Zidoo NEO-S – Egyetlen készülék mindenhez

Napjainkra a hálózati zene és videomegosztók már jelentős részt szakítottak ki a szórakoztatásból és egyre több olyan terméket látunk a piacon, amely eltér a hagyományos forrás-erősítő-hangszóró összeállítástól. A Zidoo Neo S is ezek közé tartozik.

Azzal a különbséggel, hogy a Zidoo Neo S nem csak hangot, hanem 4K videót is képes lejátszani, emellett nem csak hálózatról működik, hanem a belső SSD meghajtón, vagy a lejátszó egyik USB-portjához csatlakoztatott külső meghajtón tárolt fájlokat is képes lejátszani.

Egy kis háttér.

A 2014-ben alapított Shenzhen Zidoo Technology tíz olyan médialejátszó modellt kínál, amelyek mindegyike képes UHD videó lejátszására. A Shenzhen Zidoo Technology a legnagyobb médialejátszó-gyártó a kínai belföldi piacon. Termékeit harminc országban, köztünk Magyarországon is forgalmazzák. Az olyan médialejátszók, mint a Neo, azokat a rajongókat célozzák meg, akik szeretnek videókat letölteni, filmeket gyűjteni és kényelmesen szeretnék tárolni és lejátszani őket otthoni AV rendszerükön.

Széleskörű alkalmazhatóság

A Zidoo Hi-Fi Audio termékcsaládjának három modellje közül, a Neo-t szimmetrikus és aszimmetrikus kimenetekkel is ellátták. Kapcsolhatjuk előerősítőhöz, integrált erősítőhöz csakúgy, mint aktív hangszóróhoz párhoz. A Neo S rendelkezik beépített fejhallgató erősítővel is. Jele továbbítható külső DAC-ra vagy más digitális processzorra is.

Számos lehetőség nyílik a zenelejátszásra a Neo S használatával. A beépített Music Player alkalmazással lejátszható az belső SSD-n vagy egy külső USB-meghajtón tárolt zene. A Neo S Roon Ready, így a Roon zenekezelő szoftverrel zenét streamelhetünk a Neo-ra az otthoni hálózaton keresztül egy Roon szerverről, illetve UPnP/DLNA-n keresztül olyan alkalmazásokból, mint az Audirvana.

A Neo támogatja az Apple AirPlay-t is, így streamelhetünk az Apple-eszközökről is. Rendelkezik Bluetooth vevővel, ami támogatja az AAC, aptX és aptX HD kodekeket. És természetesen használhatjuk vezetékes forrásokról, mint például számítógépekről, különböző lejátszókról és más streamerekről is.

Megjelenés

Külseje egyszerű, mutatós, teljesen letisztult. Köszönhetően a beépített érintőképernyőnek semmi felesleges nincs rajta. A Neo S építési minősége és a felhasznált anyagok nagyon jók. Váza a repülőgépek építéséhez is megfelelő minőségű alumínium ötvözetből készült.

Az előlap bal oldalán csupán a fejhallgató aljzatok és a bekapcsoló gomb, jobb oldalán a hangerő szabályzó és két USB csatlakozó található. Az előlap közepén egy 4 inch széles 3 inch magas, üvegborítású OLED érintőképernyő van, ami kikapcsolt és készenléti állapotban is teljesen sötét.

Az előlap bal oldalán, egy, a felületből kiemelkedő Zidoo logó alatt van a bekapcsológomb, ez alatt pedig a 4,4 mm-es szimmetrikus és a 6,3 mm-es aszimmetrikus fejhallgató aljzat. a Neo S menüjében mindkettő beállítható alacsony vagy nagy erősítésű módra. Fejhallgató használatakor a vonalszintű XLR és RCA kimenetek némítva vannak.

A jobb oldalon található a hangerőszabályzó, alatta pedig két USB 2.0 Type-A port található a külső meghajtók csatlakoztatásához. A hangerőszabályzó sima tapintású, a lépésköz beállítható 0,5 dB vagy 3 dB-re. A hangerő módosításáról az OLED kijelzőn grafikus visszajelzést kapunk.

A hátlap bal oldalán található a főkapcsoló és a 230V-os tápcsatlakozó. Közvetlenül mellette három csatlakozó található amire a mellékelt Bluetooth és Wi-Fi antennákat lehet felcsavarni. Az antennák alatt található egy HDMI kimeneti csatlakozó, egy Gigabit Ethernet port, két USB 3.0 Type-A port és egy koaxiális (RCA) S/PDIF kimenet.

Ezek mellett helyezték el a bemeneteket, amik a következők: USB Type-B számítógép vagy streamer csatlakoztatásához, optikai (TosLink) és koaxiális (RCA) S/PDIF, valamint egy XLR az AES/EBU protokollt használó eszközök számára. A hátlap jobb szélen két pár vonalszintű audio kimenet található. Az egyik aszimmetrikus (RCA) a másik egy szimmetrikus (XLR) csatlakozó. A szimmetrikus XLR alkalmas professzionális berendezéshez való csatlakozásra.

Hardver

A “gépházban” egy Realtek RTD1619DR ARM hatmagos, Android 9-et futtató processzor, 2 GB RAM, 16 GB eMMC tárhely az operációs rendszer- és az alkalmazás szoftverek számára, valamint egy beépített, 256 GB-os SSD tárhely található az audio- és video fájlok számára. A lejátszó fájlkezelő alkalmazásával lehetőség van a fájlok belső SSD-re mozgatására a Neo S egyik USB-portjához csatlakoztatott meghajtóról.

