Technics EAH-A800 – FEJHALLGATÓ FELSŐFOKON

Nagy felbontású Bluetooth fejhallgató nagyon jó zajszűrővel és magas akkumulátor-üzemidővel

A Technics zászlóshajója, az EAH-A800 nagyon természetes és részletgazdag hangzást kínál, kiemelkedik zajszűrésével, hangminőségével és több mint 50 órás akkumulátor-élettartamával.

Megjelenés és kivitelezés

Az előkelő Technics márka stílusos oldalát mutatja az új EAH-A800 Bluetooth fejhallgatóval. Ezt bizonyítja a nagyon okos és következetes kialakítás, amely a fülkagylók enyhe ívének köszönhetően kimagaslóan jó.  Tapasztalataink alapján úgy tűnik, hogy napjaink fejhallgatói szinte mind, kizárólag műanyagból készülnek, de ez a látványt illetően nem ront a tekintélyt parancsoló megjelenésen. A tizenkét „lépésben” kihúzható fejpánt fém megerősítést kapott.

A formás, ovális over-ear zárt fejhallgató egységeket mindkét oldalon, a Technics fémbe mart logói díszítik, a jobb oldali pedig az aktív zajszűrő (ANC) érzékelőgombjaként is funkcionál. A puha műbőrrel borított párnázás az egész fejpántra kiterjed és nagyon kellemes, ergonomikus érzést kölcsönöz a szinte pehelysúlyú fejhallgatónak.

A fülpárnák, amelyek a kapszulára kapaszkodnak és cserélhetők, puha habból készültek. A Technics fekete/antracit vagy fehér/ezüstszínben kínálja a modellt, ami papírdobozban és benne egy ütésálló kemény tokban kap helyet minijack kábellel, USB töltőkábellel, repülőgép adapterrel és használati útmutatóval együtt.

Kényelem

A kialakítását tekintve tekintélyesnek tűnő Technics EAH-A800 298 grammot nyom, de ezt nem igazán érezni. A kapszulák nagyon puha párnája elnyeli az összes nyomást, ami, használatkor a fejre nehezül. Míg a fülpárnákon lévő habgyűrű érezhetően vastag, az ovális kapszulák belseje viszont arányosan kicsi. Ennek ellenére a közepes méretű füleim elegendő helyet találtak az elhelyezkedéshez anélkül, hogy kényelmetlenséget éreztem volna.

A fejhallgatónak két csuklója van, amihez a kapszulák kerültek rögzítésre: a pántból kihúzható hosszabbítókra erősített kombinált csukló 90 fokkal mozgatja a kapszulákat az Y tengely körül, és használat után a kagylók be is hajthatók a biztonságos szállítás érdekében. A felfüggesztés néhány fokkal lehetővé teszi a kapszulák vízszintes megdöntését is. A kihúzható hosszabbítókkal együtt ez azt jelenti, hogy a fejhallgató rendkívül kényelmesen és stabilan rögzül a fejünkre, ami biztos viselettel jár.

A Technics EAH-A800 technológiája

A frekvenciamenet mesébe illő 4-40 000 Hertz, ehhez jön még a nagyon alacsony, 34 ohmos impedancia és a meglehetősen magas, 105 dB/mW érzékenység, ami arra utal, hogy esetünkben egy referencia használatra szánt fejhallgatóról van szó. A Technics a 40 milliméteres dinamikus meghajtókon kívül minden kapszulába négy /négy MEMS-mikrofont is telepített, ami a környezettől függetlenül nagyon jó beszédminőséget biztosít. A Technics kacérkodik a nagy felbontású reprodukcióval, függetlenül attól, hogy kábellel vagy anélkül történik a művelet.

Utóbbi esetben ezt a Sony által kifejezetten veszteségmentes Bluetooth átvitelhez fejlesztett LDAC audio kodek garantálja, ez azonban csak Androidos készülékekkel működik. Az Apple felhasználóknak be kell érniük az SBC és AAC kodekkel. A Bluetooth kapcsolat akár több mint tíz métert is lefed, ami mellett egy USB -n keresztül alkalmazott töltéssel legalább 50 órás, aktív zajszűréssel „terhelt” akkumulátoridővel kalkulálhatunk. Ebben az értelemben a fejhallgató „világbajnoknak” számít, sőt, zajszűrés nélkül, még további tíz óra hallgatási időt bír. A készenléti üzemmód 60 óráig tart ANC-vel, anélkül ennek a duplája.

Működés és funkcionalitás

Amikor a Technics EAH-A800 a jobb fülkagylónál bekapcsoljuk, azonnal párosítási módba lép; csupán meg kell erősíteni az okostelefonon lévő Bluetooth-eszközök listáján.  A Bluetooth a többpontos párosításnak köszönhetően párhuzamosan tud működni egy második eszközzel is. A beépített érzékelő automatikusan leállítja a zenelejátszást, amikor az EAH-A800-at letesszük a fejünkről, és ugyanabban a pontban folytatja, amikor visszahelyezzük a hallgatáshoz.

A jobb oldali fejhallgatón találjuk a megfelelő „gombokat”, hangerő, elindítás, szüneteltetés, valamint a streamelt zene átugrása és visszatekerése. A beépített mikrofonoknak köszönhetően a fejhallgató kommunikációs eszközként is használató, azaz telefonhívások kezdeményezésére, fogadására, mindössze egy gombnyomással, sőt, támogatja az „Alexa beépített” funkciót is.

