Sony HT-A5000 – JOBB TÉVÉ HANGOT CSINÁL

A Sony HT-A5000 soundbar részletes beállítása és működése kissé elbizonytalanító lehet, de a teljesítménye nem okoz csalódást.

A nagyjából két méter széles HT-A5000 hat kis hangszórót tartalmaz: előre néző bal, középső és jobb oldali, felfelé irányuló bal és jobb oldali Atmos plusz egy pár magas hangszóró, egy kis beépített mélynyomó, valamint az összes meghajtásához szükséges belső erősítőkből áll, és bármely televízió integrált hangzásához képest jelentős hangzásbeli javulást kínál.

Lépjünk közelebb

A HT-A5000-be öt fizikai csatlakozót építettek be, amelyek egy süllyesztett hátlapon találhatók: Toslink optikai, HDMI bemenet, kimenet, USB és S-Center. A levehető tápcsatlakozó a soundbar hátulján, a jobb szélső részen található. Az S-Center kimenet lehetővé teszi a soundbar összekapcsolását a TV megfelelő portjával, így az utóbbi saját hangszórói is bekapcsolódhatnak a „mulatságba”.

Azonban a megfelelő S-Center bemenet csak az újabb Sony tévékészülékeken érhető el, a régebbieken és más tévémárkákon nem. Ahhoz, hogy a HT-A5000 tökéletesen működjön, a tévé egyik HDMI bemenetének eARC (Enhanced Audio Return Channel) vagy ARC-képesnek kell lennie. Ezek hiányában nem ajánlott a soundbar.

Távirányító

A HT-A5000-hez saját távirányító is tartozik, ami fontos a soundbar beállításához és működtetéséhez. Az eszköz két választható, előre rögzített beállítást kínál – „Voice” és „Night” –, a hátsó csatornák szintjének beállítását, egy szintszabályozót, valamint egy háromállású mélynyomószint-beállítást.

Utóbbi a soundbar beépített, és a Sony opcionális vezeték nélküli mélynyomóját is vezérli. A távirányítón található Sound Field (Hangmező) gombbal szintén három különböző rögzített hangbeállítás közül választhatunk: DSEE Extreme, Audio DRC és Advanced Audio Volume.

Miután összekapcsoltuk a TV-t és a soundbart, a távirányító Home gombja számos lehetőséget hív elő a tévé képernyőjén, itt tudjuk kiválasztani a nézni vagy hallgatni kívánt forrást. A csak hangot tartalmazó fronton a HT-A5000 képes lejátszani a zenei file-okat streamelve, a készülék egyetlen USB-portjához csatlakoztatott eszközről vagy akár számítógépről is.

Vezeték nélkül mobileszközről is hallgathatunk zenét és természetesen rendelkezésre áll a Chromecast, valamint az Alexa és a Google Assistant hangvezérlés is. A Sony külső audio-videóforrásokhoz, például Blu-ray lejátszóhoz vagy játékkonzolhoz is csatlakoztatható. Emellett bármilyen streamelt audio-videó tartalom (például NetFlix, Disney+, Amazon Prime, YouTube stb.) lejátszására is képes, ha a tévé a Wi-Fi segítségével hozzáfér.

Beállítás

A Sony alapbeállítás menüje, amely a távirányító Home gombjával érhető el, egyszerű. Tartalmaz egy rövid teszthangsorozatot (Sound Field Optimization), amelynek célja, hogy tökéletesítse a soundbar szobához való illeszkedését. Hogy hogyan és pontosan mit csinál, azt nem magyarázza el világosan az útmutató, de mindössze csak néhány másodpercet vesz igénybe, és annyiszor lehet újra elvégezni, ahányszor csak szeretnénk.

Használat közben

A Blu-ray lejátszó és a soundbar közötti közvetlen tömörítetlen HDMI-kapcsolat mellett a Bluetooth használata bizonyult a legjobb módszernek, legalábbis számomra, hogy a források széles skáláját minimális bonyolultsággal lehessen élvezni. Az általam meghallgatott vezeték nélküli tartalmakat a YouTube-ról és a Netflixről streameltem. Bluetooth nélkül a vezeték nélküli hangeredmények kiszámíthatatlanok voltak: a YouTube hangja többnyire működött, de néhány kiválasztásnál a hang szakadozottan szólt.

A Netflix hangja egyáltalán nem működött. Bluetooth-szal azonban minden, amit a YouTube-on és a Netflixen kipróbáltam, következetesen, megszakítás nélkül üzemelt. Manapság a legtöbb tévékészülék a legmodernebb technikára törekszik, ez pedig nem más, mint a Dolby Atmos, de nem igazán lehet érzékelni a felső csatornákat, ami nem csoda, ha az összes hangszóró a tévébe van bezárva. A HT-A5000 hangszórói nagyon közel vannak a tévéhez, és különálló, felfelé sugárzó „magassági” hangszórókkal vannak kiegészítve.

Azokon a célzottan készített YouTube Dolby Atmos és DTS-X mintaklipeken, amelyekben madarak, eső és egyéb hangsúlyos effektek szerepelnek oldalt, hátul és felül, pontosan azt az érzést kaptam, hogy valami történik felettem vagy kissé mögöttem. Nem volt túlságosan pontos és nem volt állandó, de érdekes élmény volt. Egyetlen más, általam meghallgatott forrásanyagon sem tapasztaltam azonban hasonló érzést, akár natív DTS-X, akár Dolby Atmos volt, akár nem.

Zene és mozi

Változatos zenei anyagokat hallgattam a YouTube-on: egy gyönyörű szoprán énekelte Schubert Ave Maria-ját egy teljes szimfonikus zenekar kíséretében, majd egy másik énekes a The House of the Rising Sun című művet egy zongorával, végül egy teljes zenekar játszott részleteket Az operaház fantomja című operából. A hangzás mindegyiknél magával ragadó volt, egyszer sem éreztem kísértést arra, hogy váltsak az egyik opusról a másikra.

A Netflixre váltva megnéztem a The Crown, Diana hercegnő és Erzsébet királynő uralkodásáról szóló brit életrajzi sorozatot. Magával ragadó volt a Sony soundbarral hallgatva. Az egyetlen nyilvánvaló hiányosság a mély basszus volt, amin segíthet a Sony opcionális mélynyomója, ahogyan az is, ha a TV-t és a soundbar-t kicsit közelebb helyezzük a mögöttük lévő falhoz, bár a basszus kiterjesztésében mindig a szoba mondja ki a végső szót.

Összefoglalás

A HT-A5000 egyértelműen a legösszetettebb A/V termék, amit valaha teszteltem. A Sony hatalmas erőfeszítést tett, de ha valaki a felhasználói kézikönyveket a sarokba dobja anélkül, hogy rájuk nézne, akkor azt tanácsolnám, inkább nézzen egy másik soundbar után. A Sony HT-A5000 soundbar, egy átlagos méretű lakótérben és ésszerű hallgatási távolságban használva könnyedén háttérbe szorítja bármelyik általam eddig hallott televízió hangminőségét.

(Herskovits Tamás)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]