Sennheiser HD 350BT – MINŐSÉG ÉS A KÉNYELEM

Azok a vásárlók, akik nem akarnak választani a minőség és a kényelem között, ebben a fejhallgatóban mindkettőt megtalálják, ráadásul nagyon kedvező áron.

Kevesen dicsekedhetnek azzal, hogy milyen jól szól a kb. 35. ezer forintos fejhallgatójuk. Valójában ebben az árkategóriában a fejhallgatók jó része meglehetősen középszerű hangzással rendelkezik, de a Sennheiser kivétel ezek között. A világhírű gyártó ezúttal is kiváló Bluetooth eszközt alkotott és a Sennheiser HD 350BT-fülessel nem adta fel több évtizedes elkötelezett és minőségben is vezető szerepét a fejhallgatógyártás területén.

Kinek készült?

A Sennheiser Bluetooth fejhallgatója kiválóan szól, teljesítményével több prémium fejhallgatóval felveszi a versenyt, így gyakorlatilag bárkinek ajánlható. Bár nincs benne aktív zajszűrő (ANC), a passzív szigetelés elég jó ahhoz, hogy távol tartsa a távoli beszédhangokat és az egyéb környezeti zajokat. Kompakt kialakítása és könnyű súlya arra késztet, hogy magunkkal vigyük mindenhova, bár itt gyorsan meg kell jegyezzük, hogy a nagyobb fülekkel élők, talán kissé kényelmetlennek találhatják a számukra kicsire méretezett fülpárnákat, aminek szerintem akusztikai oka is van, de ettől még ergonómia szempontjából problémás lehet.

Otthonról dolgozók esetében általában nincs szükség zajszűrésre, hiszen zárt térben tartózkodnak. A füles nagyon jól illik a „billentyűharcosok” fejéhez, akiknek maximum egy megfelelő mikrofonra van szükségük a konferenciahívásokhoz, egyébként meg kedvenc zenéjük hallgatásával teszik elviselhetővé a napi robotot.

Használat közben

A Sennheiser HD 350BT használata azért egy kis tanulási igényel, ha azt tervezzük, hogy alkalmazni szeretnénk az összes szolgáltatást. Számos gomb és kapcsoló teszi izgalmassá a jobb oldali fülkagyló felületét, dacára annak, hogy kevésbé intuitív élményt nyújt a nagyobb vetélytársak szolgáltatásaihoz képest. A vezérlőelemek memóriába helyezését követően a Sennheiser HD 350BT elég könnyen kezelhetővé válik. Bár szeretném, ha a hangerőszabályzó egy kicsit nagyobb lenne, és a váltókapcsoló is határozottabban lenne érzékelhető.

A Sennheiser nyilván mindent elkövetett azért és némi elismerést is érdemel, mert megpróbált elérhető árú ergonomikus fejhallgatót készíteni, de sajnos a fülkagylók túl keskenyek lettek ahhoz, hogy a legtöbb hallgató számára kényelmes legyen, aminek valószínűleg tipikusan jellemző Sennheiser forma szabott határt. A fülpárnák cserélhetők, tisztíthatók, ami nagyszerű és fontos lehetőség és a viselete talán sokkal kényelmesebb, mint a márka néhány más típusainak.

Összehasonlításban a HD 350BT fejhallgatópánt szorító ereje sokkal kevésbé intenzív, kipróbáltuk, egyszerre akár két órán át is lehet viselni. A fülkagylók minimális elforgatást tesznek lehetővé, de a fejpánt felé befordítható és így összehajtva kis helyen is elfér, külön hordtáskát . A Sennheiser nem tartalmaz hordtasakot nem mellékeltek hozzá.

A kezelőszervek használata

A Sennheiser HD 350BT minden kezelőszervet a jobb fülkagylón tart. A fejhallgató be- és kikapcsolásához két másodpercig lenyomva tartjuk a bekapcsológombot. A virtuális asszisztens eléréséhez a hangsegéd gomb megnyomása szükséges, amire elkezdi sorolni a tennivalókat. A hangsegéd gomb alatt lévő kapcsolót vissza csúsztatva az előző számhoz kapcsolhatunk, vagy előre.

A csúszó kapcsoló lenyomásával szüneteltetjük a zenét, a hangerőszabályzó felfelé vagy lefelé a hangerőt kezeli. Hívás fogadásához vagy befejezéséhez a ki/be kapcsoló gombot kell megnyomni egyszer. Hívástartáshoz nyomja meg és tartsa lenyomva a kapcsoló gombot két másodpercig. Tök egyszerű, csak éppen gyakorolni kell…

Sennheiser Smart Control és Bluetooth kapcsolat

A Sennheiser mobilalkalmazás nagyon letisztult és könnyen használható, egyedi EQ modullal rendelkezik, amely lehetővé teszi a hangprofil személyre szabását. Engedélyezheti az átlátszó hallás módot is, hogy kapcsolatban maradjon a környezetével, vagy bekapcsolódjon a beszélgetésbe. A fejhallgató -alkalmazások vitathatatlanul legfontosabb jellemzője a firmware-frissítések fogadása, amire a Sennheiser Smart Control alkalmazás is képes.

