XGIMI HORIZON PRO projektor – Fogd meg és fuss

Az XGIMI Horizon Pro Plug&Play lehetőséget biztostó EISA-díjas készülék a projektorok piacán a két fő hiányzó igényt, az azonnali használhatóságot és a sokoldalúságot hivatott kielégíteni.

Az XGIMI a 2013-ban alapított kínai Chengdu XGIMI Technology cég márkája, amely kiváló ár-érték arányú projektoraival van jelen globálisan a szórakoztatóeszközök piacán. Úgy néz ki, hogy az általános kínai recept – árban alámenni a konkurenciának, viszont szolgáltatásokban pluszt nyújtani – számukra is hatásos volt.

Közelebbről nézve

A 2.9 kg súlyú projektort nagyon elegáns kompakt fémházat kapott, amelyet fém perforált rács ölel körbe, a hátulján lévő csatlakozó konnektorokig. A perforált rácsot szemből nézve a baloldalra eltolt objektív töri meg, illetve jobboldalon az érzékelők helyezkednek el egy nagyjából 1,5 cm ovális plexi alatt.

A készülék beépített hangszórókkal is rendelkezik, melyeket a Harman/Kardon hangolt, amiről a két oldalon elhelyezett logók is árulkodnak. A hátlap nagy részben bordázott kialakítású, az üzem közben keletkezett meleg levegő könnyebb távozása céljából.

A hátlap alsó teli részén helyezkednek el a csatlakozó konnektorok, melyek része 1 db optikai kimenet, 2 db USB 2.0, 2db HDMI 2.0, 1db LAN port és 1db 3.5 mm Jack kimenet. A készülék tetejének hátulján 4 db gomb kapott helyet ellátva az alap funkciókat, ki-be kapcsolás, lejátszás, hangerő halkítás-hangosítás. A készülék alján lévő kialakítás lehetőséget ad az állványra helyezésre.

A tápellátásról egy külső, a projektor házon kívül lévő tápadapter gondoskodik. A csomag része egy minőségi hatást keltő, kézre álló, mikrofonos, Bluetooth távirányító, mellyel gond nélkül tudjuk kezelni a kis kompakt készüléket. Sajnos elemet és lencse védőt nem mellékeltek a készülékhez. Utóbbi pedig nagyon jól jönne, figyelembe véve, hogy a kialakításánál főként a hordozhatóság volt a cél.

Beüzemelés

A készülék Android TV 10.0 operációs rendszert futtatt, melyhez megfelelő hardver is rendelkezésre áll 2 GB RAM, 32 ROM-mal társítva. A beüzemelés Androidos telefonnal rendelkezőknek nagyjából 5 percet vesz igénybe. Miután csatlakoztattuk a helyi hálózatunkhoz, a projektor kivetített üzenete a telefonra irányít.

A beüzemelés után, felkínálja a könyvtárunkban lévő applikációk közül azok telepítését, melyek a média besorolásban vannak. Erősen javasolt az első beüzemelés után, a rendszer és a Google által ajánlott applikációk frissítése, a további kellemes felhasználói élmény megtartása céljából. Ugyanis ezt megelőzően voltak Chromecastos problémák, melyek frissítés után azonnal megszűntek.

Okosprojektor

Az applikációk azonnal indulnak, és gond nélkül futnak. A rendszer gyermekbetegségei érezhető módon javításra kerültek. A projektor főbb beállításait az Android menü megkerülésével, az éppen fogyasztott tartalomból való hosszas kilépegetések nélkül azonnal elérhetjük, amit a távirányitóról közvetlenül a kis fogaskerék ikonnal ellátott gomb lenyomásával előhívhatunk.

A projektor bátran felveheti a versenyt a Tizen és WebOs rendszerekkel ellátott prémium kategóriát képviselő készülékekkel és a készülék smart tulajdonságai révén további lehetőségeket biztosíthat még számunkra.

