TCL C935U – VERSENYKÉPES DOLBY ATMOS SOUNDBAR

Ez a kitűnően megépített TCL Dolby Atmos soundbar, jól működik látványos akciófilmekkel és zenei lehallgatásnál is kifinomult hangsávokat reprodukál.

A TCL nem csak tévés nagyhatalommá akar válni… A hangprojektorok terén is rengeteg energiát fektet olyan eszközök fejlesztésébe, amelyeknek meg kell állni a helyüket a piacon. Idén még egy Dolby Atmos zászlóshajót is bemutatnak, a TCL C935U-t. De vajon tényleg együtt tud-e versenyezni a TCL a bevált nagy nevekkel? Mindenesetre kijátszanak egy ütőkártyát: a versenyképes árat.

Közelebbről

Az új C935U egy 5.1.2-es Dolby Atmos hangsugárzó, amely a TCL termékcsalád zászlóshajója. A legjobb specifikációkkal rendelkezik, beleértve a sok bemenetet, egy masszív külső mélynyomót, valamint az Atmos és a DTS:X támogatását. De az ár miatt is rendkívüli a TCL, ami kiemelkedik számos rivális közül, mivel a C935U 308.490.- forintért kerül a boltokba, ami nagyon rendben van.

Józan megjelenés

Maga a TCL azt mondja, hogy a rendszert úgy tervezték, hogy egy 55 vagy akár 65 hüvelykes tévével is kombinálható legyen. Ez magában foglalja az új C635 és C735 sorozat csúcsmodelljeit. De valójában ez az állítás kissé furcsa, mert a 104 cm-es szélességével a C935U egyáltalán nem túl nagy. Nem egy óriás Philips Fidelio B97 vagy egy LG DNGR11 hangsugárzóról van szó, amelyeket valóban úgy terveztek, hogy megfeleljenek a legnagyobb képernyőméreteknek.

A készülék még kicsinek is tűnik, ha az 55 hüvelykes falra szerelhető LG OLED55C9 mellé parkoljuk a soundbart. Ahogy az a Dolby Atmos hangsugárzók esetében lenni szokott, úgy tervezték, hogy egyedül álljon egy bútoron. A C935U tetején lévő hangszóróknak szabadon kell sugározniuk. Az oldalsó hangszórók beépítésének köszönhetően azonban kevésbé fontos, hogy a hangsugárzó bal és jobb oldalán maradjon szabad hely.

Ami a dizájnt illeti, két lehetőség közül választhat a hangsugárzóval: egyszerűen figyelemfelkeltővé varázsolja, vagy a visszafogottság mellett dönt. A TCL az utóbbi stratégiát választja a C935U-val. Nagyon józanul jelenik meg, köszönhetően a sötét anyagnak, amely szinte az egész hangsávot alkotja. Még közelről is alig látni felül a billentyűket.

Kijelző van, de ez alig látható mert elöl a textil mögött van elrejtve; csak akkor látod, ha valami jelzés valóban megjelenik, például a hangerő megváltoztatásakor. A hozzá tartozó vezeték nélküli mélynyomó egy izmos dolog. Ez is meglehetősen funkcionálisan tervezet, ahogy ez általában lenni szokott. A legjobb hangzás érdekében a legjobb, ha nem helyezi túl messze a TV-képernyőtől.

RAY DANZ

Bár a C935U kívülről szinte minden más hangsugárzóhoz hasonlít, belülről kicsit másképp épül fel, mint az elődök. Három első hangsugárzója van, nem pedig a szokásos egy-kettő. Az extra hangszóró arra szolgál, hogy a párbeszédek hangzásban jobban illeszkedjenek a képernyőhöz. A C935U egy olyan audiotechnológiát is tartalmaz, amelyet a TCL néhány éve bevezetett. Ezt RAY DANZ-nak hívják, és lényegében egy kifinomult hullámvezető, amely széles körben sugározza a hangszórókból érkező hanghullámokat.

