SAMSUNG S95B OLED – ÚJRA AZ OLED SZÍNTÉREN

Szerkesztőségünkbe is eljutott a várva várt új kvantumpontos OLED csúcstévé, a Samsung S95B.

Már régóta lehetett arról pletykákat hallani, hogy a Samsung mérnökei intenzíven dolgoznak egy saját, televíziókba szánt OLED panel kifejlesztésén. 2022-ben kiderült, mindez igaz volt, hiszen a cég bejelentette, hogy eljött az ideje, hogy színre lépjenek a kijelzővel, azaz boltokba küldjék az első olyan tévét, amelybe OLED panel került.

10 éves várakozás után tehát színre léptek az OLED televíziójukkal, amelytől mindenki rengeteget várt. Ez a Samsung S95B, amelyet megnézhettünk működés közben a nagy technológiai expókon, és amely végre Magyarországra is megérkezett.

Szerkesztőségünk is kapott belőle egy példányt, és ennek köszönhetően alkalmunk nyílt alaposan letesztelni. Így megvizsgálhattuk, hogy mit is tud az új Samsung kijelzőtechnológia, milyen a képminőség. Természetesen azt is megnéztük, miként szól az integrált hangrendszer, milyen a kezelése, azaz hogyan működik a cég saját okostévé platformja.

Konzervatív külső

Azt nem mondhatnánk, hogy a dizájnerek nagyon elengedték volna a fantáziájukat, hiszen a Samsung S95B meglehetősen konzervatív külsejű. Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy mostanában láttunk már ennél lényegesen merészebb megjelenésű felső kategóriás televíziókat is. De a dolog nem lepett meg túlságosan, hiszen a Samsungra jellemző volt az elmúlt években, hogy a prémium készülékeinél a visszafogott eleganciára helyezte a hangsúlyt.

Az S95B pedig pontosan így illik a sorba. A készüléken természetesen azért rögtön látszik, hogy egy modern, nagy tudású darab, akár státuszszimbólumként is megállhatja a helyét, de az biztos, hogy szégyenkeznie senkinek nem kell majd miatta. A szabványos VESA konzolok révén a falra is egyszerűen felakasztható képernyőt a talp stabilan, masszívan tartja. Tény azonban, hogy a kijelző forgatására és döntésére sajnos nincs mód.

A ki- és bemenetekkel nem spóroltak, megtalálható minden szükséges port, még a HDMI 2.1 csatolókat sem spórolták le, hovatovább az integrált WiFi modult és Bluetooth adaptert sem felejtették ki a készülékből. Ennek köszönhetően a termék támogatja a manapság népszerű és megkerülhetetlen vezeték nélküli adatátviteli eljárások használatát is. Ebből fakadóan egyszerűen lehet hozzá csatlakoztatni például kompatibilis fejhallgatót vagy soundbart, anélkül, hogy a kábelekkel kéne vacakolni.

Okostévé

A Samsung egyike azoknak a cégeknek, amelyek saját smart platform kifejlesztése mellett döntöttek. Így ebbe a televízióba is a vállalat Tizen alapú rendszerének legfrissebb verziója került. Ennek felépítése remek, igen gyorsan elérhető minden funkció és szolgáltatás. Természetesen magyarul is tud, a stabilitása megfelelő, hiszen fagyást, automatikus újraindulást nem tapasztaltunk.

A platform óriási extrája, hogy jó pár munkával kapcsolatos szolgáltatást tartalmaz. Így például lehetővé teszi Office dokumentumok elérését, sőt szerkesztését a felhőben. Emellett távoli hozzáférést nyújt egy számítógéphez, képes együttműködni egy kamerával, aminek révén a televízió videochatelést tesz lehetővé, sőt akár a Skype is megnyitható rajta.

A Tizen rendszer szerves részét képezi egy sokoldalú, komoly formátumtámogatású, gyárilag installált médialejátszó szoftver. Ezen kívül természetesen a platform rengeteg, több száz netes applikáció letöltésére, illetve futtatására ad módot. Ezek között a mai trendeknek és elvárásoknak megfelelően helyet kaptak a gasztronómiával, hírekkel, sporttal, valamint testedzéssel kapcsolatos szoftverek is, sőt a rendkívül populáris, hagyományos televíziózást lassan nyugdíjazó online streaming applikációk sem hiányoznak.

