ULTRASONE EDITION – ELEVEN – Szép és jól szól

Az Edition Eleven egy nagyon különleges fejhallgató, amelyet az a tény is mutat, hogy limitált kiadású, szigorúan 1111 darab készült belőle.

 

Vegyük kézbe

 

A nyitott rendszerű dinamikus, fület körülölelő, kagylós fejhallgató luxus megjelenésű.

A nemes anyagokból kézzel készített fejhallgató gyönyörű darab. Kagylóinak anyaga, szépen felület-kezelt, finom, selyemfényű diófa. A feldolgozott faanyagtól függően minden elkészült darab egyedi megjelenésű, hiszen minden fának más a mintázata.

A fejpánt kellemes tapintású Alcantara szövet bevonatot kapott és rugalmas acélszalagból készült, ami könnyen állítható és jó tartást biztosít. Hosszuk, oldalanként 43 mm-rel, kilenc fokozatban változtatható. A kagylók viszonylag kis mértékben képesek elfordulni, de ez is elegendő. A mikroszálas-velúr bevonatú fülpárnák puhák és jól szellőzőnek. Elhasználódás esetén cserélhetők.

Fejre helyezve kifejezetten kényelmes. A fülkagylók mérete elég nagy, kényelmesen elfér benne a fülünk. Sok esetben tapasztalom, hogy a fülkagylók nem elég mélyek és ha kemény részek érnek az ember füléhez, az hosszú távon kellemetlen. Itt ez nem fordulhat elő. Miután nyitott fejhallgatóról van szó, jól szellőzik, nem fülled be. A súlya sem sok, nem érezzük nehéznek. A nyitott kivitel nem zárja el a külső zajokat, ami szerintem nem feltétlenül hátrány. Ugyanakkor a nyitott fejhallgatókra jellemző széles, nyílt a hangkép. 

 

A fejhallgatóhoz igen jó minőségű lecsatolható kábelt kapunk. Nem csak a látványa szép. Az anyaga átlátszó PET köpenybe bújtatott, szálanként árnyékolt OFC kábel. A 3 méteres, négyeres prémium kábel a fejhallgató oldalon 2 leválasztható csatlakozóval van ellátva. A csatlakozók kiképzése megakadályozza, a rossz polaritással történő bedugást, azonban az oldalak felcserélése ellen nem véd. Sajnos, véletlenszerű kihúzás ellen sincsenek biztosítva. Maguk a csatlakozók két-tűs aszimmetrikus kivitelűek. A kábel viszont négyeres, és minden ér külön van árnyékolva. A négy ér a jobb és bal fülhöz vezető Y elágazásig fonva, onnan pedig sodorva van. Ennek azért van jelentősége, mert a kábelre rakódó zajfeszültség egy része a csavarásnak köszönhetően kioltásra kerül. A kábel másik végén egy szokásos aranyozott 3,5 mm-es jackdugó van 6,3 mm-es adapterrel.

 

Alkalmazott technológiák

 

Az Ultrasone fejhallgatókba az Ultrasone által fejlesztett és szabadalmaztatott technológiái közül rendre többet is beépít. Ezek közül az S-Logic® Plus és az ULE technológiát ez a fejhallgató is megkapta. Ezeken kívül az “Edition” sorozat tagjai közül először az “Eleven” fejhallgatóban használnak 40 mm-es TruTex bio-cellulózszál kompozit membránt.

 

TruTex biocellulóz szál kompozit membránnal szerelt átalakító

 

Az alkalmazott 40 mm-es TruTex biocellulóz szál kompozit membránnal szerelt driver, egyéni hang-karakterrel rendelkezik és különleges hallgatási élményt nyújt. A membrán anyaga szabálytalan lenszálakat tartalmaz, ami nagy merevséget és pillekönnyű szerkezetet eredményez. A hangszóró egy rendkívül erős neodímium-vas bor mágnessel van szerelve és a lengőrendszere különleges felfüggesztésű. A könnyű és merev membrán, a különleges felfüggesztés és az erős neodímium mágnes kombinációja igen pontos hang-reprodukcióra képes.

 

S-Logic? Plus – térhatást javító rendszer

 

Az S-Logic? Plus a természetes térhatást kívánja javítani. A gyártó szerint nincs szükség semmilyen térhatást javító elektronikának a használatára, ha az S-Logic? Plus eljárást használják. Az S-Logic? Plus rendszernél a hangszórók elhelyezése decentralizált, így a sugárzott hang nem közvetlenül, hanem a fülkagylókról ide-oda verődve kerül a hallójáratba. Az Ultrasone szerint ez segít a természetes térélmény létrejöttében, így szélesebb és pontosabb lesz a térábrázolás. Az S-Logic? Plus másik előnye, hogy ugyanazon szubjektív hangosság érzet eléréséhez, kb. 40%-kal (kb. -4dB) kisebb hangnyomásra van szükség.

 

ULE technológia

 

Az ULE technológia a hallgató hallás-egészségének védelmére lett kifejlesztve. A fejhallgatókban lévő elektrodinamikus átalakítók alacsonyfrekvenciás mágneses hullámokat keltenek. Az ULE (Ultra Low Emission) rendszernek ezek árnyékolása a célja, a beépített nagyon magas permeabilitású MU-fémből (Vas-Nikkel) készült védőpajzzsal. Ezzel, mintegy 90%-kal képesek az emberre jutó mágneses sugárzást csökkenteni, ami főleg a hosszú ideig fejhallgatót viselőknek előnyös.

 

Meghallgatás

 

Az Eleven tesztelése öröm volt. Szerencsére hosszú ideig nálam volt, így többféle helyzetben kipróbálhattam. A teszteléshez a Pro-Ject RS2 Digital referencia átalakítóját használtam, (amiben mellesleg fejhallgatóerősítő is van) a fejhallgatót pedig az Auris Euterpe audiofil fejhallgatóerősítő/DAC erősítőjével hajtottam meg. Forrásként Cd-t és a magasfelbontású felvételekhez számítógépet vettem igénybe. Az első benyomásom az volt, hogy a hangja, ugyanolyan szép, mint a megjelenése. A frekvenciamenet kicsit mosolygósra van hangolva, ezalatt azt értem, hogy a mély- és magas-tartomány egy leheletnyit meg van emelve. Na, nem sokat csak épp, hogy érezhető legyen. A Jacques Loussier Trio – Play Bach című lemezét hallgatva megfigyelhető, hogy a mélyek emelése finoman hangsúlyozza a basszust, ami a jazzben erősíti a ritmust, segíti a lüktetést. A zongora hangja szép, teljes és felhangokban gazdag. Ugyanez figyelhető Lyn Stanley – Lost in Romance című lemezén. A közepek pontosak, Lyn Stanley hangja (szóló ének) a hangszerek között kiemelve, finoman uralja a