TCL Q CLASS 3.1 – PÁROSAN SZÉP AZ ÉLET

A TCL Q Class 3.1-nek egyszerűen csak jobban kell szólnia, mint a tévék hangszóróinak, és ezt határozottan képes megugrani.

A hangprojektorok megjelenése óta a gyártók kedvező árú rendszereket is terveznek a tévékészülékekkel való párosításhoz. Most a TCL, mint a világ egyik legnépszerűbb tévémárkája, bemutatja a TCL Q6310 egy 3.1 csatornás rendszert, amely jól hangzik, de könnyen telepíthető és egyszerű kezelőszervekkel rendelkezik. Egyértelműen a TCL tévék elérhető kiegészítőjének készült, és ebben a szerepkörben kiváló választásnak tűnik.

Gyors telepítés

Ahogy az várható volt, a TCL Q Class 3.1 mindent tartalmaz, ami a dobozból való kicsomagoláshoz, beállításhoz és a soundbar használatához szükséges. Ez magában foglal egy HDMI-kábelt, tápkábeleket a soundbar és a vezeték nélküli mélynyomó számára, valamint egy opcionális fali rögzítő készletet.

Lépjünk közelebb

A 250 dollárért a TCL Q Class 3.1 aligha képes felvenni a versenyt olyan modellekkel, mint pl. a Sonos Arc vagy a Samsung HW-Q990B. De igazából itt mindössze arra van szükség, hogy jobban szóljon, mint a beépített hangszórók, tehát az átlagosnál jobb hangzást biztosítson.

A jó hír az, hogy erre határozottan megfelel. Az olyan akciófilmek, mint pl. a Guardians of the Galaxy esetében, a Q Class 3.1 minden hangot megtalál. Csak néhány területen (főleg a középsugárzóban) hiányzik egy kis részletesség, máshol pedig némi túlkompenzáció, például a basszusban – de erről majd később.

A zenei részek is hasonlóak voltak, Chris Stapleton „Joy of My Life” című dala, ami nem támaszkodik a mélyhangokra, kimondottan szólt. Ha valaki valami dinamikusabbat szeretne hasonló áron, a Klipsch Cinema 400 egy lehetséges választás.

Egyszerű vezérlés

A mellékelt távirányító elegáns, és van rajta néhány gomb, amelyekkel egyszerű hangbeállításokat végezhetünk használat közben. A Level gombbal növelhetjük vagy csökkenthetjük a basszust és a magas hangokat, közvetlenül mellette pedig a Mode segítségével a hangzást is testre szabhatjuk. A Voice felerősíti a párbeszédeket, a Music optimalizálja a hangsávot a zenéhez, és a Movie pedig a filmekhez… lényegében ennyi.

A Mode-tól jobbra található az Effect, amely némileg hasonlít az előbbihez, de itt több Effect-beállítás (például Bass Boost, DTS Virtual: X, Dialogue Enhancement) egymástól függetlenül kapcsolható be vagy ki.

Végül az AI Sonic egy automatikus szobakalibrációs funkciót indít el, ami a hangzást az adott helyiséghez igazítja. Ezzel a beállítással nem vettem észre túl nagy javulást, és ugyanez vonatkozik a DTS Virtual:X-re is, amely állítólag egy háromdimenziós réteget ad a hangzáshoz. Mindkét funkció a hangprojektor által használt térre jellemző.

Túl sok a basszus

Ahogy már utaltam rá, a TCL Q Class 3.1 6,5 hüvelykes mélynyomója a legtöbb esetben túlságosan is igyekszik elvinni a show-t. Túl gyakran ad ki zavaró mennyiségű plusz basszust a nem megfelelő időpontokban, úgy a streaming tartalmak, például filmek és TV, mind a zenehallgatás során.

Ha valaki a basszus szerelmese, akkor ez akár jó dolognak is bizonyulhat. De ha a kiegyensúlyozott hangzást keressük, akkor a legjobb, ha jelentősen csökkentjük a soundbar basszusszintjét, hogy a 3.1-csatornás rendszer „3” hangja nagyobb hangsúlyt kaphasson.

Bluetooth kis hibákkal

Ezt nem nagyon gyakran tapasztalom, de a soundbar Bluetooth-kapcsolata a Google Pixel 6a készülékemmel időnként akadozott. Könnyedén tudtam zenét streamelni a tévére a Chromecast-on keresztül, így nem szeretném túlságosan kritizálni. De ez még mindig csak apró kellemetlenség volt.

Nincs WiFi

A TCL Q Class 3.1 ugyanis nem biztosít WiFi kapcsolatot. A közel 90.000 forintos árért persze ez nem feltétlenül szükséges, de a funkció beépítése, még ha csak az alkalmi szoftverfrissítések céljából is manapság már nem megugorhatatlan feladat.

Összegzés

A TCL Q Class 3.1 soundbar minden szempontból pontosan olyan rendszer, amilyennek lennie kell. Azonnal beállítható, egyszerűen vezérelhető, és tisztességesen szól, ráadásul olyan áron, ami elérhető tartozékká teszi egy új (valószínűleg TCL) tévé vásárlásakor. Pontosan erre építette a TCL és ez minden, amire számíthatunk.

Ha ennél többet szeretnénk – mondjuk részletes, kiegyensúlyozott hangzást, amely nem durrantja el a basszusokat –, akkor a Klipsch Cinema 400 és elfogadható alternatíva lehet hasonló árkategóriában.

Ha megengedhetjük magunknak, hogy kicsit többet szánjunk erre a célra, a Bose Smart Soundbar 600 nagyszerű hangzást és streaming lehetőségeket, például Apple AirPlay 2-t, Chromecastot és Wi-Fi-t is kínál.

Ha egy megfizethető, biztonságos hangprojektort szeretnénk a vadonatúj TCL tévénkhez és a képi élményt a hangminőség javításával szeretnénk fokozni, akkor összességében a TCL Q Class 3.1 képes a feladatra.

(Herkovits Tamás)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]