TCL C845 Mini LED TV – TÖKÉLETES EGYENSÚLY

A TCL C845 típusú készlék, a TCL 2023-as prémium mini LED TV-je. Az 55″ / 65″ / 75″ / 85″ méretben kapható tévé nagyszerű színeket, teljesítményt és hangzást kínál QLED és UHD testvéreivel összehasonlítva.

A mini-LED TV-k fényesebbek és többszörös háttérvilágítással rendelkeznek az LCD panel mögött, ezáltal több tízezer mini-LED világítja meg az LCD panelen található kvantumpontok rétegét. Az új TCL C84 egy eredetileg nagy natív kontrasztú VA panellel felszerelt televízió. De ami a legfontosabb, hogy a 2022-eshez képest, megnövelt számú zónával rendelkező Full Array technológiát alkalmaz, amely a háttérvilágítás teljes ki- és bekapcsolásáért felelős, az OLED működését szimulálva.

Design

A TCL 65C845 TV kialakítása nagyon rugalmas, mivel a tartóállványa nem túl széles. Ez megkönnyíti a telepítését szinte bármilyen bútorra vagy asztalra, és a távolság elég nagy marad egy jó soundbar beszereléséhez. A FALD rendszer megjelenésével a TCL zászlóshajó tévékben a panel jelentősen megvastagodott.

Ez természetes, hiszen, ez kell otthont adjon a LED-rendszernek és a dimming zónavezérlésnek, a zónák száma a C845-ben 576-ra nőtt, szemben a TCL C835-ben található 288-cal. Mindez helyet foglal, de a 65C845 TV-panel vastagsága önmagában így sem haladja meg az 1,6 cm-t, a tok a legmélyebb ponton 8 cm. A talp kialakítása igazán vonzó, és nagyon jól tartja a tévét.

Képminőség

A TCL C845 TV képminőségének értékelésekor olyan kérdéseket teszünk fel magunknak, mint például: hány nit fényerővel rendelkezik? tényleg ennyire fényes a kép HDR-ben? Mi a helyzet a színhelyességgel? És ezek után már képet kapunk arról, hogyan néz ki a kép a képernyőn.

A TCL C845 QLED TV, mint minden nem OLED tévé, LCD panellel van felszerelve, ebben az esetben VA-val. A VA panelek hagyományosan jobb kontrasztúak, mint az IPS panelek. Ráadásul a mátrix FALD (Full Array Local Dimming) – teljes mátrix zónás megvilágítási technológiával rendelkezik.

Ez azt jelenti, hogy minden egyes pixelcsoport a megjelenített képtől függően függetlenül be- és kikapcsol. Ez utánozza az OLED technológia működését, és közel tökéletes fekete szintet (és kontrasztot) ér el, amikor a terület ki van kapcsolva. A kis probléma az, hogy egy 4K tévé körülbelül 8300 ezer pixelből áll, míg a TCL C845 65 colos változatában 576 zóna van, ami azt jelenti, hogy 1 zónára 14 400 pixel jut.

Ez vajon elég?

A FALD-rendszer mindig egyensúlyt teremt a fekete szint és az árnyékok részletessége között, mivel a kép számos területe (zónája) nem 100%-ban sötét, hanem inkább tompított. Ezért az adott területet nem lehet teljesen kikapcsolni, és meg kell világítani – igaz, csak halványan. Az OLED ezen a ponton különbözik: ugyanis esetében minden egyes LED-et külön-külön ki tud kapcsolni.

A MiniLED-nek köszönhetően azonban a TCL egy kiváló szoftveres algoritmust hozott létre, amelyet az új AiPQ 3.0 Engine-ben implementáltak. Ez felelős a nagyon jó árnyékrészletességért, miközben a fekete szintek nagyon mélyek maradnak. Így a C845 még ilyen kis számú zónával is az egyik legjobb helyi dimmelő (local dimming) rendszer.

Másrészt viszont a TCL C84 sorozat nem rendelkezik a VA panelek rossz betekintési szögeit javító extra réteggel. A pixelek csak előre sugározzák a fényt, ezért, ha nem pont szemből nézzük, akkor a kontraszt és a fényerő veszít az intenzitásból, ami a VA panelekre egyébként jellemző, valamint hiányzik a prémium tükröződésgátló bevonat is.

