Samsung S90C 4K QD-OLED TV – EGY „ÁRBAJNOK” OLED TV

Ha egy tévé képminősége legalább olyan fontos, mint a képernyő mérete, akkor a Samsung 77”-os, kvantumpontos OLED tévéjénél jobbat keresve sem találunk.


Egy kisebb csoda, hogy 899.990 forintért olyan jó tévét lehet vásárolni, mint a 77 colos Samsung S90C QD OLED. De ez a helyzet a 2024-es év elején. A korai bevezetésért fizetett prémium ár már régen a múlté, és a tévé jelenlegi árazása kivételes értéket képvisel mindazoknak, akik szeretik a kontrasztot, a mély feketéket és az OLED intenzív színeit.

Ez a tévé zavarba ejtően sokoldalú. Az általa produkált képminőség egyszerűen felülmúlja mindazt, amit általában egy kijelzőtől megszokhattunk. Még a kisebb vagyonba kerülő mikro-LED panelek sem képesek olyan vizuális élményt nyújtani, mint egy OLED panel.

Tulajdonságok

Az S90C tartalmazza a Samsung prémium kategóriás 4K tévékészülékeire jellemző legfontosabb funkciókat, a Quantum Neural Processor 4K, amely alkalmas a felskálázásra, zajcsökkentésre, a mozgás kompenzálásra és HDR optimalizálására, biztosítva ezzel a kiváló minőségű vizuális élményt. A Samsung a „Smart Hub” segítségével újratervezte az S90C menürendszerét. Ez a szoftverfunkció egy helyre csoportosítja a kulcsfontosságú beállításokat és opciókat.

Egy különálló „Game Hub” is része az újításnak, ami kifejezetten a gamer igényekre összpontosít és egyszerűsíti a felhasználói felületet. Mellesleg lehetővé teszi az olyan beállítások egyszerű és gyors módosítását, mint a képmód és a színhőmérséklet, amelyek mostantól néhány gombnyomással elérhetők. A Filmmaker (filmkészítő) mód a tévét olyan kijelzővé alakítja, amely a professzionális mesterképernyőket tükrözi, élénk és élethű színeket jelenít meg, mindenféle túltelítettség nélkül, és a hitelesség megőrzése mellett egy csipetnyi élénkséget ad a látványhoz.

Az S90C emellett a játékteljesítmény terén is kiemelkedő, Game módban a frissítési frekvencia akár 144 Hz is lehet, ahol lenyűgözően alacsony, 5 milliszekundum alatti bemeneti késleltetéssel rendelkezik. A távirányító a Samsung saját dizájnja, képes a kompatibilis csatlakoztatott és felismert eszközök vezérlésére, ami kényelmesebbé teszi a használatát.

A fényerő tekintetében az S90C a képernyő lokalizált területein magas csúcsértékek elérésére képes, ami a HDR-tartalmakhoz elengedhetetlen. A tévé teljes mértékben lefedi a DCI/P3 színskálát, és még többet is, így a pontos színek széles spektrumát biztosítja szinte minden HDR-tartalom esetében.

Beállítás

Az OLED TV-k egyik jó tulajdonsága, hogy lényegesen könnyebbek, mint az LCD TV-k. A lábazat pillanatok alatt felcsatolható, és mivel ez a tévé nem használja a külső Samsung One Connect boxot, alapvetően csak a Wi-Fi-hez kell csatlakoztatni, vagy HDMI-vel egy forráshoz, amik nagyon gyorsan elvégezhetők.

Személyes preferencia kérdése, én a Cinema képmódot választottam, a színtónus beállítása pedig „Warm 1”. A filmek szerelmesei menjenek a Filmmaker módhoz, játékhoz én a Game módot használtam „Warm 1” színtónus beállítással.

Teljesítmény

Ez a tévé kiválóan teljesít, legyen szó akár nappali futballnézésről, éjszakai kosárlabdáról, 4K-s streameléséről vagy filmnézésről, beleértve az Ultra HD Blu-ray-t is. Következetesen eltalálja a színeket, a mozgást, minden részletet visszaad a forrásanyagból. Általában remek teljesítményt nyújt. Fényes, pontos, és óriási a kontrasztja.

A gamerek számára jó hír, hogy a késleltetés rendkívül alacsony. A széles színskála és a nagy kontraszt, a 4K részletesség, a rendkívül széles betekintési szögek kombinációja, a színárnyalat és a színtelítettség és a kiváló kontraszt, mind együttesen adják az S90C kivételes általános képminőségét.

Hangzás

Az S90C hangzása nem különleges, de semmiképpen sem rossz. A 40 wattos, 2.1 csatornás rendszer támogatja a Dolby Atmos és az Object Tracking Sound Lite hangzást, ez utóbbi arra törekszik, hogy a hallott hangok úgy szóljanak, mintha onnan jönnének, ahova éppen nézel. Az utóbbi időben a fejlesztések többnyire a tévék vizuális megjelenítéséhez kapcsolódnak.

Ez azt is jelenti, hogy a moziszerű, hollywoodi hangminőséghez nagy összegeket kell egy megfelelő hangrendszer kialakítására fordítani. Akár önálló hangfalakat, mélynyomókat és AV-vevőt használunk, akár egy prémium kategóriás soundbart, súlyos százezreket kell e célra áldoznunk. A Samsung rengeteg erőforrást fordított a fejlesztésre, és különösen arra, hogy prémium Dolby Atmos soundbárjait piacvezető termékekké tegye, amelyek valóban filmszerű 3D-s hangzást nyújtanak.

Összefoglalás

Nem is olyan régen az OLED-televíziók még elképesztően drágák voltak, a piacon megtalálható legjobb képért mindig sokat kellett fizetni. De ezek az idők mára elmúltak, a fogyasztók jól jártak, és most a Samsung az S90C-nek köszönhetően ár-érték arány tekintetében sokak kedvencévé válhat. Az S90C egy olyan tévé, amely valóban felülmúlja mindazt, amit egy ilyen képernyőméretű tévétől várhat az ember.

Egyszerűen nagyon jó. Kedvező árát tekintve a 80 hüvelyk alatti tévék között ez lehet az abszolút első számú választás. Ez egy kiforrott OLED termék, ami fényerő és színreprodukció tekintetében felülmúlta az elvárásainkat. A hasonló panellel, teljesítménnyel és azonos képernyőmérettel rendelkező felső kategóriás készülékek árának alig több mint feléért most egy csúcskategóriás, zászlóshajó teljesítményű tévét ajánlhatunk olvasóinknak.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)