TCL QLED C72 – KÉPMINŐSÉG A KÖZÉPKATEGÓRIÁBAN!

A TCL a 7-es tv szériával tavaly nagyon magasra tette a mércét és komoly sikereket is aratott, így nem ért senkit váratlanul, hogy 2021-ben ez a történet folytatódik.

A TCL már korábban bejelentette a C72 modellek érkezését, amelyek tavasszal jelentek meg a boltokban. Az 55 és 65 inches televíziók Magyarországra is megérkeztek, nekünk pedig lehetőségünk nyílt kipróbálni a kisebbik készüléket, hogy megnézzük merre indult tovább a középkategóriában a világ egyik legnagyobb, legfontosabb televízió gyártója.

Külső

Első pillantásra azt hihetnénk, hogy a készülék külseje teljesen átlagos, hiszen a széleken elhelyezett kis talpacskákkal már rengeteg esetben találkozhattunk más televíziók esetében is. Viszont az a szokatlan megoldás, hogy a talpak a készülékház közepére is felszerelhetők, ami a megszokottnál sokkal több elhelyezési lehetőséget kínál a felhasználóknak, teljesen új volt.

Ennek következtében ugyanis egy kisebb, keskenyebb szekrényre vagy állványra is kényelmesen feltehető a készülék. A tesztelés során egyébként arra jutottunk, hogy ezek a tappancsok megfelelően és stabilan tartják a hozzájuk képest hatalmas képernyőt.

A kávák igen-igen vékonyak és mivel egy síkban vannak a képernyővel, így kikapcsolt állapotban nem láthatók, ez pedig kifejezetten modernné, divatossá teszi a készülék megjelenését. A készülék a falra is akasztható a szabványos, bárhol beszerezhető konzolok segítségével. A ki- és bemeneteknek köszönhetően pedig igen egyszerűen csatlakoztatható erősítőhöz, sztereó szetthez, házimozi rendszerhez, soundbarhoz, Blu-ray vagy DVD-lejátszóhoz, illetve PC-hez, valamint játékkonzolhoz is akár. A modell rendelkezik integrált Bluetooth adapterrel, és a WiFi-vel is, tehát a különféle vezeték nélküli adatátviteli technológiák használatára is módot ad.

Képminőség

A TCL nagyon dicséretes módon apait-anyait beleadott, hogy a kép minősége kiemelkedő legyen, annak ellenére, hogy a C72 azért korántsem egy prémium ligás televízió. Tehát bizony oda kellett figyelni a költséghatékonyságra is valamilyen szinten, ami viszont a képi világon egyáltalán nem észlelhető. A készülék ugyanis a saját fejlesztésű kvantumpontos QLED képalkotási technológiára épül, amely egyike a jelenlegi legmodernebb képfeldolgozási eljárásoknak.

Ennek sajátossága, hogy a LED háttérvilágítás és az LCD panel között elhelyeztek egy speciális anyagból készült, igen apró kristályokból álló vékony filmréteget, amely a kéket széles spektrumú fehér fénnyé alakítja. Ez pedig a hagyományos LED LCD televíziókkal összehasonlítva elméletileg tisztább tónusok megteremtését és nagyobb fényerő elérését teszi lehetővé. Ezt a kijelzőt egészítették ki a szintén házon belül készülő képfeldolgozó chippel, amely a színpontosságért, mozgásvezérlésért felel, illetve tartalmazza a különféle képmódosító metódusokat.

Színgazdagság

Az alapok tehát nagyon jók voltak és a kép minőségén ez teljes mértékig érzékelhető. A színgazdagság a tesztlaborban végzett méréseink szerint kimagasló ebben a termékkategóriában, hiszen meghaladja az sRGB színtér 130 százalékát, ami pedig azt jelenti, hogy konkrétan több rivális idei csúcsmodelljénél is jobban teljesít ezen a téren. A színpontosság is remek, a készülék még az olyan problémás tartalmak visszaadása során sem vall kudarcot, mint az emberi arcbőr vagy az árnyékos búzamező. A modell szavatolja a nagy dinamikatartományú videók, filmek és játékok kezelését.

Tehát az egyes képi tartományok fényereje az éppen futó tartalom függvényében dinamikusan változik, aminek köszönhetően az összhatás a megszokottnál valósághűbb lesz. A QLED televíziókra jellemző a megszokottnál magasabb fényerő és ez ebben az esetben sincsen másként, aminek köszönhetően a HDR filmek, videók és játékok visszaadása is kellőképpen látványos.

A készüléket ellátták a TCL konverzációs megoldásával, amely képes a hagyományos SDR anyagokból HDR hatásút varázsolni. Itt kell megjegyeznünk, hogy tesztelés közben, közel 5000:1 valós kontrasztarányt mértünk, ami remek érték, tehát a kontrasztosságra egyáltalán nem lehet panasz.

