SONY UBP-X1100 – IGAZI MINDENT TUDÓ

A SONY UBP-X1100 asztali Blu-ray játszó, a külsejét tekintve teljesen megegyezik a korábbi modellel, és mindkettőhöz közel azonos áron juthatunk hozzá. A karcsú készülékházban azonban bizonyára történt egy és más, ami még több indok arra, hogy közelebbről is szemügyre vegyük az UBP-X1100-t.

Ahogyan azt említettük, a Sony az új zászlóshajó lejátszó megjelenésén mit sem változtatott, és ez vonatkozik a készülék majdnem négy kilós versenysúlyára is. Az elegáns és vékony ház ugyanis itt is megerősített acéllemezből készült, a lemezmeghajtó is teljesen védve van, így szintén nem egy könnyűsúlyú darab.

A profikategóriás

Ha vetünk egy pillantást a készülék hátuljára, két HDMI aljzatot találunk, melyek közül az egyiket gyárilag védőmatrica borítja. Ez az a kimenet, mely kizárólag digitális audiojelek továbbítására szolgál, így a lejátszó beállításához nem alkalmas. A legjobb, ha a matricát az első használatbavétel után távolítjuk el, hogy a második HDMI kimenetről érkező jelek a videocsatornától külön, zavarmentesen tudjanak majd közvetlenül az AV erősítőre jutni. Aki nem szeretne ezzel bajlódni, nyugodtan használhatja kizárólag az elsődleges HDMI portot, mely egyaránt szolgál video- és audiokimenetként.

Audio

A Sony változatlanul elkötelezett a kitűnő hangzás mellett, és ez az UBP-X1100 jelzésű készülékre fokozottan igaz. A Sony a közé a kevés gyártó közé tartozik, melyek továbbra is támogatják a nagyfelbontású SACD (Super Audio CD) lemezeket, és mivel ugyanarról az adatformátumról van szó, mint a DSD esetében, természetesen ez utóbbit is kezeli.

Az éppen lejátszott hangfájlokat Bluetooth-on keresztül továbbíthatjuk hangprojektorra, fejhallgatóra vagy más eszközre, ehhez pedig a Sony nemcsak a CD minőségű vezetéknélküli átvitelre alkalmas AptX kodeket alkalmazza, hanem a saját fejlesztésű LDAC kodeket is, mely jelenleg az egyetlen olyan szabvány, mely lehetővé teszi a nagy felbontású audio átvitelét Bluetooth útján. Manapság egyre több LDAC-t támogató hangprojektorral, fejhallgatóval, sőt hangszóróval is találkozhatunk piacon, és nem csak a Sony márkaneve alatt.

Stabil alapok

Az új UBP-X1100 tulajdonképpeni fő funkcióját azonban csak a készülék menüjére pillantva láthatjuk, újdonsült menüpontként bekerült a Dolby Vision lejátszás be- és kikapcsolása. Az UBP-X1100 lejátszó a HDR10 és a HLG (Hybrid Log Gamma) mellett a Dolby Visionnel immáron a harmadik HDR szabványt is tudja kezelni, amire a Sony televíziói már jó ideje képesek.

Rendkívül praktikus, hogy a készülék a HDR teljesítményt a különböző televíziókhoz, illetve a HDR megjelenítés terén különleges kívánalmakat támasztó házimozi projektoroknak megfelelően optimalizálja. A Sony egyúttal az egész menürendszert felfrissítette és átdolgozta. A gyárilag installált Netflix, Amazon Instant Video és YouTube streaming alkalmazások azonban továbbra is szem előtt vannak a Home menüben, jelezvén a lejátszó hálózati képességeit.

Kép- és hangminőség

Kedvezőbb árkategóriájú lejátszóinál a Sony általában nem ad szabad kezet a felhasználóknak a képparaméterek módosítása terén, így ilyenkor jobb híján csak a gyári beállításokra hagyatkozhatunk. Másként van ez viszont az UBP-X1100 esetében, mely finomhangolási lehetőségek teljes tárházát kínálja a maximalisták számára. Ennek persze minden techrajongó örül, mindenki más pedig bőven elégedett lesz a Sony teljesítményével az eredeti beállítások mellett is – mi legalábbis a tesztelés során semmi szükségét nem éreztük további módosításnak.

A többcsatornás digitális kimenet mellett a lejátszó hátoldalán egy pár analóg sztereo aljzatot is találunk, melyet igénybe véve sztereó berendezésünkön is nagyszerű hangzást kapunk, különösképpen mivel a Sony készülékben egy kiváló minőségű 192kHZ/32bit D/A konverter dolgozik.

Összegzés

Ezt igazán nevezzük egy jól sikerült update-nek: A Sony UBP-X1100 immáron minden fontos HDR formátumot lejátszik, ezzel tökéletes választás az ennek megfelelő felszereltséggel rendelkező főleg saját márkás televíziókhoz.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]