Sharp ‘Big Aquos’ TV – Hatásos belépő

Hosszú ideig meglehetős csend honolt a Sharp TV márka háza táján, azonban megtörve a csendet, új nagy képernyős UHD készülékeket jelentetett meg a társaság.

A Sharp már korábban is a nagy képernyős televíziók gyártásában jeleskedett, ezúttal pedig négy új ?4K Big Aquos TV?-vel rukkolt elő. Ebből kettő, egy 60? és egy 70?-es modellt jelent Direct LED háttérvilágítással (ezek az LC-60UI7652E, valamint az LC-70UI7652E), illetve két másik, Edge LED háttérvilágítást alkalmazó készüléket (LC-60UI9362 és LC-70UI9362E). Tesztkészülékünk a 152 cm-es képátlójú, Edge LED háttér világítással rendelkező LC-60UI9362E, melynek ajánlott fogyasztói ára 290 000 forint körül mozog. A vonzó árcédula mellé vonzó megjelenés is társul, hiszen a Sharp 60?-os televíziója visszafogottan elegáns, emellett pedig (a képernyőpanel széleit keretező LED háttér világításnak köszönhetően) kifejezetten vékony is.

Csatlakozók

A manapság elterjedt antennás, kábel TV és műholdas vételre szolgáló multi tuner mellett a ?Big Aquos? három HDMI bemenetet kínál, melyek akár a hatvan képkocka/másodperc sebességű Ultra HD videójeleket is képesek kezelni, a fenti HDMI aljzatok közül pedig az egyikre például egy ARC technológiát alkalmazó hangprojektort is csatlakoztathatunk. Örömmel fogadtuk, hogy a Sharp a régebbi, HDMI kimenettel nem rendelkező lejátszók tulajdonosaira gondolva, a készüléket még egy analóg RCA AV bemenettel is ellátta.

A rendelkezésre álló három USB aljzat segítségével digitális adathordozókat csatlakoztathatunk a Sharp-hoz, fotók, videók, illetve zenék lejátszására ? hiányoltuk viszont a külső merevlemezre történő felvétel és a timeshift funkció lehetőségét. Ezzel szemben az LC-60UI9362E egy könnyen elérhető 4K-kompatibilis SD-kártyaolvasót kínál, így a memóriakártya digitális felvételeit, kameránkból kivéve rögtön a TV képernyőjén élvezhetjük. A fentieken kívül a készüléken találunk még klasszikus fejhallgató kimenetet, valamint egy digitális optikai kimenetet is, hálózati képességeit tekintve pedig LAN és WLAN áll rendelkezésünkre.

Smart TV

Okostelevízió lévén a Sharp támogatja a helyi hálózaton és a Miracast-on keresztül történő médialejátszást, hogy az okostelefonunkon vagy táblagépünkön található tartalmakat a TV-n is megtekinthessük. Természetesen a piros gomb segítségével a HbbTV funkciók is előhívhatók, kényelmes elérést biztosítva számunkra az egyes csatornák médiatékáihoz. Ejtsünk néhány szót a streaming szolgáltatásokról is: A Netflix és a YouTube külön nyomógombot kapott a távirányítón, míg más szolgáltatók, például a Rakuten TV, a Sharp ?Net+? portálján keresztül érhetőek el. Jó hír az Amazon felhasználók számára, hogy a készülék (egy update útján) hamarosan az Amazon Video-t is támogatni fogja.

Kezelés

A gyakorlatban történő tesztelés során a Sharp UHD TV kezelése jobbára problémamentesnek bizonyult. Az készülék irányításánál segít, hogyha a távkapcsolóval nyílegyenesen a tévére célzunk. A képernyőn megjelenő nagy és jól értelmezhető szimbólumok könnyítik a navigálást, ezen felül pedig a távirányító alsó szekciójában elhelyezkedő médialejátszó gombok ugyancsak igen praktikusak. Szokatlannak találtuk viszont, hogy csak a TV-adás és a HDMI bemenetek esetében van lehetőségünk módosítani a képmódot vagy egyéni képbeállításokat eszközölnünk.

Képminőség

A 60 colos képátlójú készülék képe már első pillantásra éles, tiszta és élénk benyomást keltett. Ezt persze tovább tetézi, hogy a hatalmas képernyő már önmagában véve is rendkívül megkapó látványt nyújt. Tesztünk során a viszonylag szolid ?Film? módot részesítettük előnyben, a színtelítettség értékét pedig 44-re állítottuk.

A jól működő felskálázás mind a Blu-ray lemezről lejátszott filmeknek, mind pedig a TV-adásoknak természetes megjelenést kölcsönzött. Az Ultra HD felbontású tartalmakkal is igen jól bánt a Sharp, ennek megfelelően az általa megjelenített fotók is rendkívül kellemes látványt nyújtottak. HDR terén az LC-60UI9362E a HDR10 és a HLG formátumokat kezeli, mégpedig úgy, hogy a kontrasztértékeket ügyesen a képernyő teljesítményéhez igazítja, ezáltal a streaming szolgáltatók HDR videói is extra magas kontraszttal jelennek meg.
A 4K felbontású videók streamingje tesztünk során megfelelően működött, melyet a szúrópróbaszerűen kiválasztott YouTube videók igazoltak. A gyors mozgóképeket a Sharp ?Active Motion? technikája dolgozza fel, ugyanakkor a mozgáskompenzáció állítására nincsen lehetőség.

Hang

A hangrendszer tekintetében a Sharp a Harman/Kardonnal közösen munkálkodott a karcsú lapostévé hangzásának optimalizálásán. A kíváncsi szemektől elrejtve egy 2.1-es rendszer lakozik a készülékben, mely két, egy-egy magassugárzóval kombinált szélessávú hangszórót, illetve egy mélysugárzót jelent. Mindezzel a Sharp kellően érthetően szólaltatja meg a párbeszédeket, és összességében hétköznapi használatra alkalmas hangzást biztosít. A Hang menü által kínált beállítási lehetőségeknek köszönhetően a hangzás karakterisztikáját valamelyest egyéni ízlésünkhöz hangolhatjuk. Azoknak viszont, akik valódi házimozis hatás elérésére törekszenek, igazi, vaskos basszusokkal, mindenképpen javasoljuk egy külső hangrendszer vagy hangprojektor használatát.

Összegzés

A Sharp LC-60UI9362E készüléke viszonylag kedvező árszint mellett kínál valóban nagy, kellemes látványú képet. Ezen kívül a rajta elhelyezkedő számos csatlakozót és a 4K felbontású streaming tartalmak elérésének lehetőségét szintén vonzó tulajdonságai között említhetjük.

(Somfai Gábor)