudo-surround hangzással. A készlet a Q-Symphony módot támogató Samsung soundbarokkal is kompatibilis. A hat hangszóróból álló 2.2.2 csatornás hangrendszer 2 mélynyomóval rendelkezik. A teljes kimeneti teljesítmény 60 W.

Képminőség

A QE65Q80C TV felvonultatja a korábbi Samsung QLED modellek összes pozitív jellemzőjét. Képei eredendően világosak, jól telített árnyalatokkal és finom részletekkel. Napközben különösen alkalmas TV-nézésre és sportolásra. A feketeszint teljesítmény előnyét élvezi a közvetlen Direct háttérvilágítás, amely különösen nagy dinamikatartományú (HDR) tartalmak megtekintésekor pozitív befolyásolja a teljesítményt. Jóllehet egyértelmű, hogy a Q80C sorozatú tévék nem képesek olyan mélységet nyújtani a feketéknek, mint az OLED tévék, de ez az árkülönbözetben is megnyilvánul.

A képfeldolgozásról a Samsung Quantum 4K processzor gondoskodik mesterséges intelligenciával. Az alacsonyabb felbontású források skálázását is szabályozza. A beépített környezeti fényérzékelővel kombinálva, a processzor a képjellemzőket a rendelkezésre álló környezeti fénynek megfelelően állítja be. Ez az intelligens mód hatékonyan automatára állítja a képernyőt.

Ennek eredményeként vizuálisan minden nagyon simának tűnik. A legtöbb néző számára többnyire kielégítő ez a megoldás. Opcionálisan letilthatja ezt a módot és visszatérhet a hagyományosabb előre beállított beállításokhoz, ideértve a Filmmaker, a Dinamikus, a Normál és a Mozi változatokat.

A Samsung Q80C HDR TV teljesítménye lenyűgöző. A csúcsfényerő a 10 százalékos fehér ablakban 980 nit. Ez elég ahhoz, hogy a TV legtöbb tartalom-zavaró tónusleképezését semlegesítse. A HDR-támogatás a HDR10+, és a HLG szoftverekkel történik. Bár a HDR teljesítmény kiváló, visszatérő probléma a Dolby Vision hiánya, ami az összes Samsung TV -re jellemző. Figyelembe véve, hogy a DV-technológia ma már széles körben elterjedt, megdöbbentő, hogy a Samsung dogmatikusan nem hajlandó támogatni ezt a szabványt. Ha a néző filmrajongó, akkor biztosan érzi, hogy sok mindenről lemarad.

Lenyűgöző a Netflix letöltése és az egyszerűen „4K HDR”-nek nevezett új műsorok megtekintése. Az árnyékok alacsony részletezése teljesen elfogadható egy ilyen színvonalú megjelenítéshez. Néhány sötét részlet „kimosottnak” tűnik. A színpontosság nagy, ahogy az a Samsung kvantumpontos képernyőitől elvárható. Ha azonban egy képen a világos fehéreket fekete háttér elé állítja, akkor előjön az ún. Blooming effekt, ami néha kissé zavaró lehet.

Csatlakozások

Mind a négy HDMI támogatja a v2.1 funkciókat, és a készülék ALLM (Auto Low Latency Mode) segítségével dolgozza fel a 4K 120 Hz-es bemeneti jeleket. A játékmódhoz a TV Nvidia G-Sync és FreeSync Premium Pro funkciókkal rendelkezik, és a 3-as számú HDMI-n van eARC is.

Ezen kívül van még két USB port, egy digitális optikai audio bemenet, egy Ethernet csatlakozás, valamint csatlakozók a műhold és földi antennák számára. Van egy közös interfésznyílás is a fizetős programok csatlakoztatásához. A vezeték nélküli kapcsolatokat a Wi-Fi 5 és a Bluetooth BT5.2. technológiákkal valósítják meg.

Ajánlás

A Samsung Q80C tévé készülék nagyon jó választás, ha a költségvetésünk nem engedi meg a Samsung Neo QLED vagy Mini-LED modelleket, amelyek sokkal drágábbak, akkor méltó és nagyszerű megoldásra találunk ebben a készülékben.

A Samsung Q80C képe könnyen válhat az egész család kedvencévé. Rengeteg streamelési lehetőséggel támogatja a nagy képkocka sebességű játékokat és az intelligens platformot is. A középkategóriás QLED képernyő a játékosok és a hétköznapi nézők számára egyaránt vonzó, ugyanakkor az elvetemült mozirajongóknak némi csalódást okozhat.

A Dolby Vision HDR hiánya és a Blooming hajlam kissé rontja az összbenyomást, de a hangminőség meglepően jó. Sokan nem érzik majd szükségét egy soundbar vásárlásának és bár a Samsung Q80C nem annyira kifinomult, mint a Samsung QLED csúcsmodellje, de ilyenkor logikusan felmerülhet a „mit mennyiért” kérdés és ez esetben, az alig észlelhető technikai különbségekért, az alacsonyabb ár feltétlenül kárpótol bennünket…

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]