Samsung QN800B Neo QLED tévé – Magasra tette a mércét

Megnéztük működés közben a Samsung Neo QLED 8K technológiára épülő, Mini LED háttérvilágítású, gigantikus felbontású televíziós csúcsmodellt.

A Samsung 2021-ben döbbenetes, közel 70 százalékos piaci részesedéssel dominálta a 8K felbontású televíziók globális szegmensét. A vállalat pedig 2022-ben is mindent megtesz, hogy megőrizze erős pozícióit ebben a folyamatosan bővülő szektorban, amelyet ráadásul kizárólag nagy értékű termékek alkotnak.

A célok elérése érdekében a dél-koreai gigász idén is több új modellel lép színre, így például a Samsung QN800B típusszámú készülékkel, amely már hazánkban is beszerezhetővé vált. A papíron kifejezetten ígéretesnek tűnő terméket mi is megvizsgáltuk, leteszteltük, hogy meggyőződjünk róla, mit tud a valóságban.

Méltóságteljes megjelenés

A Samsungnál évek óta megfigyelhető trendhez illeszkedően a QN800B is méltóságteljes, letisztult készülék, mindenféle bazári csiricsárétól mentes megjelenéssel bír. A rendkívül vékony kávákkal megépített televízión az egyedüli díszítés a készülékház mentén végigfutó fémszalag.

Ha már a készülékháznál tartunk, akkor meg kell jegyezni, hogy a modell rettenetesen vékony, ami abszolút modernné, futurisztikussá teszi a külsőt. Mindez egyébként annak köszönhető, hogy a korábban már bevált módon a ki- illetve bemeneteket, valamint az elektronika egy részét egy külső dobozba, az úgynevezett One Connect Box nevű kiegészítőbe építették.

Ez a kiegészítő egyetlen, viszonylag vékony kábelen keresztül csatlakozik magához a televízióhoz, és e megoldás további előnyöket is kínál. Például a külső eszközök csatlakoztatása egyszerűbb, valamint elfelejthetjük a termékből előtekergő zavaró, kevéssé esztétikus vezetékeket is. A Samsung QN800B természetesen akár a falra is felakasztható, és a tradicionális talp is megtalálható a dobozában. Ez masszívan, stabilan tartja a hatalmas képernyőt, azonban annak forgatására és döntésére sajnos nem ad módot.

Képminőség

A Samsung QN800B televízió a cég saját fejlesztésű Mini LED háttérvilágítású Neo QLED kijelzőjére, illetve a szintén házon belülről származó, Neural Quantum Processzor 8K fantázianevű, mesterséges intelligenciát is használó képfeldolgozó processzorra épül. Mindezek alapján már lehetett arra következtetni előzetesen, hogy a kép minősége kimagasló lesz és a termék nem is okozott csalódást.

A legtöbb mai LCD televízióval ellentétben a színek egyáltalán nem fátyolosak, inkább az OLED modelleket idézően markánsan ragyognak. A készülék egyébként 1,07 árnyalat megjelenítését szavatolja és a 10 bites panelnek hála, a színgazdagság kifogástalan. És a színpontosságra sem lehet panasz, ugyanis a koloriméterrel és a szintetikus tesztszoftverekkel végzett vizsgálatok során kiderült, hogy e téren a termék kiemelkedően jól teljesít.

A készülék magától értetődően szavatolja a nagy dinamikatartományú álló és mozgóképek kezelését, azaz a fényesség az egyes képrészleteknél a tartalomtól függően állandóan, valós időben változik. Mivel a fényerő óriási, méréseink alapján eléri a 3300 nites értéket, aminek köszönhetően, a HDR megjelenítés igen-igen látványos, a végeredmény kifejezetten valósághű. A modell ráadásul a legmodernebb, dinamikus HDR10+ szabvánnyal is boldogul.

Szinén a Mini LED háttérvilágításnak és a Neo QLED technológiának köszönhető a remek kontraszt, így nincs semmi szükség a mesterséges kontrasztjavításra. A betekintési szög gyakorlatilag hibátlan, hiszen csak igen kiszorított pozícióból, teljesen oldalról tekintve a kijelzőre érzékelhető némi, igen enyhe kontrasztvesztés, és a tónusok torzulása.

A készülék 7680 x 4320 képpont megjelenítését biztosítja, azaz 8K-s. Ez egyben azt is jelenti, hogy négyszer annyi pixellel dolgozik, mint az átlagos 4K modellek, és ez az extrémen nagy felbontás döbbenetesen jó hatást gyakorol a látványvilágra. A képi világ irgalmatlanul éles, minden, még a legapróbb részlet is tökéletesen látszódik. Mindez pedig életet lehel a látványba, és egyfajta speciális teret kölcsönöz a képnek.

