Sonos Arc – Hangzás magasabb szinteken

A Sonos Arc, a gyártó legújabb prémium építésű hangprojektora, ami az elődökhöz képest, igencsak magasra teszi a lécet.

A Sonos mérnökeinek tapasztalata, munkája és tudása ezúttal már első pillanatra kézzel fogható, ráadásként tegyük hozzá az elején, hogy Dolby Atmos hangzást így még nem hallottunk prezentálni.

Csomagolás és megjelenés

Ahogy a gyártótól megszoktuk, ezúttal is nagy hangsúly került a csomagolásra, ezzel is érzékeltetve a vásárlóval, hogy minőségi terméket tart a kezében. Mint ahogy az elődnél (Beam), most is igényes műanyag zár kioldásával lehet hozzáférni a készülékhez. Az eszköz a formájához alakított karton tartóelemeken kívül, még egy finom szövésű, mikroszálas textil huzatot is kapott a tökéletes védelem érdekében. Egy kisebb, praktikusan elhelyezett dobozban találjuk a mellékelt HDMI (eARC) zsinórt és tápkábelt, valamint egy HDMI – digitális optikai audio átalakítót.

A Sonos Arc igencsak megnőtt! Szélessége 114 cm, azaz közel kétszer olyan széles, mint az elődje. Ennek oka, hogy a gyártó az új, matt fekete és fehér színekben elérhető modellt 49 hüvelykes és nagyobb televíziókhoz ajánlja. Hozzánk fehér színben érkezett és mi tagadás, nagyon szépen néz ki ez a változat. A formavilágot teljesen újragondolták. Ezúttal a hangsugárzókat fedő rácsozat 270 fokos sugarat zár be és csak a készülék hátlapja kapott szögletes kialakítást. A hátlap közepén találjuk a HDMI, az Ethernet és a tápcsatlakozó aljzatokat. Fizikai gombbal nem találkozunk, helyette a legalapvetőbb utasítások végrehajtására alkalmas – ki-és bekapcsolás, hangerő növelése/csökkentése – érintőgombokat kapunk. A működésről egy jól látható, középen elhelyezett kis LED fényforrás tájékoztat, ami alatt diszkréten húzódik meg a Sonos embléma. Szubjektív, de szerintünk nagyon ízléses formavilágot kapott az Arc.

Kezelés, szolgáltatások

Ahogy a többi Sonos termék esetében a beüzemeléshez ezúttal is elengedhetetlen a vezetékes, vagy vezeték nélküli internetes kapcsolat. Ez a termék online regisztrációja és saját Sonos fiók létrehozása miatt kell. A beüzemelés a dedikált alkalmazáson keresztül eltart pár percig, de a kezelőfelület egyértelműen, egyszerűen vezeti végig a felhasználót a folyamaton. A Sonos S2 alkalmazás kezelőfelülete áttekinthető, könnyen kezelhető, így kényelmesen tudunk váltani, hogy saját zenéinket, internetes rádiót vagy a tévéhangját óhajtjuk megszólaltatni.

Az EQ lehetőséget ad, hogy a magas és mély hangokat is ízlésünknek megfelelően állítsuk be. A televíziónak értelemszerűen az ARC, eARC képes HDMI aljzatába kell csatlakoztatnunk a mellékelt HDMI kábelt. A tévémárkától és modelltől függően a menüben lehet, hogy külön engedélyezni kell az ARC képességet az adott HDMI porton, hogy televíziónk külső hangsugárzóként kezelje a készüléket. Az eszköz természetesen AirPlay2 kompatibilis, támogatja a Google Assistant és az Amazon Prime hangvezérlést, ahogy a 2.4GHz-es Wi-Fi vezeték nélküli csatlakozás is adott.

Felépítés

A Sonos Arc méretnövekedése nyilvánvalóan a jobb hangkeltés érdekében született. Az Arc tizenegy D-osztályú digitális erősítővel, a közép és mély hangok dinamikus megszólaltatásáért nyolc ovális mélysugárzóval, a magas hangok és a tiszta dialógusok érdekében pedig három dóm magassugárzóval rendelkezik. Két mélysugárzó felfelé pozicionált a magassági hangok reprodukciója érdekében, míg másik kettő a soundbar két szélére került.

Az önmagában 5.0 csatorna kiosztású rendszer igény szerint kiegészíthető a Sonos Sub mélyládával és Sonos Five hangsugárzókkal a még teljesebb térhangzás érdekében. A mélyhangokat személy szerint nem hiányoltam, már csak azért sem, mert ha nem a Dolby Atmos objektum alapú hangformátumot szólaltatunk meg, akkor ezeket plusz mélysugárzókként használja. A készülék egyébként a Dolby Atmos, Dolby True HD, Dolby Digital+, Dolby Digital térhatású hangformátumokat támogatja.

