TCL 65” QM850G – A NAPNÁL IS FÉNYESEBB

Szikrázó fényerő, kiváló kép és megfizethető ár a jellemzői ennek a modellnek. A TCL megtalálta helyét a közepes árkategória élén.

Ha valaki nagy TV-t szeretne kiváló képpel, de nem akar egy vagyont elkölteni, akkor a TCL 65 QM8 a lista élén áll. Kiváló fényerőt és kontrasztot biztosít, nagyon jó áron. A QM8 első a TCL TV-kínálatában, Google TV, ami kiváló képminőséget és mini-LED technológiát kínál  jóval alacsonyabb áron, mint amit egy Samsung vagy Sony hasonló tudással rendelkező készülékért kell fizetni.

Tetszetős kialakítás és karcsúbb távirányító

A TCL QM8 nem olyan vékony, mint egy csúcskategóriás Samsung, de én jobban kedveltem a kinézetét, mint például a Hisense-ét. Az első dolog, amit nagyra értékelek, az a középső talapzatú állvány, amely jobban tetszik, mint a két lábbal mindkét oldalra támaszkodó fecskefarok megjelenés. Az állványt két különböző magasságra lehet beállítani, így jobban elfér egy soundbar a képernyő alatt.

A távirányító egy hosszú, vékony pálca, amely szebb, mint a legtöbb esetben, és nagyra értékeltem a háttérvilágítású gombokat is. Ennek ellenére túl sok a gomb a felületén. Két különböző menügomb, egy dedikált profilbillentyű, és nem kevesebb, mint hét gyorsbillentyű a  streaming szolgáltatásokhoz , beleértve a TCL csatornát is.

Google TV

Félreértés ne essék, a Google TV operációs rendszere jó, csak nem olyan jó, mint a Roku, amit a TCL korábban használt a zászlóshajó mini-LED-modellekben, például a 6-os sorozatban. A gyártó a QM8-ban a Google-ra váltott, hogy „több kontrollt” gyakorolhasson a funkciók és frissítések felett. A Roku használata viszont tapasztalataim szerint egyszerűbb, és a keresési eredményei is jobbak.

A TCL QM8 Google TV rendszerén végzett tesztjeim során a válaszok elég gyorsak voltak. Nekem nem tetszik, hogy a Google-nál megszokott módon nagy helyet szenteltek a felület tetején a különböző szolgáltatásokban elérhető műsorok és filmek promócióinak. Végső soron az, hogy a TCL a Roku helyett a Google-t választotta nem döntő jelentőségű, mert van egy egyszerű és olcsó megoldás, ha valaki a QM8-on a Roku rendszerét szeretné mindenképpen használni, csak csatlakoztatni kell egy  Roku streaming eszközt.

Fények és tompítás

A TCL QM8 és az olcsóbb LCD-alapú tévék között a mini-LED háttérvilágítás jelenti a nagy különbséget. A mini-LED-ek kisebbek, mint a szabványos LED-ek, így több lokális fényerő-szabályozó zónába csoportosíthatók. A teljes tömbös helyi fényerő szabályozás viszont a legjobb módja az LCD TV-k képminőség javításának. Lehetővé teszi, hogy a különböző területeken a képernyő egyszerre sötétüljön el vagy legyen világosabb.

A kisebb területek vagy több elsötétülő zóna pontosabb megvilágítást jelent – ​​ami végső soron növeli  a kontrasztot, a jó kép legfontosabb összetevőjét –, ami fontos tényező. A TCL QM8 valódi  120 Hz-es frissítési frekvenciával rendelkezik, ami jobb mozgási teljesítményt eredményez, mint a 60 Hz-es tévék.

A QM8 kvantumpontokat használ, amelyek javítják a színeket, valamint támogatja a Dolby Vision és a nagy dinamikatartományú (HDR) formátumokat is. A QM8 emellett  Dolby Vision IQ-val is rendelkezik, amely egy környezeti fényérzékelő segítségével automatikusan beállítja a képet.

Csatlakozások

A legnagyobb előrelépés a korábbi TCL 6-sorozatú Roku TV-khez képest a  4K/120Hz-es  bemeneti jelek fogadásának képessége, például Xbox Series X  vagy  PlayStation 5-ről. A TV valójában 144 Hz-es bemenetre is képes, de ez a plusz frissítés csak bizonyos PC-kártyákon érhető el.

Egyéb játékextrák a középkategóriás TV-khez tartoznak, nevezetesen  a VRR, vagyis a változó frissítési gyakoriság és az ALLM (automatikus  játékmód ). Az egyik bemenet támogatja  az eARC-t is.

Tévéműsorok és filmek

A kontraszt a legfényesebb fehér és a legsötétebb fekete közötti különbség, és ez a legfontosabb tényező a TV képminőségében. Ez a TCL TV egy abszolút kontrasztos remekmű. A QM8 hihetetlenül jól nézett ki a Netflix-es filmek esetében. A kiváló „Our Cosmos” dokumentumfilm megtekintése ismét felfedte a nagyszerű kontrasztot.

A fekete szintek rögtön az OLED minőség után következnek, minimális virágzással, és egy fokkal sötétebben, a hatás érdekében. Az űrről, csillagokról és bolygókról készült felvételek majdnem olyan lenyűgözőek voltak, mint egy OLED panelen, a sötét dzsungel jelenetei pedig részletgazdagok voltak és életszerűek.

A fényereje is jó volt. Megmértem a fák között kikandikáló napfényfoltot (2. epizód, 36:37), és a TCL QM8 közel 300 nittel felülmúlta a Hisense-t (1300 az 1000-hez képest), és több mint kétszeresére növelte az OLED fényerejét. A TCL többi fénypontja is folyamatosan világosabb volt.

Időnként a fényereje ismét egy kicsit intenzívebbnek tűnt a természetesnél, és összességében úgy gondolom, hogy az OLED kiegyensúlyozott képe még mindig jobban nézett ki, ami az árcédulán is látszik, miközben a TCL QM8 – szorosan felzárkózva – érzékeltette, hogy megvan az összehasonlításban mérhető vonzereje.

Gaming

A TCL javított néhány játékfunkcióján, bár a QM8 extráinak szintje nem olyan átfogó, mint a Samsung vagy az LG. A beállítások menüben (Settings > System) van a Game Master, ami bekapcsolja a VRR-t és az Auto Low Lag módot, és hozzáférést biztosít a játéksávhoz és három különböző játékspecifikus képmódhoz. A játéksáv mutatja az aktuális játékállapotot, beleértve a valós idejű képkocka/másodperc értéket, a HDR-t és egyéb funkciókat, és lehetővé teszi a három mód közötti váltást. A bemeneti késleltetés HDR-ben kiváló volt, 13,9 ezredmásodperc.

Összefoglalás

A TCL 65QM850G csodálatos fényteljesítményével világos helyiségekben is kiváló teljesítményt nyújt, jó HDR felbontás jellemzi és a játékokon kívül a Movie mód is elég fényerős, meglehetősen pontos, jó képet produkál.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]