SonyXR-65A95L – AZ EGYIK LEHETŐ LEGJOBB

Nagyon kevés tévé került olyan erősen a figyelem középpontjába, mint a Sony A95L, ami persze nem véletlen, mert a gyártó második generációs QD-OLED tévéje valóban nagyon különleges

Az A95L készülék, a fényerő-növelő, élénkítő Quantum Dots technológiát átgondoltan és hiteles módon alkalmazza – és ráadásul kiváló hangrendszert is kínált. Az új QD-OLED panel a korábbiaknál is fényesebb és hatékonyabb teljesítményt ígér.

Megjelenés

A Sony az A95L esetében egy egyszerűbb, két alumínium lábból álló kialakítást választott, melyek a tévé alsó szélének szélső pontjain helyezkednek el, hogy ne okozzanak tükröződést a képernyőn, ami azt is jelenti, hogy egy ugyanilyen széles bútorra van szükség – az általunk tesztelt 65” modell esetében legalább 145 cm-re.

A 65 hüvelykes modellnél lehetőség van a lábak közelebb helyezésére, így a tévé keskenyebb lábtérrel rendelkezhet. Minden modell támogatja a “soundbar állvány pozíciót”, amely néhány centiméterrel megemeli a tévét, hogy a soundbart alá lehessen illeszteni. Ahogy az egy modern, zászlóshajó OLED TV-nél lenni szokott, a tiszta fekete keret szupervékony és egy vonalban van a képernyő kijelzőfelületével.

A Sony arra is törekszik, hogy a készülékek oldala és hátsó része érdekes látványt nyújtson, és az A95L ezt folytatja a kockáslemez mintázatával. A Sony emellett növelte a SORPLAS – egy egyedülálló, elsősorban újrahasznosított műanyagból készült anyag – használatát.

Jellemzők

Bár az A95L új QD-OLED paneljének tükröződésgátlása lenyűgöző, mégsem ez a fő jellemzője. Ezt az elismerést az általa elérhető extra fényerőnek kell megkapnia, mivel a Sony állítása szerint az A95L kétszer olyan fényerőre képes, mint az általa leváltott elődtípus, az A95K.

Természetesen a teljesítmény többről szól, mint maga a panel, és a Sony a QD-OLED panelhez saját hűtőbordát és testre szabott hőanalízist adott a készülék Cognitive Processor XR processzorán keresztül.

A Cognitive Processor XR felel a Sony szélesebb körű képfeldolgozásáért is, amely vitathatatlanul a legjobb a szakmában. A legfontosabb képfeldolgozási frissítés idén az XR Clear Image. Ez egy adaptív technológia, amely megtisztítja és letisztítja a forrásanyagokat, hogy optimalizálja azokat a tévé 4K felbontásához.

A játék oldalán is vannak fejlesztések, de ezek nem mennek olyan messzire, mint azt egyesek remélték. Az A95L még mindig csak két HDMI 2.1 aljzattal rendelkezik, és a két aljzat közül az egyik egyben az eARC port is, így ha erre egy soundbar vagy AV-vevő csatlakoztatásához van szükség, akkor már csak egy HDMI aljzat marad.

Ez komoly frusztrációt fog okozni azoknak, akiknek PS5 és Xbox Series X konzolja is van, mivel a két szabványos HDMI portból hiányzik a VRR támogatás, valamint a 120Hz-es képességek. Szerencsére a két HDMI 2.1 aljzat támogatja a 4K/120Hz-et, a VRR-t és az ALLM-et is.

A Sony játékmenüjének egyik egyedi funkciója a képméret csökkentésének lehetősége. Néha a játékosok szeretnek viszonylag kis képernyőn játszani, amely kevesebb szemmozgást igényel.

Az A95L az egyetlen modell az új termékcsaládban, amelyhez a Bravia CAM kamerát is mellékelik, ami a tévé felső széléhez csatlakoztatható, és számos intelligens funkciót tesz elérhetővé, többek között a video-telefonálást, az automatikus energiatakarékosságot, valamint a kép- és hangoptimalizálást.

A Sony saját menürendszere is megújult az A95L esetében. A különböző felugró menük új, nagyon stílusos grafikával, valamint az egyes menük és funkciók jobb leírásával egészültek ki. Ami a streaming alkalmazásokat illeti, a Netflix, az Amazon Prime Video, az Apple TV és a Disney+ mind jelen vannak, a GeForce Now és a PS Remote Play pedig konzol nélküli játéklehetőségeket biztosít.

Képminőség

Tesztünket a Pan 4K Blu-ray filmmel kezdtük, mert ez az egyik „legfényesebb” film, ami jelenleg elérhető és tökéletesen alkalmas arra, hogy feltárja az A95L második generációs QD-OLED paneljének potenciális előnyeit.

A Sony A95L fényereje és színélénksége kíváló, az első jelenet utcai lámpáiban a színek intenzív sárga ragyogással jelennek meg. A London feletti hold finom rózsaszín árnyalatokat és sok textúra részletet is mutat. A QD-OLED panel kiválóan teljesít.

A fekete mélység semmit sem veszít a valóságérzetből, a viktoriánus London mocskos utcái egyszerre nyomasztóak és sötétek, tele vannak árnyékrészletekkel. Ráadásul az A95L a színeket a kép legsötétebb részein is kiválóan reprodukálja, így a bőrtónusok pontosak és élethűek maradnak. A felskálázás teljesen rendben van, a kontraszt SDR-szabványok szerint is ragyogó, mély, de látható feketékkel és világos fénypontokkal.

Hangzás

A Sony A95L egy korábbi modell, az A95K 2,2 csatornás, aktuátoros hangrendszerének egy enyhén módosított változatát használja. Két aktuátor rezegteti az egész képernyőt, amit két normál mélynyomó támogat, amelyek basszust adnak hozzá. Az aktuátor alapú rendszer, a hang és a kép térbeli kapcsolatát biztosítja, amely évek óta jól működik a Sony-nál.

Szerintünk ez az egyik legjobban hangzó tévé, ami jelenleg kapható és azon kevesek egyike, amit egy olcsó hangprojektor sem tudna könnyedén felülmúlni. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes a tévét egy hangprojektorral kombinálni.

Összegezve

Ne legyenek kétségeink; a Sony A95L egy lenyűgöző televízió, elképesztően fényes és hihetetlenül élénk színeket produkál, a filmeket és tévéműsorokat pontosabban adja vissza, mint a vetélytársak, ráadásul az egyik legjobb hangzású tévé, amit meg lehet vásárolni.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]