TIGLON KÁBELEK – A MAGNÉZIUM IMPÉRIUM

Az Analóg Audio egyszemélyes zenekara Kürthy Tamás képében Laokoónként tekergőző Tiglon kábelrengeteggel lepett meg bennünket, állítása szerint a magnéziumban is van az igazság – hisszük, ha látjuk (halljuk)!

A tigris/oroszán hibrid (TIGerLiON – tényleg van ilyen!) faramuci egy név a 2008-ban alapított japán audiofil manufaktúrának, melynek relatív ismeretlenségét annak köszönheti, hogy sokáig kizárólag (még ma is túlnyomórészt) a japán belpiacra koncentrált. Okino-san, a TiGLON tulajdonosa szabadalommal rendelkezik a rendkívül vékony magnéziumfóliák gyártására, és kifejlesztett egy eljárást is, amellyel kábeleket ezekkel a fóliákkal lehet beburkolni.

A magnéziumról

A magnézium alkáli-földfém, a legkönnyebb szerkezeti fém, sűrűsége (régebben: fajsúlya) közel fele még az alumíniumnak is! Szinte kizárólag ötvözeteit használják és egyedülálló kombinációja a rezgés-csillapításnak, a mechanikai merevségnek és az elektromágneses árnyékoló képességnek – nem hiába van jelen már évtizedek óta az űrhajózás és a versenyautó-építés területén.

A mérések szerint bármely más árnyékolásként használt elemnél (ezüst, réz vagy szén) kisebb fázishibát okoz, a vezető minden TiGLON kábel esetében 6N tisztaságú, (azaz minimum 99.9999%-os) OFC réz és csak megsúgjuk, hogy a különböző MKZS villanykábelek a gyártáshoz használt technológia következtében szintén mentesek az oxigéntől!

Ez is TIGLON

Kábeleken kívül szinte az összes kiegészítőben otthon van a cég, pl. első gyártmányuk is egy magnéziumötvözetű hangszóró állvány volt, kínálatukban már három különböző állvány-széria található. Ha már a hangszórók bázisára volt egy jó ötletük, folytatták a sort: készülékeket tartó, nagyon esztétikus rack-ek is elérhetők TiGLON márkanévvel. Van alátét lemezük is mely szendvics szerkezetű, közöttük leföldelhető (!!!) magnézium réteggel. Eddigi legismertebb termékük talán a készülékek alá helyezendő magnézium szigetelő- elcsatoló tüske volt, melyek sok gondos audiofil érdeklődését felkeltették.

Tesztbevezetés

Kábeleket tesztelni roppant egyszerűnek tűnik: szabványos a bekötés és méret, könnyű (lásd végfokok!), gyorsan cserélhető, de sokszor még csereberélni sem kell, párhuzamosan bekötve két pár kanócot, szimplán csak bemenetet kell választani. A dolog később kezd nehezedni, sokkal jobban oda kell figyelni, mint pl. két hangfal közötti különbségre. Nagyon szemléletes hasonlattal találkoztunk a minap, ami szerintem mindenki számára érthető:

Ha a hangszórók közötti differenciát a héjában főtt krumpli, „sóba-vízbe” krumpli, sült krumpli, krumplipüré különbséggel jellemezhetjük – azaz egyértelmű és meghallható még a sarki rendőrnek is, akkor a kábelek közötti eltérést sokkal inkább a más-más krumplifajtából, az eltérően tárolt, vagy a nem azonos ideig főzött krumplik közötti különbséghez hasonlíthatjuk.

Bemutatkoznak a kábelek

Kezdjük az elején – mondjuk attól függ, honnan nézzük, maradjunk akkor a legalacsonyabb jelszintű elemnél -, az MS-DF12R-HSE InterConnect kábelnél. Nagyon merev, majdnem vívni is lehet vele. Szigetelésén átlátszik a természetesen magnéziumból készült kétrétegű árnyékolás, mely hajlékony acél és magnézium fólia együttese. Belső rézvezetője 500 elemi szálat tartalmaz, műanyag-házas Eichmann-jellegű, azaz csak egy ponton, de ott bivaly erősen kontaktáló RCA csatlakozójának ródiumos a központi érintkezője. Kapható magnéziumházas dugóval. ill. XLR kivitelben is.

