SONOS BEAM 2nd Gen. – Három az egyben

A Sonos Beam hangprojektor új verziója kristály tiszta hangzásával tűnik ki a vetélytársai közül, melyet a gyártó applikációjának letöltésével csak fokozni tudunk.

A Sonos Beam Gen1 megjelenése felvetett egy fajta elvárást a vásárlók részéről, amit a most megjelent Sonos Beam Gen 2 nagyon szépen meg is ugrott, sőt jelentősen túlszárnyalta azt, amivel új szintet teremtett ebben az egyre népszerűbb termék kategóriában.

Mi van a dobozban?

Rendkívüli módon figyeltek még a csomagolásnál is az apró részletekre, amiből már a kipakolásnál sejteni lehetett, hogy itt egy prémium kategóriás készülék lapul. A dobozban az egységet a formájára igazított/sajtolt kartonpapír borítás tartja fixen, melynek a fedelét felhajtva, annak belső részén a Sonos szintén préselt felirata jelenik meg. A méretéhez képest súlyos készüléket, a dobozból kiemelve találtunk még 1 db HDMI kábelt, 1 darab átalakítót, melynek segítségével a TV optikai kimenetéből származó fényjelet alakítja át HDMI vezetéken továbbítható jellé.

Tartalmazza továbbá a használati utasítást, ami tájékoztat minket a készülékhez tartozó gyártói applikáció letöltéséről, illetve piktogramok formájában bemutatja az eszköz közvetlen vezérélését a soundbar tetejének közepén lévő érintés érzékeny gombok használatával. Találunk benne még egy leírást, melynek lényegi információi elárulják, hogy a Sonos is csatlakozott az Ökodizájn irányelvekhez, amit a szinte teljesen papír csomagolás számunkra is igazol.

Felépítés és dizájn

Egy fehér modellt teszteltünk, ami a főként fehér nappaliban azonnal eggyé vált környezetével. Dizájn tekintetében abszolút érződik az IKEA-val lévő társulás, ami nagyon pozitív. A soundbar front oldalától perforált rács fut teljesen körbe a hátoldalon lévő csatlakozó konnektorokig, melyet a készülék elején egy szolid SONOS felirat tör meg csupán. A kezelőfelület a készülék 10 cm szélességű tetején található két állapot-visszajelző leddel együtt, melynek egyik tagja a mikrofonba érkező információ feldolgozásáról értesít. A másik led, alapesetben a számok léptetésénél és a hangerő váltásánál villan egyet fehéren, a forrás kikapcsolásánál pedig zölden, de igény esetén az applikációban ezek kikapcsolhatók.

Az érintésérzékeny felület nyomásra 5 funkciót lát el, melyek helyét nyomtatott ábrák jelzik. A hangerő növelését és csökkentését a két szélső ábra érintésével tudjuk szabályozni, míg a lejátszást és a zene megállítását, az általuk közrefogott play / szünet felület megérintésével. Zenék tovább, illetve vissza léptetése gesztus vezéréléssel lehetséges, így az ujjunkat az egész érintés-érzékeny felületen kell elhúzni annak megfelelően, jobbra vagy balra. A készüléket forma vonatkozásában a teljes részletesség jellemezi, hiszen még a hátoldalán lévő 220 voltot adó tápkábel sem a tipikus kéteres dizájnt kapta, hanem egy kis legömbölyített rész öleli körbe és mintegy puzzleként kerül a helyére a kábel csatlakoztatása után, aminek színe szintén alkalmazkodik a rendszeréhez, összhangban a mellékelt HDMI kábel színével.

Csatlakozók

A csatlakoztatási lehetőségek minimálisak, de a legfontosabbakat tartalmazzák. A készülék hátoldalának közepén találjuk a csatlakozó konnektorokat, melyek egy HDMI és egy LAN csatlakoztatását biztosítják. A párosító gomb szintén a hátoldalon, konnektorok mellett kapott helyet. A készülék beépített WIFI-vel is rendelkezik, ha esetleg nem akarnánk a LAN portot igénybe venni.

Beüzemelés / menü / távirányítás

A beüzemeléshez szükséges a Sonos gyári applikációja, amely Androidos készülék esetében Google Playből könnyedén elérhető, viszont fontos odafigyelni mit töltünk le, hiszen van pár azonos nevű. IOS-nél szintén megtalálható a beüzemeléshez szükséges alkalmazás. Nem csak az első beüzemelésnél fontos, mivel távirányító hiányában csak rajta keresztül tudjuk vezérelni az egységünket. Létre kell hoznunk egy felhasználói fiókot, amihez a program hozzárendeli az eszközünket. Lépésről lépésre segít nekünk ábrákkal, feliratokkal, így első próbálkozásra is 5 perc alatt beállítható. A felhasználói fiók nagyon hasznos, hiszen email címünkre a gyártó a meglévő és a szoftver frissítés során megjelenő új funkciókról, illetve azok aktiválásáról értesítést küld számunkra. Így sikerült 3 nap elteltével az addig hiányolt EQ beállításokat felfedeznem, melyeket szintén az applikációban kissé eldugva helyeztek el.

