Szimmetrikus kimenetek belépő áron – iFi ZEN DAC

Az iFi Audio nagy hírnévre tett szert a különféle hordozható DAC és fejhallgató erősítő kategóriában. Az asztali kivitelű ZEN család jelenleg két tagból áll. A ZEN BLUE kizárólag Bluetooth bemenetről, míg az ZEN DAC kizárólag USB bemenetről fogadja a jelfolyamot. A most tárgyalásra kerülő ZEN DAC különlegessége, hogy olcsó ára ellenére szimmetrikus kimeneteket is tartalmaz.

Megjelenés, csatlakozási lehetőségek

Az iFi ZEN DAC alakja nem követi a korábbi iFi eszközök formáját, csupán az iFi ZEN BLUE, Bluetooth DAC kialakításával azonos. Az egyedi formájú doboz alsó és felső része egy darabból van kialakítva. Egy erős 2 mm vastag antracit szürkére oxált alumínium lemez, formára hajlítva, a tetején az iFi felirattal. Illesztés sehol nem látszik. Ebbe az alumínium „idomba” van behelyezve, a szintén alumíniumból készült elő- és hátlap. A rögzítés a hátlapi oldalról 4 db torx csavarral van megoldva. Az egész szerkezet rendkívül masszív. A berendezés aljára 4 apró gömbszelet formájú gumiláb van ragasztva.

Az előlapot középen, egy nagy analóg hangerő szabályozó gomb uralja. A gomb mögött két LED van elhelyezve, ami háttérvilágítás ad a forgatógombnak. A LED színe a mintavételi frekvenciáról ad információt. Jobbra tőle a két fejhallgató csatlakozó aljzat, a normál 6,3 mm-es aszimmetrikus TRS és a 4,4 mm-es szimmetrikus TRRS Pentaconn csatlakozó van elhelyezve. A hangerőszabályozótól balra került a „Truebass” nyomógomb, amivel fix értékű basszusemelést kapcsolhatunk be, és a „Power Match” nyomógomb, ami a különböző teljesítményigényű fejhallgatók illesztésére ad megoldást.

A hátoldalon található a többi csatlakozás. Az egyetlen bemenet az USB 3.0, amivel főképp számítógéphez kapcsolódhatunk, de mobil eszközzel is működik. Ettől függetlenül mobil eszközzel csak akkor ajánlanám a használatát, ha külső tápegységről működtetjük. Ha nem így teszünk, gyorsabban lemeríthetjük telefonunk vagy táblagépünk akkuját, vagy esetleg túl is terhelhetjük. Azért írtam le a fentieket, mivel az eszközt felszerelték 5 Voltos egyenfeszültség csatlakozóval, de tápegységet nem adtak hozzá. Ha valaki így akarja használni, meg kell vásárolnia a hozzá tartotó iFi Power vagy iFi PowerX tápegységet.

A hátoldalon lévő kimeneteket végerősítőhöz, vagy aktív hangfalhoz való csatlakoztatásra szánták. Kétféle kimenet, az aszimmetrikus RCA sztereó pár és a szimmetrikus 4,4 mm TRRS Pentaconn között választhatunk. Ha rendelkezünk szimmetrikus bemenetű erősítővel, a szimmetrikus kimenetet használva sokkal jobb minőségű hangot kapunk. A két kimenet között van egy kapcsoló, amivel megválaszthatjuk, hogy a kimenetek fix értékű feszültséget adjanak, vagy a hangerőszabályzó gombbal állíthatók legyenek.

Mi van a dobozban?

A digitális részt egy, az USB interfészt kezelő második generációs XMOS 208 sorozatú chip, – amihez az iFi speciálisan az audiofil igényekhez fejlesztett firmware-t – és egy Burr Brown DSD1793 DAC chip alkotja. A Burr Brown chipeket az iFi széles körben használja rendkívül „zenei” hangminősége miatt. A Burr Brown1793 chip további jellemzője az, hogy a PCM és a DSD jeleket külön úton kezeli és mindezt „native” módon, ez lehetővé teszi, hogy a DSD jeleket ne kelljen átalakítani PCM formátumra (mint ahogy ezt más átalakítók teszik) így, mindvégig „bit-perfect” maradhat a jel. A fenti konfiguráció támogatja a magas felbontású PCM és DXD jelfolyamokat akár 24 bit/384 kHz-ig és a DSD-t pedig 2,8MHz-től 12,4 MHz-ig, valamint az MQA jelformátumot is.

A ZEN DAC analóg része teljesen szimmetrikus kialakítású. Az aszimmetrikusok mellett, szimmetrikus kialakítású kimenetek is ki lettek alakítva a teljesítmény (fejhallgató) kimeneteken csakúgy, mint a vonalkimeneten. A szimmetrikus jelút, nem csak a berendezésen belül előnyös, hanem a két eszköz közötti jelvezetés esetén is. A szimmetrikusan továbbított jel, sokkal kevésbe érzékeny a környezetből érkező zavarokra, mint az aszimmetrikusan úton haladó. A szimmetrikus jelkimenetek, ezen kívül, nagyobb teljesítményre képesek, amiken keresztül professzionális eszközhöz is csatlakoztatható a ZEN DAC.