Ami viszont lenyűgöző a TCL C845-ben, az a színtartomány. Először is, a kvantumpontok használata a szokásos RGB-szűrő helyett tiszta színeket és széles lefedettséget biztosít. Másodszor pedig, mivel nincsenek fehér alpixelek, minden HDR fénykibocsátás a három elsődleges RGB színben jelenik meg.

HDR

Ami a HDR csúcsfényerőt illeti, a 65″-es TCL C845 körülbelül 2000 nitet ad ki egy 10%-os tartományban, és professzionálisan kalibrált érzékelővel (D65) van kalibrálva. Ez egy nagyon jó szám, majdnem 500 nittel magasabb, mint amit a C835 kínál. A kontraszt 6000:1 szinten van, ami szintén nagyon magas érték.

Azt kell mondanom, hogy a TCL C 845 TV hagyományosan mindenevő a HDR-formátumok tekintetében. Támogatja a Dolby Vision és a HDR10+ technológiát is. Csak azt tartsuk szem előtt, hogy gyárilag ECO fényerő beállítással érkezik. Ahhoz pedig, hogy a fényes HDR kiemeléseket egy erősen megvilágított szobában is láthassuk, az ECO beállításról a Brightness+ beállításra kell váltanunk.

Ezen túlmenően a TCL a 2022-es modell továbbfejlesztése érdekében a feldolgozási folyamatot az új AiPQ Processor 3.0-val finomította. Ez a C845 képfeldolgozásának javulását ígéri: mozgásinterpolátor, organikusabb és természetesebb skálázás, jobb képszínvisszaadás. Vannak tömörítési fejlesztések is, amelyek tökéletesek az olyan streaming tartalmakhoz, mint a Netflix és az Amazon Prime.

Gamer funkciók

A teljes HDMI 2.1 portok VRR és FreeSync Premium funkciót kínálnak 4K@120 (vagy 144Hz) és HDR mellett. Egy apró észrevehető probléma, hogy a tévé túl sok helyi dimmelési zónát deaktivál, hogy a kimeneti késleltetést néhány ezredmásodperccel csökkentse, így játékmódban a kép láthatóan veszít a minőségéből.

Smart TV

A Google operációs rendszer / Android 11 TV felhasználói felülete könnyen kezelhető. A TCL további funkcióinak eléréséhez be kell jelentkeznünk a felhasználói fiókunkba. A rendszer valóban nagyon gyors, összeomlások, tolakodó reklámok nélkül. Természetesen a funkcionalitása a tiszta Androiddal ellentétben teljesen az igény szerinti tartalomfogyasztásra irányul.

Számos digitális ingyenes csatorna és rengeteg alkalmazás áll rendelkezésre. A Google TV a Google Asszisztenst is használja, hogy lehetővé tegye a Google Home-ot és a hangvezérlést. Kellemes funkció a Chromecast támogatás, ami lehetővé teszi az okostelefonról vagy táblagépről származó médiafájlok megjelenítését a nagyméretű tévéképernyőn.

Hangzás

Ami a TCL 65 C845 TV akusztikai kialakítását, az Onkyo által kifejlesztett 60 W-os 2.1 rendszerrel oldották meg. Két széles sávú hangszóróval rendelkezik a közepes és magas frekvenciákhoz, valamint egy további hangszóróval a hátsó részen, ami egy Ultra-Bass mélysugárzó, amelynek köszönhetően a hangzás elnyeri teljes spektrumot. A TCL C845 képes a Dolby Atmos (veszteséges) dekódolására, ez a DD+ alapú profil, amelyet minden on-demand szolgáltatás használ. Dekódolja még a Dolby Digitalt és a Dolby TrueHD-t.

Összegzés

A TCL továbbfejlesztett mini QLED LCD VA panelje nagyon élvezetes, az árát tekintve pedig még kellemesebb. Ez egy igazán kép és hang szempontjából tökéletes egyensúlyt produkáló televízió 576 beállítási zónával, nagyon jó fényszabályozással és rendesen megnövelt fényerővel. Valószínűleg a 2023-as év legjobb QLED technológiával ellátott MiniLED tévéje ár-érték arányban.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]