Sony Bravia XR A90J – A TELEVÍZIÓZÁS CSÚCSA SONY MÓDRA

A Sony OLED televíziók az elmúlt években számtalan dicsőséget szereztek a márkának, ami nem véletlen, hiszen a cég elképesztő energiákat és pénzt fordít a folyamatos fejlesztésre, aminek köszönhetően kifejezetten innovatív modellekkel tudtak előrukkolni.

A stratégia 2021-ben sem változott, aminek ékes bizonyítéka, hogy egy teljesen új képfeldolgozó processzor került a legjobb Sony televíziókba. Ez pedig az iparág első kognitív chipje, a mesterséges intelligenciát alkalmazó Cognitive Processor XR, amely a hozzánk eljutott előzetes információk alapján igen jó hatással lehet a kép minőségére. Megnéztük, hogy mi ebből mi igaz.

Képminőség

A Bravia XR családba tartozó Sony A90J televízió a korábbiaknak megfelelően az LG Display által fejlesztett és gyártott OLED panelre, valamint a már említett saját chipre épül. A rögtön látszik, hogy a két komponens kiválóan végzi a dolgát, hiszen a képi világ szédületesen jó. A színek szemre is valósághűek, a megfelelő beállítások mellett pedig annyira pontosak, hogy a készülék akár grafikai munkára is használható. A tónusok egyenkénti pixelvezérlésnek hála belülről ragyognak, és az LCD tévékre mind a mai napig sajnálatosan jellemző fátyolosság effektusnak itt az OLED panelnek köszönhetően nyoma sem érződik.

Mivel a fényerő a képpontokban külön-külön vezérelhető, és akár ki is kapcsolható, ezért értelemszerűen a 0 nit fénysűrűségű tökéletes fekete visszaadása megoldott. Ez pedig igen jó hatással van a kontrasztosságra, ami a kalibrátorral végzett vizsgálataink alapján végtelenek bizonyult. Az XR Contrast és XR Colour technológiák révén a chip képes feljavítani, és élénkebbé tenni, a halványabb, visszafogottabb árnyalatokat is, aminek köszönhetően a végeredmény, vagyis a látott kép, még intenzívebb lesz.

A kognitív processzor egyébként minden egyes képkockát átvizsgál és képes felismerni az éppen futó tartalom típusát. A kapott információk ismeretében pedig a mesterséges intelligencia eljárások segítségével módosítja igény szerint az egyes paramétereket és beállításokat. A rendszer konkrétan „emberi perspektívaanalízist” alkalmazva végez keresztelemzést és optimalizálást minden pillanatban a futó képelemek százezrein.

A modell 3840 x 2160 megjelenítését szavatolja, tehát a Sony A90J mint azt már korábban leírtuk, 4K-s televízió készülék. Az ebben rejlő lehetőségeket akkor is ki lehet használni, ha maga a forrás nem is ilyen felbontású, ugyanis a termék megkapta az X Clarity névre hallgató felskálázási technológiát. Ez azt jelenti, hogy a Cognitive Processor XR intelligensen újraalkotja az elveszett textúrákat és részleteket, azaz mesterségesen javítja fel a részletességet.

Mozgáselemzés

Az XR Motion Clarity nevű eljárás a mozgások folyamatosabbá tételére szolgál, ha ezen a téren valami gond akadna, ami főleg a médiaboxból érkező tv adások, illetve a nem megfelelő bitrátájú online streaming tartalmak esetén bizony könnyedén előfordulhat. A processzor konkrétan virtuális képkockákat, képrészleteket, illetve fekete frame-eket illeszt be a valódiak közé, aminek hatására az agyunk jóval folyamatosabbnak érzékeli az objektumok mozgását, szaggatás, akadás nélkül.

Egyébként itt kell megemlíteni azt is, hogy szellemképesedést, duplikálódást, utánhúzást sem tapasztaltunk. A betekintési szög hibátlan, akkor sem érződik az árnyalatok fakulása, ha valaki arra kényszerül, hogy nagyon kiszorított pozícióból, tág szögből nézze a képernyőt. Sok mai OLED televízióval ellentétben úgynevezett sávosodást sem tapasztalható, köszönhetően a Sony igen aktív XR Smoothing nevű technológiájának.

Dolby Vision

A készülék természetesen támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmak kezelését, és a Dolby Vision szabvánnyal is boldogul többek között, ami jelenleg az egyik legjobbnak számít. Mivel a maximális fényerő kellően nagy, a méréseink szerint 956 nit, ezért a HDR effektus is jól észlelhető, kellően látványos. Az egyes képrészleteken, az épp futó tartalom függvényében a fényerő valós időben változik, és ez tökéletesen észlelhető, ami igencsak valósághű benyomást kelt. Az OLED technológia elméletileg lehetővé teszi egyszínű statikus anyagok esetén is a tökéletesen homogén megjelenítést és a tapasztalataink szerint ez a dolog majdnem teljesen jól működik a valóságban.

