Sony WH-1000XM4 – A SONY LEGJOBBJA

Gondolj egy pillanatra a legjobb fejhallgatók gyártásáról ismert vállalatokra. Sennheiser és Focal szinte biztosan szinte azonnal eszedbe jut, de ha a Sony a gondolkodás első tíz másodpercében nem jutott eszedbe, akkor hiányzik valami a rendszerből…

Az elmúlt három évben, a Sony a vezeték nélküli, zajcsökkentő fejhallgató piacra helyezte a fő hangsúlyt, először a WH-1000XM2, majd jött a továbbfejlesztett WH-1000XM3 , és most itt van a Sony eddigi legfejlettebb Bluetooth fejhallgatója, amit most megvizsgálunk.

Vegyük kézbe

Az XM4 esztétikájában nem különbözik annyira elődeitől, de a motorháztető alatt ez az új modell meglehetősen jelentős átalakítást kapott. Új Bluetooth SoC-vel (System on Chip), új algoritmusokkal a QN1 HD zajcsökkentő processzorhoz, valamint javult a passzív zajszigetelés és a párnázás is lényegesen jobb, sőt, ennek ellenére az XM4 súlya is enyhén csökkent.

Az új algoritmus, lehetővé teszi a WH-1000XM4 vezeték nélküli összekapcsolását két különböző eszközzel egyszerre. Például párosíthatja a fejhallgatót mind a laptopjával, mind a mobiltelefonjával, így élvezheti az audio, filmek vagy zenék játékát az asztali számítógépen, majd zökkenőmentesen válthat bejövő hívásra iPhone vagy Galaxy telefonján anélkül, hogy meg kellene bolyongania párosítási beállításokkal.
Az XM4 a bal fülhallgatóba épített közelségérzékelőnek és a két belső gyorsulásérzékelőnek köszönhetően kopásérzékelővel is rendelkezik.

Sőt, van egy új Speak-to-Chat, amely bármikor beindul, amikor csak beszél, automatikusan leállítva a zenét vagy a podcastot, és a környezeti hangátvitelt. A Gyors figyelem módnál pedig egyszerűen tegye a kezét a jobb fülhallgatóra, és a fejhallgató gyorsan lecsökkenti a zene hangerejét, és bekapcsolja a környezeti hangátvitelt.

Üzemidő

A WH-1000XM4 30 órás zenelejátszással büszkélkedhet aktív zajcsökkentéssel, és akár 38 órával is kikapcsolva az ANC-vel. A teljes feltöltés körülbelül három órát vesz igénybe, bár, ha csak egy gyors pihenésre van szüksége, tíz perc töltéssel körülbelül öt óra akkumulátor-üzemidő érhető el, természetesen a lejátszás hangerőtől függően. A töltést USB-C-n keresztül bonyolítjuk, és az XM4 tartalmaz egy 3,5 mm-es analóg audio bemenetet is, amelyet csatlakoztathat azokhoz a ritka hordozható audio eszközökhöz, amelyek még rendelkeznek analóg kimenettel. A mellékelt kemény héj hordtáska (kellemes tapintású) egy praktikus repülőgép audio adapterrel is rendelkezik, amelyet egy kis zsebbe dugnak a 3,5 mm-es analóg kábel mellett.

Beállítás

A sok funkcióval és a testre szabhatósággal a Sony WH-1000XM4 könnyen rémálommá válhatott a beállítás és a konfigurálás során, de szerencsére a Headphones Connect alkalmazás intuitívvé és fájdalommentessé teszi a folyamatot, bár számíthat arra, hogy néhány percet igénybe vesz. Az iPhone telefonommal való párosítás gyorsan (NFC) sikerült, és onnan az alkalmazás végigvezetett mindazt, amire szükségem volt ahhoz, hogy a fejhallgatót az én preferenciáimhoz igazítsam.

Úgy döntöttem, hogy az automatikus váltás beállítással jobban járok, és a fejhallgatóval töltött második napomon a szoftver már 15:30 körül rájött, hogy valószínűleg felveszem a cipőmet, és elviszem Babszit – szálkásszőrű tacskó – sétálni. Az XM4, automatikusan átváltott “Walking” azaz séta üzemmódba, közepes szintű környezeti zajáteresztéssel. További lehetőségek: “Futás” (amely maximális környezeti hangátvitelt tesz lehetővé) és a “Közlekedés” opciók alkalmazását. Szerintem ez zseniális.