A probléma csak az, hogy még mindig kevés a gyári, azaz natív 8K tartalom, amivel ki lehet használni ebben a fantasztikus részletességben rejlő lehetőségeket. De szerencsére ott a már említett, neurális hálókra és mesterséges intelligenciára épülő processzor, amely képes a kisebb felbontású anyagok feljavítására. Így akár a 4K vagy Full HD tartalmakból is képes 8K hatásút kreálni.

A televízió maximális képfrissítési frekvenciája 120 Hz, azaz másodpercenként 120 képkocka, aminek a megjelenítését szavatolja a panel. Emellett támogatott a FreeSync, dinamikusan változó képfrissítési frekvencia használata, a bemeneti késleltetés pedig a méréseink alapján kiemelkedően jó. Mindebből pedig azt következik, hogy a televízió játékra is kiválóan alkalmas, és megfelelő kiegészítője lehet egy nextgen konzolnak épp úgy, mint egy csúcs gamer PC-nek.

Döbbenetes hangrendszer

A dél-koreai gyártó korábbi magasabb kategóriás termékeihez hasonlóan, a Samsung QN800B-be is az átlagosnál lényegesen komolyabb integrált audio rendszer került. A készülék egészen pontosan egy 4.2.2 csatornás, mélynyomókkal, és a készülékház felső részébe ágyazott hangszórókkal kiegészített beépített szettel rendelkezik. Ennek révén pedig a hangminőség sokkal de sokkal jobb annál, mint amit egy hagyományos televíziótól kaphatunk.

A basszusok sem hiányoznak, ebből fakadóan a dinamikára sem lehet panasz. A sztereó hangtér megteremtése megoldott, a hangerő kellően nagy, és zavaró hanghibákkal egyáltalán nem találkoztunk. Egyszóval nyugodtan ki tudjuk jelenteni, hogy ez azon kevés tv közé tartozik, amelynél nem éreztük, hogy feltétlenül szükség lenne egy külső hangrendszer beüzemelésére. Természetesen az előzetesen programozott hangmódokat nem spórolták ki és az equalizer sem hiányzik.

Sokkal okosabb tévé

A Samsung 2022-re jelentősen megújította a televíziókba szánt okos platformját és így ebbe az eszközbe is a Smart Hub új verziója került. A Tizen alapú rendszer a kiadott parancsokra kellően gyorsan reagál, és fagyásokba, idegesítő belassulásokba, vagy pláne kéretlen újraindításokba nem futottunk bele szerencsére. Egyszóval a stabilitással nincsen semmiféle gond, amit nem minden rivális megoldás mondhat el magáról.

A grafikus kezelőfelület jelentősen átalakult, de ez abszolút jót tett a kezelhetőségnek, hiszen az egyes paraméterek, menüpontok, szolgáltatások a korábbinál gyorsabban, egyszerűbben érhetők el. A platform természetesen továbbra is kommunikál magyarul, a távirányítója remek darab és ez a periféria kiváltható egy mobilos alkalmazás révén telefonnal, illetve tablettel is. Emellett a készülék együtt tud dolgozni egérrel vagy billentyűzettel is, mindez pedig nagyon hasznos lehet, ugyanis a modell számos munkával kapcsolatos szolgáltatást is kínál.

Többek között a tévéről közvetlenül elérhető a Microsoft Office 365 felhő alapú rendszer, azaz egy levelező kliens, valamint az ott tárolt dokumentumok, táblázatok, prezentációk, amelyek szerkesztésére is mód nyílik. Mindez pedig óriási segítséget nyújthat, hiszen a televízión keresztül számítógép nélkül végezhetők el munkafolyamatok. Emellett természetesen a már megszokott internetes alkalmazásokat sem spórolták ki, amelyek között megtalálhatók a népszerű videós, filmes és zenehallgatásra szánt applikációk is. A tapasztalataink alapján a Samsung ezúttal sem hibázott, és az összes fontos app megtalálható a kínálatban.

Gyors mérleg

Mindent mérlegre téve jó szívvel ki lehet jelenteni, hogy a Samsung QN800B egy igazi csúcskategóriás televízió. Mindent tud, amit ma egy toptévétől elvárhatunk, sőt a hangrendszere és a 8K felbontása révén, még a prémium szegmens legtöbb modelljénél is többet kínál.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]