SENNHEISER HD 660S2 – EGY FOKKAL FELJEBB

A Sennheiser folytatja a korábbi sikeres típus fejlesztését, aminek következő állomása a tökéletes referenciahanggal rendelkező HD660 S2.

Míg jónéhány Sennheiser fejhallgató immár évtizedek óta változatlan technikai paraméterekkel van a boltokban, a most megjelent HD 660S2 ugyanazt a hardvert kínálja, mint az elődök, apró dizájn frissítésekkel és további pluszokkal a hangzásban. A HD 600 sorozat új csúcsaként a második iterációt üdvözölhetjük a csapatban.

ÉPÍTÉS ÉS TERVEZÉS

A fejhallgató felépítése, formája, csomagolása szinte teljesen megegyezik a HD 660S-sel, azzal az egyetlen különbséggel (a modellnévhez adott 2-estől eltekintve), hogy a felirat színe most bronz, az előző modell szürke/ezüst színe helyett. A HD 660S2 ugyanúgy könnyű és kényelmes, masszív felépítésű, mint elődje. Belsőleg azonban az új modell nagyobb impedanciájú, 300 ohmos meghajtóval rendelkezik.

A HD 660S2 ezúttal kisebb kiszerelésben, díszes tárolótok nélkül került piacra, 6,3 mm-es és 4,4 mm-es kábelekkel, amik ezúttal valamivel rövidebbek lettek, így valószínűleg kényelmesebbek lesznek a legtöbb felhasználó számára. Használatakor, épp úgy, mint a HD 600 sorozat többi típusánál, jelentős hangszivárgásra lehet számítani. Még alacsony hangerő mellett is kihallatszik a zene. A kábelek ugyanazt a szabadalmaztatott csatlakozót használják, mint a korábbi HD 600 és HD 500 sorozat fejhallgatói.

HANG

A Sennheiser HD 660S2 esetében a hallgató részletgazdagságra, tisztaságra és természetes hangszínre számíthat, valamint jó levegőre és masszív kiterjesztésre a magas hangok esetében. Míg ez nagyrészt igaz a HD 600-as testvérekre, a HD 660S2 esetében a mélyebb, lineárisabb basszushangzás került előtérbe. Az új típus kiváló mélysége és pontossága, természetes, textúrált érzete megfogható, nem veszélyezteti a kiegyensúlyozott hangzást. Ezek a fülhallatók határozottan elbírnak egy kicsit több basszust, amivel a zenei képet nagyon fel tudtam pörgetni.

A középtartomány megfelel a Sennheiserrel szemben támasztott elvárásoknak, vastag, természetes, réteges közép hangokkal, amelyek kellően kiemelkednek az ének és az akusztikus hangszerek esetében. A vokális jelenlét jó, és jól kiegyensúlyozott a férfi és női énekhang között. A magas hangok nagyszerűen részletezve szólalnak meg a hangszerek és az ének felső tartományaiban. A HD 660S2 kiváló egyensúlyérzetet biztosít a zenei képalkotás terén, a zene panorámán történő megjelenítésével.

Maga a hangtér ugyan közepes méretű, nem hatalmas, de tökéletes háromdimenziós érzetet ad. Egyes esetekben jobban érzékelhető a mélység, mint a szélesség, a sztereó kép kissé keskeny, de itt is kimondottan egységesnek hat kiváló mélységgel és magassággal. A HD 660S2 továbbra is hatékonyabb, mint a legtöbb Sennheiser fejhallgató, és jó teljesítményt nyújt számos eszközön, amin kipróbáltuk.

MEGHALLGATÁS

Adele „Someone Like You” című dalában a zongora lágy és kissé tompa. Amikor megszólal az ének, a HD 660S2 közvetlenül előre helyezi az előadót, bensőséges hangvétellel és olyan erővel vegyítve, mintha az egész helyiséget betöltené. A magas hangok gazdagok és teltek, olyan érzésekkel, amelyek megragadják hallgató érzelmeit, és alig kerüli el a fájdalmasabb frekvenciákat. A kis énekhajlítások és előadói manírok mellett minden kis finomság tisztán hallható és valósághűbbé és karakteressé teszi a HD 660S2 előadását.

A fejhallgató nagyszerű textúrát ad az elmosódott gitárnak, ami elindítja Rush „The Spirit of Radio” című dalát. A mélyben nagyszerű kohézió hallható a basszusdob és a basszusgitár között, feszes ütéssel, textúrával és színnel minden dalban, ami egyben a hangmérnök nagyszerű munkáját is dicséri. Geddy Lee hangja sima és tiszta – talán tisztább, mint egyesek szeretnék –, és szépen kiemelkedik minden elem a keverékből. A hangszerek hangjának részletessége és árnyalata hihetetlen, a gitár piszkos túlhajtásától a cintányérok fröccsenéséig és a basszusgitárig, amely könnyedén mozog a sima groove-októl a kemény, ütősebb részekig.

Danny Elfman Batman filmzenéjének „Bat Cave Theme”-jén a HD 660S2 meglepően nagy teret és elkülönülést varázsol a szakszerűen elrendezett zenekarnak. A lassú zenei emelkedések és halványítások dinamikája kiváló, felfedi az apró részleteket a vonósoktól a visszafogott fafúvósokig, miközben ez a természetes keveredés varázslatos kohézióérzetet biztosít nemcsak a zenének, ami a hangszerelést és az előadókat dicséri, hanem a hallgatónak is, és mindez tökéletesen megszólal a Sennheiser HD 660S2 reproduktorain, szinte nagyítót emel az előadás egyes részei felé.

AJÁNLÁS

A Sennheiser közelmúltbeli innovációinak nagy része nem a hangzás jelentős, alapvető változtatásainak formájában jelentkezett, hanem lassú, fokozatos előrelépések formájában, amelyek finom fejlesztésekkel különböztetik meg a legújabb modelleket a korábbi változatokhoz képest. A HD 660S2 esetében a finom hangolások egyértelmű javulást eredményeztek, aminek eredményeként megállapíthatjuk, hogy az új Sennheiser HD 660S2 fejhallgató a Sennheiser HD 600as sorozatának eddigi legjobb hangzású és teljesítményű fejhallgatójaként avanzsált és magasan megfelelt minden elvárásunknak.

(Herskovits Tamás)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]