A Beszélj funkció be- és kikapcsolható. Ha be van kapcsolva, lehetőségem van a beszéd érzékelés érzékenységének állítására, valamint arra az időre, amíg az üzemmód kikapcsol, miután hallotta az utolsó csevegést, és folytatja a zenét, amit éppen hallgattam. Az érintésvezérlőket szuper intuitívnak találtam. Ha a fülhallgatón felfelé csúsztatom az ujjaimat, növeli a hangerőt, lefelé csökkenti, az előre csúsztatással előrelépek egy zeneszámot, dupla koppintással befejezhetek egy telefonhívást, vagy szüneteltetem, folytatom a zenét.

Végül, de nem utolsósorban, a menüben megtaláltam az Equalizert – ami talán az XM4 egyik legfontosabb funkciója. Az alkalmazás nyolc EQ beállításhoz biztosít hozzáférést (Bright, Excited, Mellow, Relaxed, Vocal, Treble Boost, Bass Boost és Speech), valamint manuális beállításhoz és két Custom beállításhoz, ahová elmentheti saját EQ beállításait.

Hallgatás közben

Első hallásra, be kell vallanom, nem voltam elragadtatva az XM4 hangjától.  Hiányzott a felső-középhangoktól a középmagasig és bár az EQ néhány beállítása segített, egyiket sem találtam igazán kielégítőnek. Jó néhány órát töltöttem az EQ piszkálásával, miközben két olyan számot hallgattam, amelyek évek óta jól szolgálnak számomra referencia anyagként: vagyis az Allman Brothers Band “Kék ég” és Paul Simon “Az afrikai ég alatt” c. dalai. A “Blue Sky” (Qobuzon keresztül) a Sony XM4-en keresztül olyan közelről szól, mintha azt egy nyitott terem hangszóróin keresztül hallanám. A felvételen egy csodálatosan tág térérzékelés hallható, amit sok zárt fejhallgatótól nem kaptam meg.

Paul Simon “Afrikai égbolt alatt” című művével a teljes tónusegyensúly érkezett a füleimhez. Bakithi Kumalo erőteljes, pattogó, kacér basszusgitárai pontosan úgy jöttek át, mint amit egy 350 dolláros fejhallgatótól remél az ember, akár vezeték nélküli vagy nem.

A kényelem szempontjából azt gondolom, hogy a WH-1000XM4 valószínűleg a kedvenc fejhallgatóm lett. A rendkívül puha párnázás, a nevetségesen könnyű súly és a tökéletes szorítóerő kombinációja élvezetessé tette akár az órákig tartó viseletét is. Még szemüveggel is, ami gyakran hatalmas tapadáspontot jelent számomra.

A hátrány

Az XM4 zajcsökkentése teljesen más kategóriában van, mint a legtöbb fejhallgató, amelyeket eddig kipróbáltam. Ami a hangteljesítményt illeti, csupán egyetlen gondolat, amit fel kell vetnem, hogy a Sony nem kínált előre beállított EQ hangzást, amit így magam készítettem. Az egyetlen kritikám, amely a WH-1000XM4-et illeti, és ez teljesen szubjektív az, hogy úgy néz ki, mint egy 350 dolláros vezeték nélküli fejhallgató. Az biztos, hogy a többi között egynek tűnik, de a lapos fekete (vagy szürke) műanyagból készült a fejhallgató kissé általános megjelenést kölcsönöz az XM4-nek, amely nem éppen kedvező.

Végső gondolatok

Ha hiszek a sorsban, vagy bárhogy is nevezzük, akkor azt mondanám, hogy van valami kísérteties abban, hogy a Sony WH-1000XM4 pont abban a pillanatban került az életembe, amikor úgy döntöttem, hogy lemondok a vezetékes fejhallgató hallgatásáról. Persze továbbra is megtartom a jó fejhallgató-erősítőhöz csatlakoztatott nyitott hátú síkmágnesesemet, de napközbeni hallgatásra, végre készen állok a vezeték nélküli kapcsolat kényelmének és a zene kötetlen hallgatásának élvezetére és már közel állok a tökéletes vezeték nélküli fejhallgató megtalálásához. Persze tudok morogni az XM4 belépő hangján és az EQ beállítás hiányán, de ezek csak részletek. Az a tény, hogy az XM4 testreszabható az egyedi EQ beállításokkal, nekem bőven elég…

(Markovits Tamás)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]