Ultrasone Performance 840 zárt fejhallgató – Gömbölyű – hangzás masszív mélyek

Az Ultrasone 25 éve gyárt fejhallgatókat és ezalatt számos újítást vezettek be. A zártrendszerű, dinamikus Performance sorozat középső tagja, mérsékelt árával a legszélesebb vásárló réteget célozza meg, akik már minőségi terméket akarnak kapni a pénzükért.

Az Ultrasone Performance 840 kemény kartondobozban érkezett. A dobozon belül a fejhallgató egy jó védelmet nyújtó, cipzárral ellátott puha neoprén tokba került, ami elől-hátul kb. 1cm vastag szivaccsal lett bélelve, és amely a fejhallgató tárolására és szállítására is kiválóan alkalmas. A tokban a fejhallgató kagylók 90°-ban elfordítva fekszenek, így viszonylag kis helyet foglalnak és kényelmesen, biztonságosan tárolhatók.

Áttekintés

A fejhallgató matt-fekete színű, egyedi dizájnnal rendelkező tetszetős darab. Az ezüst Ultrasone felirat és a fülpárnák mögött látható krómozott gyűrű diszkréten hangsúlyozza a karakteres megjelenést. Azon túl, hogy a fülkagylók 90°-ban elfordíthatók, még kb. 10° -ban függőleges síkban is billenthetők, biztosítva ezzel a fejre történő jobb, ergonomikusabb felfekvést. A fejpánt mérete mindkét oldalon szabályozható, 8x5mm-es lépésekben bepattintható. A széles beállítási lehetőségek mindenki számára kényelmes viseletet tesznek lehetővé. A fülpárnák és a fejpántok párnázása memóriahabból készült és műbőrrel vannak bevonva. A memóriahab felveszi a viselő fülének, fejének alakját, ezáltal mindig kényelmes viselet marad. A fülkagylók ovális alakúak, a szokásosnál nagyobb méretűek, és megfelelő helyet biztosítanak a különböző méretű fülkagylóknak. Jól zárnak, így a zenehallgatás a környezetből érkező zajoktól mentes. A teljes fejhallgató könnyű, de erős és tartós műanyagból készült.

A fejhallgatóval érkezik még két kábel. Az egyik 3 méter hosszú TRS csatlakozós, a fejhallgató oldalon 2,5 mm-es a forrás-oldalon 3,5mm-es és hozzá egy 6,3 mm-es csavaros átalakítóval. A másik 1,2 méter hosszú mobiltelefonhoz való, mikrofonnal és távkapcsolóval. Mindkét kábel csatlakozói aranyozottak, és kicsúszás ellen bajonettzárral biztosítottak. A fejhallgatóhoz kaptunk egy Sirius aptX Bluetooth adaptert is, ami egyébként külön is megvásárolható. Jó megoldás, hogy akárcsak a kábelek, a Bluetooth adapter is leválasztható a fejhallgatóról, így kedvünk szerint választhatunk, hogy vezetékkel, vagy Bluetooth-on keresztül kapcsolódunk a jelforrásra.

A Bluetooth aptX kódolású és a verzió száma 4.1. A beépített akkumulátor felhasználástól függően 8-12 óra zenehallgatást tesz lehetővé. A teljes feltöltés kb. 1-1,5 óra alatt lehetséges. A párosítás a jelforrásokkal rendkívül gyorsan és könnyen megtörténik. Ha már egyszer párosítottuk egy eszközünkkel, a későbbiek során bekapcsolás után azonnal kapcsolódik. Egy szobán belül kifogástalan és stabil a kapcsolat.

A hangzás

A meghallgatást most is különböző stílusú zenékkel történt. Elsőként Mozart zongoraversenyeket hallgattam Misuko Uchida előadásában (Philips 1991). A hang testes, a mélyek erőteljesen jelen vannak, a magasak legömbölyítettek. A színpadkép széles, az irányok jól lokalizálhatók. A Dire Straits utolsó 1991-es stúdió albuma az ?On every Street? első számában a ?Calling Elvis?-ben széles tér tárul elénk. A dobok dinamikusak. Ez a zene jobban áll a P840-nek, mint Mozart. Hogy valami igazán ma zenét is hallgassunk Ariana Grande 2016-os kiadású lemezét a ?Dangerous Woman?-t vettem elő. Ez az album sokkal hangosabb, mint az előző kettő. A mai ?maszterelési? gyakorlatnak megfelelően, Ariana Grande énekhangja, a markáns dob-basszus alap ellenére jól volt hallható.

Összefoglalás

Az Ultrasone Performance 840 egyedi megjelenésű, esztétikus fejhallgató. Kissé szoros, de fejre helyezve nagyon jól tart, stabilan a fejen marad, ami jól jöhet, ha például mozgás közben használjuk. A háromféle csatlakozás (a hosszú kábel, a mobilhoz való távirányítós, mikrofonos és a Bluetooth) rugalmas felhasználást kínál mindenféle szituációban. A Bluetoothon keresztül hallgatva, a zene kicsit veszít a fényéből, amit vezetékes hallgatásnál sokszorosan pótol számunkra. A hangkaraktere puha, gömbölyű, masszív mélyekkel. A megerősített mélytartomány jól jön, főleg filmnézésnél vagy játéknál, ahol fontosak az effektek. Mobil alkalmazásnál, mikor a környezeti zaj nagyobb, szintén jól jön a mélyemelés, ami fokozza a hatást. A fejhallgató térképezése figyelemre méltó.

Előttünk, mintegy egy képzeletbeli henger belső palástján jelennek meg a reprodukált hangok. Az egyes hangelemek pozíciója igen pontos. Az Ultrasone cég az általa kifejlesztett ULE technológia alkalmazásával kiküszöböli a fejhallagatóban kialakuló alacsonyfrekvenciás mágneses teret, ezzel egyben védi a felhasználók hallószerveit is az egészségkárosodástól. Összességében azt mondhatnám, hogy az Ultrasone P840 fejhallgatót komolyzene hallgatására kevésbé javasolnám, Inkább mai zenék lüktető ritmusához, mozizáshoz, sőt nem utolsó sorban gamereknek ajánlom, a megnövelt hallgatási térben jól érvényesülő effektek miatt, biztosan nem fognak csalódni benne.

A teszt készüléket a márka hazai forgalmazója a Muzix Group biztosította.

Brindzik József