T+A Solitaire T – OTTHON ÉS ÚTKÖZBEN IS A CSÚCSON

A T+A Solitaire T fejhallgató egy audiofil minőségű zárt vezeték nélküli fejhallgató, amely támogatja az analóg szimmetrikus és aszimmetrikus csatlakozásokat, támogatja az USB digitális audio bemenetet, és a Bluetooth aptX kapcsolatot. Továbbá ANC áramkörrel és rendkívül hosszú, 70 órás akkumulátor-élettartammal rendelkezik.

A T+A-t 1978-ban alapították Németországban. A “T+A” az “Elmélet és alkalmazás az audiotechnológiában” szavak ” rövidítése. A márka filozófiájához híven a T+A a csúcskategóriás hi-fi berendezésekre összpontosított. A tervezés és gyártás Herdfordban a cég központjában történik. A T+A 2020-ban dobta piacra az első fejhallgatóját, amely a sík-magnetosztatikus meghajtókkal felszerelt, vezetékes Solitaire P. Aztán alig két évvel később, 2022 novemberében jelent meg a Solitaire T, az első vezeték nélküli fejhallgatójuk, ami kategóriájában számos más fejhallgatót maga mögé utasított.

Áttekintés

A Solitaire T egy meglehetősen hagyományos formájú esztétikus megjelenésű fejhallgató. Már első látásra jó minőséget sugall, kézbe véve is luxus érzetet kelt. A fehér szín és az alumínium elemek ezüstje sajátos karaktert adnak a készüléknek. A hangszórók piros védőszövettel vannak takarva, amin ezüst betűkkel kerültek megjelölésre az oldalak. A fülpárna és a fejpánt párnázása fehér színű, nagyon jó minőségű műbőr. A fejpánt alumínium részén mindkét oldalon a T+A felirat látható, ami a különböző fejméretekhez egy határozott mozdulattal állítható, oldalanként 8-8 fokozatban.

A fülkagylók behajthatók és 180 fokban elfordíthatók kifelé és befelé, ami segít a csomagolásában és tárolásában. A jól méretezett fülpárnák és a stabil fejpánt biztonságos és kényelmes viselést nyújt. A vegán műbőr puha és jól zár, a tartósságáról jelenleg még nincs tapasztalatunk. A kapcsolók és gombok eltérnek a szokásos elrendezéstől. A bal oldali fülkagylón van a be-és kikapcsoló csúszka, alatta 4 LED jelzőfénnyel, ami mutatja az akkumulátor töltöttségének állapotát és visszajelzést ad a töltésről.

A jobb oldali fülkagylón, található a Bluetooth bekapcsoló és párosító csúszka, valamint, egy dedikált gomb a digitális asszisztens elindításához, egy másik pedig az audio módok váltásához. A bordázott felületű hosszú kapcsolók és a kis kiálló gombok könnyen érzékelhetők és elérhetők a hüvelykujjunkkal. Bekapcsolt Bluetooth módban egy kis piros LED egyértelmű vizuális jelzést ad arról, hogy a fejhallgató aktív vezeték nélküli módban működik.

Ez még nem minden. A jobb fülpárna egy érintőpad, amely lehetővé teszi a lejátszás – start,stop, pause egy szám előre vagy hátra, – és a hangerő vezérlését. Egy elkülönített kis kerek érintési terület a környezeti zaj kizárását, illetve beengedését szabályozza. A beépítésre került lítium-ion akkumulátor 12000 mAh kapacitású, ami 70 óra zenehallgatást tesz lehetővé.

Ez HQ üzemmódban kb. a felére csökken. A töltés USB-C porton keresztül lehetséges (max. 1A). A teljes feltöltéshez 2 óra szükséges. Egy mobil app is rendelkezésre áll a fejhallgató vezérléséhez, például az ANC szint beállításához és az EQ testreszabásához, a firmware frissítéséhez. Szokatlan, hogy a hangutasítás férfihangot használ.

Csatlakozók – ANC (Ambient Noise Cancelling)

A Solitaire T analóg és digitális üzemmódban is képes dolgozni. Ennek megfelelően a szükséges csatlakozó felületek is megtalálhatók rajta. Az analóg üzemhez egy 3,5 mm-es sztereó jack kábelt biztosítottak, amihez tartozik egy 6,3 mm-es átalakító. Figyelemre méltó, hogy mellékelnek hozzá egy 4,4 mm-es szimmetrikus csatlakozót is, ami jelentősen javítja az analóg jel zavarvédettségét. Ez csak olyan erősítővel használható, ami szimmetrikus kimenettel rendelkezik. (Audiofil rendszerekben egyre inkább kötelező.)

Kábel nélküli kapcsolat

Digitálisan, vezeték nélkül Bluetooth vagy kábellel USB-C csatlakozás áll rendelkezésre. A kompatibilis Bluetooth verziók a következők: 5.1, class 2) SBC, AAC, aptX, aptX HD. Az D/A átalakítást egy ESS ES9218P Sabre DAC végzi (48 kHz / 16 bit. Minden olyan esetben amikor a fejhallgató be van kapcsolva függetlenül attól, hogy analóg vagy digitális úton kapcsolódik a forráshoz, aktív módban van.

Ez azt jelenti, hogy a beépített ANC (Környezeti zaj csökkentése) működésben van és szabályozható. Természetesen az analóg használathoz nem kell bekapcsolni a fejhallgatót, de ebben az esetben a zajcsökkentő sem működik. USB + Bluetooth On esetén a Bluetooth audio élvez elsőbbséget, analóg + Bluetooth On esetén pedig az analóg hang élvez elsőbbséget.

