SONOS MOVE – MINDEN ZENÉN HELYT ÁLL

A kaliforniai Santa Barbarában alapított SONOS még csak a tinédzser évei vége felé jár, de a termékeik már markánsan jelen vannak az audio/video világban. Az IKEA-val kooperáló cég smart audio kínálatából ezúttal a Move nevű hordozható hangszórót tesztelhettük.

Nem kell hozzá szakértőnek lenni, hogy lássuk, hogy a vezeték nélküli hifi szegmens olyan, mint az autóiparban a kompakt osztály. Sok gyártó képviselteti magát egy kíméletlenül fejlődő és korszerű piacon. Ahol az ár, a dizájn és a technológia kegyetlen versenye zajlik a vásárlók kegyeiért. A Sonosnak azonban komplex válasza van a kihívásokra. Saját – igény szerint bővíthető – multiroom rendszerrel büszkélkedhet, melynek a – már mindenki kezében lévő -mobiltelefon a vezérlője. A Sonos Move több hétig (!) volt nálunk. Tehát nem csak egy rövid tesztelés erejéig volt lehetőségem kipróbálni. Szerintem talán a kínálat legjobban kiforrott konstrukciója zenélhetett nálam. De haladjunk sorban…

Megjelenés

A Sonos Move közepes méretű, fekete dobozban érkezik a vásárlóhoz. A termék fotóján kívül még a Move hangszórót felemelő kéz is díszíti a csomagolást. Ez ugyan apróság, de a dobozt illusztráló kép ideális. Mind a fogása, mind a nagysága tekintetében. Online vásárló világunkban ez nem lebecsülendő, hiszen se szeri-se száma azoknak a holmiknak, amik a valóságban különböznek a képi látványtól.

A dobozt felnyitva egy kis „starter” üdvözöl minket. Benne a legfontosabb instrukciókkal. Ha valakinek még nem volt korábban Sonos terméke, annak be kell regisztrálnia a hivatalos oldalra, majd a saját rendszerébe tudja felvenni (és frissíteni) az aktuális hangszórót. A Move –ot kiemelve, a dobozban találunk még egy ovális műanyag bölcsőt, amelybe beállítva tudjuk majd tölteni az eszközt, illetve annak a beépített akkumulátorát.

Kezelőfelület

A hangszóró tetején csak a legfontosabb „gombok” kaptak helyet. Természetesen már a trendnek megfelelően, kapacitív érintő felületen. Ez a minimalista vezérlő felület adja az előre/vissza és a play/pause funkciókat. Illetve egy mikrofon ikont amely a rohamtempóban fejlődő hangvezérlésről tanúskodik. Továbbá egy kis led csíkocskával – ami a készülék hálózati kapcsolatát, annak üzemkészségét hivatott mutatni – be is fejeződnek a „látványosságok”. Ez folyamatos fehér amikor online vagyunk, villogó fehér amíg keres, zöld a beállitásoknál, piros ha nem tud kapcsolódni. A kis ikonok ping-pong labda-szerű hanggal jelzik az érintést.

A Move hátulján találjuk a hordozás számára kialakított kéz-nagyságú öbölben a bekapcsoló gombot, a Wifi/Bluetooth váltót és a Sonos connect elmaradhatatlan fekvőnyolcas kapcsolati nyomógombját. A termék alja gumírozott, csak úgy mint a töltésre szolgáló bölcső is. Emiatt megfelelően tartja magát minden felületen. Ámbár ha leesne, akkor sincs semmi baj, mivel ütés és cseppálló ház – IP67-es szabvány – védi a belső „szerveket”. Ráadásul az ötletes mélyített fogásnak köszönhetően, nincs fogantyú ami letörhetne. Korszerű alternatívaként pedig USB-C aljzaton is tölthető szükség szerint.

Nézzünk bele

A Sonos Move szívét kettő D-osztályú erősítő adja. Ez hajtja meg a hangszórókat, melyek közül egy magassugárzó előre-lefelé szólaltatja meg a tiszta és nagyfrekvenciás hangokat. Amit a kabinetbe integrált mély-közép hangsugárzó egészít ki gazdag, vokális- és mély tartománnyal. A beépített mikrofon segítségével képes a környezethez kalibrálni a hangzást illetve a hangvezérlést teljesíteni a Google Assistant és a beépített Alexa által. Sajnos a gyártó kevés lényeges információt oszt meg a készülékről. Így aztán tényleg csak a szubjektív tesztek maradnak kapaszkodónak.

