SVS SB-1000 Pro – ELSÖPRŐ BELÉPŐ

Az SVS alapos tuningot vitt véghez ezen a belépő kategóriás szubládán, mindez pedig nem látszik az árcédulán. Vannak még csodák…

Az audio világában Franciaország a fejhallgatóiról, Anglia pedig az erősítőiről híres. Azonban, ha a földkerekség legjobb mélyládáira vágyunk, azokat Ohioban kell keresnünk, hiszen itt található a szubládáiról és hangfalairól méltán ismert SVS vállalat központja, akik minden egyes termékükkel magasabbra emelik azt a bizonyos mércét. Pro szériájukkal jelentős fejlesztéseket eszközöltek zászlóshajónak számító mélyládáikon – ráadásul anélkül, hogy emeltek volna az árukon. Az új, belépőszintű modell pedig nem más, mint a 249.990 Ft-os árcédulával ellátott SVS SB-1000 Pro, mely fenomenális benyomást tett ránk.

Külső és kivitelezés

Az SVS mélyládái igen karakteres és jól felismerhető külsővel rendelkeznek, és ami a dizájnt illeti, az SB-1000 Pro kimondottan hasonlít az elődjének számító, eredeti SB-1000 modellre. Egy tekintélyt parancsoló, fehér dobozzal van dolgunk, melynek mindegyik oldala úgy 34 cm hosszúságú, így valamivel nagyobb, mind az előző modell. Az SVS vajmi keveset változtatott a láda kinézetén, aminek kifejezetten örültünk.

Összességében az SB-1000 Pro megjelenését kivételesen vonzónak találtuk, és annak ellenére, hogy egy belépő kategóriás termékről van szó, szemmel láthatóan kellő gondot fordítottak a kivitelezésre és a kinézetre. A meglepően könnyű, csupán 12 kg-os ház mindazonáltal súlyos és masszív érzetet kelt, és díjaztuk, hogy a mélyláda nem rendelkezik éles sarkokkal, így egyáltalán nem jelent veszélyt mondjuk a sípcsontunkra.

Az SB-1000 Pro külsejének meghatározó eleme az egyetlen 30 cm átmérőjű hangszóró. A mélyláda zárt kialakítású, ami azt jelenti, hogy nem rendelkezik bass-reflex portokkal. Ezek a portok nagyobb teljesítményt biztosítanak, azonban teszik ezt a részletek és a kontrolláltság rovására, viszont, ha valakinek felcsigázza az érdeklődését az SVS kínálatában megtalálható az SB-1000 Pro bass-reflex kialakítású verziója, a PB-1000 Pro, akkor minden további nélkül választhatja akár azt is. Mivel ez idáig nem volt szerencsénk behatóbban tesztelni a fenti modellt, nehezen tudnánk összehasonlítani a kettőt, de annyit elmondhatunk, hogy hasonló kinézetű, mint zárt kialakítású testvére.

A mélyládák gyakran szükségtelenül is megkapó külsővel rendelkeznek és méretükből kifolyólag sokszor bármely helyiség fókuszpontjába kerülnek. Itt azonban minderről szó sincs – az SB-1000 Pro anélkül nyújt kellemes látványt, hogy túlzottan tolakodó lenne. Máris megszerettük.Tesztalanyunk kimondottan csinos, csillogó fehér színben pompázott, de természetesen elérhető fekete színben is.

A felület típusát tekintve is több opció áll rendelkezésünkre, választhatunk a famintázatú fólia vagy a lakkozott verzió között (az általunk tesztelt modell magasfényű lakk bevonatot kapott). Annyi tapasztaltunk már van az SVS mélyládái kapcsán, hogy tudjuk, a lakk fekete burkolaton igencsak meglátszanak az ujjlenyomatok. Ha ez valakit zavar, javasolt a famintázatot vállasztani.