Fülpárnák

A fülpárnáknak alapból jó a hangszigetelésük, ezt erősíti tovább a beépített ANC áramkör. A T+A Solitaire T Sony CXD Hybrid zajkioltó processzort használ, így az ANC képes kiküszöbölni az általános környezeti zajokat. A zajcsökkentő nagyon jó minőségű, szinte semmit nem változtat a hangképen, szemben sok más típussal.

A transzparens mód meglehetősen nyitott hangzású, a zene hangereje kicsit halkabbnak tűnik. Az ANC rendszert nem a nyitott hátú fejhallgatók hangjának utánzására, hanem arra optimalizálták, hogy az emberi hang bejusson a fejhallgatóba. Ha jobban akarsz figyelni a környezetedre, egyszerűen kapcsolhatod ki az ANC-t, így akkor csak egy kis zajt érzékelhetsz, de csak az igazán zajos helyeken, mivel a fülpárnák elég jól elkülönítik a passzív zajokat.

A telefonhívás minősége

A Solitaire T fejhallgatóval kicsit jobb minőséget érhetünk el, mint ami az over-ear fejhallgatók esetében átlagos szokott lenni. Szélben tesztelve a mikrofon alig-alig tudta felfogni a hangomat. Zajos helyeken, például kávézóban a rendszer elég jól elnyomja a háttérzajokat, így tisztességes beszélgetést lehet folytatni.

Ami igazán tetszik, hogy még a hívások alatt is lehet be- és kikapcsolni az aktív zajszűrés (ANC) és a Transparency (átlátszóság) módokat anélkül, hogy megszakadna a beszélgetés. Ez olyan szituáció, amit sok fejhallgató és vezeték nélküli fülhallgató nem tud kezelni.

Hang

A Solitaire T fejhallgatóban 42 mm-es alacsony toleranciájú dinamikus precíziós hangszórókat használnak cellulóz, peremcsillapítású membránnal. A frekvenciaválasza 4 Hz-től – 22 kHz-ig terjed. A speciálisan kifejlesztett meghajtórendszer eredményeként a magas hangok selymesek és levegősek, a közepek tiszták és a mélyhangok karakteresek, anélkül, hogy túlzottan agresszívak lennének.

A háromféle bemenet (analóg, USB és Bluetooth) hangját nem érdemes összehasonlítani, mivel az analóg hang nagymértékben függ a használt forráseszköz minőségétől (passzív mód). Ilyenkor a beépített áramkörök nem működnek. A digitális bemeneteket használva viszont a belső DAC dolgozza fel az audio jelfolyamot. A beépített átalakító nagyon jó minőségű, szinte alig hallható különbség az egyes forrásokból érkező hangok között, ami szintén nem mondható el más típusokról.

Meghallgatás

Az USB bemenetet és így a fejhallgató saját D/A konverterét használtam, kikapcsolt ANC-vel. A hangra általánosan a tökéletes kiegyenlítettség jellemző nagyszerű dinamikával. Prince: The Vault című albumáról az “5 Women+” című szám ritmus-szekciója jól lüktet a basszus határozott és jól megfogott és egy picit sem több a kelleténél. A dobok pregnánsak. A hangszerelés fő elemei elől szólnak. A szőnyegek, vonósok térben kissé hátrébb. A sztereó bázis szélessége teljesen normális. Nem szűk, de nem is természet ellenesen széles, de a színpad azért lehetne mélyebb. A hangszerek lokalizációja pontos.

The Best of Eric Clapton: Change the World. Mindazok megfigyelhetők, amit az előzőekben elmondtam. A magas tartomány csodásan részletezett. A középsáv is nagyon tiszta, ugyanakkor megtartja a melegséget és testességet. Clapton hangjában jól hallhatóak a kis rekedtségek. Az akusztikus gitárok húrjainak rezgése szinte kézzel tapintható.

A fejhallgató kiemeli a vokál intenzitását, a hangszerek részleteit, miközben megtartja a basszust. A High Quality (magas minőség) mód nem nagyon befolyásolta a hangtér jellegét, de csekély különbséget tett a hangszínben, ami kétségkívül a Solitaire T leginkább lenyűgöző tulajdonsága. Az ábrázolás és hangtér tökéletesen megfelelő volt, de leginkább semleges benyomást keltett bennem.

Összesítés

A Solitaire T minőségében és hangzásában is kiváló. Kiváló minőségű alkatrészekből készül, és ugyancsak kiválóan megtervezett funkciókkal. Kényelmes viselet és rendkívül hosszú 70 óra az akku élettartama. Ha csak egy pár audiofil minőségű fejhallgatóm lehetne, amelyet minden helyzetben használhatok, komolyan fontolóra venném a Solitaire T-t, mert messze ez az egyetlen vezeték nélküli fejhallgató azok közül, amit hallottam, amely megfelelő vezetékes passzív hangteljesítményt kínál.

Így nem kell kompromisszumot kötni a prémium vezeték nélküli fejhallgató és a kiváló vezetékesek között. Ez nem jelenti azt, hogy a Solitaire T rendelkezik a legjobb hangzással, de nehéz lenne olyan fejhallgatót találni, amely kiváló teljesítményt nyújt mind vezetékes, mind vezeték nélküli hangban. Tehát, ha a pénz nem jelent problémát, akkor a Solitaire T a legjobb fejhallgató, amely audiofil minőségű vezetékes és vezeték nélküli teljesítményt kínál.

(Brindzik József)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]