Ultrasone Panther – DAC és erősítő a zsebedben

Az igényes zenehallgató nem elégszik meg a mobiltelefonja hangminőségével, így gyakran használ egy jó külső fejhallgató erősítőt. Ma már a mobilinternet és ezzel együtt a jóminőségű streaming zeneszolgáltatások egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a zenepiacból.

A mobil eszközök, telefon, tablet általában nem rendelkeznek high-end minőségű átalakítóval és erősítővel. Az ULTRASONE is igyekszik ezt az igényt kielégíteni a Panther márkanevű DAC-fejhallgatóerősítő kombójával. Így lehetőség nyílik arra, hogy jobb minőségű fejhallgatókat, akár szimmetrikus rendszerűeket is használjunk mobil eszközeinkhez.

Első benyomások

A Panther szemrevaló kis eszköz. Kézbe véve, meglepő milyen kicsi a súlya. Az elektronika egy karbon fedőlapokkal lezárt alu keretben van elhelyezve. Feltűnő, hogy milyen kevés csatlakozó és kezelőszerv van rajta. Elől csupán a két teljesítmény kimenet, egy 3,5 mm-es aszimmetrikus (hagyományos) és egy 2,5 mm-es szimmetrikus kis-jack aljzat van elhelyezve fejhallgatók számára. Itt található a kapcsolós, kombinált hangerőszabályzó is, ami az egyetlen vezérlőeszköz. Ezzel kapcsolható és állítható minden funkció. A ki és bekapcsolás, az USB (OTG) és a vonalbemenetek közötti váltás, a hangerő szabályozás és korlátozott hangszínszabályzás is, ami magas hangok csökkentését teszi lehetővé. Az eszköz hátoldalán kapott helyet az USB/OTG (digitális) bemenet és a vonalbemenet (analóg). Az itt elhelyezett micro USB csatlakozón keresztül tölthető az akkumulátor, aminek állapotát egy LED jelzi vissza. A töltőport mellett van egy ?Gain? feliratú kapcsoló, amivel 6 dB-lel emelhetjük meg a hangerőt, ha kevésnek bizonyulna.

Nagyító alatt a részletek

Az Ultrasone Panther lelke egy Asahi Kasei AKM 4490 típusú chip, ami megfelelő alkatrészekkel körítve kiváló munkára képes. Ezzel a Panther az USB bemenetéről a 32kHz-384kHz frekvenciával mintavételezett 32bit mélységű jelekkel képes megbirkózni. A legmagasabb minőségű streaming szolgáltatók DSD jelfolyamot alkalmaznak, amit probléma nélkül kezel az eszköz. Sajnos csak a hagyományos (aszimmetrikus) fejhallgató kimenetet tudtam kipróbálni, azt viszont, többféle impedanciájú fejhallgatóval, úgymint Ultrasone Eleven 32 Ohm, Sennheiser HD600 300 Ohm és egy Final F7200 42 Ohmos fejhallgatóval. Az erősítő 320 mW-os teljesítménye (aszimmetrikus kimeneten) mindegyik esetben teljesen elegendőnek bizonyult. Ha valakinek ez kevés a hátoldalon lévő ?Gain? kapcsolóval 6 dB-lel feljebb (kétszeres feszültségre) tudja kapcsolni az eszközt.

Az akkumulátor

A gyártó lítium-polimer akkumulátort épített a készülékbe. Jelenleg, ezek az akkumulátorok rendelkeznek a legnagyobb energiasűrűséggel, azaz adott tömeg esetén ezek tudják a legtöbb elektromos energiát tárolni. A telep kapacitása 3000 mAh, teljes feltöltés 3-4 órát vesz igénybe, ami hozzávetőleg húsz óra vonalbemenetről történő zenehallgatáshoz elég, de ha a DAC is dolgozik tizenöt órával lehet számolni. Az akkumulátor töltése egy független micro USB töltőporton keresztül történik. A töltéshez bármilyen micro USB-s okostelefon töltő alkalmas.

Zenekari próba

A próbát az android tabletemmel, PC-vel és egy iPhone mobillal végeztem, amikhez az Ultrasone ?Eleven? típusú fejhallgatót használtam. A táblagépet úgy kötöttem be, hogy a micro USB és a vonalkimenet is egyszerre volt csatlakoztatva, így a digitális és analóg kimenet között a tablet fejhallgató kimenetének kihúzásával és a Panther átkapcsolásával egyszerűen tudtam váltani. Nos a próba igazolta a várakozásokat. A Panther átalakítóját használva lényegesen jobb a hang, ami dinamikában és tónusban egyaránt megnyilvánul. Az első próbánál (nem szándékos a választás) éppen a Karib tenger kalózai zenéje ment. Mikor átváltottam az USB bemenetre azonnal feléledtek az addig szunnyadó nagydobok és timpanik. A hangzás sokkal dinamikusabb lett. A jobb részletezettség miatt, az addig kicsit kásás távolabbi térrétegekben lévő perkusszív hangszerek kontúrosak és érthetőek lettek. A magasak és a mélyek felé is kinyílt a hangzás, fényesebb lett és ezzel egyidejűleg a mély is több lett. A hangerő növekedésről nem is beszélve. HD hangfájlokat magas részletezettséggel és kiváló dinamikával 384kHz/32bit felbontásig hiba nélkül reprodukálja. iPhone telefonnal is zökkenőmentesen ment minden, semmilyen nehézséget nem jelentett az eszköz beüzemelése.

Összegzés

Az Ultrasone Panther nagyszerűen megfelel mobil eszközeink hangzásbeli képességeinek javítására, de asztali pc-hez használva is megállja a helyét. Esztétikus megjelenésű, mérete kicsi. Jó, hogy sokfajta csatlakozókábelt kapunk hozzá (USB-A, micro USB, USB-C, Lightning, Aux). Teljesen plug and play, semmit nem kell telepíteni az eszközök azonnal felismerik, néhány másodperc után használatra kész. A hang kiváló, a hangerő elég. Külön tetszett, hogy bekapcsolás után nem hirtelen szólal meg, hanem finoman ?felfédeli? a hangot. A 15 üzemóra elég ahhoz, hogy utazás közben gond nélkül használjuk. Figyelmet érdemel, hogy energia takarosságból, ha nem kap bemenő jelet három percig, automatikusan kikapcsol. A kezelése egyetlen gombbal történik, amihez a használati útmutató egyértelmű eligazítást ad. Talán egyetlen hátrányként említeném, hogy a gondolhattak volna arra, hogy a mobiltelefonnal összekötve ne csak a csatlakozó kábelen lifegjen, jó lett volna valamilyen módon rögzíteni a két eszközt egymáshoz (tépőzár, gumiszalag, stb.) A készülék az árával arányos teljesítményt nyújt.

Brindzik József