Kezelőszervek és applikáció

A mélyládán a legszembetűnőbb változtatást a hátoldali kezelőszerveken eszközölték. A kiálló tekerőgombokat kicsi és elegáns nyomógombok váltották fel, a hangerő, a fázis és a crossover állításához pedig egy kék fénysor szolgál segítségül. Ugyanitt tudjuk a készüléket ki- és bekapcsolni, valamint itt állíthatjuk be az auto-on funkciót is. A kezelőfelület egyszerű, működése pedig nemcsak kiváló, hanem kézenfekvő is.

Érdemes megemlíteni, hogy ugyanezekkel a kezelőszervekkel találkozhatunk a lényegesen magasabb árkategóriát képviselő SVS SB-3000 mélyláda hátoldalán is, így örömmel nyugtáztuk, hogy egy belépőszintű modellben is helyet kapott a fenti újítás – ráadásul anélkül, hogy elődjéhez képest magasabb árcédulával rendelkezne. Mindez pedig csak erősíti meggyőződésünket, miszerint az SVS egyike a leginkább vásárlóbarát audio-gyártóknak.

Az SB-1000 Pro hátoldalán találunk egy pár vonalszintű bemenetet, melyek hasznosnak bizonyulhatnak, ha valaki régebbi típusú AV erősítővel rendelkezik, melyen nincsen külön szub kimenet. Őszinték leszünk, ezeket külön nem teszteltük. Noha egyre kevésbé van rájuk igény, sokatmondó, hogy az SVS egy pár ilyen típusú bemenettel is ellátta a készüléket, míg sok más modelljéről viszont hiányzik.

Mindenesetre ártani nem árt. De térjünk vissza a kezelőszervekhez. Az SVS iOS/Android alkalmazásának segítségével ugyancsak elérést kapunk ezekhez a beállítási lehetőségekhez, és még sok máshoz. A mélyláda hátoldalán lévő kezelőszerveken kívül itt állíthatjuk a polaritást, az EQ-t, a keresztváltó meredekségét, ráadásul módosíthatunk a szoba méretén és alakján is.

Ami magát az appot illeti, precízen és problémamentesen működik, másrészről viszont a tutorial szekción még bőven lenne mit javítani, különösen a szoba kompenzációs funkciók kezelését illetően. Érdemes még hozzátennünk, hogy az applikáció Bluetooth segítségével kommunikál a mélyládával, és a tesztelés során egyszer sem tapasztaltunk fennakadást a működésében, annak ellenére, hogy egyidejűleg több Bluetooth-os készülék is tartózkodott a helyiségben. Mindazonáltal, ha egyszer sikerült tetszésünk szerint beállítanunk a szubládát, és elégedettek vagyunk a hangzással is, nagy valószínűséggel többé már nem kell a hangolással bajlódnunk.

Kiegészítők

Tekintve, hogy egy mélyládáról van szó, nincsen szükség túl sok kiegészítőre. Természetesen nem hiányozhat a hangszóróselyemmel ellátott keret, és a rajta diszkréten elhelyezett SVS embléma. Mi inkább eltekintettünk ennek a használatától, hiszen minek is rejtenénk el egy ilyen gyönyörű külsővel megáldott ládánál a hangszóró lenyűgöző látványát. Ami még fontos tudnivaló, hogy a készülék, az aljára már előre felszerelt kis lábakkal is rendelkezik, hogy megóvja a padlónkat az esetleges karcolástól, benyomódástól.

Hangminőség és teljesítmény / SVS SB-1000 Pro technológia

Érdemes néhány szót ejtenünk arról, mi is lakozik az SB-1000 Pro belsejében. Már korábban is említettük, hogy az SVS úgy fejlesztette tovább előző modelljét, hogy mindeközben nem emelt az áron, de ha figyelembe vesszük, mi mindent műveltek annak belső tartalmával, nem akármilyen teljesítményről van szó. A legelső említésre méltó dolog a teljesen új meghajtó egység. Az SVS egy merev, rostokkal erősített kompozit membránt készített, melyet a kettős ferrit mágneses meghajtással kombinált, mindez pedig a mélyláda belépő kategóriájához képest feltűnően jó, minőségi hangzásról gondoskodik.

