TCL X10 – VILÁGEGELSŐ MINI LED TV

A TCL lengyelországi gyár látogatása során egy erre elkülönített helyiségben módunk volt személyesen is tesztelni a TCL 65X10 jelzésű zászlóshajóját, ami világelsőként veti be a Mini LED technológiát a nagyobb fényerő és a még pontosabb helyi fényszabályozás érdekében.

A gyártó kifogástalan tesztkörnyezetet biztosított számunkra, hogy minél objektívebb képet kaphassunk a csúcskészülékéről. Ennek érdekében még egy felső kategóriás Samsung QLED és egy LG OLED tévét is kiállítottak, hogy össze tudjuk vetni a képminőségüket.

Mini LED a gyakorlatban

Rögtön az elején tisztázzuk, hogy a TCL Mini LED megoldása egy háttérvilágítási eljárás LCD kijelzőkhöz, aminek semmi köze a Samsung vagy a Sony által demonstrált vadonatúj paneltechnológiát jelentő Micro LED kijelzőkhöz. Ez utóbbiak esetében maguk a LED-ek állítják elő a képet, mint az LG által fejlesztett OLED panel esetében. A Mini LED azonban szinte forradalmi újítást hozhat a még mindig sok potenciállal bíró LCD technológia számára.

Tesztalanyunk nem kevesebb, mint 768(!) mátrixszerűen elrendezett, egyedileg vezérelhető zónával rendelkezik – szemben a Samsung Q90R 480 zónájával – ami összesen 15 360(!) apró, kék fénykibocsátó diódát jelent. A ledek számának ilyen mértékű növelését, maguknak a diódák méretének csökkentésével érték el, mindezt úgy, hogy 1500 nites fényerőt is el tudjanak érni.

A gyártó ezzel a számmal azonban nem elégedett meg, így a 2020-ban megjelenő 75”-es modellek – majd a valószínűleg később megjelenő kisebb méretűek is – 5184 zónába rendezett 25 200 darab LED-del lesznek felvértezve! Mindezzel a sokkal pontosabb helyi világításvezérlést, a valós kontrasztarány és a betekintési szög javítását kívánják drámaian javítani, aminek végső soron a kiváló képminőséget elváró potenciális vásárlóközönség örülhet a legjobban.

Design

A TCL 65X10 már első ránézésre egy szép megjelenésű készülék. Látszik, hogy komoly hangsúlyt fektettek a formatervezésre. A sarkoknál hegyes, keskeny káva, tökéletesen harmonizál a rendkívül szögletes T-alakú talppal, ami az Onkyo által gyártott soundbar-nak is helyet biztosít. Az anyaghasználat is minőségi érzetet keltett.

Az ízléses formai megjelenés szerencsére nem ment a funkcionalitás rovására: a talp tökéletesen fixen tartotta a kijelzőt, így a masszív megjelenés, ezúttal tényleg masszív konstrukciót takart. Figyelemre méltó még, hogy annak ellenére, hogy egy LED háttérvilágítású tévéről beszélünk, a gyártónak sikerült egy igen vékony házba bújtatnia az egész kijelzőt. A készülék távirányítói már nem ennyire formatervezettek, de a feladatukat korrektül ellátják.

Képminőség

A képet egy VA paneles LCD kijelző állítja elő, mely mögött egy quantom dot film réteg helyezkedik el, ami a színtér növelésére hivatott. Ezen panel installációnak biztosítja a fényt a fentiekben taglalt, Mini LED háttérvilágítás. A natív kontraszt 4000:1 körüli értéket mutat. A kijelző felülete fényes és egy optikai filtert is kapott, hogy ezzel is javítsanak a betekintési szögön.

A VA panel technológiából adódóan ez ugyan még közel sem olyan tökéletes, mint egy OLED kijelzőnél, de a javulás jelentékeny más ugyanilyen panelt használó márka készülékéhez képest. A válaszidő (response time) 6ms, míg játékmódban a bemeneti késleltetés (input lag) pedig beesett 10ms alá, ami egy rendkívül jó érték.

Személyes benyomások

Az X10-en módunk volt kipróbálni egy rácsatlakoztatott Microsoft Xbox One X játékkonzolt, amin a Forza Horizon 4 autóversenyzős játék futott. Mozgókép megjelenítés szempontjából kifejezetten kellemes élményben volt részünk, hiszen a natív 100Hz-es panelnek és a játkékmód képi beállításainak köszönhetően, szinte semmi szakadást nem tapasztaltunk a magától értetődően nagyon gyors tempójú játéknál; az Ultra HD (3840 x 2160 képpont) felbontás pedig rendkívül részlet gazdag képpel növelte a játékélményt. Ezen a téren igen jól teljesített az X10. Filmek, videók és demó anyagok esetén már belefutottunk problémákba.

