Yamaha NS-555 – Szenvedély és elegancia

Valószínűleg csak kevesen vannak azok, akik ne ismernék a Yamaha vállalat nevét.  A gyártósorokról a vásárlókhoz kerülő eszközök megbízhatóak, igényesek és jól meghatározható karakterrel bírnak. Tesztünk alanya is tökéletesen illeszkedik ebbe a láncolatba.

A hangfalak körében az NS-555 cseppet sem új játékos. Ezekkel az álló hangfalakkal már tízen éve találkozhatnak a vásárlók. Az új sorozatokkal, típusokkal ellentétben diszkréten és magabiztosan tartja helyét a piacon.

Első látásra

Már a puszta megjelenésével is eleganciát sugall. Zongoralakk külsejével, egy kicsit régebbi formatervezési időszakból, nagy és finoman ívelt vonalvezetés köszön vissza. A fekete kivitel a maga visszafogottságával bármely szobába illeszkedik. Kivételt talán csak a nagyon modern környezet vagy a kifejezetten egyedi és futurisztikus lakberendezés jelenthet számára. A gyártó az egyenként 20 kilós darabokat külön dobozokba csomagolja.  Ezüstös talpai a padlóhoz apró gumi korongokkal kapcsolódnak, megfelelő rögzítést adva a simább felületekhez. Már a kibontás során érdemes óvatosabbnak lenni, a gyűrűk, karkötők megkarcolhatják az érzékeny felületet. A por és ujjlenyomat párosán kívül a karcok az igazán veszedelmes ellenségei.

Felépítés

A frontok levehető védőrácsa mögött 3 utas, 4 hangszórós felépítés található. Lent kettő darab 16-os PMD (polimerrel befecskendezett csillám membrán) mélysugárzó, középen egy 13cm-es Waveguide hangsugárzó, fent egy 2,5cm-es alumínium magassugárzó van. Az elegáns, elliptikus test belsejében kiváló minőségű Monster kábel vezetékek futnak. A hátoldalon a bassz-reflex nyílás felett közép magasságban vannak a dupla kábelezésre is alkalmas csatlakozók. Alap esetben híddal összekötve függőlegesen.

Bejáratás

Már az első birtokba vételnél feltűnt a kiegyenlített harmonikus hangkép. A még bejáratlan hangfal is nagyon jól szólaltatja meg a magas tartományt. A közép máris határozott és figyelemfelkeltő volt. A mélyek feszesek, ridegek és még nyersek. Volt erejük, hangjuk, csak nem ott és nem úgy, hogy jó legyen. Úgy 2 hét járatás után az alsóbb tartományokban simulékonyabb, de még dübögő basszusokkal találkoztam. A faltól kissé távolabb húzva, további bejáratás következett. 4 hét után a mélyek körülhatároltabbak lettek. Finomabbak, pulzálóbbak és természetesebbek. A magasak és a közepek párbeszédnél és éneknél remekül artikuláltakká és gazdagon részletezővé váltak. Rendszerbe kötve a Yamaha Aventage erősítők legkisebb testvérével, egy RX-A680 -al és szintén egy kisebb testvérrel, egy Yamaha BD-A1040-es univerzális lejátszóval került össze. Inakusztik prémium 6mm kábellel és Norstone banándugókkal csatlakoztattam.

Meghallgatás

Zenére az erősítőn direkt és straight állásokban, a lejátszón pure direkt beállítások mellett hallgattam. Hol analóg RCA, hol pedig digitális HDMI kimenetre váltva. Mindkettőnél Norstone Arran kábelekkel. Normál kábelezés mellett a zene kifejezetten élvezetes, szórakoztató, kissé bulisabb irányba vitt. Háttér hallgatásra, már így is több, mint elég volt. Analóg kábelen mindig egy leheletnyivel természetesebb hangot kaptam. Azonban dupla kábelezésre, dupla erősítésre váltva teljesen kinyílt a zene. Odacsalogatott a sok részlettel a hangfal elé. Egy huzamra néztem és hallgattam végig Ana Vidovic horvát klasszikus gitárművész koncertjeit. De hasonlóan jártam a brit mezzo-szoprán Joss Stone “mezítlábas” koncertjeivel is.  Annak ellenére, hogy a Yamaha az NS-555-öt házimozi hangsugárzónak definiálja, számos tulajdonsága az igényesebb zenehallgatásra is alkalmassá teszi.

