TCL C835 Mini LED QLED – NAGYON MEGGYŐZŐ KÉSZÜLÉK

A kínai gyártó egyik legnagyobb tudású idei televíziója megérkezett szerkesztőségünkbe. Kipróbáltuk, leteszteltük!

2022-re TCL a világ egyik legnagyobb, legerősebb televíziógyártójává vált, és hazánkban is intenzíven törekszik arra, hogy stabil pozíciókat építsen ki. Ennek érdekében sok áldozatot hoznak a kutatás-fejlesztés jelképes oltárán, ami készülékekben konkrét, minőségjavító technológiákban jelent meg.

A holding többek között vezető szerepet játszik az egyre inkább elterjedőben lévő Mini LED háttérvilágítás technológia evolúciójában, de emellett rendelkeznek kvantumpontos LCD panellel, illetve képfeldolgozó chippel is. Ezeket az új technikai megoldásokat kapta meg az idei év egyik legerősebb, legnagyobb tudású TCL televíziója, a TCL C835 típusú készülék.

Látványvilág

Az új modell tehát Mini LED háttérvilágítású QLED VA panelre, illetve a mesterséges intelligenciával is megtámogatott AiPQ 2.0 képfeldolgozó processzorra épül. A kijelző 4K-s, azaz 3840 x 2160 képpont megjelenítését szavatolja, ami megfelelő részletességet jelent. A képi világ éles, pixelesédéstől nem kell tartani. A QD képalkotási eljárásnak hála, a tónusok élettel teltek, a fátyolosság gyakorlatilag nem érzékelhető, és megfelelő beállítások mellett a színpontosságra sem lehet panasz.

A színkalibrációs eszközzel és egy speciális szoftverrel (DisplayCAL) végzett méréseink arról tanúskodtak, hogy az eltérés az sRGB iparági standardtól 1 deltaE érték alatt marad, ami azt jelenti, hogy az emberi szem nem is látja a különbséget a látott és az igazi színek között. A színgazdagságra sem lehet panasz, hiszen a modell a vizsgálataink alapján az sRGB színtér lefedettségének mértéke, azaz 139 százalék, ami kimagaslóan jó értéknek minősül.

A QLED VA panel alapból is jó kontrasztot eredményezne, de erre még rátesz egy lapáttal a Mini LED háttérvilágítás. Ennek specialitása, hogy a fénykibocsátó diódák mérete a megszokottnál lényegesen kisebb, ebből fakadóan többet tudnak belőlük elhelyezni a panel mögött, ráadásul minden korábbinál nagyobb számú egyedileg vezérelhető csoportba oszthatók.

Az általunk kipróbált 65 inches TCL C835 esetében közel 300 ilyen dioda-csoportról beszélhetünk, ami igen pontos háttérvilágítás-vezérlést tesz lehetővé. Az egyes csoportokban a LED-ek fénye akár ki is kapcsolható, aminek köszönhetően extrémen magas valós kontrasztarány érhető el elméletileg, ami a gyakorlatban is bebizonyosodott, ugyanis a készüléknél 41 000:1 natív kontrasztot mértünk, ami az LCD technológiára épülő televíziók között lélegzetelállító teljesítménynek minősül.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a fekete szín megjelenítése terén is elképesztően erős ez a termék, gyakorlatilag szemre az OLED paneleket idézi, ami igen nagy szó. A betekintési szög terén sem lehet okunk panaszra, és az is tetszett, hogy a rossz minőségű forrásanyag használata esetén jelentkező zajosodás is egyszerűen orvosolható, a DNR, azaz a digitális zajcsökkentés bekapcsolásával.

A mozgásmegjelenítés során hibákat nem tapasztaltunk, azaz nem tűnt fel remegő aura a képi objektumok körül, és után húzásba sem futottunk bele. Némi szaggatás, akadozás néha előfordult, azonban ezen könnyedén lehetett segíteni a különféle mozgásjavító, képmódosító algoritmusok aktiválásával.

A televízió maximális képfrissítési rátája az elvárásoknak megfelelően 144 Hz, azaz a másodpercenként 144 képkocka megjelenítése is megoldott. Emellett a látott képeknél támogatott a valós időben változó képfrissítési eljárás, a FreeSync alkalmazás is, aminél a frissítési frekvencia a bejövő képi jelek függvényében alakul, ennek köszönhetően el lehet felejteni a képkocka ismétlődésből fakadó akadásokat, illetve a zavaró képtörés jelenséget.

