Yamaha R-N2000A – LENYŰGÖZŐ STREAMING

A Yamaha receiver mindent tud, csodálatosan néz ki és fenomenálisan szól.

Vevőegység, receiver… Ízlelgessük egy kicsit a szót. Szinte úgy hangzik, mint a régi Tandberg, vagy a Beomaster név, de ez persze túlzás. Ez a Yamaha egy igencsak masszív eszköz FM-, MW tuner-, lemezjátszó-bemenettel és egy külön „Tape” feliratú gombbal. A szalagos magnóhoz – ez azért ugye elképesztő.

Mi is az a receiver?

A vevőegység, ami szinte a hifi ellentéte, a legkisebb közös nevező, egy olyan termék, amely minden szükséges funkciót egy helyen egyesíti. Kompromisszum. Nem olyan hangzás, amitől feláll a szőr az ember hátán.

Ugyanakkor nem lehet megkerülni azt a tényt, hogy sokaknak elég az egyszerű megoldás is, ugyanakkor kényelmes és felhasználóbarát, fantasztikus, hogy minden egy készülékben van, sőt bizonyos esetekben egy vevőegység valóban jó hangzást biztosít. De ez nem high-end hifi. Legalábbis mi ezt gondoltuk…

Yamaha R-N2000A

… egészen tavaly májusáig, amikor is megismerhettük a Yamaha legújabb hálózati vevőegységét. Általában ez a kategória nem hoz minket lázba, még akkor sem, ha az elején az áll nagy, barátságos betűkkel, hogy Yamaha. De tekintve, hogy a gyártó készített már néhány kiváló házimozi vevőt, úgy gondoltuk, hogy a Yamaha R-N2000A esetében talán van remény és indokolt az alapos vizsgálatra.

Lépjünk közelebb

Ez egy kétcsatornás hálózati egység, egyfajta modern Silver Super vagy Beomaster kategória, FM és DAB+ rádióval, lemezjátszó-, analóg- és digitális bemenetekkel, vezeték nélküli és vezetékes streaminggel – és egy HDMI csatlakozóval a tévé hangjának átvételére. Gondolhatnánk, hogy ez a Yamaha házimozi vevőkészülékeinek egyfajta kétcsatornás változata, a Yamaha YPAO helyiségkorrekciójával és minden mással. De ez nem teljesen igaz.

Prémium minőség

A Yamaha vevőegységnek a YPAO helyiségkorrekción kívül kevés közös vonása van a házimozi receiverekkel, ellenben az R-N2000A a Yamaha egyik A-S sorozatú integrált erősítőjére, az A-S1200-ra épült. Ez a három erősítőből álló sorozat belépőmodellje, amely komoly kétcsatornás integráltként épült egy masszív vázba, erős tápegységgel és gondosan kiválasztott alkatrészekkel. A legszembetűnőbb különbség, hogy az R-N2000A egyesíti a DAC-ot, a rádiót és a streaminget, ahogy azt sokan igénylik.

A vevőegységet is úgy építették fel, mint egy A-S1200-at, így egészen más minőségi benyomást kelt, mint a Yamaha R-N sorozatának olcsóbb hálózati készülékei. Az alig több mint 22 kilós tömeg mindent elárul. Ennek nagy részét egy 603 VA-s transzformátor (az A-S1200 625 VA-s), négy 18 000 pF-os kondenzátor, Sanken MLE20 és MJD20 Moss-Fet push-pull tranzisztorok – nagy teherbírású hűtőbordákon –, és egy olyan ház adja, amely úgy néz ki, mintha egyetlen tömör acéltömbből faragták volna ki. A Yamaha a névleges kimeneti teljesítményt csatornánként 90 wattban, vagy 4 ohmon 145 wattban adja meg, de a gyakorlatban még ennél is komolyabb erősítőként viselkedik.

