Sony KD-48A9 OLED TV – MINDENT VISZ

Noha az ára nem mondható éppen alacsonynak, a Sony KD-48A9 kétségkívül a legjobb 55 hüvelyknél kisebb televízió jelenleg a piacon.

Ha valaki kis vagy közepes méretű nappali szobával rendelkezik, az még nem jelenti, hogy le kellene mondania az igazán ragyogó látványt nyújtó TV készülékekről – viszont a legtöbb gyártó az elmúlt évek során nem könnyített a helyzeten, mivel zászlóshajónak számító modelljeik rendre 55” vagy annál nagyobb méretekben készültek, ami sokak nappalijába már egyszerűen túl nagynak bizonyul. Idén azonban változás látszik a horizonton.

Elsőként az LG rukkolt elő egy kiválóan sikerült, 48”-os OLED televízióval, ami nem túlzottan meglepő, hiszen az összes gyártó által jelenleg alkalmazott OLED TV panel az ő nevükhöz fűződik. Azonban a Sony sem tétlenkedett, így kisvártatva napvilágot látott a KD-48A9, ami még az LG modelljénél is jobbra sikeredett – sőt, könnyen meglehet, hogy a valaha készült legjobb 55 hüvelyknél kisebb televízió is lett egyben. Kétség sem fér hozzá, hogy kategóriájában nálánál jobb készüléket jelenleg keresve sem nem találnánk, azonban az ilyesfajta minőségnek bizony megvan a maga ára.

Első látásra

Kihasználva az új, kisebb OLED panel kompakt mivoltát, a Sony olyannyira kisméretűre formálta a 48A9-et, amennyire csak lehet, már ami annak magasságát és szélességét illeti. A képernyő felületével egy síkban elhelyezkedő fekete keret a készülék oldalán és a tetején kevesebb, mint 1 cm vastagságú, elegánsan fényes alja pedig – melyen a diszkréten elhelyezett, apró Sony embléma található – alig vastagabb. A készüléktalp – mely viszonylag keskeny, alig 47 centis szélességgel rendelkezik – extra alacsony profilú, ami azt jelenti, hogy mindössze 5 mm szabad hely marad a TV alja és a felület között, amin helyet foglal.

A diszkrét talp hátránya azonban, hogy lehetetlenné teszi, hogy a televízió elé hangprojektort helyezzünk, mivel az a képernyő jelentős részét kitakarná. A Sony persze nyilvánvalóan abban reménykedik, hogy nem fogjuk szükségesnek tartani külön hangprojektor beszerzését, tekintettel az A9 agyafúrt beépített audiorendszerére, melyben közvetlenül az OLED panelből érkeznek a hangok.

Audio

Az ultravékony OLED panelek ellenére valamennyi ilyen típusú tévében külön hely szükségeltetik a hangrendszer, a feldolgozást végző hardver, valamint a csatlakozók számára. A KD-48A9 hátoldalán ezeknek az egységeknek otthont adó ház az átlagnál valamivel nagyobb, mind a képernyő méretéhez viszonyított kiterjedését, mind mélységét tekintve. Míg az LG saját 48”-os TV-je (az OLED48CX) még annak legvastagabb pontján mérve is csak 4,7 cm, a Sony mélysége már 6 cm-t is kitesz, ami végeredményben csak annyit jelent, hogy a készüléket oldalról nézve kevésbé tűnik elegánsnak, de hát ugye nem oldalról nézünk tévét.

Funkciók

A készülék aljzatai között (melyek többségét a mellékelt műanyagpanelek segítségével diszkréten elrejthetjük) találunk földfelszíni/kábeles, valamint műholdas csatlakozásokat, egy Ethernet, illetve három USB portot, optikai és fejhallgató kimenetet, illetve négy HDMI-t. Utóbbiak közül az egyik HDMI aljzat támogatja mind az ARC, mind a fejlettebb eARC funkciót, azonban a Sony A9 korszerű HDMI képességei ebben ki is merülnek.

Így például nem kezeli a magas képsebességű (HFR), 120 képkocka/másodperces 4K felbontású videojelet, nem támogatja a változó képfrissítési rátát (VRR – Variable Refresh Rate), de még az automatikus alacsony késleltetési módot (ALLM – Auto Low Latency Mode) sem, ami bizonyára csalódást fog okozni a szenvedélyes játékosok számára, különösen azoknak, akik egy Playstation 5 vagy egy Xbox Series X konzol vásárlásában gondolkoznak. A készülék viszont legalább a bemeneti késleltetés terén versenyképesnek mondható, alig 19 ms-os értéket kínál a Játék mód (kézi) bekapcsolása esetén.