Az analóg részt, további két szolgáltatással látták el. A „Power Match” gombbal a rendszer erősítését igazíthatjuk a különböző érzékenységű fejhallgatókhoz. A nagyérzékenységű fejhallgatóknál túl nagy lehet a kimeneti hangerő, ezért célszerű alaphelyzetben hagyni a „Power Match” gombot, ha alacsonyabb érzékenységű fejhallgatót használunk, a megfelelő teljesítmény eléréséhez kapcsoljuk be. Ide kívánkozik az is, hogy a hangerő szabályozás analóg módon történik, ami előnyös a hangminőségre nézve. A „Truebass” az iFi által már korábban alkalmazott XBass szolgáltatás kifinomultabb formája. Bekapcsolt állapotában a „Truebass” olyan módon emeli meg a mélyeket, hogy az kevésbé legyen hatással a közép-tartományra. A „Truebass” alkalmazására szükség lehet olyan fejhallgatóknál, ahol a mélyátvitel nem éri el a kívánt mértéket. A „Truebass” megvalósítása teljesen az analóg szakaszban történik. A ZEN DAC áramköreibe kiváló minőségű alkatrészek lettek beépítve, amelyeket gondosan választottak ki. Ilyenek például a TDK C0G elsőosztályú kerámia kondenzátorok és a kiváló minőségű hangerő potméter.

Meghallgatás

A ZEN DAC-ot igazán csak egy pillanat üzembe állítani. Az USB csatlakozót bedugjuk a számítógépbe, ami azonnal felismeri az eszközt és telepíti a megfelelő meghajtóprogramot. Én az iFi által ajánlott Wave PCM Upconvert Player programot használtam az hangfájlok lejátszásához. Ez a program lehetőséget ad a mintavételi frekvencia felskálázására. A Streaming szolgáltatók közül Tidal és Spotify volt a forrás. A lehallgatáshoz Sennheiser HD 600 fejhallgatót használtam, aminek az impedanciája 300 Ω. Az aszimmetrikus kimeneten 12 Ω -tól 300 Ω -ig kezeli a fejhallgatókat. Ennek ellenére probléma nélkül meghajtotta.

Többféle zenével meghallgattam kezdve a zongorától a szimfonikus zenekarig, de természetesen a popzenei és a jazz felvételek sem maradhattak ki. Khatia Buniatishvili előadásában Liszt zongoraműveket hallgattam. A „Szerelmi álmok” térben széles és mély színpadon szólalt meg, kissé sötét tónussal, de nagyon érzelmesen. A „Mephisto keringő” nagyon dinamikus darab, amit a ZEN DAC képes is közvetíteni. Itt jött képbe, hogy vajon a külső tápegység használata tudja-e fokozni az élményt. Nos, az iFi tápegység használatával a dinamika csekély mértékben ugyan, de még jobb lett.

Paul Dukas műve az „A Bűvészinas” Walt Disney-t is megihlette. Készített hozzá rajzfilmet. A mű mindent szimfonikus-zenekari eszközt felvonultat, így alkalmas tesztelésre is. Hatalmas terek virtuóz hangszerek, széles dinamika. Az Ulster Orchestra előadásában hallgattam meg. A színes zenekari szövet jól érthető, csillogó és erőteljes. Nincs hiányérzete az embernek. Tom Jones 2003-ban megjelent „Reload” című lemezét hallgatva állapítottam meg, hogy az iFi ZEN DAC popzenében érzi igazán jól magát. Az alap feszes, ritmikus, az ének jól hangsúlyozott. A magasak simák.

Összegzés

A ZEN DAC támogatja a legtöbb audio formátumot. Rendelkezik szimmetrikus vonal és fejhallgató kimenettel. Beépíthettek volna egy vonalbemenetet is, hogy független fejhallgató erősítőnek is lehessen használni. Egyértelműen javulást hoz a számítógépbe épített hangkártyákhoz képest. Jobb a hangtisztaság, dinamikusabb és részletgazdagabb a hang. A tonális egyensúly teljesen megfelelő, sehol nem tapasztalható hiány vagy többlet. A mélyközép tartomány picit fed. A kissé meleg hang kellemes, jót tesz a harsány fejhallgatók hangjának. A „Truebass” bekapcsolásával az olyan műfajok élvezetét segíthetjük, amik több basszust kívánnak.

A ZEN DAC a különböző internetes forrásokat is hiba nélkül, megfelelően kezeli. A magashangok simasága a gyengébb minőségű digitális források hangját kellemesebbé teheti (talán nem véletlen). A „Power Match” és „Truebass” funkciók lehetővé teszik, hogy alkalmazkodjon a legtöbb fejhallgatóhoz. Az iFi ZEN DAC ár-érték arányban verhetetlen. Ennyi pénzért nem kapunk más szimmetrikus felépítésű DAC/fejhallgató erősítőt. Ha tehetjük használjuk adapterrel, a nagyobb dinamika, részletezettebb hang érdekében.

(Brindzik József)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]