Kezdeti tapasztalatok

Első blikkre a készülék komoly meglepetést okozott. Személy szerint mindig is szkeptikus voltam a hangprojektorokat illetően, most azonban első pillanattól kezdve megfogott a dinamikus, éles és tiszta hangzás. A készüléket nyilván a helyén kell kezelni, ezért nem sztereó vagy dedikált többcsatornás rendszerekkel fogjuk összevetni, de nagyon kellemes volt hallgatni jó minőségű zenék és filmek esetében egyaránt. Mivel elsődleges rendeltetése, hogy a televíziónkon megtekintett tartalmakhoz kiemelkedő hangzást biztosítson, leginkább ebből az aspektusból vizsgáltuk meg.

A készülék a több irányból érkező és cikkázó hangeffekteket, plusz a virtuális magassági hangzást tisztán, szeparáltan jelenítette meg. Nemcsak a Dolby Atmos demók, de a streaming szolgáltatók hangformátumot támogató tartalmainak hangja is telten, dinamikusan és jól hallhatóan elkülönülve töltötték meg a teret. Hangsúlyozom, hogy nem összevethető mondjuk egy dedikált 7.2.4 csatornás kiépítéssel, de a virtuális 3D hangzás és a Dolby Atmos ezúttal nemcsak marketing címke.

Hallgatózás közben derült ki, hogy milyen jól tették a mérnökök, hogy ennyire szélesre szabták az eszközt, bár kétségtelen, hogy a kiváló megszólaltatáshoz, kiváló forrásanyag is szükséges. Ahogy szakavatott kollégám a fogalmazott korábban a Beam kapcsán, az eszköz forrásérzékeny. Tömörített hangállományokból vagy hangsávokból nem fog olyan minőséget előállítani, mintha egy veszteségmentes formátumot hallgatnánk, de ez nem is feladata. Szerencsére a minőségi hanganyagok beszerzésének manapság már aligha van akadálya.

Jöjjenek a filmek

Filmes példaként, álljon itt az egyik – ábrázolás szempontjából – talán leghitelesebb, modern amerikai háborús propaganda film (Act of Valor-2011), amiben állítólag igazi Navy SEALS katonák működtek közre, autentikus légkört teremtve. Az egyik leglátványosabb és hangzás szempontjából leghatásosabb jelenet, amikor a SEALS egység a helyi milícia katonái elől menekül egy kis terepjárón, valamelyik közép-amerikai esőerdőben, miután kiszabadítottak egy CIA ügynököt. A drámai jelenetsor és hangorkán, akkor veszi kezdetét, amikor a menekülök, a már szétesni készülő járművel belehajtanak az előttük elterülő folyóba, miközben a nyomukban lévő több ellenséges jármű már majdnem utoléri őket.

A dramaturgiai hatás kedvéért pont akkor ér oda az amerikai erősítés, két páncélozott katonai motorcsónakkal, amelyek azonnal fedező tüzet nyitnak a milícia járműveire, hogy időt nyerjenek a SEALS egység kimenekítésére. Irdatlan erővel szólalnak meg a dupla gatling golyószórók és más, nagy kaliberű géppuskák. A Sonos Arc életszerűen, erőteljesen és szeparálva adta vissza, ahogy a felhevült lövedékek szanaszét szaggatják az ellenséges járműveket és a környező objektumokat. A jelenet önmagában is döbbenetes, de egy ilyen hangreprodukálással szinte ijesztő volt. Emellett az Arc megcsillantotta azon tudását is, hogy a különböző környezeti hanghatások ellenére a dialógusok végig tisztán érthetőek voltak.

Zenehallgatás szempontjából, a pop és elektronikus műfajok álltak igazán jól az eszköznek, de egy nagy zenekari, klasszikus koncert a Bécsi Filharmonikusok tolmácsolásában ugyanúgy kellemesen szólalt meg. Hangprojektorhoz képest, itt megint csak a légiességet, a térérzet igen jó visszaadását emelnénk ki. Rengeteg különböző hang és videó tartalmat hallgattunk, illetve néztünk meg és az összbenyomásunk az volt, hogy az amerikai gyártó egy remekül megépített, sokoldalú, a tévé hangjának feljavításán jóval túlmutató képességekkel és hangzással bíró eszközt tett le az asztalra.

Ajánlott vétel

Az Arc magasra tette a lécet és elhozta azt a kiváló, tiszta hangzást, amit ezentúl minden televíziónál hallani szeretnénk. Annak, akinek kisebb alapterületű helység áll rendelkezésére a filmnézéshez, és a Dolby Atmos megszólaltatása mellett még minőségi, vezeték nélküli zenehallgatásban is gondolkodik, bátran merjük ajánlani a Sonos falra is rögzíthető soundbar-ját! Szemet gyönyörködtető formatervezésének köszönhetően, lakóterünk igazi ékköve lehet az új Sonos Arc – különösen fehér színben!

(Denon Dániel)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]