A kínálatra ebben a szekcióban nem lehet panasz, hiszen a hazánkban megkerülhetetlen, sokak által kedvelt appok (Netflix, Amazon Prime Video, HBO Max, Disney+ stb.) mind megtalálhatók a kínálatban. A távirányító kicsi, igen dizájnos darab, de sajnos csak néhány funkciógombnak jutott rajta hely. Jobban tetszett volna egy olyan periféria, ami funkcionálisabb, akár olyan áron is, hogy nem annyira szép.

Képminőség

A modell 55, illetve 65 hüvelykes változatban érhető el, nálunk a nagyobb testvér járt. A QD-OLED, azaz kvantumpontos OLED technológia a „hagyományos” OLED-hez hasonlóan egyedi pixelvezérlésű, azaz a fényerő az egyes képpontokban akár ki is kapcsolható. Ennek köszönhetően biztosított a 0 nit fényerejű mélyfekete megteremtése, és ezáltal a végtelen natív kontrasztarány is. Ez világosan ki is derült a műszeres mérések során.

Mint ahogy az is, hogy a színtér lefedettség, azaz a színgazdagság félelmetesen jó, ez ugyanis eléri az sRGB 183,5% értéket, ami kimagaslónak minősül. A megfelelő beállítások használatával pedig a színpontosság is kifogástalan. Az ezt jelző Delta E érték maximuma is 1 alatt marad, ami azt jelenti, hogy a termék akár professzionális grafikai vagy filmes munkára is használható.

A QD-OLED eljárás nagy előnye a minden korábbinál magasabb maximális fényerő. A tesztelés során arra jutottunk, hogy a csúcs fényesség 1754 nit, ami valóban lényegesen több, mint amit az OLED televízióknál korábban tapasztalhattunk. Ennek következtében pedig látványosabban jelennek meg a képernyőn a nagy dinamikatartományú filmek, videók és játékok. Magyarán látványosabb a HDR effektus és mivel egyre több az ilyen anyag, ez fontos szempont egy készülék megítélése során.

A termék mai trendeknek és elvárásoknak megfelelően másodpercenként 120 képkockát képes a néző szeme elé varázsolni, tehát 120 hertz a maximális képfrissítési frekvenciája. Emellett támogatja az AMD FreeSync, dinamikusan változó képfrissítési ráta technológia használatát is, ami a játékoknál kulcsfontosságú lehet.

A válaszidő minimális, 0,1 ms, az input lag igen alacsony, és ennek köszönhetően nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a Samsung S95B akár egy csúcs PlayStation vagy Xbox, valamint egy gamer PC kiegészítőjeként is beválhat. A betekintési szög terén elméletben a QD-OLED tökéletesen teljesít, és a televízió nem is okozott csalódást. Még kifejezetten tág szögből, 175 fok környékéről sem fakulnak a tónusok. Ez pedig nagyon hasznos lehet, ha többen ülik körbe a televíziót.

Hang

A Samsung az elmúlt években már nagyon odafigyelt arra, hogy a prémium ligás televíziói az átlagosnál lényegesen jobb megszólalást produkáljanak. Emiatt aztán nem is nagyon lepett meg, hogy az S95B is egy kifejezetten komoly integrált audio rendszert kapott, aminél a hagyományos hangszórókat kiegészítették két mélysugárzóval, valamint két extra hangszóróval, amelyeket a készülékház felső részén helyeztek el.

E megoldásnak köszönhetően tényleg körülölelik a hangok a felhasználót, amelyek oldalról, és a magasból is érkeznek a fülhöz. A 2.2.2 csatornás rendszer maximális teljesítménye 60 watt, a hangerő pedig kifejezetten nagy, egy átlagos méretű lakásban, szobában nem is lehet teljesen felhangosítani a tévét. A modell megkapta a cég saját OTS technológiájának legfejlettebb változatát, aminek köszönhetően úgy lehet érzékelni, hogy onnan „jön” a hang, ahonnan az éppen futó tartalom szerint érkeznie kellene.

Bizonyítvány

A Samsung egy fantasztikus televízióval mutatta meg, hogy az OLED televíziós színtéren ismét számolni kell a vállalattal. A Samsung S95B modellnek ugyanis nincs gyenge pontja. A Tizen rendszernek köszönhetően a kezelés párját ritkítóan jó. A készülék által produkált hangminőség osztályon felüli, illetve a dizájnra sem lehet panasz. A kép minősége pedig egyszerűen remek!

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]