TCL TS8111 HANGPROJEKTOR – MEGFIZETHETŐ HÁZIMOZI

A TCL, Kína egyik leginnovatívabb vállalataként nem maradhatott ki a tömegelektronika egyre jobban népszerűsödő szegmenséből sem. Most is sikerült egy minőségi terméket letenniük az asztalra a TS 7000 hangprojektoruk utódjaként.

Manapság a TV-k esetében szinte természetes dolog a jobbnál jobb képminőség, azonban a minőségi hangok előállítására eddig nem túl sok energiát fordítottak a gyártók. Ennek kiküszöbölésére terjedtek el a hangprojektorok, melyek közül néhány gyártó modelljei, kiemelkedve a többi közül, jobb minőségű hangzást produkálnak.

Mi van a dobozban?

A doboz mérete meglepően kicsi, hiszen a subwoofer a készülékbe építve található, így nincs szükség külön sub. egységre. A gyártó nagyon ötletesen és helytakarékosan elhelyezett benne két pár egymással szembe fordított mély hangszórót, melyek reflexnyílása alul körbe ölei őket. A készüléken kívül a dobozban található még egy ergonomikus érintésű és kellemes küllemű távirányító, HDMI kábel, használati utasítás, illetve a falra szerelést elősegítő eszközök (tipli, konzol).

Felépítés és dizájn

A készülék látványa igazán visszafogott minimalista, de ugyanakkor modern hangulatot áraszt magából, köszönhetően a teljes burkolatot körül ölelő textil porvédőnek, illetve a készülék közepén besüllyesztve elhelyezkedő digitális kijelzőnek. A monokróm kijelző csak akkor villan fel, ha a hangerőn módosítunk vagy jelforrást választunk, illetve az adott digitális hang (Dolby Audio, Dolby Atmos) kódolását is megjeleníti.

A készülék tetején kaptak helyett a kezelő szervek standby, bemenet választó és a hangerő fel/le szabályozó. A soundbar alján és a hátlapi bemeneteknél természetesen már nem található textil borítás. A zenerendszer alján található még két beépített mélynyomó, ami fizikai méretét meghazudtoló hangokat képes előállítani. A csatlakozó kimenetek a soundbar hátulsó oldalán helyezkednek el.

Csatlakozók

A készülék hátuljának közepén találhatók a csatlakozási pontok. A HDMI, HDMI ARC, optikai, 3,5 mm-es vonal kimenet és USB csatlakozás. A sima HDMI kimenten nem igazán akart működni a hangtovábbítás, viszont a dedikált HDMI ARC csatlakozási ponton gond nélkül sikerült úgy a hang vezérlése, mint a ki-, bekapcsolás is, de csak abban esetben, ha a TV-n is be volt állítva a HDMI CEC mód. Úgy vettem észre, hogy optikai kimeneten a hangok egy kicsivel dinamikusabbak és kisebb fokozaton sokkal hangosabbak voltak, mint a többi opción keresztül. Az optikai csatlakoztatáson 45 volt a maximális hangerő, HDMI-n keresztül 65 egységnél szabályozott le a rendszer.

A Bluetooth kapcsolat elég nehezen jött létre a használati utasítás hiányossága miatt, viszont az internetről letöltve egy hasonló modell leírását, kaptunk pontos instrukciót a párosítás folyamatáról. Az első párosítás után már valóban csak a Bluetooth gombot kellett megnyomni a kapcsolat létesítéséhez. Sajnos az eszköz csak az SBC kodeket használja Bluetooth streamelésnél, ami csökkenti a minőségi megszólalást. Megfelelő kodek használatával a jó forrásanyag hangzása is érezhető lenne. USB porton keresztül képes mp3 és flac fájlok lejátszására is.