A Sennheiser HD 350BT Bluetooth 5.0-n keresztül működik, és kapcsolatban marad, akár beltérben, akár kültéren használja. Ez ugyan nem a legfrissebb, emellett sajnos a Sennheiser HD 350BT-ből hiányzik a 3,5 mm-es bemenet. A vezetékes hang hiányának pótlására a fejhallgató jó néhány Bluetooth kodeket támogat: SBC, AAC , aptX és aptX Low-Latency.

Akkumulátor

A Sennheiser HD 350BT-t folyamatos lejátszásnak vetettük alá, 75 dB (SPL) kimeneten tetőzött, és 33 óra 49 percig bírta egyetlen töltéssel. Ez meghaladja a hivatalos 30 órás akkumulátor-élettartamot, és sokkal jobb, mint a legtöbb ilyen árú vezeték nélküli fejhallgató. Sajnos a Sennheiser HD 350BT nem támogatja a gyorstöltést, így a headset USB-C-n keresztüli töltésére két órát félre kell szánnia

Zajszűrés

A fejhallgató ugyan blokkolja a magas frekvenciájú zajokat, de nem igazán ajánlanánk városban utcai zenehallgatásra, mivel a Sennheiser HD 350BT nem rendelkezik zajszűrővel.  Egyébként a háttárzaj – köszönhetően a szűk, de elviselhető szorítóerőnek és a vastag párnázásnak – kellően kiszorul a hallástérből, a beszédhangok elcsendesednek, de azért elhanyagolható módon hallhatók. Nagyon fontos, hogy a fülhallgató megfelelő fejen történő illeszkedést kapjon, ami nagyban segíti az optimális hangvisszaadást.

Hangzás

A Sennheiser a legjobb hangzású fejhallgatókat gyártja és ugyanezt mondhatjuk a Sennheiser HD 350BT esetében is. A fejhallgató frekvenciamenete jól reprezentálja a mély- és középfrekvenciákat, enyhe 200 Hz körüli eséssel. Azok a hallgatók, akik egy kicsit több mélyhangra vágynak, bármikor módosíthatják hangzást a Sennheiser Smart Control alkalmazásban.

Stacey Kent „The Best Is Yer To Come” című felvétele, zongora bőgő dob gitár kisérettel fantasztikus térben szólal meg. Az énekesnő hangja tisztán a sztereó panoráma tetején tisztán érthetően „csillog”. Az egész lemezt valami különösen nyugtató lebegés hatja át, megnyugtató és nagyon szerethető.

Al Jarreau „Boogie Down” című felvételén gazdagabb hangszerelés szól, fúvósok, ritmikus alap, külön basszus szóló színesíti a gazdag hangszerelést. A felvétel szintetizátor hangmintákkal került felvételre, ami egyértelműen érződik a hangzáson, nem is jött át annyira, mint a következő dalban, amit Diana Krall előadásában hallottam. A „Cry Me A River” -ben minden ott van a helyén, igazi hangok szólnak, a Sennheiser, azonnal kitárta az ablakokat és repített a zene szárnyain. Nagyon élveztem…

Telefonhívások

A HD 350BT mikrofonja alkalmas hétköznapi hívásokhoz, és remek mellékhang funkcióval rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy beszéd közben hallja a saját hangját, ami segít elkerülni a nem szándékos kiabálást. A fejhallgató, a kettős mikrofon ellenére sajnos hajlamos mindent felerősíteni, beleértve a háttérzajt is.

Összefoglalás

A Sennheiser HD 350BT fejhallgató hangminősége nagyon jó, a kiváló minőségű Bluetooth kodek támogatás pedig ritkaságnak számít ezen az áron. Ha nem ragaszkodik olyan csúcstechnológiás funkciókhoz, mint pl. az automatikus fülérzékelés vagy egyéb hasonló extrák, aminek a gyakorlati életben nincs jelentősége, akkor nagyon elégedett lesz ezzel a hordozható fejhallgatóval.

Sajnos a „nagyfülű” hallgatóknak kevésbé lesz kényelmes a HD 350BT viselése, számukra valószínűleg más jelenti majd a megoldást, viszont akinek passzol a fejére, az igazi társra talál a Sennheiser HD 350BT Bluetooth fejhallgatóval. Ez a fejhallgató annak a számára készült, aki nem szeretne választani a hangminőség és a kényelem között, mert ennél a típusnál kedvező áron, mindkét tulajdonságot megtalálja.

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]