Ez a gamerek számára nagyon fontos, mint ahogyan az is, hogy a műszeres vizsgálataink alapján az input lag csupán 10,5 millisecundum volt, miszerint a készülék játékra is kiválóan alkalmas, és gond nélkül beválhat akár egy PlayStation 5 vagy Xbox Series X videójáték képi megjelenítőjeként is.

A TCL C835 magától értetődően szavatolja a nagy dinamikatartományú tartalmak visszaadását, úgy hogy a legfejlettebb szabványok, a HDR10+ és a Dolby Vision kezelése is megoldott. A maximális fényerő a mérések alapján 1700 nit, ami remek értéknek minősül, és a kapott HDR effektus szemre is nagyon látványos eredményt produkált.

Hangminőség

A TCL és az Onkyo együttműködése immár hosszú időre nyúlik vissza, így semmilyen meglepetést nem okozott, hogy a termékbe egy, a japán audio szakértő által fejlesztett integrált hangrendszer került. A modell rendelkezik egy beépített mélynyomóval is, és a 2.1 csatornás, 45 wattos beépített szett ennek megfelelően kellemesen dinamikusan szólal meg úgy, hogy a basszusok terén sincsen hiányérzete az embernek. A hangerő elégséges egy átlagos méretű lakásba vagy házba, és még a sztereó hangtér is érzékelhető, amit ma még mindig kevés televízió mondhat el magáról.

Hanghibákat egyáltalán nem tapasztaltunk, tehát a készülékház rezonanciájából fakadó zúgásba, statikus zörejekbe, búgásba, recsegésbe szerencsére nem futottunk bele. A különféle típusú tartalmakhoz előzetesen optimalizált hangprofilokat a TCL mérnökei ezúttal sem spórolták ki, és magától értetődően a menüben az equalizer is elérhető, amelynek révén mindenki a saját elvárásaihoz, igényeihez szabhatja a hangzást.

Kezelés – A Google segítségével

A TCL évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy nem bajlódik saját smart platform kifejlesztésével, hanem külső partnertől, jelesül a Google-től alkalmaz egy erre szolgáló megoldást. A gyártó régebbi modelljei ennek megfelelően az Android TV-re épültek, de a frissebb darabokba, így a TCL C835-be már az új változat, a Google TV rendszer került.

Ez már végre egyáltalán nem produkál akadozást, fagyást, bosszantó összeomlást. Emellett a sebességen is sikerült radikálisan javítani, így már nem kell másodperceket várni egy-egy parancs kiadása után, vagy egy applikáció elindítására. Szóval a stabilitás terén komoly előrelépést jelent a Google TV végre, de még így sem éri el a rivális megoldások szintjét.

A korábban már sok bosszúságot okozó grafikus kezelőfelületen nem nagyon módosítottak, így az továbbra is kicsit nehezen átlátható. Egyszerűen túl sokat kell sokszor lapozni, görgetni amíg az ember megtalálja azt az appot vagy szolgáltatást, amire tényleg szüksége van. Emellett rengeteg a reklám, a szponzorált tartalom, ami szintén kissé zavaró. Az applikáció kínálat óriási, e téren a Google TV abszolút a riválisai fölé nő. A kínálatban pedig természetesen megtalálhatóak a manapság igen népszerűnek számító filmes-videós szolgáltatások is, így például a Netflix vagy a YouTube.

Megjelenés

A TCL C835 abszolút felső kategóriás, prémium megjelenéssel bír. A középen elhelyezett talp visszafogott, nem vonja magára a tekintetet, de minden szempontból megfelelő stabilitást nyújt. A kávák döbbenetesen keskenyek, és mivel egy síkban vannak a kijelzővel, ezért kikapcsolt állapotban nem is vehetők észre, ami nagyon modernné teszi a készülék külsejét.

A készülékház igen vékony, akár a falra is felakasztható a műszaki áruházakból beszerezhető standard konzolok segítségével. A hátlapon elhelyezett csatlakozókínálatra sem lehet semmi panasz, valamint a Bluetooth és WiFi 6 támogatás sem hiányzik a termékből, amely így tehát támogatja a különféle vezeték nélküli adatátviteli szabványok használatát.

Végszó

A TCL C835 egy teljes mértékig első vonalbeli televíziónak minősül, aminek gyakorlatilag nincsen gyenge pontja. A dizájn remek, kimondottan elegáns, szerintünk minden típusú belső térben otthonra lelhet a készülék. A kezelése rendben van, a Google TV egyértelműen előrelépést jelent a korábbi megoldáshoz képest. A hang- és képminőség terén pedig abszolút elit-ligás teljesítményt nyújt ez a televízió, ami osztatlan örömet szerezhet egy család életében.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]