SONY X90J – LCD TV A CSÚCSON

Történjék bármi, a Sony megingathatatlan monolitként áll a televíziós iparágban. A vállalat évtizedek óta meghatározó szereplője e szektornak és láthatóan ezen a jövőben sem kívánnak különösebben változtatni.

A japán gyártó egyre nagyobb hangsúlyt fektet az egyre sikeresebb OLED készülékekre, de mellettük a hagyományosabb LED LCD vonalat sem felejtik el, hiszen ide is komoly energiákat koncentrálnak. Mindezt tökéletesen alátámasztja, hogy a Sony idén is megpróbálja lefedni a lehető legnagyobb vásárlói célcsoportot, ezért tévékínálatukkal, amely meglehetősen nagy, minden szegmensben kínálnak új fejlesztésű készülékeket. 2021-ben e téren az egyik csúcsot a Sony X90J televízió jelenti, amely számos új fejlesztést kapott.

Nézzük meg kívülről

A termék külsején nem látszik, hogy egy alapvetően felsőkategóriás LED LCD televízióról van szó, ami azért kissé meglepett minket. Ugyanis a nagy méretű képernyő két aprócska, a széleken elhelyezett tappancson nyugszik, ez a megoldás pedig a belépő szinten is általánosan elterjednek számít. A kávák természetesen ez esetben is igen vékonyak és mivel egy síkban vannak a kijelzővel, így kikapcsolt állapotban láthatatlanok, ami bizarr látványt nyújt, én nagyon kedvelem.

A talp kialakításánál fogva a képernyő forgatására, döntésére nincs lehetőség, ami nem baj, viszont egy szabványos konzol segítségével a Sony X90J egyszerűen a falra akasztható. Vannak gyártók, amelyek előszeretettel száműzik a ki- és bemeneteket egy külső dobozra, ám a Sony e téren konzervatívnak számít, mivel ezeket csatlakozókat továbbra is a hátlapon helyezték el. Nem hiányzik a termékről a HDMI 2.1 sem, amely jelenleg az egyik legmodernebb portnak számít, támogatja a 4K/120p jelek fogadását is ami egy ilyen készüléknél napjainkban alapfelszereltségnek számít.

Képminőség

Az egyik legfontosabb újítás a kép minőségét érinti, ugyanis a Sony televíziója megkapta a konszern egyik legújabb csodafegyverét, a friss, Cognitive Processor XR képfeldolgozó chipet, amely egy 3840 x 2160 képpontos, azaz 4K VA panellel dolgozik együtt. Ez a processzor felel a színpontosságért, a képi jelek kezeléséért, a hibátlan HDR visszaadásért, és tartalmaz jó pár speciális képmódosító technológiát. Ezek közül az egyik legfontosabb az úgynevezett felskálázás, amely lehetővé teszi az alacsonyabb felbontású forrásanyagok feljavítását.

Ehhez minden egyes képkockát megvizsgál a chip és kipótolja a hiányzó részleteket. Emellett fontos még a kontrasztjavítás is, aminek hatására markánsabb lesz a különbség a világos és sötét tartalmak között. Egyébként a készülék kontrasztossága sem rossz, hiszen a teszt során 5110:1 natív kontrasztarányt mértünk, ami abszolút jó eredménynek számit.

A Cognitive Processor XR processzor minden egyes pillanatban valós időben korrigálja az esetleges hibákat, illetve módosítja úgy a beállításokat, hogy a lehető legjobb legyen a képminőség. Tehát a nézőnek elméletileg és gyakorlatilag hozzá sem kell nyúlnia a menürendszerhez, mert a készülék képi világa, a látvány, egyszerűen megfelelő kell legyen. Nos, a tesztelés során arra jutottunk, hogy a processzor tényleg kitűnően végzi a dolgát, de ettől függetlenül, azért manuálisan is bele lehet nyúlni a paraméterekbe, hogy az ízlésünknek megfelelő szebb-jobb képet kapjunk.

Beszéljünk a színekről

A méréseink alapján a színtérgazdagság megfelelő, hiszen a televízió az iparági standardnak számító sRGB színtér 137,6 százalékának lefedésére képes, ami több mint remek eredménynek minősül a LED LCD modellek között. Megfelelő beállítás esetén a színpontosságra sem lehet panasz, hiszen megfelelő módosításokkal nagyon jó, 1,25 átlagos deltaE értéket sikerült elérnünk. A készülék 120 Hz-es képfrissítési rátával büszkélkedhet, azaz kétszer annyi képkocka megjelenítését biztosítja, mint az átlagos, hagyományos készülékek.

A Sony készüléke a dinamikusan változó képfrissítési (Adaptive Sync, G-Sync, FreeSycn) technológiák használatát is támogatja, de ez ma már lassan alapelvárásnak számít. A bemeneti késleltetés extrém módon kíváló, a vizsgálataink szerint csupán 9,65 ms, ami azt jelenti, hogy a készülék akár professzionális játékok futtatására is alkalmas.