Ezeket a külső két csatornára alkalmazzák, így azok nagyon szélesen szólnak. A hullámvezetőket természetesen gyakrabban használják, de a TCL jobb megközelítést alkalmaz. Az eredeti RAY•DANZ soundbarral nagyon jó hangszínt kapott, nomeg azért is, mert a technológiát rendkívül extrém módon alkalmazták a mérnökök, ami különleges kialakításhoz vezetett. Közvetlenül a C935U-val nem érezzük azt a hihetetlen wow érzést, de észrevehető, hogy a soundbar széles hangteret tud felállítani.

Play-Fi és még sok más

A felhasználó beállíthatja a C935U-t a DTS Play-Fi alkalmazást, többek között a WiFi hálózathoz való csatlakoztatással. Ez hagyományos módon történik: manuálisan kell kiválasztani egy ideiglenes WiFi hálózatot, majd megadni a vezetékes hálózat adatait. Ha ez sikeres, akkor sok streamelési lehetőség áll rendelkezésre a Play-Fi alkalmazáson keresztül, és használhatjuk az AirPlay 2-t is. Emellett a Play-Fi számos streaming szolgáltatást kínál, mint például a Tidal és a Qobuz. Ez a rész tapasztalataink szerint zökkenőmentesen működik, és szépen mutat. Az internetes rádió lejátszása is gördülékeny.

Nem mindig lehet sokat mondani egy soundbar távirányítóról, de most más a helyzet. A TCL-távirányítója egy kis képernyővel van felszerelve a lekerekített tetején. Ez vizuálisan különleges, de a felhasználás módja meglehetősen szokatlan. Kiválaszthatjuk a beállításokat ezen a kis képernyőn (például, hogy melyik upmix kodeket használja), mielőtt egy további gombnyomással elküldjük a hangsávra. Ez némi megszokást igényel.

Sok választási lehetőség

Az egyes hangmódok rendkívül eltérőek. Film módban pl. zenét hallgatni tényleg sokkal kellemetlenebb, mint például zene módban. Ez logikus! A C935U egyébként sokat kínál. Választhatjuk a Dolby Surround és a DTS Virtual:X módokat, de a TCL saját AI Sonic megoldását is, ami három szinten állítható. Ami a basszust illeti, nincs okunk panaszra. Az „Audiosphere” funkcióval a effektusok jól átjárják a helyiséget, a magas hangok pedig jól elkülönülnek a hangsávtól.

A TCL C935U meggyőző volt a „Station Eleven” (Dolby Digital 5.1) filmzenéjének lejátszásában is, ami egy lenyűgöző posztapokaliptikus tévésorozat, ami Emily St. John Mandel bestsellere alapján készült. Az álomszerű zene a térben pompásan szól, teljesen elkülönülve a párbeszédektől. Ez a soundbar igazi hollywoodi filmekkel teljesít a legjobban.

A „Godzilla vs Kong” (Dolby Atmos) című film, ahol gyorsan előrelépünk ahhoz a látványos jelenethez, az óriásmajom és a gyík között zajló, túlzott ökölharc zajlik, vagy ahol az amerikai csendes-óceáni flotta felét összetörik – a robbanásokat, a repülőgépek lezuhanását, a rakéták elrepülését – a TCL sikeresen közvetíti. A belépő szintű soundbarokhoz képest ezt nagyobb felbontással és szélesebb panorámával teszi.

Következtetés

A TCL C935U egy versenyképes árú Atmos soundbar, amely jól működik látványos akciófilmekkel, de sikeresen képes reprodukálni a kifinomultabb hangsávokat is. A különálló középső csatorna jó párbeszéd-visszaadást és széles hangteret biztosít. A C935U meglehetősen tisztességes Atmos teljesítményt kínál, és olyan funkciókkal rendelkezik, amelyek a drágább soundbárokról elvárhatók, mint például szobakalibráció. Biztosan állítjuk, hogy a TCL C935U különösen a filmeknél jeleskedik igazán.

(Herskovits Tamás)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]