Nagyon jó arányokkal felépített hangkép, ami nem akar túlozni. A zene harmóniája, dallam vezetése és főleg ritmikája szenvedélyesen a figyelem középpontjába kerül. Csilingelő magasak, élvezetes ütemek. Amikor az ember rácsodálkozik a zenei felvételekre, ahogy együtt rezdül a finomabb ritmikával, kórussal, vokállal. Mindezt könnyedén úgy, hogy nem fáradunk el, mert ez a frontsugárzó nem akar több lenni a zenénél. Némi plusz fényes hang megfigyelhető ugyan, de nem csak tökéletes akusztikára törekszik, a dallammal szórakoztat is!  Nem, nem high-end. De számos erénye a puszta szórakoztatáson felül emeli. Nem is az utóbbi évek vadonatúj fejlesztései vannak mögötte, hanem a Yamaha filozófiája, hogy a felvételeket hagyományosan, őszintén mutassa be. Ugyanakkor bőven van benne tartalék, így mélynyomó nélkül is megállja a helyét. A legjobb, hogy magasabb hangerőnél sem veszíti el az arányokat. Nem torzít, nem erőlködik. Ezek a jellemzői házi-mozin is tisztán észrevehetők.

Házi-mozi

Így, a láncolatban már egy NS C-444 centersugárzó és egy NS-333 is részt vett. Kalibrálást az erősítő YPAO-mikrofonjának a segítségével végeztem. Forrásként mind Blu-ray lemezeket, mind online tartalmakat néztem. Zenei és mozi tartalmakat vegyesen. A 20.Hi-Fi Show-ról hazatérve, kedvet kaptam és otthon is meghallgattam – online – Dávid Gilmour /High Hopes – Live at Pompei 2016 koncert felvételét. Egyből feltűnt a hangszínek gazdagsága, a tiszta ének, a gitárhúr tónusa. Majd az erősítő révén kicsit csalva, a live music előre beállított hangzásnál, a basszus hangosan, egy cseppet sem erőlködve lépegetett, pulzált.

Az éneknél megfigyelhető volt a komolyság, a koncentráltság, ahogy az színezés nélkül odairányította a figyelmet. Filmeknél szembetűnő a párbeszédek tisztasága. A Heart of the Sea klasszikusnak mondható nagy mozijában – Moby Dick adaptáció – (BD-film, Dolby TrueHD) a főhős a történet elején a feleségével indulatosan elégedetlenkedik. A szánalmasnak beállított faépület szerszámos polcának leszakadásával élethűen zuhannak ránk az ócska cölöpök, porral, lomokkal. Később, a mentőcsónakokban hánykódó hajótöröttekre pusztítóan haragvó gigantikus bálna hozta ki a hangsugárzóból a szunnyadó dinamikát… Szintén emlékezetessé tette számomra a Kurszk katasztrófa filmet. A történet elején a robbanást, úgy adta át – mélynyomó nélkül – hogy az irdatlan légnyomás mellett, a hajótestet érő óriási erők fémes recsegése és borzalmas morajlása gyakorlatilag egyszerre volt jelen. Ez, az az eset, amikor örülünk, hogy ez csak egy film… és persze a szomszédok is!

Összegzés

A Yamaha NS-555 magán hordozza a Yamaha filozófiáját. A három hangvilla jelentés tartalom nem csak a specifikáció szerinti házi-mozi használatakor köszön vissza. Sztereó zenehallgatásnál is érvényesül a harmónia- dallam-ritmus hármasa. Nem akarja másnak mutatni magát. Azonban a megjelenésével és hangjával, a nappaliba beköltözik egy csepp szenvedély és egy kis elegancia.

(Dósa Miklós)