Funkcionalitás és hangzás

Mindenki számára egyértelmű lehet, hogy nem egy monitor hangsugárzóhoz van szerencsénk. Ahogy a hifi világban gyakran, a Sonos is a nyers hangzás helyett egy színezett és erősített hangkarakterrel szórakoztat minket. Melynek sarokköve a tiszta ének és a kiemelt mélyebb hangzás. Aranyközépútként a Play 5(2.gen.) és Beam hangprojektorok közé tudnám helyezni. Beszéd és ének hangjai a Move-nak is remekül transzferálnak. Azonban a közép és a mélyhangok aránya finomabban van hangolva.

Mind Bluetooth-al mind WiFi-n keresztül akadásmentesen játszotta le a telefonomról (Android 10) a kívánt zenéket. Mp3 és vaw fájlokkal próbáltam eleinte. A Play áruházból letöltött Sonos alkalmazás hamar frissült a Sonos 2 újabb verziójával. Az app segítségével könnyedén boldogult a telefonon lévő zenékkel, a számítógépről hallgatott zenékkel és a Sonos Radio kínálatával.

A gyártó által ígért 11-12 órás akkumulátoros üzemidőt majd fél napon keresztül próbára téve. Volt néhány hosszabb fájl amit ugyan látott a rendszer (mp3,Flac), de nem játszott le. Bosszantó apróság volt még, hogy a kiválasztott dalban sem lehetett előrébb/visszább „pörgetni”. Funkcionalitásban tehát vannak még javítható részletek, de ezeken a szoftveresen még simán javítható apróságokon túl, kiválóan működött.

Jöjjenek a zenék

A Sonos Move a zene bármely stílusában kifejezetten élvezhetően szólt. Rock és metal műfajoknál az erőteljes és dinamikus hangzás jól hallhatóan kedvére való volt. A dobok és a ritmusok egészen fantasztikus kiemelést kaptak. Latin popnál és klasszikus diszkónál kellően fülledt, de nem túl erőltetett hangzással kényeztetett. Meglepő módon még a jazz is kellemes választásnak bizonyult.

Nem teljesen könnyed, lélegző hangokkal operált, mint mondjuk egy minőségibb high end felé kacsintgató polcsugárzó, ami a basszus váltások, az ütemek és az ének direktebb megfogásával csalta magához a figyelmet. Klasszikus gitárzenével kipróbálva szépen visszaadta a húrok pendítését és lelki szemeink előtt a gitártestből öblösebben, tónusosan áradtak a lefogott akkordok.

Jól hallható azonban, hogy igazi terepe azért mégis csak a – teljes – könnyűzenei paletta. A mélyei erőteljesek, testesek, de ugyanakkor jól megfogottak nem esik bele a Bluetooth „partihangszórók” túlzásaiba. Pláne, hogy a hordozhatósága ellenére még is csak wifin adja a legtöbbet, a Sonos multiroom rendszerébe integrálva, de háttérsugárzóként sajnos még így sem vethetjük be (Dolby Atmos-nál például). Tesztelésnél a tévével is remek hangot adott Bluetooth-on keresztül, komoly szinteket emelt a sima tévés hangminőségen.

Összegzés

A Sonos Move egy hordozható, víz és ütésálló hangszóró. Beépített akkumulátora és hosszabb üzemideje bőven elegendő egy teraszon vagy a szabadban eltöltött kellemes naphoz. Két tulajdonsága különbözteti meg igazán a bulira való party hangszóróktól. A multiroom képesség, mely időveszteség nélküli megszólalással bír – és a finomabbra hangolt mély/közép hangkarakter, ami nagyon élvezhető megszólalást eredményez. A Sonos2 applikációval gyakorlatilag végtelen a műsorforrás tekintetében.

A népszerűbb szolgáltatókkal való együttműködés – Spotyfy , Tidal,stb. – által tényleg univerzális felhasználást tesz lehetővé a vezeték nélküli kapcsolatrendszereken belül. Hab a tortán, hogy a wifi hatókörén belül bármely helységben külön is használhatjuk a multiroom képessége okán, vagy éppen kiegészíthetjük vele egy adott szoba hangzását saját rendszerünkben. Letisztult, egyszerű megjelenése és remek hangja a hétköznapokban szuper kísérőnk lehet. Magasabb árát a kategórián belüli kiváló hangminőség ellensúlyozza. Ráadásul saját márkán belül is talán az egyik legjobban kialakított hangképpel lehet dolgunk. A készülék számos viszonteladó kínálatában megtalálható, ahol akár a helyszíni kipróbálásra is lehetőség van.

Dósa Miklós

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]