Android esetében az NFC-nek nagy hasznát tudjuk venni a folyamat közben, hiszen egy alakalommal el kell húzni a készülék felett. Tévével való csatlakoztatás esetén is segítséget nyújt az applikáció és kihangsúlyozza, hogy kifejezetten a HDMI Arc dedikált csatlakoztatási lehetőséget használjuk. A soundbar nem rendelkezik ki-be kapcsoló gombbal, így tápellátása után folyamatosan készenlétben van. Ez teljesen érthető, hiszen nem csupán egy soundbar, hanem egy okos hangszóró is egyben, ami egy zóna lejátszó rendszer részét képző elemeként is funkcionálhat. Képesek vagyunk a házimozi hatást fokozni, ha rendelkezünk ezek felállításához esetleg más Sonos egységgel, melyek természetesen ettől függetlenül önállóan is használhatók.

Zenét hallgatunk

Rendkívüli módon lehet érzékelni azt a zenei tisztaságot, melyet ATMOS zenéknél nyújt a készülék. Ugyan magát az ATMOS hatást egy készülékkel nem lehet teljes részletességgel érzékeltetni, de énekhangoknál az az érzetünk támad, mintha az előadó előttünk lebegve énekelne. Köszönhetően a készülékben megfelelően elhelyezett négy darab közép tartományú hangszórónak, melyből kettő a készülék oldalán kapott helyet, így biztosítva a szélesebb térbeli megszólalást és amit kiegészít középen egy tweeter is. Főként Ashnikko – Panic „Attacks in Paradise” című dalát hallgatva volt ez tapasztalható, ahol a gitár megszólalása nagy részletességgel került visszaadásra.

Az elektronikus zenében a magas és közép hangok minőségi előállítása mellett, a mélyek is megfelelő arányban szóltak, köszönhetően a három mélyhangkiemelő radiátornak. Ezek szintén a front oldalon a perforált rács alatt, a közép sugárzók között arányosan elosztva kaptak helyet, együttes hangzással teremtve egy kellemes zenei összképet. A Sonos saját applikációján keresztül tudunk a telefonunkról vagy Tabletünkről zenét streamelni.

Kezeli az összes fontosabb streamer szolgáltatót, mint például a Tidal és a Deezer. Nagy előny, hogy a Tidal saját applikációjából is lehet kezelni, de sajnos a gapless funkció itt sem érhető el. Viszont a harmadik féltől származó hálózati lejátszó alkalmazások is látják a készüléket, amikben egyrészt ez a funkció megvan, mint pl. mconnect player és így, akár további képességei is kiaknázhatók a soundbarnak, mint például a NAS–unkon tárolt zenéket is képesek vagyunk a segítségével lejátszani.

Filmnézés közben

Számos hasznos szolgáltatással rendelkezik a készülék, melynek egyik fontos része a bekapcsolható beszédjavító funkció, amit az applikációban van lehetőségünk aktiválni. Így a fontos hírek sokkal érthetőbbek, mint a tévében lévő beépített hangszórókon keresztül. De a program tudása nem áll meg csak ennyinél, van benne éjszakai mód, mellyel az alacsonyabb hangokat kiemeli, a hangosakat pedig lecsökkenti, így mások zavarása nélkül, halk hangerőn is jól érthető minden fontos részlet.

A megfelelő Dolby formátumot a lejátszó eszközön tudjuk kiválasztani, a soundbar ezt felismeri, és annak megfelelően dekódolja, melyről szintén a telefonos applikáció értesít bennünket. Filmezéskor is hozta a zenehallgatás közben tett jó benyomást. A „Messiás” című sorozat kültéri jelenetében a tábortűz ropogását szintén nagyon élethűen adta vissza. Akció jeleneteknél kellemesen érintett, hogy a készülék méretei ellenére a mélyek kellőképen jelen voltak. Egy 65 colos TV hang kiegészítéseként azt tapasztaltam, hogy tökéletesen megfelelt a megfelelő hangzás és hangerő biztosításához.

Összegzés

A Sonos Beam Gen2 hangprojektor pozitív tulajdonságaival igazán kitűnik a számtalan hasonló kategóriájú hangprojektorok tömegéből, köszönhetően elsősorban a minőségi hangzásának és a több lehetőséget kínáló funkcionalitásnak. Az elődjéhez képest is többet tud, mint például az Atmos és a HDMI eARC szolgáltatások. A Sonos Beam Gen2 tulajdonképpen három készüléktípust egyesit, mert egy eszközben kapunk: egy hálózati lejátszót, okos hangszórót és soundbart. Igény esetén a későbbiekben pedig egy komplett Sonos Sorround Beam szettel működhet együtt. Egymagában biztosítja számunkra a több mint elfogadható igényes színvonalat a mély hangok előállításának terén, a magas és közép tartományban pedig mondhatni szinte egyedülálló.

(Fekete Roland)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]