Processzor

A KD-48A9 szívét a Sony X1 Ultimate processzora képezi, mely 2019-ben debütált, és azóta is a vállalat elsőszámú televíziós chipje. A processzor olyan fejlett képességekkel rendelkezik, mint az objektumalapú szuperfelbontás (Object-Based Super Resolution), mely intelligens módon egyenként elemzi, és javítja fel a kép egyes elemeinek a felbontását, valamint az objektumalapú HDR-feljavítás (Object-Based HDR Remaster), ami a kontraszt tekintetében jár el hasonlóképpen. A készülék emellett a Sony „Pixel Contrast Booster” funkciójával is büszkélkedhet, melyet arra terveztek, hogy a kép fényes területein is erőteljesebb színeket és kontrasztot eredményezzen.

Míg a cikkünk alanyát képező A9 a Sony „Master Series” megnevezést viseli, melyet a vállalat a zászlóshajónak kikiáltott modelljeire alkalmaz, a készülék pár tulajdonsága egy szinten van az A8 televízióéval, mely nem tartozik a Master Series kategóriába – ellentétben az AG9-cel, ami viszont igen. Az A9 a gyorsan mozgó jelenetek tökéletes megjelenítéséhez a „Motionflow XR” helyett az „X-Motion Clarity” technológiát használja, a hangok megszólaltatásért pedig az „Acoustic Surface Audio” funkció, semmint annak fejlettebb változata, az „Acoustic Surface Audio+” felel. Ezek az apró eltérések azonban nem gátolják meg az A9-et abban, hogy egy kiváló darab legyen, viszont rávilágítanak némi ellentmondásosságra a Sony marketingjében.

Android operációs rendszer

A Sony hű maradt a Google Android TV operációs rendszeréhez, aminek egyre jobban kezdenek meglátszani az előnyei. Noha azt a szintet valószínűleg sosem fogja hozni, mint a Samsung vagy az LG saját rendszerei, működése határozottan simább, kezelése pedig kézenfekvőbb lett, miközben több funkció áll rendelkezésünkre. A Sony-t amiatt is dicséret illeti, hogy kibővítette az Android TV alkalmazások alapkínálatát.

Így míg például a Philips és más Android TV-s készülékekből hiányzik a Now TV vagy a BT Sport, a Sony A9-en mindkettő megtalálható. A Sony állítása szerint az Apple TV is hamarosan érkezik, mellyel az Apple soha nem látott mennyiségű 4K HDR filmet tartalmazó, pay-as-you-go alapon, külön díj ellenében elérhető online videotékájához férhetünk hozzá.

A fenti újításokkal semmilyen lényeges hiányosság nem marad a Sony A9 által kínált applikációk terén. A kínálatban megtalálható a Netflix, az Amazon Prime Video, a Disney+, a Google Play Movies & TV, valamint a Rakuten, valamennyi 4K felbontásban és HDR-rel (a Netflix és a Disney+ esetében Dolby Vision formátumban), saját médiafájljaink helyi streamelésére a Plex áll rendelkezésre, zene- valamint rádióhallgatás céljára pedig a Spotify, a Tidal, a Deezer, a BBC Sounds és a TuneIn szolgálnak.

Ha valamelyik általunk kedvelt szolgáltatás nem szerepelne a fentiek között – például az Amazon Music vagy az Apple Music – a Sony készüléke támogatja mind az Apple AirPlay 2-t, mind a Google Chromecast-ot. Egyedül azt tekinthetjük apróbb hiányosságnak, hogy a Disney+ appon keresztül elvileg Dolby Atmos formátumban elérhető tartalmak a Sony-val úgy tűnik, csak 5.1-es formátumban képesek működni, ez viszont nem az A9 sajátossága, hanem valamennyi, az utóbbi időben általunk tesztelt Sony (és Philips) modell esetében előfordult.

Használat közben

A gyári beállítások mellett az A9 képe valamelyest visszafogott volt, és mintha nem igazán hozta volna azt a káprázatos kontrasztot, amit a legjobb HDR tartalmaktól joggal elvárnánk. Némi állítgatás után ez a probléma megoldódott, és a „Szárnyas fejvadász 2049” című filmet elindítva örömmel tapasztaltuk, hogy az élénk piros és fehér szöveg tisztán és ütősen jelent meg a tökéletesen fekete képernyőn. Akárcsak a korábban összehasonlításként már említett LG CX, a Sony A9 is igazi, tiszta, koromfeketét produkált, azonban a Sony a sötét részletek megjelenítésében ezúttal felülkerekedett, így például Sapper Morton ütött-kopott házának belsői jóval kivehetőbbek voltak.

Kevésbé volt viszont meglepő, hogy az A9 a CX-nél jobban kezelte a mozgásokat. A Sony már hosszú ideje a mozgásfeldolgozás nagymestereként ismert, és noha az idén több gyártó fejlesztett ezen a téren, továbbra is az A9 (és sok testvére) mondható a legkiválóbbnak, mivel úgy képes simítani és élesíteni a mozgásokat, hogy az ne tűnjön zavarónak vagy mesterségesnek. Minden úgy jelenik meg a képernyőn, ahogy annak kell, csak jobban, és az a tény, hogy a Sony már ilyen régóta ennyivel előrébb jár a konkurenciánál, rámutat arra, milyen különleges adaléka ez készülékeinek.

