Technics Ottawa S SC-C50 – ELKÉPESZTŐ BASSZUS

Tesztünk tárgya egy világmárka magasra pozicionált terméke a digitális audió és az internet kereszttűzében. A Technics Ottawa S SC-C50 prémium hifi hangrendszert teszteltük.

2014 szeptemberében a Panasonic bejelentette, hogy újraéleszti a legendás Technics márkát, ami 1965-ös indulása óta öt évtizednyi Hi-Fi tapasztalatot halmozott fel. A kihívás óriási volt. A cél megismételni az analóg hifi termékekkel elért korábbi sikereket egy rohamtempóban változó világban.

Megjelenés

Már első látásra minőségi érzést nyújtott. Felülről mandulaforma, szálcsiszolt alumínium forma, minimális kezelőszervekkel a közepén, melynek szolid nyomógombjai egy apró, OLED kijelzőt futnak körül. Esztétikus látvány, amit a patinás márka stílusos felirata szinte megkoronáz. Elölről az ívelt hangszóróborítás, ami levehető, a trendnek megfelelő egyszerűséget kölcsönöz.  Hátul, vastagon barázdált hűtőrács ad masszív küllemet, míg az alján kapott helyet a bőséges mennyiségű csatlakozások sokasága.

A levehető hálózati táp mellett analóg 3,5-es jack aljzat, optikai bemenet, vezetékes internet (LAN) és egy USB-A aljzat sorakoznak katonásan egy sorban. A bal alsó sarokban egy Dimmer/Infó gomb kapott helyet, míg a legalján kúp formájú lábak tartják stabilan a közel 7 kilós tömeget.

Felépítés

A legendás márka saját fejlesztései adják a Technics Ottawa szívét. A hivatalos leírások szerint 4 JENO motor hajtja és optimalizálja a mély, közép és magassugárzókat. Aztán az LAPC, ami egy eredeti Technics hangszóróterhelés-adaptív technológia, aminek a lényege, hogy a készülékhez csatlakoztatott hangszórókkal méri a frekvencia amplitúdójának fázisjellemzőit, miközben elvégzi a digitális jelfeldolgozást az ideális impulzus válasz elérése érdekében.

Záró akkordként a saját kalibráló eljárás, a Space Tune optimalizálja a hallgatási környezetet az aktuális hangtérhez. A három darab 1,6 cm-es magassugárzó, nagy felbontású hangzást biztosít, akár 50 kHz-ig. Ehhez társul az előre sugárzó 12 cm-es long-stroke mély-közép hangszóró és az egyenes, nagy átmérőjű long port egység. A merev, üvegszálas házba szerelt hét egység nagy teljesítményű hangzást ad a 3.1-csatornás erősítőnek.

Első használat

Vezetékkel feszültség alá helyezve – mivel nincs belül akkumulátor – a bekapcsoló gomb megnyomása után az OLED kijelzőn kis buborékos közjáték után a Bluetooth fogadott. Telefonommal – android – könnyen sikerült csatlakozni. Letöltve a hivatalos appot (Technics Audio Center), gyorsan és könnyen kapcsolatra bírtam a tesztalanyt. A hangtér optimalizálását néhány élénk “puttyogó” hang kísérte. A Wi-Fi csatlakozás ugyanakkor nem ment ilyen gördülékenyen. Nem akartam letölteni a Google Home alkalmazást, csak mert egyszerűbbnek véltem manuálisan beállítani a wi-fi kapcsolatot.

Csak hogy ehhez a hátsó, Dimmer/Info és a felső, bemenetválasztó gomb együttes lenyomása kellett. Ezekre azonban semmi nem utalt. Nem fért a fejembe, hogy miért nem a source/bemenet választással rakták egy plusz opcióba, hogy kényelmesen a kezelő panelen (is) be lehessen állítani. Természetesen ez a kis zökkenő csak annak fog fejfájást okozni aki, csakúgy, mint jómagam, kapásból nekivág a használati instrukciók elolvasása nélkül. A vezetékes net már a szokásos módon működött, egyszerűen csak be kell dugni a LAN kábelt és kész.

Meghallgatás

Első meghallgatásra az USB-A aljzatba helyeztem egy saját pendrive-ot, jól ismert zenékkel. A hangerőt alacsonyra véve kezdtem neki Caroline Jones „Chasin’Me” könnyed pop/country felvételének, ami mezei MP3 formátumban volt a “cerkán”. Nyugodt, jól elkülönült, de egységes hang fogadott. Amikor szemben ültem a hangszóróval teljes, finoman pulzáló hangzást kaptam. Amikor jobbra-balra elhajoltam, akkor inkább a magas és közép tartomány részletességét tudtam figyelni. Szépen elkülönült a kórus, a billentyűs díszítés, a cinek csilingelő hangja. Ha viszont visszahúzódtam középre, akkor a teljes zenét tárult elém. Nem volt nehéz kitalálni, hogy a szélek felé néznek a magassugárzók és középre a mélysugárzó.

