Wharfedale Diamond 11 HCP – Örök életre tervezve

A Wharfedale Diamond hangfalszéria bizony nem mai gyerek, hiszen a gyártója 1981-ben indította útjára, s immáron 11. generációnál tart. A hangfalcsalád három különböző polchangfalat, három állóhangfalat és két centersugárzót foglal magában.

A márka forgalmazását Magyarországon a nyíregyházi Hang-Kép Házimozi Stúdió végzi, így a kiváló hangzású sorozat darabjai hazánkban is könnyen beszerezhetők. Tesztünkben a Diamond sorozat legkisebb modelljeit mutatjuk be, kiegészítve a szintén újdonságként megjelenő SW-10 mélyládával. Ennek oka, hogy ezt az összeállítást kínálja a brit márka Diamond 11 HCP néven. Kérdés, valóban gyémántként ragyog-e az említett dedikált rendszer? Ami már első pillantásra csábító lehet, az a 800 angol fontos ár, amiért manapság alig kapunk egy fél középkategóriás 65 colos TV-t. Szintén mellette szól az ízléses külső. A ládák szögletes szélűek, mindeközben megjelenésük kellően elegáns, és a kidolgozás minősége sem hagy kívánnivalót maga után. A fekete fa borítás mellett a hangfalszett más színben is elérhető.

King Kong a főszerepben

Nos persze nem szó szerint, csak a meghallgatásnál. ?Kong: Koponya-sziget? (Kong: Skull Island) (Blu-ray) hangsávját nem véletlenül szeretjük, mert nem kell sokáig várni, hogy megdolgoztassa hangrendszerünket. A Warner Bros. és a Legendary logókat kísérő panoráma effektek és rézfúvósok után, leszáll a csönd ? ezt töri meg egy zuhanó pilóta üvöltése, akinek a gépe ezt követően a földbe csapódik. Néhány másodperccel később a már földet ért amerikai pilóta lecsatolja ejtőernyőjét, ezután japán ellenfelével tűzpárbajt vívnak. Ez a rövidke jelenet igen sokat elárul a Diamond 11 HCP teljesítményéről.

Először is, a rendszer tiszta és jól kivehető hangzást produkált, a közép- és magas tartomány részletei fülünknek kellemesen szólaltak meg. A hatásos zörejek ? mint például az ejtőernyő lecsatolásának vagy a pisztoly előkapásának a hangja ? ugyan nem hangzottak különösebben élesen, azonban az nem feltétlenül megvetendő hogyha valaki vérző dobhártyák nélkül szeretne végignézni egy filmet. A hangsáv itt finoman szólt, ami még élvezhetőbbé tette az összhatást. Másodszor, az elülső hangtér jól felépített volt: Az eldördülő lövések és a zuhanó repülőgép hangja úgy hasítottak végig surround rendszerünkön, hogy közben a hangzás egysége megmaradt.

Visszatérve a ?Kong? történéseihez: A két vadászpilóta üldözőbe veszi egymást a dzsungelben, amit egy rövid közelharc követ. Itt a Diamond 11-esek ismét ragyogóan teljesítettek, és mindvégig valóságszerűen és szépen részletezően adták vissza a háttérben ciripelő rovarok zaját, a lélegzetvételeket, a húsba hatoló kard hangját vagy éppen a szereplők kiáltásait. Aztán elszabadul a pokol ? és az SW-10 mélyláda valódi feladat elé állítódik ? ahogyan Kong óriási mancsaival belemarkol a földbe, majd felhúzza magát a szirtre, ahol a két pilóta idáig viaskodott, és egy hatalmas üvöltést ereszt ki magából. A hirtelen érkező, bőséges alacsony frekvenciájú hangok és a dinamikai emelkedés rögtön arra következtetésre juttattak minket, hogy a Diamond HCP szett bizony megéri az árát. Ezekben az alsó frekvencia tartományokban a mélyláda talán kissé gyengének bizonyult, azonban még így is duzzadó, de mégsem durván hangzó basszusokkal töltötte meg a szobát.

A film egy hasonlóan hatásos jelenetét ? mikor a helikopterraj és Kong összecsapására kerül sor ? szintén rendkívül élvezetesen szólaltatta meg Wharfedale szett. Ahogyan egyre jobban kibontakozik az akció, és válik kétségbeejtővé a helyzet a szereplők számára, a határozott hangeffektek, az erőteljes mélyek, a hangos és tisztán hangzó párbeszédek remek egységet alkottak, és nem hozták zavarba a Diamondokat. A London Grammar ?Hey Now? című slágerével folytatva a tesztelést a Wharfedale hangfalak kellemesen tiszta hangzást produkáltak. A tompítva pengetett gitár, a visszhangzó elektromos dobok és a csodálatos ének mind határozott szólaltak meg, és jól elkülönültek egymástól. A Diamond 11 HCP hangfalszett árához képest bámulatos teljesítményt nyújtott. Tesztünk során kiegyensúlyozott és tiszta hangzást kaptunk tőle, és a földrengésszerű filmes hangeffektekkel is példásan megbirkózott.

Összegzés

Lenyűgöző hangzásbeli élményt kínáló polchangfalak és egy ütős szubláda kombinációja találkozik a letisztult, szemrevaló külsővel és a vonzó árcédulával.

Herskovits Tamás