Yamaha Aventage RX-A3080 – AV receiver MusicCast technológiával

Ugyan nem a legújabb modellt mutatjuk be olvasóinknak, mégis a benne rejlő számos újítás miatt érdemes odafigyelnünk a címszereplő modellre.

Az Aventage RX-A3080 tulajdonképpen ugyanazt a teljesítményt mutatja fel, mint az eggyel korábbi RX-A3070 jelzésű modell, emellett azonban néhány fontos fejlesztést (pl. Amazon Alexa hangvezérlés) is tartogat a számunkra a készülék.

Felszereltség

Az Aventage RX-A3080 belsejében dolgozó erősítők látszólag megegyeznek azokkal, melyeket a Yamaha már évek óta alkalmaz. Kilenc darab található belőlük a készülékben, teljesítményük csatornánként 150 W, 8 Ohm terhelés mellett, két csatorna meghajtásakor. Vagy pedig 165 W, 6 Ohm-on, ugyancsak két csatornát meghajtva. Ez mindkét esetben a teljes hallható tartományban, csupán 0.06%-os torzítás mellett értendő. Az utóbbinál az ?Advanced Setup? menü alatt szükséges kiválasztanunk az alacsonyabb impedanciát. A Yamaha szokásához híven a sztereó frontcsatornák ezzel a beállítással támogatják a 4 ohmos hangsugárzókat is, azonban az összes többi csatorna esetében 6 Ohm az alsó korlát ? mely értelemszerűen kizárja bizonyos hangsugárzó-rendszerek használatát. Viszont az RX-A3080 mindent kínál számunkra, amire csak az 5.1.4 vagy 7.1.2 csatornás Dolby Atmos/DTS:X hangzáshoz szükségünk lehet. A készülék jelfeldolgozása pedig ennél többet is tartogat, így a rendszer akár egy négy magassági sugárzót magában foglaló 7.1.4 konfigurációra is bővíthető, külső erősítő használatával történő további két csatorna létrehozásával.


A készülék további lehetőséget kínál azáltal, hogy két erősítőcsatornáját egy akár második zóna meghajtására is alkalmazhatjuk. A digitális audio dekódolást az ESS SabrePRO ES9026PRO Ultra és Sabre ES9007S DAC-k végzik. Ezúttal a Yamaha elbúcsúzott a front panelen elhelyezkedő HDMI bemenettől, így ezek száma hétre csökkent ? azonban mindegyikük támogatja a jelenlegi legmagasabb szabványokat. HDMI kimenetből három áll rendelkezésünkre ? korábban közülük az egyik volt hozzárendelhető egy második zónához, viszont az RX-A3080 erre a célra egy dedikált HDMI kimeneti aljzatot kínál. A készülék front paneljén találjuk az USB aljzatot, és egy pár analóg audio RCA aljzatot is. A Yamaha ezt a modelljét egy pár szimmetrikus XLR analóg audio bemenettel is ellátta. Az azóta eszközölt bővítések között említhetjük a sztereó front sugárzók meghajtására szolgáló szimmetrikus XLR előerősítő kimenetet. Ezekhez a csatornákhoz RCA aljzatok is rendelkezésre állnak.

A Yamaha egyike azon kevés gyártóknak, melyek beépített DAB+ rádió tunerrel is ellátják erősítőiket. Streaming célokra kapunk Ethernet aljzatot, 802.11ac szabványú, kétsávos beépített WiFi-t, valamint az SBC és AAC kodekeket támogató Bluetooth-t is. Ezenkívül a Yamaha MusicCast platformja is alapfelszereltségként érkezik. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy a MusicCast alkalmazással vezérelve streameljünk zenéket internetes szolgáltatások elérésével, valamint, hogy a készülék MusicCast készülékként működjön együtt akár egy multiroom hálózat részeként. Emellett a hatókörön belül található egyéb Bluetooth hangszórókkal együtt is használható.