Az egyes képi tartományok fényereje között ugyanis a méréseink szerint mindössze 3,5 százalék eltérés volt megfigyelhető, ami kifejezetten jó értéknek számít. A készülékből természetesen nem hiányoznak az előzetesen programozott képi profilok sem, amelyek kisebb-nagyobb mértékben eltérnek egymástól. Ilyen például a fényerő, a színhőmérséklet vagy az aktív képmódosító funkciók. Ebből fakadóan pedig jó eséllyel mindenki talál köztük olyan beállítást, ami megfelel az egyéni ízlésének.

Kezelés

A tv megkapta a várva várt Google TV smart platformot, ami a sokat kritizált Android TV operációs rendszer leváltására hivatott. Az tény, hogy annál gyorsabb és stabilabb, de ettől függetlenül azért nagyon nem voltunk elájulva a friss rendszertől sem. A grafikus kezelőfelület terén a koncepció ugyanis szinte semmit nem változott, alapvetően az online tartalmakra és appokra fókuszál.

Ezzel nem is lenne baj, azzal viszont már igen, hogy a viszonylag nagy méretű színes ikonok és ábrák miatt sokszor rengeteget kell lapozni vagy görgetni, hogy eljussunk az általunk keresett szolgáltatáshoz. Az pedig csak hab a tortán, hogy a kelleténél sokkal több a szponzorált applikáció és reklám. Persze óriási tragédiáról nincs szó és a Google TV is kommunikál magyarul, tehát a kezeléssel azért nem igazán lehet gondja senkinek, de ettől függetlenül tény, hogy ha már belevágtak egy ekkora frissítésbe, akkor elindulhattak volna egy felhasználóbarátabb irányba is.

Távirányító

A távirányító viszont kifogástalan darab: Gyönyörű, a fogása kényelmes, és a funkciógombok sem hiányoznak róla. Ráadásul a távvezérlő kiváltható egérrel, billentyűzettel, sőt akár mobillal is egy ingyenesen letölthető applikáció révén. Természetesen az alkalmazás kínálat továbbra is élvonalbeli.

Több ezer letölthető alkalmazás közül lehet válogatni, amelyek között megtalálhatóak a legnépszerűbb filmes, sorozatok, videó- és képmegosztó, valamint zenehallgatásra szakosodott darabok. A böngésző sem hiányzik, játékok is vannak, de mivel a hardver továbbra is viszonylag gyenge, ezért a jobb grafikájú darabokról sajnos le kell mondani.

Hangzás

Évekkel ezelőtt mutatkozott be a Sony speciális megoldása, amelynél a hagyományos hangszórók helyett maga a rezegtetett OLED panel állítja elő a hangokat. E televízióba ennek legfrissebb verziója, az Acoustic Surface Audio+ került, ami remek teljesítményt végez. Az integrált mélyhangszórókkal megtámogatott rendszer kellően hangos, tiszta és dinamikus. A basszusok jól érzékelhetők, aminek hála hogy a végeredmény organikus, élettel teli hangzásban realizálódik.

A sztereó hangtér csak közelről, nagyjából egy méteres távolságból érzékelhető, de hát ez a legtöbb mai tévénél sajnos továbbra is fennálló probléma. A készüléket ellátták a beszédhang kiemelés technológiával, ami nagyon hasznos, éppúgy, mint a dinamikakonverzió. A virtuális térhatás sem hiányzik, azonban ezt hiába kapcsoltuk be, a használata érzékelhető javulással nem járt.

Külső

A Sony híres arról, hogy dizájnban is próbál valami újat mutatni, és a Bravia XR A90J esetében is előálltak egy remek ötlettel. Ez pedig abban nyilvánult meg, hogy a talpak pozíciója módosítható, így alaphelyzetben az asztalon nyugvó képernyő megemelhető, aminek köszönhetően befér alá vagy elé egy hangprojektor úgy, hogy az ne takarja ki a képet. A kávák a mai trendekhez illően igen keskenyek, és kikapcsolt állapotban láthatatlanok. A készülékház igen vékony, mindent összevetve a termék kifejezetten modern, letisztult és minimalista, aminek révén gyakorlatilag bármilyen típusú enteriőrbe organikusan integrálható.

Vélemény

A Sony ismét megmutatta, hogy továbbra is képes csúcsminőségű produktummal előállni a televíziós szektorban. A Bravia XR A90J egy remek modell, amire méltán lehet büszke a japán konszern. A külseje rendben van, mondhatnánk lenyűgöző, a megszólalás elsőrangú, a kép minősége pedig párját ritkítóan kiváló.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]