Képminőség

A Sony Master Series modelljei híresek arról, hogy úgy képesek megjeleníteni a képeket, mint amilyennek azokat készítőik szánták – és az A9 itt sem okoz csalódást. Ugyan tapasztaltunk némi enyhe melegséget és gazdagságot a színek terén, ami nem teljesen hatott élethűnek, azonban hű volt ahhoz, amit a film alkotói megálmodtak. Természetesen nem arról a szépia árnyalatú lágyságról beszélünk, amivel a legtöbb TV „Mozi” módjának kiválasztásakor szembesülünk, hanem egy visszafogott rózsaszín tónusról, ami élettel telibbé teszi a bőrszíneket. Ahogy azt már említettük, minden úgy jelenik meg, ahogyan kell, csak jobban.

Ami az élességet és a részleteket illeti, jobb TV ebben a méretben aligha készült. A Sony A9 azon tulajdonsága, hogy egyszerre képes ultramély feketéket és a fénylően tiszta fehéreket produkálni, páratlan mélységérzetet és valódiságot kölcsönöz a képeknek. Legyen szó akár a „Szárnyas fejvadász 2049” K nevű karakterének kezéről készült közeli felvételről a film elején, vagy az „1917” megtizedelt városának bizarrul gyönyörű képsorairól, minden szinte tapinthatóvá válik a térben.

Alacsonyabb felbontással, méghozzá „Az ember gyermeke” 1080p-s Blu-ray verziójával folytatva a tesztelést, a Sony példás munkát végzett a rázkódó, kézikamerás akciójeleneteknél, így azok elmosódásoktól és egyéb nemkívánatos képi jelenségektől mentesek voltak anélkül, hogy a kellemetlen „szappanopera-effektust” tapasztaltuk volna. A színeket itt is remekül jelenítette meg az A9, a kép pedig éles, részletgazdag és tiszta volt. Ez a tisztaság még akkor is folytatódott, amikor a „Spaced” című komédiasorozat régi, standard felbontású epizódjaival tettük próbára a készüléket. Az alacsony felbontású jelhez képest a képsorok egyszerre voltak simák és élesek, meglepő részletezettséggel, valamint élénk, mégsem bántóan erős színekkel.

Hangzás

A Sony A9 a hangzás terén is túltejesített legközelebbi riválisán. A „Szárnyas fejvadász 2049” második fejezetének mélyekben túltengő elejét az LG CX hangszórói már nehezen viselték, azonban a Sony tisztán és kontrolláltan szólaltatta meg. A hangzás erőteljes és dinamikus volt, ami – ahogyan azt kell is – csak erősítette a feszültséget, ahogy K közelített a LAPD vészjósló épülete felé. A beállítások közül mi a „Cinema” presetet választottuk, mely nyitottabbá és teresebbé tette a megszólalást, ami kimondottan jól érzékelhetővé tette a teret, mikor főhősünk tesztjére került sor:

A láthatatlan vizsgáztató tiszt hangja érezhetően verődött vissza a kis, dobozszerű helyiség csupasz falairól, K hangja ellenben tisztán és irányítottan szólt, és köszönhetően az A9 azon tulajdonságának, hogy a hang a képernyő megfelelő területéből érkezik, az audio és a video térben sokkal jobban összhangban volt, mint más televíziók esetében. Noha az A9 egy igen jó hangzást kínáló TV, különösképpen, ha figyelembe vesszük méretét, a nagy hangerők már nehézséget tudnak jelenteni számára. Ha a látvánnyal egyenértékű audio minőségre vágyunk, aligha megkerülhető a különálló hangrendszer, főleg hogyha valaki magas hangerő mellett szereti élvezni a filmeket és azok bombasztikus hatását.

Összegzés

A Sony KD-48A9 valóban lenyűgöző. Az elmúlt években ritkán találkozhattunk igazán minőségi készülékkel az 55” alatti méretben kapható TV-k kínálatában, azonban az LG 48”-os OLED paneljének megjelenésével többé nincsenek akadályok ezen a téren. A Sony vette az LG paneljét, hozzátette saját képfeldolgozó rendszerét és audio megoldásait, ezzel pedig rögtön magasabbra tette a mércét, melyet nem sokkal előtte az LG OLED48CX modellje állított fel. A Sony A9 kétségkívül a legjobb 55” alatti TV, amihez hozzájuthatunk – és valószínűleg a legjobb, ami kategóriájában valaha készült. Méretéhez képest ára ugyan magasnak tűnhet, azonban, ha valaki rendelkezik a megfelelő büdzsével, és nem riad vissza a HDMI 2.1-es funkciók hiányától, az A9-cel igazán jó vételt csinál.

Somfai Gábor

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]