Mozgásmegjelenítés

A tesztelés során nem tapasztaltunk, zavaró hibákat tehát például nem bukkant fel remegő aura a mozgó objektumok körül, remegés, az utánhúzás és utánlövés effektusokat sem észleltük. A maximális képfrissítési ráta 60 Hz, amivel elmarad a 120 Hz-es riválisaitól, a dinamikusan változó képfrissítési ráta szolgáltatás (VRR) viszont nem hiányzik belőle. Az input lag terén közepesen teljesít, hiszen a bemeneti késleltetés 15,4 ms. Mindent összevetve tehát játékra nem ez a készülék a legalkalmasabb választás.

A televízió kijelzője 3840 x 2160 képpont megjelenítésére képes, tehát 4K-s. A TCL C72 QLED tévékészüléket ellátták egyedi felskálázási megoldással is, ami a processzor által kiszámolt “pót-pixelek” segítségével feljavítja a látott kép részletességét. A tapasztalataink szerint ennek használatával maximum csak megközelíteni lehet az eredetileg is 4K felbontású források által kínált minőséget, mindenképpen jótékony hatással van az összteljesítmény tekintetében.

Hangminőség

A megszólalásért az Onkyo által fejlesztett és gyártott integrált hangrendszer felel és ugyan a két darab 10 wattos rejtett hangsugárzó csodákra nem képes, inkább kompromisszumot igényló hangot kapunk. A TCL C72 hangminősége átlagos, a basszusokkal kifejezetten szűkmarkúan bánik és a rendszer hajlamos elkenni a finomabb részleteket, a sztereó hangtér megteremtése nemigazán működik.

A hangerővel viszont nincsen probléma, a közép frekvencia ugyanis határozottan dominál, sőt ebben az értelemben a televízió gond nélkül képes megtölteni egy nagyobb helyiséget is hangokkal. Emellett az is tény, hogy durva, zavaró hanghibákat nem tapasztaltunk, a hangzás kielégítő, megfelelő volt. Mindenesetre, ha valaki szeretne a kép minőségéhez hasonlóan egy magasabb színvonalú megszólalást kapni, az nem fogja megúszni egy külső hangrendszer beüzemelése nélkül.

A televízióból nem hiányoznak az előzetesen programozott hangprofilok, amelyek már az elnevezésükkel is jelzik, hogy milyen típusú tartalmak mellé javasolják őket. Amennyiben a felhasználó ezek közül egyikkel sem elégedett, még mindig a rendelkezésére áll az equalizer, hogy a saját ízléséhez szabja a hangszíneket.

Android TV

A TCL még évekkel ezelőtt úgy határozott, hogy egy saját okostévé rendszerfejlesztés helyett ezt a munkát rábízzák az egyik legnagyobb IT szereplőre. Így a Google által fejlesztett és már sok kört futott smart platform, az Android TV került a TCL C72 televíziójába is. Ennek a megoldásnak számos előnye van. Itt a legnagyobb, gigantikus méretű alkalmazáskínálat, a felhasználó több, mint 5000 szoftver közül választhat. Ugyanitt az életmóddal, sporttal, szórakozással kapcsolatos appok között megtalálhatóak a manapság igen népszerűnek számító tartalomszolgáltató programok is.

Egyetlen gombnyomással elérhető a Netflix, az HBO Go, az Amazon Prime, a Spotify, a Deezer és a YouTube hatalmas programválasztéka is. A mi tapasztalataink szerint is, ezeknek az alkalmazásoknak telepítése és futtatása teljesen problémamentes. Mindezt viszont nem mondhatjuk el a jobb grafikájú játékokról, hiszen azokhoz a tévé hardvere (Realtek RTD2851 chipset, 2 GB RAM, Mali G-31 grafikus vezérlő) nem igazán rendelkezik megfelelő kapacitással. Mind ez általános probléma a mai televíziók javarészénél, aminek hátterében nyilván költséghatékonysági megfontolások állnak. Magyarul egy erősebb „vas” radikálisan megdrágítaná a termékeket.

Az Android TV kezdeti gyermekbetegségeit mára sikerült teljesen orvosolni. Legalábbis erre utal, az hogy idegesítő fagyásokba, lassulásokba, vagy önújraindulásba itt nem futottunk bele. Viszont arról is szót kell ejtenünk, hogy mostanra az Android TV grafikus kezelőfelülete kissé korszerűtlenné vált. Például az ikonok, ábrák méretei túl nagyok, és emiatt a felhasználó gyakran úgy érzi, hogy a kelleténél több lapozásra, kattintásra van szüksége.

Bizonyítvány

A TCL C72 személyében egy remek televíziót ismertünk meg, amely a jelenlegi középkategóriás kínálat egyik csúcsát képviseli. Az Android TV-re épülő kezelés rendben van, az integrált hangrendszer hozza a kötelezőt, hiszen nagy hibákat nem tapasztaltunk, és a hangerőre sem lehetett panaszunk. Képminőség tekintetében kiemelkedően teljesített a TCL C72 televízió, hiszen a QLED képalkotási eljárásnak hála a színpontosság, színgazdagsága és kontrasztja is kiemelkedő volt, a felbontás remek, és a HDR megjelenítése is kellően látványos élmény részesei voltunk.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]