DAC

A vevőkészülék digitális része egy ES9026PRO digitális átalakító köré épül. Egy olyan DAC, amelyet már számos más termékből ismerünk. Támogatja a hátoldalon található USB-B bemenetről érkező hangot és az akár 32 bites/384 kHz-es lejátszást, a DSD 256 (11,2 MHz), a PCM és a legtöbb más hangformátumot. Kivéve az MQA-t. Az USB-B-n kívül a DAC két optikai és egy koaxiális digitális bemenettel is rendelkezik, amelyek biztosítják a 24 bites/192 kHz-es lejátszást.

A vezetékes hálózathoz Ethernet-bemenettel, Wi-Fi vezeték nélküli csatlakozási lehetőséggel és Bluetooth-szal is felszerelték azok számára, akik a lehető legegyszerűbbre törekszenek. Három analóg bemenete van, az egyik CD feliratú és van egy bemenet egy MM hangszedővel ellátott lemezjátszóhoz, egy kimenet a mélynyomóhoz és egy másik kimenet egy további végfokhoz.

YPAO kalibráció

A Yamaha már évek óta alkalmazza a helyiségkorrekciót. Ez az YPAO (Yamaha Parametric Room Acoustic Optimizer) legújabb generációja R.S.C.-vel (Reflected Sound Control), amely a mellékelt mikrofon által felvett adatok 64 bites/192 kHz-es feldolgozásával dolgozik. A mikrofont a receiver elejére csatlakoztatjuk, majd egyszerűen követjük a vevőegység utasításait, amíg a mérések befejeződnek.

Ez körülbelül 30 másodpercet vesz igénybe. A Yamaha tájékoztatása szerint a mérések a 31,5 Hz és a 16 kHz közötti tartományban folynak, és 0,5 dB-en belül igazítják ki a hangszórókból származó szintet, korrigálva az időkülönbségeket, az egyensúlyt és a helyiség frekvencia-visszhangját. MusicCast.

A Yamahának van egy saját, MusicCast nevű alkalmazása, amellyel a vevőegységet a hálózathoz lehet csatlakoztatni és ez vezérli a zenét is. Az app támogatja az olyan streaming szolgáltatásokat, mint a Spotify Connect, a Tidal Connect, a QoBuz és mások, és itt megtalálható az összes rádióállomás is. A vevőkészülék emellett támogatja az AirPlay 2-t és a multiroom audiót is.

Dinamikus és áttetsző hangzás

Messze nem a zaj volt az első szó, ami eszembe jutott, amikor először hallottam a készüléket. A Yamaha R-N2000A az gyártó új NS-2000A hangszóróin szólalt meg, ami jól párosítható A hang nyitott, kristálytiszta és dinamikus volt. A zongora hangzása kellemesen meleg volt és Keith Jarrett „Up For IT” című élő felvételénél is teljes volt a hangkép.

Az YPAO kalibrálás után a hangzáskép kiegyensúlyozottabb lett, a basszus pedig a helyére került, még határozottabban, feszesebben és szabályozottabban szólt. A DAB-vevő hangzása, mint mindig, most is attól függ, hogy a rádióállomás milyen minőséget alkalmaz az adáshoz. Sajnos ez lehangolóan gyenge 32 és 128 kbit/s között, minden laposnak és sűrítettnek tűnt. A lemezjátszó bemenet viszont szépen, melegen és nyitottan szól.

Összegzés

Ki kell mondanom, hogy jelenleg a Yamaha R-N2000A-nál jobb vevőegységet nem tudok elképzelni. Minden benne van. Támogatja a streaming zenét nagy felbontású minőségben, van rádió, netrádió, HDMI a tévé hanghoz, DAC és digitális bemenetek. Még lemezjátszó bemenete is van.

Tartós használatra készült, és nagyszerű hangminőséget biztosít. Az viszont, hogy rendelkezik audiokalibrációval, nagyon sokat jelent. A kalibrálás révén ugyanis még többet lehet kihozni a vevőegységben rejlő lehetőségekből. Más szóval, a Yamaha R-N2000A-val egyszerűen nem lehet melléfogni.

(Herskovits Tamás)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]