Kezelés és távirányító

A kezelőszervek a 100 cm szélességű eszköz tetején helyezkednek el, gumi anyagú piktogramok, melyek porvédő szövetre vannak vasalva, alattuk a fizikai nyomógombokkal. A készülékhez járó távirányító nagyon könnyed, kecses, kézreálló darab, ami rendelkezik minden fontos funkcióval. Megtalálható rajta 3db előre beállított hangzáskép, annak megfelelően, hogy TV-t, zenét vagy esetleg mozifilmet szeretnénk nézni, illetve a surround módot ki–be tudjuk kapcsolni.

Ami elsőre itt sem volt egyértelmű, az a hangerő beállítása. Azt láthatjuk, hogy a magas és mély hangokat lehet fokozni és csökkenteni, de a hangerőt nem jelöli semmi sem, ami – mint az később kiderült – a billenő gomb fel és le nyomkodásával módosítható. Az eszköznek nincs központi menüje, amivel szabályozhatnánk a beállításokat, így a fülünkre és a saját elvárásainkra hagyatkozhatunk.

Zenét hallgatunk

160 W a maximum zenei teljesítménye a készüléknek. Egyértelműen lehet érezni, hogy a tervezésnél valóban a térhatás megteremtése volt a cél. Kétcsatornás hifi zenét hallgatva olyan érzést keltett, mintha lett volna még két szélső hangsugárzónk, így a zene nagyobb térben tudott kiteljesedni. Ha nem is 5.1–es hatást, de széles hangteret keltve. Meg kell azonban jegyezni, hogy az Atmos képességek nem nagyon jelentek meg a gyakorlatban, ugyanis Atmos opciónál, csupán a virtuális hangképet képes előállítani a 2.1 típusú hangszórókonfiguráció (sztereó és mély basszus csatorna) segítségével.

Viszont ezzel szemben a mély hanghatások döbbenetesek, mintha egy jól eldugott mélyládából jönnének. Modern és elektronikus zenénél nagyon jól összejátszanak a mélynyomók a közép és magashangok előállításáért felelős hangszórókkal. „Alizée 5 flac formátumú albumát hallgatva a közép és magas tartomány jól elkülönült egymástól. Érdemes a távirányítón lévő hangzás módok beállítását alkalmazni (movie, music, tv), mert ezek is még tudnak pluszt hatást elérni a szebb hangzás érdekében. Az összkép olyan volt, mintha lenne egy jó középkategóriás házimozi erősítőnk, szatellit hangfalakkal és dedikált mélynyomóval.

Filmnézés közben

Mozizás közben a mély nem túl tolakodó, jelenlétét természetesen az odaillő jelenteknél lehet érzékelni (mint például a Vaják nyitó jelentében, amikor a főhősünk kiugrik a pókszerű lénnyel harcolva a tóból). Ugyan nem remegnek bele a bútorok, de hallhatóan dolgozik a két mély hangszóró, valamint kellőképen hangsúlyt kapnak a beszédhangok is, melynek folytán a karakterek jelleme is jobban érezhető, nagyobb élményt okozva. Filmnézés közben a surround mód választása szintén javasolt, ami a távirányítóval opcionálisan szintén ki–, bekapcsolható.

Összegzés

A TCL TS8111 soundbar készüléke összességében jól szerepelt. Meghallgatás közben érezhető volt a gyártói igyekezet, mely a szerény fizikai méretek ellenére megpróbálta a legteljesebb élményt kihozni ebből a szerény méretű hangrendszerből és szobánkba optimális, egyben virtuális házimozi hangot varázsolni. A hangokkal szépen játszik, törekedve a virtuális térhatás megteremtésére. A modern és pop zenei anyagokat kimondottan élvezhető minőségben szólaltatja meg. A hangelőállítás szabályai és a fizika törvényei azonban itt is határt húznak, igazolva, hogy a legjobb hang eléréséhez szükséges a megfelelő átmérő és légtér a hangszórók számára, hogy a hangerő ne menjen a minőség rovására.

(Fekete Roland)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]