SONOS RAY – SZOBÁT BETÖLTŐ HANGZÁS

A Ray tiszta párbeszédet és szobát betöltő hangzást biztosít megfelelő áron

A Sonosnak mindig is volt egy határozott törekvése. Elegánsan kidolgozott, de drága hangszóróit tömeges használatra fejlesztették ki, integrálva, hogy kiterjedt, zökkenőmentes hangzást biztosítson otthona minden részében, valamint magával ragadó mozihangzást a nappaliban. A Sonos Ray még mindig elérhető áron kínál valamit, a márka valaha volt legolcsóbb TV-soundbarja, ami 124. 990 forintba kerül

Nézzük közelebbről

A Sonos Ray nem rendelkezik eARC-csatlakozással, csak optikai bemenete van. Ez azt jelenti, hogy direktben nem tudja dekódolni a Dolby Atmos formátumot – és a támogatás a Stereo PCM, a Dolby Digital 5.1 és a DTS Digital Surround szabványokra korlátozódik, a kodek típusának megerősítése pedig az alkalmazás „Now Playing” oldalán jelenik meg.

Természetesen, mivel Sonos termék, a Ray továbbra is tartalmaz hálózati támogatást és Airplay-t a vezeték nélküli többszobás lejátszáshoz. Meglehetősen szokatlan Wi-Fi csatlakozást találni egy belépő szintű soundbarban és bár ez az egyetlen nem Dolby Atmos hangsugárzó a jelenlegi Sonos kínálatban , a Ray ennek ellenére lehetőséget kínál a felhasználóknak arra, hogy idővel, többcsatornás surround rendszert hozzon létre a környezetében.

Felépítés

Ez a hangszóró azoknak készült, akik eddig valószínűleg még soha nem vették számításba a Sonos márkát. Ultrakompakt méretei, kúpos felépítése és előre néző hangszórói azt jelentik, hogy kevés helyet foglal el, és nincs szükség tiszta rálátásra a felfelé és oldalra tüzelő hangszórók számára, így praktikus választás kis, vagy közös helyiségekben.

Esztétikailag a Ray nagyon is a ritka Sonos típusok része, lágy íveivel, kapacitív érintőgombjaival, monokróm felületeivel és perforált polikarbonát ráccsal rendelkezik. A hűtőrács széle nem ül teljesen egy síkban a fő testtel és bár ez szokatlan egy olyan igényes cégnél, mint a Sonos, vagy talán egy kisebb dizájn trükk az egyébként nagyon intelligens termékben.

Jellemzők

A belsejében egy D osztályú erősítő kvartett ül, melyek a Ray négy előre néző meghajtóból álló csapatát táplálják – ami két középen elhelyezett elliptikus közép- mélysugárzót tartalmaz, mellettük vannak a magassugárzók, melyek osztott hullámvezetőként működnek. A hullámvezetők szétválasztják és szétosztják a magas frekvenciákat előre és kifelé a széles hangtérérzet érdekében.

Kár, hogy a Ray nem tartalmaz HDMI ARC/eARC csatlakozást, mivel úgy tűnik, hogy nyilvánvaló lehetőségeket rejt magában akár asztali hangszóróként, különösen a játékokhoz. A 7 cm magas és 56 cm széles Ray ideális méretű ahhoz, hogy beférjen egy monitor, vagy TV készülék alá, a kis mérete mindenképpen előnyére válik, ugyanakkor megfelelő nagyságú lakószobában tökéletes teljesítményt nyújt. Ez a kettős kombináció feltétlen előnyére válik főleg azon körében, akik nem szeretnék ipari méretű audio berendezésekkel telepakolni a lakásukat.

Hangzás

Az Ó testvér, hol vagy? című filmben, a Ray jól teljesít, így könnyedén élvezhettük az egyébként szürreális tartalmat, valamint a színészek teljesítményét egyaránt. A Ray meglepően részletgazdag hangvilágot teremtett, de emellett azt tapasztaltuk, hogy tompítja a háttér effektusokat a dialógok javára, ami viszont szükséges volt.

Ez azt jelenti, hogy az olyan hangok, mint a kabócák vagy a szökésben lévő elítélteket összekötő láncok csörömpölései, kissé egydimenziós összteljesítményt nyújtanak a hangzásban. És persze ahhoz a finom árnyalatokhoz képest is, amelyek rendszeresen kimaradnak a filmekből, ha csak a TV beépített hangszóróit hallgatjuk, a Ray pedig sokkal magasabb szintű hangreprodukciót kínál.

Zenére cserélve kezdjük Ella Fitzgerald Slap That Bass streamelésével. Mérete ellenére a Ray a nagybőgő nyüzsgő pizzikátó vonalát dicséretes rugalmas folyékonysággal adta vissza. Ez a szám egy egyszerű trióként kezdődik, mielőtt egy nagy rézfúvós zenekar belépne, és a dinamikus felépítés nagy próba egy ilyen kis hang-egység számára, ennek ellenére könnyen vette az akadályt anélkül, hogy erőlködést tapasztaltunk volna. A Ray ütős, lendületes és élénk hangzással rendelkezik, ami jól illeszkedik minden igényhez, és éppen elég mély tartománya van ahhoz, hogy megszólaltassa az alsó hangokat is.

Összegzés

Lehet, hogy nem ez a legmelegebb vagy a legmoziszerűbb hangzású soundbar, de a Sonos Ray nagyon jó képességű és ami a legfontosabb, kiváló és gazdaságos módja a TV-hangzás fokozásának, kompetens módon kezelve a párbeszédek érthetőségét. Kitűnő teljesítményt produkált a nem túl nagy méretű teszthelységünkben, ezért kifejezetten ajánljuk.

(Herskovits Tamás)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]