Az MS-12 SP II hangfalkábel kétszeres magnézium árnyékolású, gumiszerű, de valójában lángálló PVC anyagú kör keresztmetszetű szigeteléssel gyártják, belül két finomszálas sodrott réz vezető tekereg. MS-12A-S hálózati kábel elég merev, szigetelésen átlátszó szokásos kétszeres magnézium árnyékoló-tekerccsel.

Csatlakozói aranyozottak, a szigetelés tűzálló PVC. A „cégünk címere” TPL-2000AS hálózati kábel kígyóbőr borítás alatt bújik meg, magnézium zajcsillapító bumszlik találhatók mindkét végén. Furutech karbon-szövetutánzatú csatlakozó-házzal, ródium-bevonatú kontaktusokkal feltűnően hasonlít a Siltech Triple Crown által használt terminálokra. Kívül kétszeres az árnyékolás: réz- és az elmaradhatatlan magnézium-fólia. A belső rézhuzal sem közönséges eljárással készül: elektromos egyenfeszültség alatti hőkezelés alakít ki benne speciális domén-struktúrát.

Teszteljünk

Valószínűleg a kábel-üzletágban virágzik leginkább a varázslat, a misztikum; nagyon sokszor fájdalmas a parasztvakítás, amikor az előhomályosított sötétség szembefröcsköli a gyanútlan hifistát… Hál’ Istennek, ezúttal semmilyen látósszerv-sérülést nem kellett elszenvednünk, ha csak a tágra nyílt szemmel való csodálkozás nem okozott maradandó károsodást.

A három belépő szintű kábel egyenként is, de főleg együtt nagyon szépen muzsikált, egyértelműen a középhangok – mondjuk a zene úgy 80 %-a ide tartozik – profitáltak a legtöbbet belőlük. Az angolok azt mondják erre az effektusra, hogy „fluid”, azaz erőlködés nélkül, akadálytalanul hömpölygött-hullámzott a zene. Általában az az installáció a legjobb, ha a teljes rendszer ugyanattól a gyártótól származó kábellel van összekötve – a megfigyelés ezúttal is igaznak bizonyult.

A hangszerek közötti levegő, az analógos megszólalás, a színpad szélesség, mind-mind kellemes emlékeket hagyott maga után. Ha valamelyik résztvevőt ki kellene emelni, az a hangfalkábel lenne, szerintünk messze a legjobb vétel a TiGLON mondakörön belül.

TPL-2000AS hálózati kábel

Ez itt egy nagyon másik kávéház… Valószínűleg még a beavatottak nagy része sem találkozott olyan passzív eszközzel – az akusztikát befolyásoló elemeken kívül -, amely ilyen jelentős különbséggel ér be a célba. A krumplis hasonlatnál maradva, itt a steak-burgonya iskolázza le a köménymagos krumplit… Elképesztő a kiegyenlítettsége, színezetlensége – még az ugyanebbe az árkategóriába tartozó kábelek is hajlamosak egyik vagy másik frekvenciasávot, tér-részletet vagy hangerő tartományt kihangsúlyozni, ennek most nyomát sem találtuk!

Bemelegedése után kinyílik a tér, kicsit széltében, jobban felfelé és szemöldökfelhúzásnyit hátrafelé! Majdnem azt írtuk, hogy nagyobb energiák jelennek meg, de ez így nem pontos – nem lett sokkal hangosabb, nem lett lényegesen dinamikusabb, inkább jobban elkülönülnek a különböző dinamikai szintek, a csendje például kifejezetten libabőröztető. Az árnyalatok pontosabb ábrázolása már-már akkora különbséget rejt, mint amikor valaki pl. az erősítőjét egy számmal jobbra cseréli. Ha innen nézzük, még az ára is a helyén van!

Ajánlás

Hifi komponensek vásárlása sosem egyszerű feladat: idegen akusztikájú helyen, eltérő partnerkészülékekkel párosítva nagyon nehéz a valós képességeit megítélni bármely készüléknek, pláne nem egy kábelnek! Mindenkinek azt javasoljuk, próbálja meg egy próba erejéig kölcsönkérni és otthonában a jól ismert rendszerébe beillesztve meghallgatni. Mert ugye más az, hogy asztalra feltett lábbal, sörrel a kézben félhomályban fülelni, mint a kereskedőnél, idegenek árgus szemeinek kereszttüzében stresszes körülmények között dönteni! Nem hiába mondá az angol: „hearing is beleiving”…

(dr. Basa Károly)

A tesztelés során használt lemezek és rendszer paraméterei a következő oldalon találhatók!

Pages: [ 1 ] [ 2 ]