A készülék szívét-lelkét a Sledge STA-325D erősítő adja, mely 325 watt RMS és 800 watt csúcsteljesítményt kínál – egy igazán kitűnő és viszonylag hatékony D osztályú erősítőről van szó, ami rendkívül jó egyensúlyt biztosít a teljesítmény és a hőleadás terén. A meghajtásért a fém-oxid szigetelő réteges térvezérlésű tranzisztorok, más néven MOSFET-ek felelnek, és amint azt a hangminőség részletezésénél látni is fogjuk, az eredmény magáért beszél.

Ami a mélysugárzó paramétereit illeti, az SVS kínálatában találunk mélyebbre menő modelleket is – az SB-1000 Pro alsó határa csupán 20Hz. A márka más szubládái, mint például a monumentális PB16-Ultra, akár egészen 13 Hz-ig is képesek lemenni, ami bőven elegendő ahhoz, hogy a létező összes belső szervünk beleremegjen. Ez természetesen a hangminőségben is tükröződik, azonban az SB-1000 Pro még is így kellően mély basszusokat biztosít a számára ideális méretű helyiségekben.

Meghallgatás filmekkel

A mélyládák beható tesztelése során igyekszünk minél változatosabb akadályok elé állítani tesztalanyainkat, hogy lássuk, hogyan reagálnak a valódi kihívást jelentő mozifilmek és videojátékok esetében. Természetesen az SB-1000 Pro-t sem kíméltük, így a tesztsor részeként egy nagy Dolby Atmos házimozi rendszer részeként is kipróbáltuk, ahol példásan teljesített. A 325 watt teljesítmény óriásinak semmiképp sem mondható, így a ládát 25 m2-nél nagyobb helyiségekbe nem ajánlanánk – viszont abban az esetben, ha ennél valamivel kisebb hely áll rendelkezésünkre, kimondottan ideális választás.

A meghallgatás során a mélynyomó hangzása tiszta volt, és anélkül tudott a zsigereinkben érezhető, erőteljes teljesítményt nyújtani, hogy az a részletek rovására ment volna. Lenyűgözőnek találtuk továbbá torzításmentességét, amit még nagyobb hangerő esetén is képes volt megtartani. Az SB-1000 Pro határozottan nem a leghangosabb szubláda, mellyel idáig dolgunk akadt, azonban akkor is remekül hozta a formáját, amikor a hangerőt feljebb tekertük.

Hasonlóképpen lenyűgözött bennünket, hogy az SVS hangja sosem veszett el a mixben, függetlenül attól, hány másik hangszóró vette körül. Egy egyszerű, 2.1-es rendszerben a „Jurassic World: Bukott birodalom” című mozi hangzavarában az SB-1000 Pro könnyűszerrel közvetítette a dinoszauruszok üvöltésének erejét és mélységét. Minden a helyén volt. Némi fenntartással indultunk viszont neki a nagy Dolby Atmos rendszerben való tesztelésnek.

Vajon hogyan fog muzsikálni a kis SVS láda hét másik hangszóró társaságában, különösen hogyha a Trónok Harca Feketevízi csatájának ütősségét kell átadnia? Mindazonáltal kellemes meglepetésben volt részünk, hiszen a mélyláda a fenti akadályt is kifejezetten jól vette. Ami hiányzott belőle erőteljesség és hangerő terén, azt kompenzálta kifejező és magabiztos megszólalásával.

A mix alját szépen kitöltötte, folyamatosan éreztetve jelenlétét, miközben egyszer sem tolakodott olyan frekvenciákba, ahol nem volt keresnivalója. Kétségkívül, nagyobb helyiségekkel már meggyűlhet a baja, noha ilyenkor adódik a lehetőség egy második mélyláda bevetésével egy 7.2-es rendszer létrehozására. Összegezve, az SB-1000 Pro mind filmekkel, mind videojátékokkal ragyogóan szerepelt.

