SVS Ultra Evolution – JÓ HANG, JÓ ÁRON

Az újonnan megjelent SVS Ultra Evolution termékcsalád állványos, szatellit, egy háromutas középcsatornás és könyvespolc hangfalakból áll. Nálunk a polc hangsugárzó járt.

Az SVS Ultra Evolution polc hangszórók sok szempontból eltérnek az SVS korábbi dizájnjaitól és rengeteg fejlesztést kaptak, miközben megtartották az SVS márka értékálló lényegét. Az új hangfalsorozat létrehozására, reményeik szerint felkavarja az állóvizet ebben az árkategóriában.

Mitől speciálisak a hangfalak?

Az SVS Ultra Evolution polc hangfalak új magas hangsugárzóval rendelkeznek. Az SVS mindig is alumínium dómos magassugárzókat alkalmazott a hangfalaiban, függetlenül a típustól, amelyek érzékenyek, gyorsak egyben sokoldalúak, de lesz néhány hallgató, akinek számára a hangzás túl élénknek tűnhet majd.

Az új és továbbfejlesztett gyémántbevonatú magassugárzó ezt a sztereotípiát kívánja megtörni egy gőzfázisú leválasztásnak nevezett gyártási eljárás révén, ami speciális bevonattal látja el a magassugárzót, nagyobb frekvenciaválaszt és átvitelt eredményez, miközben visszaszorítja az esetleges hangzásbeli problémákat.

A magassugárzót most egy egyedülálló cellás-rácsos diffúzorral zárták le, amely nem csak jól néz ki, de nyitott és pontos hangzásérzetet biztosít a felső frekvenciatartományban. Az SVS Ultra Evolution polc hangfalak a középtartományban kiválóan teljesítenek, de ha az SVS valamit jobban csinál, mint más gyártók, az a mélysugárzók.

A 6,5 hüvelykes kompozit szálas kúp éles, tiszta és tekintélyt parancsoló, és a hátul nyitott kialakítással ellenőrzés alatt tartja az alsó frekvenciákat. A hangszóró előrésze „szellőztetett” alumíniumból készült a hőelvezetés maximalizálása és az olyan nem kívánt hatások, mint a levegő összenyomódás és a nagyobb hangerőnél jelentkező puffogás csökkentése érdekében.

Az eredmény egy nagyon finom és természetes hangzású közép-/felső mélysugárzó, ami alkalmas bármilyen típusú zene kezelésére hangos és intim hallgatási környezetben egyaránt. A 6,5 hüvelykes mélysugárzók a basszus részlegben is jól teljesítenek, egészen 40 Hz-ig mérik őket, és jobban kezelik a basszust, mint a legtöbb hasonló polc hangfal ebben a kategóriában, ami szerény méretüket tekintve, lenyűgöző teljesítmény.

Az Ultra Evolution hangszórók kialakítása eltér a korábbi esztétikai és tervezési filozófiától. Ívelt geometriával rendelkeznek, ami inkább a drágább hangfalaknál jellemző. Ez a konfiguráció lehetővé teszi, hogy a magas- és középsugárzó hangszórók mikró-szekundumos pontossággal fázisoljanak, és pontosan érjék el a hallgató fülét, ami jelentősen jobb és pontosabb hangzásképet eredményez. Az SVS Ultra Evolution polc hangszórók háromféle kivitelben készülnek: Piano Black, Piano White és Black Oak furnér. Szerény méretük lehetővé teszi, hogy fizikailag jól illeszkedjenek a hallgatási környezetbe.

Óriási hangzás

Az SVS Ultra Evolution polc hangszórók sokkal nagyobbnak hangzanak, mint amekkorát fizikai méretük lehetővé tesz. Megtévesztően nehezek, és a hangfalak vizuális esztétikája talán kicsit merészebb, a kategória többi tagjánál. Profiljuk más, mint a piacon kapható legtöbb polc sugárzó. A basszusválasz lenyűgöző, 40 Hz-ig csökken, de mélynyomóval még jobban szólnak.

Köztudott, hogy a legtöbb polc hangszóró fizikailag nem képes úgy kezelni a mélyhangokat, mint az álló hangfalak. Az akusztikus zenéhez, könnyű jazzhez és más középtartomány-súlyos műfajhoz bőven elegendő felső/középtartományú basszus áll rendelkezésre, amit a legtöbb hallgató preferál, de a basszusra éhes zenékhez egy mélynyomó kifejezetten ajánlott.

Hangzás

A mozi-hallgatási élményeknek megfelelően Hans Zimmer mesteri nyitózenéjével kezdtem a Dűne című filmből: Part Two, „Beginnings Are Such Delicate Times” címmel. A zenét hangsúlyos ütőhangszerek nyitják, ami egy magányos fúvós hangszeren megszólaló dallamra vált. Nagyon sok textúra hallható itt, az SVS Ultra Evolution hangfalak minden hangszínváltozatot megragadnak, a zenei harmóniák gyönyörűen keverednek a részletek megtartásával. Nagy hangerőnél az Ultra Evolutions páros tartotta magát, és minimális felső frekvenciás keménységet hallatott.

A zene csúcspontján, a hangfalkettős megmutatta dinamikai képességeit, tiszta, helyiséget betöltő rézfúvósokkal, szintetizátorral és ütőhangszerekkel robbant be. Beyonce American Requiem című dalának fülbemászó energiája és a Queen által inspirált harmóniák tökéletesen illettek az SVS hangfalakhoz.

Beyonce mélyfekvésű hangja kiemelkedett, erős és karakteres hangzású volt a megszólalástól kezdve. Ahogy az energia nőtt, a különböző énekfutamok és a falsett továbbra is kiváló maradt. Az SVS Ultra Evolution hangfalak megleptek képalkotó képességükkel. Egyetlen pillanatban sem éreztem túlvezéreltnek, még nagyobb hangerőn sem.

Összegzés

Az SVS Ultra Evolution polc hangszórók izgalmas új fejezetet jelentenek az SVS történetében. Ezek a visszafogott méretű polc hangsugárzók még az audiofilek hangzásbeli preferenciáinak is megfelelnek.Izgalmas dolog, amikor egy közismert gyártó a fejlődés és termékbővítés érdekében kockázatot vállal. Képalkotás, dinamika, vonzó ipari formatervezés, nagyszerű basszus, elég meggyőző értéket képvisel. Az SVS Ultra Evolution polchangfalak maximálisan megfelelnek ezeknek az elvárásoknak.

(Herskovits Tamás)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]