Mozgásmegjelenítés

A tesztelés mozgásvizsgálati szakaszában semmiféle hibába, vagyis szellemképesedésbe, a mozgásoknál előforduló utánhúzást nem tapasztaltunk, vibrálás, remegés sem fordult elő. Alacsony bitrátájú netes anyagoknál némi akadozás ugyan jelentkezhet, azonban ezt a nagyon hatékony és jól működő interpolációs eljárás napjainkban már képes orvosolni. A betekintési szög is teljesen rendben volt, csak nagyjából 165 fok környékéről érződött a tónusok enyhe fakulása, de ugye ebből a szögből ma már senki nem néz televíziót.

A Sony X90J képes a nagy dinamikatartományú tartalmak kezelésére is, és mivel a maximális fényereje nagy, eléri az 700 nitet, ezért esetünkben a HDR effektus nem csak érzékelhető, hanem rendkívül látványos élményt produkált. A készülék FALD (Full Array LED Dimming) rendszerű, azaz a LED-eket mátrix alakban helyezték el a panel mögött. E megoldásnak köszönhetően a háttérfény eloszlása szinte teljesen homogén, vagyis csak minimális mértékű, egyáltalán nem zavaró eltérés mérhető. Ennek köszönhetően pedig egyszer sem tűntek fel a képernyőn az olykor ismerős képfoltok, és nem tapasztaltunk felhősödést sem.

Új Google okostévé

A Sony immár több mint fél évtizede működik együtt a Google -el, hiszen az amerikai cég által fejlesztett smart rendszert 2014 óta a építik a televíziókba. A két konszern kapcsolatát jól jellemzi, hogy a Sony elsőként kapta meg a vadonatúj okostévé platformot, amely a Google TV névre hallgat és a korábban Android TV -nek nevezett operációs rendszer jelentősen továbbfejlesztett változata. Lényegesen gyorsabb lett az új verzió, kimondottan sebesen reagál a vezérlőeszközökkel kiadott parancsokra és az alkalmazások betöltéséhez is jóval kevesebb időre van szükség. Emellett a stabilitáson is sikerült javítani, hiszen fagyást, akadást vagy pláne újraindítást egyáltalán nem tapasztaltunk.

A rendszer magyar nyelven is kommunikál, a grafikus kezelőfelület átlátható, a menürendszer felépítése kimondottan logikus, mondhatni a termék vezérlése kellően felhasználóbarát lett. A Sony X90J mellé járó távirányító igényes kialakítású darab, rengeteg gomb található rajta, így a fontos szolgáltatások használatával mind közvetlenül elérhetők. A távvezérlő egyébként kiváltható egyszerűen, egy ingyenesen letölthető applikáció révén mobil eszközzel is. A tapasztalataink szerint ez a szoftver remekül működik, és tartalmaz olyan extrákat is, mint például a virtuális egér vagy billentyűzet, amelyek nagyon hasznosak lehetnek a különféle internetes alkalmazások futtatása során.

Ez utóbbiak jelentik a Google TV igazi nagy erősségét a rivális megoldásokhoz képest, hiszen a felhasználók ma már több, mint 6000 app közül választhatnak. A kínálatban megtalálhatók az életóddal, gasztronómiával, testedzéssel kapcsolatos alkalmazások épp úgy, mint a játékok, illetve a különféle, egyre népszerűbb tartalomszolgáltatók.

Hangminőség

A készülékbe az átlagosnál jobb, külön mélysugárzóval is kiegészített hangrendszer került. A basszusok ennek köszönhetően komolyan érzékelhetők, bár tény, hogy e téren a dedikált subwooferrel megtámogatott külső rendszerek azért jobban teljesítenek. A megszólalás mindenesetre az átlagnál némiképpen dinamikusabb, és a végeredmény – ennek köszönhető – organikusabb. A sztereó hangtér visszaadása meglepően jól működik, viszont a tisztasággal akadnak azért olykor kisebb problémák, hiszen a finomabb részleteket hajlamos elkenni a berendezés.

Durva, zavaró hanghibákkal azonban egyáltalán nem találkoztunk és a hangerő is megfelelő egy átlagos méretű lakásban, szobában. A tévé támogatja a Bluetooth technológia használatát, így a kompatibilis audio berendezések, mint például akár egy fejhallgató is, vezeték nélküli is csatlakoztatható hozzá, ami külön plusz szolgáltatás, ami más televízióknál eddig nem tapasztaltunk.

Bizonyítvány

A Sony az X90J típusjelzésű televízióval bebizonyította, hogy mind a mai napig tud kiváló, élen járó termékeket letenni az asztalra a LED LCD szektorban is. A termék megszólalása az átlagnál jobb, a Google TV-re épülő vezérlés remek és a látványvilággal, azaz a kép minőségével is kimondottan elégedettek voltunk.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]