Biztosak vagyunk abban, hogy ameddig nem óriási szobákban kell teljesítenie, aligha lehet rá bárkinek panasza, mert normál körülmények között nagyszerűen helyt áll. Érdemesnek tartjuk megemlíteni, hogy az SVS több kitűnő házimozi szettet is kínál. Természetesen a régi SB-1000 mélyláda megszűnésével immáron az SB-1000 Pro modell kerül ezekbe a szettekbe, így, ha netán az SVS márkától választunk házimozi szettet, biztosak lehetünk benne, hogy a legújabb mélynyomót kapjuk hozzá.

Meghallgatás zenével

Ezennel elérkeztünk a mélyládák mindent eldöntő tesztjéhez, mely nem más, mint a Heavy Metal. A stílust képviselő dalok alja gyakran katyvaszos és nehezen kivehető és a zúzós gitárok és súlyos basszusgitárok közepette a legmélyebb frekvenciák gyakran kissé elhanyagoltnak tűnnek. Ilyenkor egy valóban különleges szubra van szükségünk ahhoz, hogy némi értelmet leheljen a mix aljába, és noha nem az SB-1000 Pro volt a legjobb szubláda, amit valaha teszteltünk, a különleges jelzőre mindenképpen rászolgált. Függetlenül attól, mennyire kemény metal nótákkal tettük próbára, a legmélyebb tartományoknál sem volt hiányérzetünk – tisztán és kivehetően szóltak, nem nélkülözve a kellő erőt a megszólalásban.

A fentiek pedig igaznak bizonyultak attól függetlenül, milyen zenei stílussal tettük próbára az SVS ládáját. Mind metal, mind rock esetén keményen állta a sarat, azonban tény ami tény, a könnyebb, hip-hop dalokkal tesztelve kelt igazán életre. Amikor nem volt kénytelen rendet tenni a katyvaszos legalsó frekvenciákban, végre szárnyalhatott. Az ütős basszusok és a lábdobok telten és textúrával szólaltak meg, miközben a basszusgitár által játszott hangok szinte vibráltak a levegőben.

Teljesítmény és hangerő

Ahogyan azt már korábban is említettük, az SVS SB-1000 Pro 325 watt RMS és 800 watt csúcsteljesítménnyel bír. Noha ez a legtöbbeknek bőven elegendőnek fog bizonyulni, fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy időnként gondban voltunk a megfelelő hangerő beállításánál. A rendszerünk részeként vagy túl halk, vagy túl hangos volt az SVS, és nem igazán tudtuk megtalálni vele a középutat. Mindezzel együtt nem gondoljuk, hogy ez a jelenség kizárólag az SB-1000 Pro esetében állna fenn. A mélyládáknál általában, és kimondottan a 300 ezer Ft alatti árkategória képviselőinél, gyakran előfordul ez a probléma.

A tervezők nem igazán tudják előre, milyen hangszórókkal lesz majd az adott mélyláda körülvéve, így a beállítás oroszlánrészét a felhasználóra bízzák. Éppen ezért van lehetőségünk a crossover beállítására, amivel viszont sokszor próba szerencse alapon tudunk elboldogulni. Az SVS azonban ezt felismerve egy rendkívül hasznos és intelligens eszközt bocsát a rendelkezésünkre a márka weboldalán (www.svsound.com/pages/merlin), ahol kiválaszthatjuk az általunk használt hangfalakat, az oldal pedig kiadja a crossover paramétereket, amiket a mélyládánknál megadhatunk. Ez egyszerűen zseniális. Óriási találmány…

Összegzés, ajánlat

Ha szoktunk zenét hallgatni, szeretünk házimozizni és a hangrendszer számára kiszemelt helységünk – mint például az én szobám – 25 m2 körüli alapterülettel bír, akkor az SVS SB-1000 Pro mélyládát nekünk találták ki. Az SVS modellje jelenleg egyike a legkiválóbb és a legjobb hangzást kínáló mélynyomóknak. Emellett pedig külsejét, kezelőszerveit és használhatóságát tekintve is az élvonalban foglal helyet az általunk tesztelt szubládák körében, így szinte mindenkinek bátran ajánljuk.

(Herskovits Tamás)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]