TCL C745 – FUNKCIÓ GAZDAG TÉVÉ, VONZÓ ÁRON

A TCL egyre híresebb arról, hogy kiváló ár-érték arányú tévéket szállít. A TCL C745 az árához képest példátlanul sok funkciót kínál olyan képminőséggel, ami néhány lényegesen drágább televíziót is felülmúl.

A C745 sorozat fényes és éles 4K QLED panellel rendelkezik, amely bizonyos HDMI üzemmódokban 1000 nites fényerőt produkál, és még a teljes-mátrix fényerőszabályozást (FALD) is támogatja. Ez azonban önmagában nem elég – a képernyő 144 Hz-es frekvencián frissül, ami a televíziók esetében elég ritka, nem is beszélve az árról.

Dizájn

A TCL 55C745 tévé teste könnyű és műanyagból készült. Az egyszerű alap két műanyag lábból áll, amelyeket egy nagyobb műanyag burkolat fed. Ez egy olyan központi állványt eredményez, amely biztonságosan megtartja a panelt. A kialakítást a gyártó keret nélkülinek írja le, de a képen a panel technológiai határai látszanak.

A készülék háza a közvetlen háttérvilágítás használatának következményeként nem kifejezetten vékony, amelynek oka, hogy LED-ek közvetlenül a képernyő mögött helyezkednek el. Valójában nem igazán látszik a legvastagabb hátlap-rész, hacsak nem nézzük a képernyőt a szokásosnál sokkal nagyobb szögből.

A csatlakozók oldalirányba néznek, ami kedvező, ha egy VESA-kompatibilis konzollal szeretnénk felszerelni a falra. Ami viszont nem annyira kényelmes, hogy sajnos nincsenek közel a tévé széléhez. A távirányító működtethető Bluetooth-on keresztül mikrofonnal vagy a hagyományos, digitális blokkal, nyomógombokkal.

Képminőség

A TCL C745 egy 10 bites (8 bites + FRC) VA típusú LCD panelre épülő 4K HDR TV, és ez meghatározza a képminőséget: a VA panelek jobb kontrasztot és mélyebb feketéket biztosítanak, de szűkebb betekintési szöggel rendelkeznek az IPS panel technológiához képest.

Ugyanakkor az 55C745 a meglepően alacsony ár ellenére kvantumpontokat használ a színpaletta létrehozásához, ami a hagyományos színszűrő rendszerhez képest szélesebb színtartományt biztosít.

Támogatja az összes HDR formátumot: HLG, RVC 10, HDR 10+ és Dolby Vision, ami lehetővé teszi, hogy mindegy, milyen a forrásból érkezik a jel, mindig a legjobb elérhető változatot fogja lejátszani. A tesztelt 55”-os változatnak 120 elsötétítési zónája van. Nem használ mini LED-es háttérvilágítást, ellenben már rendelkezik helyi fényerő szabályzással.

A teljes 745-ös sorozat támogatja a Dolby Vision IQ-t, amely képes automatikusan beállítani a Dolby Vision fejlett képbeállításait, hogy kiegyenlítse a szobában lévő fénymennyiséget. Ennek eredményeképpen még mindig határozott szintű HDR élményt nyújt. A TCL C745 tévé több előre beállított képmódot kínál.

Az árnyékok részletességének megőrzése szempontjából a legmegfelelőbbnek a Vivid (Dinamikus) üzemmód látszik. Az Adaptive Contrast vezérlő “Low” (Alacsony) értékre állítása meggátolja, hogy a sötét jelenetekben instabillá váljon, mivel a TV nem állítja aktívan a háttérvilágítás mértékét a kép változásaira reagálva.

Intelligens módon minden video tartalmat felskáláz 4K formátumra. A tévé mesterséges intelligenciát használ (AiPQ Gen 3 videóprocesszor), amely felismeri a különböző objektumokat, és segít abban, hogy előre jelezze, milyen képkockát kell választania. A 480 / 720 / 1080p felbontású tartalmak elfogadhatóak, bár ezekben az esetekben a szélek és a középtónusok kissé elmosódottak.

Ideális gamer készülék

Jó hír a vevőknek, hogy 300.000.- körüli árért támogatja a legújabb, 4K@120 tartalmú játékfunkciókat és a 4 HDMI-ből kettő a VRR-t , azaz a változó képfrissítést is. A TCL DLG Game Accelerator funkcióval a tévé 240 Hz-es képfrissítési frekvenciát érhet el. Ugyanakkor automatikusan átvált 1080p felbontásra.

Ezek a képfrissítési sebességek bőven elegendőek a PS5 számára, amely maximum 4K/120Hz-en működik. A modell Game Bar 2.0-val (játéksáv) is rendelkezik, amely gyors hozzáférést biztosít a játékbeállításokhoz és a grafikai beállításokkal kapcsolatos információkhoz.

Smart TV

A TCL C745 TV intelligens motorja a legújabb Google TV rendszerre épül (Android TV 11). Hatalmas mennyiségű streaming tartalmat, valamint játékokat és alkalmazásokat kínál. A kezelőfelület az árához képest gyors és tetszetős. Számos streaming szolgáltatás, például a Netflix, YouTube stb. előre telepítve van.

A Google TV-fiókhoz való kapcsolódásból következően a TCL C745 támogatja a hangvezérlést a Google Asszisztensen keresztül, és az Amazon Alexa is használható. Van beépített Chromecast lejátszó, amely lehetővé teszi az okostelefonról származó médiatartalmak megjelenítését, valamint Apple TV, AirPlay 2 és HomeKit funkciókat is tartalmaz.

Hangzás

A TCL C745 hangrendszere meglehetősen jó ebben az árkategóriában. Először is, lenyűgözően hangos (akár 84 dB!), széles hangképet tud létrehozni. A két 15 wattos hangszóró közös palettáján a közepek lágyan szólnak, a magasak pedig mérsékelten átütőek. A lapos tévéknél megszokott módon azért itt is hiányoznak a basszusok.

Van Dolby Atmos és DTS Virtual-X támogatás. Dolby AC4 és Dolby TrueHD hanglejátszás lehetséges, de ha igazán jó hangot szeretnénk, mindenképpen szükséges egy soundbar csatlakoztatása.

Csatlakozók

Mindegyik HDMI port 2.1-es verziójú (az egyik eARC-al). Mint mindig, most is csak egy USB 2.0 port van. Van egy digitális optikai hangkimenet és két antennacsatlakozó (régiótól függően). Ezen kívül van egy CI foglalat a fizetős kártyák számára.

A listát kiegészítik a kompozit AV bemenethez és a fejhallgató kimenethez szükséges mini csatlakozók, valamint egy LAN port. Vezeték nélküli kategóriában természetesen a hagyományos WiFi és Bluetooth is elérhető.

Összegzés

A TCL C745 egy jól felszerelt, funkció gazdag, közvetlen háttérvilágítású LCD tévé nagyon vonzó áron, néhány apró hibával. Egy kifejezetten jó gamer televízió. Végül egy jó, mindenre alkalmas, normál fényviszonyok között való használatra tervezett készülék, amely jó csatlakozási lehetőségeket, játékfunkciókat, HDR és Smart TV-kompatibilitást kínál.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]