A leírásból tudható az is, hogy a 3.1 hangszóró rendszer úgy lett kialakítva, hogy az hangtölcsért alkosson. Sőt, a nem kívánt interferenciát kioltsa. A hangerőt fokozatosan emelve világossá vált, hogy az Ottawa, mérete ellenére jelentős basszussal tudja támogatni a zenét. Kellemes, egyenletes, harmonikusan felépített hangkép, meglepő mélyekkel. Ugyancsak észrevétel, hogy a gitárok fém húrjainak remek tónust adott az Ottawa. Aztán szerettem volna váltani és léptetni, csakhogy a kezelő felület erre semmilyen lehetőséget nem kínált az eszköz. Csak play/pause állt rendelkezésre, ami bosszantó apróság, mert ha mondjuk, közelebb van a készülék, mint a telefon és léptetni akarunk, akkor mi van?! Hát igen leszögezhetjük, ez már egyértelműen egy telefon vezérelte eszköz.

Technics Audio Center

Erre az alkalmazásra váltva, már gond nélkül cserélgethettem a dalokat. A saját eszközről kiválasztott dal, ilyenkor a telefon felső részébe “szállva” pillanatokon belül elindult. A hangzást tovább figyelve a közelmúltban, hazánkban is megfordult Whitesnake „Soldier of Fortune” epikus lassúját (waw) hallgattam. Meglepetésemre az ének kifogástalanul artikulált volt, megfigyelhettem a szavak aprólékos megformálását. Hangsúlyokat, levegő vételt.

Sheryl Crow „Shotgun” felvételénél a hangerővel játszva megfigyelhettem, hogy nem volt hirtelen esés/ugrás, a zene végig megtartotta az egyenletes hangképét. A ritmus szekció még nagyon halkan is élvezetes maradt. Az Ossian „Igazi Szabadság” címadó dalánál az ének témát szépen körülölelte a ritmus. A ridegebb nyersebb hűvösebb nyitó riffek lágyabban pulzáltak. A februárban „hazatérő” Báthory Zoltán vezette 5FDP formáció „Blue in Black” nagyívű blues tétele egyszerűen lehengerlően szólt. A különböző zenészek – pl: Brian May – hangszeres és vokális részei tökéletesen elkülönültek és az egyéni stílusok remekül kidomborodtak.

Hangerő tekintetében a teljes spektrum harmada bőven elégnek bizonyult egy normál nappali hangosításához. Az Ottawa sztereóban is párosítható, sőt multiroom képes oly módon, hogy a telefonról ki lehet küldeni a jelet a hangszórókhoz. A Google Chromecast révén gyakorlatilag a kedvenc podcastunkat streamelhettük. A lehetőségeink végtelen tárháza áll rendelkezésre a forrás kiválasztásához. A régebbi, szeretett eszközeinkkel pedig a jack-aljzatot használva, máris élvezhetjük a megújult Technics prémium hangzását.

Célegyenesben

Amire a tesztet kihegyeztem az a hétköznapi használat volt, amikor nem feltétlen a fogadott zenei fájl attribútumaira vagyunk rágyógyulva, hanem csak szórakozni vágyunk. Alapnak vettem, hogy magas minőségű jelforrással a Technics Ottawa minden kétséget kizáróan hozni fogja a brand legendásan magas minőségét. Ez természetesen be is igazolódott. Próbáltam, az egyébként mesterien megalkotott hangkép jellegzetességeit és gyengéit megfogni, fátyolnyi különbségeit észrevenni. Végeredményben elmondható, hogy a briliánsan megalkotott hangkép kisimítja a ráncokat. A Technics Ottawa hangzása meleg karakterű, kifejezetten kellemes, részletekkel teli. Ugyan egy csipetnyit megfűszerezi a zenét, de pont csak annyira, hogy a mélyeket és a közepet kibontva gazdagítja a zenét és a felső tartományban az éleket, lehelet finoman vágja.

Összegzés

A Technics Ottawa S SC-C50 olyan otthoni hangeszköz, amit érdemes meghallgatni. Méretéhez képest valóban meglepő basszust adott, ami a hangszórótól távolabbra is remekül pulzált. Kis és közepes helységekben, kiválóan helyt áll, mi is otthoni körülmények között teszteltük. Szellős, kiegyensúlyozott atmoszférát teremtett. Bárki aki, teheti, hallgassa meg a kedvenc zenéivel – lehetőleg nyugodt körülmények között – mert az ára hazai viszonylatban komoly, azonban a vele töltött idő minden perce megéri.

(Dósa Miklós)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]
Comments are closed.