A teljes alkalmazáshoz szükség van a Technics Audio Connect alkalmazásra (ingyenes iOS és Android rendszerekhez). Ez dokumentálja a fejhallgató akkumulátorának aktuális állapotát, szabályozza a zajcsökkentés mértékét, valamint vezérli a hangképet. User / felhasználó módban egyéni beállítást tesz lehetővé EQ-n keresztül öt frekvenciasávban, egyenként tíz decibellel.

A Technics EAH-A800 hangja

Az EAH-A800 a nagy felbontású zenei reprodukció eszköze. A minijack kábellel végzett hallgatási teszt során a hangzást kimondottan lineárisnak és nagyon természetesnek értelmeztem. A basszus pontosan szól, dinamikus és finom hangzású. A Maroon 5 „Sugar”, hallgatva, nekem hiányzott a basszus feszessége; a hangzás melegsége is elszállt valamelyest, viszont Geoge Benson már sokkal jobban muzsikált a „Give Me The Night”-ban. A különbség valószínű a hangmérnök munkájában és a hangszerelésben rejlik – pontos basszusokat, és élvezhető zenei összképet kaptam.

Önző módon magamat is meghallgattam Wolf Kati „Válladon alszom el” című dalának saját átdolgozásában. Teljesen kinyílt a panoráma, az énekhang meleg fülbemászó, pont azt a hangzást kaptam vissza, mint amit a stúdióban hallottam a dal keverésekor – hibátlan volt a hangzás. Diana Krall „The Look of Love” című felvétele közelített az „audionirvánához”. Minden a helyén volt. A Technics itt szó szerint ragyogott a közép- és a magas tartományban és a basszus is a helyén volt. Diana hangja arányosan kapott helyet az őt körülvevő zenei környezetben.

Hogy teljes képet kapjak, a Dire Straits „Money for Nothing” c. dala is bekerült a zenék közé. Húzós nóta, dinamikus gitárjáték, basszus, és stabil dobjáték jellemzi, Mark Knopfer egyedi hangjával, amit a füles annyira jól közvetített, hogy fel kellett álljak a székről, nem bírtam magammal. Egymás után jöttek a kemény nóták a Rock Classic Radio with Jenn streamelt zenetárából.

A Technics itt is kiválóan állta a sarat, ezt a fajta hangzást is hibátlanul reprodukálta. Pont annyi basszus szólt amennyi kellett és minden torzítás nélkül – pedig a hangerőt felnyomtam rendesen. A fejhallgatót összehasonlítottam a népszerű dán gyártó azonos kategóriába sorolható Bluetooth fülesével, de bevallom a Technics maradt a fülemen, szélesebb, melegebb hangzása igazán meggyőzött. A Technics minden szinten jól bizonyított, viselése sem tűnt fel, pedig sokáig ült a füleimen, szép lassan belopta magát a szívembe, az egyik kedvencemmé vált.

Zajszűrés és beszédminőség

A tesztelés során a Dual Hybrid Noise Canceling zajszűrő rendszer kimondottan jó benyomást tett rám. A zajt elsősorban a közép- és mélyhang tartományban küszöbölték ki, így csak mérsékelt szintre volt szükség ahhoz, hogy a hangzás minden oldalát kiemelje. Ha azonban nem akarjuk teljesen elszigetelni magunkat a külvilágtól, a mikrofonokon keresztül a a háttérben megszólaló hangokat is tudjuk érzékelni, a „figyelem módot” alkalmazásával, például egy reptéri információ is jobban érthetővé válik. A beszéd minősége is jobb lett, – hála ennek az opciónak, – a telefonhívás hangja tiszta, természetes és a környezettől függetlenül nagyon jól érthető.

Összegzés

A gyártó, alig valamivel több mint száznegyvenezer forintért, a Technics EAH-A800 esetében egy magas színvonalú, referencia minőségű zajzáras fejhallgatót kínál, ami minden zenei stílusban hibátlanul teljesít. A háromfajta zajzár tökéletesen működik, emellett nyolc MEMS mikrofon gondoskodik a beszédhang tisztaságáról.

A Technics EAH-A800 jogosan nevezhető nagy felbontású „High Resolution” fejhallgatónak, mert a 4 – 40.000Hz-ig terjedő frekvenciatartományban, a határozott és jól hangolt középhangok mellett, tökéletes tisztasággal szólaltatja meg a felső hangsávban megjelenő magas hangokat, melyek természetesen és tisztán kapnak teret a hallgatásnál. Basszushangjai tökéletes arányban, hol pregnánsan, hol pedig – a zenei stílusnak megfelelően – kissé elkenten szóltak, de egyszer sem éreztem, hogy tolakodó erővel törnének utat maguknak a zenei összhangban.

Ajánlás

Technics EAH-A800 zajzáras fejhallgatót a rendkívüli, mintegy 60 órás lejátszási idő, a magasszintű technikai tudás és az ergonomikus kialakítás a kiemeli a polcon található márkák fejhallgatói közül, tökéletes hangzással és szerethető eleganciával a legjobbak között kap helyet, amit tesztünk értékelése is igazol.

(Soltész Rezső)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]