A okosfunkciók, a távirányítón lévő ház ikon lenyomásakor hívhatók elő. Mivel sajnos a távirányító nem kapott háttérvilágítást, így sötétben tapintásra könnyen összekeverhető a hangerő növelő gombbal. De mivel Google asszisztenssel is rendelkezik, ami egy gombnyomásra előhívható, így a sok pötyögéstől meg tudjuk magunkat kímélni. Hamar megjelenik előttünk a keresett tartalom.

Megfelelő applikációval NAS-unkon tárolt 4K tartalmakat is tudunk gond nélkül közvetlenül a projektorral streamelni. Az eszköz jól együttműködött 2 TB–os külső winchesterrel, melyről gond nélkül játszotta le a 4K felbontású MKV kiterjesztésű 30, 70 GB–os filmeket.

A készülék a 3D tartalmakat is kezeli. Viszont a nézéshez szükséges szemüveg nem része a csomagnak. A Google Play-ben elérhető streaming videó és zene szolgáltatások, mint pl. HBO Go, Prime Video, Tidal, Youtube nagy részét szintén kezeli. Nagyon fájó pont, hogy a Netflix le van tiltva, ezt szolgáltatói nyilatkozat is megerősítette. Az applikáció települ, be tudunk jelentkezni, de sajnos az ajánló videókon kívül mást nem tudunk megnézni, mert egyből megjelenik egy üzenet, hogy a készülék nem támogatja a tartalom szolgáltatást.

Az Android rendszer lehetőségeit kihasználva további lehetőségünk van más alternatív áruházak telepítésére is, mint pl. az Aptoid, ACmarket, persze ezeket csak saját felelősségünkre, de a Netfixre ezek sem kínáltak megoldást. Sőt még telefonról tükrözéssel/Chromecast lehetőséggel sem lehetett megoldani a problémát.

Integrált hangrendszer

Mivel a készülék tervezésénél a főszempont a könnyű mobilitás megteremtése volt, így rendelkezésre áll az oldalaiban 1-1 Harman/Kardon által hangolt 8 wattos hangszóró, amivel a Plug&Play felhasználási módot audio rendszer hiányában is kielégíti. Az oldalt lévő hangszórók kialakításukból adódó további előnye, hogy a térben jobban tud terjedni a hang, mint egy tévé lefelé irányított hangszórójából, így a projektor kisebb hangerőn is megfelelően hallható volt. Nagy zenei teljesítményt így sem kell várni a készüléktől, de legalább a tévék kellemetlen dobozhangjától megszabadultunk.

A készüléken Dolby, és a DTS dekódolás támogatott, az utóbbi három különböző hangmódot tartalmaz: Mozifilm, Zene és Sport. A hang felső-közép tartományban szólt, ami jó volt a párbeszéd tisztaságának visszaadásához. A készülék egy adó–vevő módban automatikusan kapcsolható 5.0 SBC, AAC kodeket használó Bluetooth–al is rendelkezik. Küldő módban a csatlakoztatott kompatibilis hangrendszeren keresztül szólalnak meg a hangok. Fogadó módban pedig a projektor hangszóróin.

Képesek vagyunk Chromecaston keresztül is zenéket és egyéb audiovizuális tartalmakat küldeni a projektorra. Harmadik féltől származó streamer (Mconnect, BubbleUPnP) alkalmazások is látják a projektort. Amennyiben alkalom adtán zenére fókuszálnánk, az eszköz használata közben a képernyőt külön ki tudjuk kapcsolni, így némiképp a hűtő ventilátor 30 dB–es hangja kissé lecsökken. Bár a 30 dB a készülékhez egészen közel ülve sem zavaró.

Filmnézési előkészületek

A projektor rendelkezik 2,4-, 5 GHz WiFi és LAN porttal, de FHD feletti felbontásnál nem javasolt a 2,4 GHz használata. A készülék kikapcsolt állapotból hat másodperc alatt lesz üzemkész. Mivel a készülék Plug&Play és nincsenek állítható lábai, így számos beállítás segít a készülék elhelyezéséből adódó kép korrekciós beállításban. Mint például a trapéz korrekció, melynek automatikus módja az esetek nagy többségében igen jól tudta a képek méretét és helyzetét beállítani.

