Usher S 520 monitor hangfal – A kis nagymenő

A szakma nagy öregje John Atkinson, a legendás Hifi guru is felfigyelt, a taiwani gyártású kétutas hangfalra. Olyan szép jellemzést adott erről a kis polchangfalról, hogy mi is meg akartuk tapasztalni, milyen az Usher S 520.

Kinézet, kialakítás

A hangfal fa laminálással készült, abszolút konzervatív felépítéssel. A színpaletta egyébként meglehetősen bőséges. A megfelelően tömör oldallapok koppanás hangja biztató kezdet, az elő és hátlap ennél is merevebbre készült. Az élek szépen egybeolvadnak, ez igényes munkára utal. A hangszórókat mesterien a síkba süllyesztve találjuk, mint azt egy komolyan vehető készüléknél megszokhattuk. A doboz kétutas konstrukciója egy egy collos selyem dóm magas-sugárzóból áll és egy öt collos közép-mély egységből. A 13 centiméteres sugárzó közepén egy csinos fázis kiegyenlítő kúp is részt vesz a kisugárzott hangok tökéletesítésében. Az első reflexcső a két hangszóró közötti kihasználatlan teret tölti ki optimálisan.

A csipogó a szimmetria tengelytől el lett tolva a sarok irányába, és eléggé kilóg az előlap síkjából, emiatt persze egy merev fém szitával kellett védeni a finom selymet. Ez a legklasszikusabb építési módja annak, hogy a térhatást és az iránykarakterisztikát maximalizálni tudják. A mély-közép membránja polipropilén és teljesen átlátszó lett. A hangszóró víztiszta anyaga láthatóvá teszi magát a hangsugárzó minőségét és a doboz belső terét, amelynek a falainál látható a fehér vatelinnel szépen szigetelt kuckó. Az Usher S 520-nak az igazán kiemelkedő jellemzője, ami egészen kiemeli a mezőnyből, hogy ezek a párban válogatott hangfalak képesek lettek audiofil környezetbe való installálásra.

Hangpróba

Monitor hangfalat leginkább az vesz, aki a színtiszta zenét és annak hű tolmácsolását akarja hallani. A mi kis üdvöskénk is erre készült, amiről John Atkinsonnak az a véleménye, hogy eléggé naturális hangú és színezetlen. Mi természetesen sztereó környezetbe integráltuk a referencia erősítőnkkel és elkezdtük az élmények halmozását. A mi fülünkre hagyatkozva megállapíthatjuk, hogy az Usher tényleg egy jól átgondolt és mindenféle túlzásoktól mentes dobozkát alkotott, amely már-már semmiben sem hasonlít az amerikai ízlésvilághoz. Komolyan vehető hangokat hallok, egyből simán el tudom képzelni, hogy sokak kedvencévé válhat.

Allan Taylor, Colour to the Moon számában tetten érhető a hangszórókról csodálatosan leváló gitár és énekhang, a térben megjelenő zene magas fokú jelenlét érzetet ad. Ezt a közvetlenséget érzem a többi zeneszámban: Doug Macleod -Rosa Lee, illetve Carolin No- Still Wather Run Deep és még valamit, elég mély hangot ahhoz, hogy ne csak szellősen hangszerelt zeneművekhez passzoljon a hangfal, hanem ütősebb jazz zenékhez is. A bőgő hangja elég élénk, erősen hallható és elég mély a műélvezethez. Amiért a monitor dobozokat kedvelők rajonganak ezt az Usher-ben mind egybegyűjtve találhatjuk meg, követhető, szinte kottázható hangok, szép téralkotás, (hangfal nélküli) élménnyel.

A hangfal teszteléséhez egy komoly szoba akusztikai bemérő rendszerrel is optimalizáltuk az adott környezethez, amely megmutatta, hogy a hangfal ténylegesen is egy komolyan vehető darab, hiszen kis kiigazítással képes az eredeti hanganyagot reprodukálni. Eddig minden nagyszerű, de az Usher S 520 érzékenysége csak átlagosnak mondható, úgyhogy egy combosabb erősítővel érdemes meghajtani. Ez a gyártmány nem nyúlik túl a határain, de odáig elér, nagyon jó kis mélyekkel, ami ezeknél a konstrukcióknál sarkalatos pont, szerencsére nincs okunk panaszkodni e téren sem. Miután Diana Krall-tól egy kissé megpihentem és a kellemes dallamoktól felfrissültem, kíváncsiságból ráengedtem az S 520-ra egy kis AC/DC-t is és meglepő módon elég jól tolerálta, bár hallatszik, hogy nem ez az ő műfaja, a tömény hangorkán elbizonytalanítja a nagyobb hangerőnél.

Egyéb tapasztalatok

Ha kicsit beleássuk magunkat ennek a hangfalnak a történetébe, látható, hogy 2013 óta forgalmazzák, egy nagyon érdekes ténnyel végigkísérve? az ára folyamatosan drágul! Csak nem egy legendás darab született ebben a kategóriában? Minden oka megvan erre, mert bár nem igazán mutat kihívóan ez a mini hangszóró, de mint tudjuk, csodák márpedig vannak! A fórumokban is csupa elégedett ügyfélről olvasok.

Összegzés

Azt kell, hogy mondjam, az Usher S 520 jó kis hangfal, és bele lehet szeretni! Az Usher alaposan belekavar a nagy márkák világába, és méltán kerül egyre előkelőbb pozícióba. Értékes, hosszú távon nagy élményeket garantáló hangsugárzónak, kiváló ár/ érték arányú terméknek jellemzem összefoglalva.

Lambert János