Sajnos az aura jelenség (glowing) elég markánsan jelentkezett például sötét háttér előtt álló nagyon világos és szín telített objektumok körül. Ezen szignifikánsan tudtunk javítani manuális beállítással, de azt a pontosságot közel sem tudtuk elérni, mint, amit a Samsung vagy az LG készüléke nyújtott. Ez vonatkozott mind az SDR, mind a HDR tartalmakra. HDR tartalmaknál a sötét tónusok nem voltak elég részletesek és ezek a finom átmenetek, néha ugyan, de hiányoztak a nappali, fényes jelenetsoroknál is. Ez a tesztelésre szánt Feledés (Oblivion) című film nappal játszódó, égi jeleneteinél volt leginkább tetten érhető.

A Sötét Lovag (The Dark Knight) című filmnél meg pont fordítva. A sötét árnyalatok részletei sokszor hiányoztak. Itt az is probléma volt, hogy annak ellenére, hogy minden gyári képbeállítást és saját beállítást kipróbáltunk, a kép kicsit fátyolosan szürke volt. A filmeket Ultra HD blu-ray lemezről, egy Panasonic DP-UB9000-es lejátszó segítségével néztük. Az átlagos videók megtekintése összességében rendben volt, legyen szó YouTube, Netflix, vagy Amazon Prime tartalmakról, de a fenti szürkés jelenséget esetenként ezeknél is kiszúrtuk. A gyártó ezt a problémát valószínűleg egy upgrade-del orvosolni fogja és a jövőben ennek kiküszöbölésére sokkal nagyobb hangsúlyt fog fektetni. A panel homogenitása elfogadható, egyedül a sarkoknál futottunk bele némi felhősödésbe.

Hangminőség

A hangminőség átlagon felüli volt, köszönhetően az Onkyo által készített 2 x 40W teljesítmény leadására képes, 2.2 csatornás soundbar-nak, ami kifogástalanul dekódolta a Dolby AC4, a Dolby TrueHD és a Dolby Atmos hangformátumokat. Mint virtuális hangrendszer tisztességesen végezte a dolgát. Nagyon szépen, szeparáltan adta vissza a különböző irányból érkező hangeffekteket, miközben a párbeszédek tiszták és érthetőek maradtak.

Kezelhetőség, szolgáltatások

Az Android 9.0-át futtató rendszer meglepően gyors és stabilnak tűnt, tesztünk idején fagyással vagy egyéb problémával nem találkoztunk. A menü elég jól áttekinthető és sok beállítást biztosít ahhoz, hogy kényelmesen személyre szabhassuk a készüléket. A rengeteg alkalmazás mellett, minden mérvadó streaming szolgáltató jelen van, ráadásul a jövőben várható a Disney+ támogatása is.

A gyártó implementálta a Google Assisstant és az Amazon Alexa, arra az esetre, ha valakinek digitális asszisztensre és hangvezérlésre lenne szüksége. 3 db HDMI 2.0, 2 db USB 2.0, 1 db optikai kimenet, 1 db 3.5-ös jack, 1 db RJ 45-ös Ethernet áll rendelkezésünkre csatlakozók terén. Vezeték nélküli kapcsolatból sincs hiány: a Wi-Fi, LAN, Bluetooth 5.0, DLNA 1.5 mind szerepel a kínálatban. Az X10 minden elérhető HDR szabványt támogat úgy, mint HDR10, HDR10+, Dolby Vision, HLG. Ezt én személy szerint igen nagyra értékelem.

Ajánlás

A TCL 65X10 egy minden jóval megpakolt, prémium kategóriába pozícionált készülék. A képminőségen még van mit csiszolni, de a gyártó szándéka, hogy innovatív, prémium minőségű termékeket állítson elő és jelen legyen az élvonalbeli márkák között, egyértelműnek tűnik. A Mini LED háttérvilágítás határozottan az LCD kijelzők következő generációját fémjelezheti, akár már egy-két éven belül. A készülék nem meglepő módon, rendkívül agresszív árazással is igyekszik felhívni magára a figyelmet. Tekintettel a széles szolgáltatás kínálatára, nagyon komoly versenytárs lehet a többi gyártó, hasonló kategóriájú terméke mellett.

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]