Amennyiben a vetítési füleltbe belelógott a mennyezet és a vetítendőre merőleges fal, úgy a készülék magától levágta az oda túlnyúló részeket. De ugyanilyen hasznos volt, ha csak a falon és falnál lévő tárgyak zavartak be a vetítési felületbe. Fentiekben említett képkorrekciós beállítások a Bluetooth-os távirányitóról egy gombnyomással aktiválhatók. Az automatikus korrekciókért az AI felelős, mely további segítségünkre lehet az automatikus fényerő beállításoknál is. Lehetőségünk van a vetített képet forgatni, tükrözni annak függvényében, hogy mennyezetre vagy falra vetítünk, illetve annak megfelelően is, hogy melyik a néző irány.

Képalkotás és filmnézés

Az XGIMI LED fényforrása 2200 ANSI lumen fényerőt ad ki és 25 000 órát üzemidőt igér, a tervezők így törekedtek az újabban több cég által is preferált „fenntartható jövő” irányelvhez csatlakozni. A projektor egyetlen 0,47 hüvelykes DLP chipet használ XPR gyors pixelváltási technológiával a 4K (3840×2160) kép eléréséhez. Maximum 4096×2160 felbontást támogat. A fix zoom objektív vetítési aránya 1,2:1-hez, és 30 hüvelyktől akár 300-ig képes kivetíteni a képet. A készülék 4,5 méteres vetítési távolságból is kellően szép megjelenítést produkált 4K tartalomnál 2,84 méteres képátló esetén, persze a megfelelő besötétítés mellett.

Pozitívum, hogy napfényes időben sötétítés nélkül is látható a tartalom, ilyenkor viszont a sötétebb részletek és jelenetek eltűnnek. De ez nem a készülék hibája, vetített képeknél ez megszokott jelenség. A szokványos tartalomhoz képest a HDR megjelenítés nemigazán érvényesül. A készülék automatikusan észleli a HDR képtartalmat és ennek megfelelően állítja elő a képet.

Igény esetén az automatizáció természetesen kikapcsolható. Gyors jeleneteknél szétcsúszást, szellemképesedést szinte nem is lehetett észlelni, ez a jelenség inkább csak a Youtube HD tartalmaknál volt megfigyelhető. Ilyen eseteknél viszont a nagyobb 4K felbontásra történő váltás megoldotta a problémát.Ha ez sem lenne elég, van egy Labdarúgás mód a készülékben, ami a gyors mozgásokból eredő hibákat azonnal korrigálja. Illetve a Mozifilm módban is elérhető a részletesebb beállítások mellett. HBO GO–n, a Ford vs. Ferrari vetítése közben is hibátlanul visszaadta a versenyautókkal végrehajtott gyors manővereket.

A XGIMI vetítője átékok terén is jól vizsgázott, ugyanis HDMI kapcsolaton keresztül aktiválható a Játék mód, ami 35 ms késleltetést biztosít, így a megfelelő reakció időnk biztosított az akciódús játékoknál és itt sem voltak jelen elmosódott vagy szellemképes jelenetek, sőt a Need for Speed egyik sötétben játszódó részében versenyezve nagyon szépen visszaadta még a vizes felületek csillogását is.

Összegzés

Az XGIMI Horizon Pro terméke jó választás azoknak, akik ár/érték arányban keresnek projektort, és magukkal kívánják vinni a baráti összejövetelekre, kempingelésre, esetleg nyaraláskor, hiszen könnyen szállítható. Ennek a „fogd meg és fuss” projektor további előnye, hogy az Android TV és a belső hangszórók lévén amiket integrálva kapunk, bárhol legyünk, csak internet kapcsolatra, esetleg egy Pendrive-ra van szükségünk, máris minden megvan ami egy akár szabadtéri esti filmezéshez szükséges.

(Fekete Roland)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]