Sennheiser Ambeo Mini – KIVÁLÓ HANGZÁS KIS TÉRBEN

A Sennheiser legolcsóbb soundbarja, ha kis helyiségben használják, minden bizonnyal felérhet nagyobb testvérei kíváló teljesítményével.

A Sennheiser az Ambeo Soundbar Minivel egy újabb minőségi egységet készített, de ennek a nagyszerű hangzású készüléknek azért megvannak a maga sajátos határai. Azok a vásárlók, akik a Sennheisertől egy megfizethetőbb opcióra vártak, csalódhatnak, ha a Minit a házimozi fő hangforrásaként szeretnék használni. De az olvasó valószínűleg örülni fog, ha egy kis lakásban él, vagy egy hálószobai tévé hangját szeretné tuningolni.

Forma és részletek

Az Ambeo Mini dizájnja azon kevés dolgok egyike, amit a Sennheiser nagyon jól csinál. Termetét tekintve nagyjából olyan hosszú, mint egy szupermarketben kapható bagett, mindössze 6 x 67 x 11 cm. A soundbar tetejét teljes egészében matt műanyag panel borítja és nem találunk rajta hangszórórácsot. Ez azért van, mert a Mini nem rendelkezik dedikált, felfelé irányuló hangszórókkal.

Ehelyett egy kis LED-es fénysáv mutatja a hangerőt és egyéb állapotjelzőket, valamint érintőkapcsoló gombokat a hangerőtől a forrásbevitelig és a négy beépített hangszóró elnémításáig. Hátul három csatlakozó található: egy hálózati bemenet, egy HDMI eARC csatlakozó és egy USB port. Összesen hat, D-osztályú erősítők által működtetett meghajtó található benne, köztük négy teljes tartományú kúp és két mélysugárzó, amelyek a 7.1.4 hangélményt hivatottak biztosítani. A teljes erősítési teljesítmény 250 watt.

A beállítás gyerekjáték a Sennheiser Smart Control alkalmazással iOS-re és Androidra. Csatlakoztassuk a mellékelt tápkábelt, és kössük a HDMI-kábelt a Mini és a televízió HDMI-eARC portjaihoz. Az alkalmazás segítségével kalibráljuk a rendszert, amely folyamat során a soundbar egy sor hangjelzést játszik le a szoba méreteinek felmérésére. Ennyi – és máris készen áll a bevetésre.

Hang és intelligens funkciók

Az Ambeo Soundbar Mini támogatja a Dolby Atmos, a DTS:X és a Sony 360 Reality Audio hangzást. A felhasználók az Apple AirPlay 2, a Bluetooth SBC vagy AAC, a Chromecast, a Spotify Connect és a Tidal Connect segítségével zenét játszhatnak le telefonjukról. A Mini beépített Alexával is rendelkezik.

Az Ambeo olyan equalizer előbeállításokkal rendelkezik, amelyeket a Sennheiser Adaptive, Music, Movie, News, Neutral és Sports elnevezéssel látott el. Én az Adaptive beállítással voltam a leginkább elégedett.

Van még egy Ambeo gomb, a soundbar virtuális surround beállításának bekapcsolásához. A felhasználók az Éjszakai üzemmód opcióval kiküszöbölhetik a hangos hangcsúcsokat az akcióképeknél, a Hangjavítás opcióval pedig a párbeszéd érhetőbbé válik.

Távirányító

A Sennheiser a készülékhez az SB02-RC távirányítót mellékelte, amely az Ambeo termékcsaládban alapfelszereltség. Ez azt jelenti, hogy a felhasználóknak meg kell küzdeniük a vállalat egyetlen furcsa döntésével az egyébként kiváló dizájnban: nincs dedikált némító gomb. Ehelyett van egy „O” többfunkciós gomb, amely némítja a készüléket.

Ez nem a legkényelmesebb megoldás, ugyanis, ha netán úgy döntenénk, hogy aktiváljuk a Mini Alexát, egy gombnyomásra az Amazon hangasszisztense aktiválódik, a némítás funkció használatához pedig három másodpercig kell nyomni a gombot.

Ez egy igen bosszantó jelenség egy olyan gyártótól, amelynek az egész termékcsaládja kiváló felhasználói felületekkel rendelkezik, és mivel én mindig elnémítom a reklámokat, számomra szinte végzetes hiba.

Máskülönben a távirányító kiváló. A Source forward és back gombok mellett vannak hangerő-növelő és -csökkentő gombok, és ezek olyan bemélyedésekkel rendelkeznek, amelyek különösen könnyen azonosíthatóvá teszik őket anélkül, hogy rájuk kellene nézni.

A fent említett üzemmódok (film, zene, adaptív stb.) külön gombokkal rendelkeznek, akárcsak az éjszakai és a hangbeállítások. Ezen üzemmódok mindegyike tetszés szerint módosítható a Smart Control alkalmazáson keresztül. Az Ambeo gomb segítségével bármikor ki tudjuk kapcsolni a virtualizációs feldolgozást.

Hangteljesítmény

Az Ambeo Soundbar Mini kiváló hangerőt biztosít, feltéve, hogy viszonylag kis helyen használjuk. A Mini teljesítménye nagy térben szétesik, mivel nehezen tudja biztosítani a 7.1.4 szimulált térhangzás élményét.

Miért szenved a Mini nagyobb helyiségekben? A válasz egyértelművé válik, ha figyelembe vesszük, hogy kimeneti teljesítménye 250 W-ra van korlátozva, míg a Step-up változat Plus 400 W-ot pumpál ki, a csúcskészülék Max pedig 500 W-on tetőzik.

A Sennheiser az Ambeo élményt kisebb csomagba zsugorította és az új mérethez igazodva csökkentette a teljesítményt. A Minit nem úgy tervezték, hogy ugyanazt az élményt nyújtsa, mint nagyobb testvérei; ez inkább egy kisebb soundbar, amelyet úgy terveztek, hogy ugyanazt az Ambeo élményt hozza létre kisebb helyen, mint a nagyobb testvérei.

Miután az Ambeo Soundbar Minit a hálószobai televíziómra helyeztem, minden fenntartásom szertefoszlott. Bebizonyosodott, hogy a Mini, Sennheiser-minőségű hangélményt nyújt, ha a soundbar-t a rendeltetésének megfelelően használjuk – egy megfelelő méretű szobában.

A Mini lényege a könnyű használat a HDMI bemenettel, amely az eARC-kompatibilis tévék, vagy monitorok széles skáláját fogadja. A Sennheiser Smart Control alkalmazással való integrációja megkönnyíti a funkciók és frissítések kezelését okostelefonjáról.

Összefoglalva

Aki kis lakásban él, annak az Ambeo Soundbar Mini kiváló soundbar-élményt nyújt egy hangulatos térben. De azért azt fontos tudni, hogy nem a Mini lesz a házimozi központi eleme egy olyan lakásban, ahol nagyobb méretű családi szoba is van.

(Herskovits Tamás)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]