Beállítás

Bekapcsoláskor egy minivarázsló fogad bennünket, mely kéri, csatlakozzunk a hálózathoz. Talán 20 másodperc sem telt bele, mire a receiver használatra készen állt, utána pedig csak ki kellett választanunk a Aventage RX-A3080-at az iPad Mini WiFi beállításai között, mint lehetséges AirPlay eszközt. A hangszórók beállításán egy újabb minivarázsló vezet végig bennünket. Az YPAO (Yamaha Parametric Room Acoustic Optimizer)m érőrendszert mérőmikrofon csatlakoztatásával kézzel indítjuk. A mérést legfeljebb nyolc ponton végezhetjük el, de lehetőségünk van akár egyetlen mérési pozícióra hagyatkoznunk. Egy tetraéderszerű mérőegység megállapítja az egyes hangsugárzók által bezárt szöget. Mindez lehetővé teszi a Dolby Atmos és DTS:X ?objektumok? jóval pontosabb elhelyezését. Két sub kimenet használható dual mono üzemmódban, amiket beállíthatunk front és hátsó vagy éppen jobb- és baloldali mélysugárzókhoz. A sztereo zenehallgatás szerelmesei hasznosnak fogják találni a ?Setting Pattern? opciót, mellyel egy második beállítási sémát hozhatunk létre, ami csak a jobb- és bal front hangsugárzókat (és esetleg a mélyládát) használja. Egy Yamaha ?Scene? funkcióval egyetlen gombnyomással válthatunk a puszta sztereó és a többcsatornás hangzás között.

Sztereó zene

Az RX-A3080 nagyszerű hangzásban részesített bennünket (amint sikerült megfelelően beállítanunk), különösképpen sztereó anyagok esetében. Létrehoztunk egy ?Scene?-t, mely előhívta a ?Pattern 2? hangszórósémát, melyet úgy állítottunk be, hogy csak a két front csatornát használja, EQ vagy bármilyen más feldolgozás nélkül. Érdemes hát megtennünk ? mármint a sémák beállítását ? mivel a bemeneti források kiválasztására szolgáló gombok helyett az Aventage távirányítója nyolc Scene gombot kínál. Akár mozival, akár zenével teszteltük, a Yamaha receivere határtalanul irányítása alatt tartotta hangszóróinkat, ráadásul hatalmas erőtartalékkal. A hálózati zenelejátszás hibátlanul működött, még a DTS CD-kről berippelt audiofájlokkal is. Pure A receiver támogatja a kétszeres és négyszeres DSD anyagokat, akárcsak a PCM-et (WAV, AIFF és FLAC formátumok) 384 kHz mintavételezési frekvenciáig. Az összes többi hálózati funkció is remekül szuperált. A MusicCast app vagy az általunk választott DLNA alkalmazások segítségével zenéket tudtunk továbbítani a receiverre, az AirPlay működött, valamint a Spotify Connect is jól teljesített.

Na és az Amazon Alexa? A beállítása nem okozott gondot, legfeljebb egy kicsit fárasztónak volt mondható, mivel fel kellett iratkozni néhány dologra, mint például a Yamaha Connect ID. Ezekre szükség van, hogy elláthassuk az Alexát a kellő ?Skill?-ekkel, hogy ezután együtt tudjon működni a MusicCast alkalmazással. Miután mindezeken túl voltunk, a hasznos funkciók előcsalogatása hol sikerült, hol nem. Tudtuk módosítani a hangerőt: ?Alexa, kérd meg a MusicCast-ot, hogy állítsa nagyobbra a hangerőt az irodában!? ? mire a hangerő megemelkedett (8 dB-el!). Hasonlóképpen kértük Alexát, hogy kapcsolja ki a lejátszást az irodában. Viszont amikor megkértük Alexát, hogy játsszon le zenét ?az irodában?, azt a választ kaptuk, hogy nem talál olyan elnevezésű hangsugárzót, hogy ?az iroda?. Lehet az angol kiejtésünk okozta a gondot…

Összegzés

Az Aventage RX-A3080 folytatja a Yamaha felső kategóriás házimozi erősítőinek tradícióját, erős teljesítményt, remek felszereltséget és kielégítő felhasználói élményt biztosítva.