A videó kimenetre egy ARM Mali-G51 grafikus processzor dolgozik. A NEO S 4k-s 30 frame/sec sebességű videót tud a HDMI porton keresztül megjeleníteni. A támogatott formátumok: a HDR10, HDR10+, HLG HDR és Dolby Vision. A HDMI-port képes átengedni a Dolby True HD-t és a hétcsatornás 24 bites/192kHz-es PCM hangot.

A Neo S egy toroid transzformátoros lineáris tápegységgel rendelkezik az analóg- és egy kapcsolóüzemű tápegységgel a digitális áramköreihez. Az analóg áramkört és a lineáris tápegységet alumínium árnyékolás védi a digitális résztől, ami kétségtelenül hozzájárul a Neo S kiemelkedően alacsony zajszintjéhez. A megadott jel/zaj viszony 120 dB a szimmetrikus kimeneteken és 119 dB az aszimmetrikus kimeneteken.

A digitális rész két ESS Technology Sabre 9068 DAC chipet használ, külön órajellel a 44,1 kHz-es és 48 kHz-es adatfolyamokhoz, illetve ezek többszöröseihez. Ha PC-ről vagy Mac-ről játszunk le hangot a Neo S USB Type-B portján keresztül, a maximális felbontás 32 bit / 768 kHz PCM és DSD 512. Az S/PDIF bemeneteken keresztül lejátszott anyagok maximális felbontása 24 bit /192 kHz PCM lehet. A Zidoo nem ad meg felbontást a hálózati lejátszáshoz, de a Roonból való streameléskor a maximális felbontás 32 bit / 384 kHz PCM és DSD 256.

A beépített SSD-n vagy a csatlakoztatott meghajtókon tárolt video- és audio tartalmak lejátszásának vezérléséhez a Neo S érintőképernyője vagy az iOS és Android rendszeren is elérhető Zidoo Controller alkalmazást kell használni. A Neo S-hez mellékelnek egy Zidoo V10 Mini Bluetooth távirányítót, amellyel a HDMI-porthoz csatlakoztatott HDTV-n megjelenő menükben is navigálhatunk.

A távirányítóval a menü navigációs gombjain túl a hangerő beállítását, a források kiválasztását, a lejátszás szüneteltetését és folytatását, a számok átugrását és a hangbeállításokat is tudjuk vezérelni. A csatlakoztatott TV-n megjelenő menük nem tükrözi a Neo s OLED-kijelzőjén vagy az okostelefon-alkalmazáson megjelenő menüket. A különböző vezérlési módok egyidejűleg is használhatók.

Használat és szoftver

A Neo S első bekapcsolásakor egy telepítővarázsló indul, amivel beállítható a menü nyelve, a Bluetooth távirányító párosítása és a Neo S otthoni hálózatához való csatlakoztatása. A beállítási varázsló futtatható a Neo S saját OLED képernyőjén vagy a csatlakoztatott HDTV-n. A használatbavétel következő lépése, hogy audio- és videó fájlokat másoljunk a Neo S belső meghajtójára, amit a lejátszó Fájlkezelő alkalmazásával tehetünk meg.

A fájlok lejátszására használható a Zidoo Media Center alkalmazása, a saját OLED kijelzőjén vagy a csatlakoztatott tévé képernyőjén keresztül irányítva vagy a Zidoo Controller okostelefon-alkalmazás. File Explorerrel alapvetően a lejátszani kívánt fájlhoz navigálhatunk, ami a szokásos módon történik.

A videók kezelése és lejátszása a Poster Wall nevű beépített alkalmazással történik, ami elérhető a kapcsolódó tévé felületén és a Zidoo Controller okostelefon-alkalmazásban, az OLED kijelzőn azonban nem. A Poster Wallt használva először a hozzáadott eszközöket (Add device funkció) szkenneli, majd kategóriákba rendezi. Mint pl. Movies, Tv, Blueray stb….  Ha TV-n használjuk a Poster Wallt az színes felületet mutat be, amely a DVD- és Blu-ray-menükre emlékeztet, olyan információkat mutat, mint a cselekmény szinopszisai és a fájltulajdonságok.

A fájlokat külön kell beszkennelnie a Neo Poster Wall alkalmazásába és a Zidoo Controller okostelefonos alkalmazás Poster Wall funkciójába. Mindkét platformon a Poster Wall az elvárásoknak megfelelően működik. A beépített SSD-n vagy USB-meghajtón tárolt zenei fájlok lejátszásához használható a Neo S Music Player alkalmazása. Először is át kell vizsgálnia a meghajtókon lévő fájlokat, hogy az alkalmazás adatbázist tudjon létrehozni. Ehhez 500 track esetében kb. 1/4 óra szükséges az adathordozóról történő bemásolással együtt.

Meghallgatás

A meghallgatást egy Dali aktív hangfalpárral végeztük. A hallgatott zene jelentős részben a belső SSD tárhelyről történt, ahová begrebbelt audio CD-ket és egyéb magas felbontású anyagokat töltöttem. Továbbá, online a Spotifyról hallgattam zenét. A “The Broken Circle Breakdown” (Original Motion Picture Soundtrack) ízig-vérig bluegrass zene. A “The Boy Who Wouldn’t Hoe Corn” című számban countryzene hangszerei a térben jól pozicionálva helyezkedtek el. A countryzenére jellemző akusztikus hangszerek igen élethűen szólalnak meg.

A bendzsó pengetésének tranziensei jól átjönnek. Az akusztikus gitár húrjának zörgése is jól hallható. A Neo S mélységében is szép teret rajzol. Az összhangzásban a hangszerek szerves egésszé egyesülnek. Ugyanennek az albumnak a címadó dalában a többszólamú vokál igen plasztikusan szól, a szólóénekes hangja mégis kiemelésre kerül. Minden részlet a helyén van. Az élmény olyan, mintha a felvétel helyszínén ülne az ember.

Mozart: D-Dúr Hegedűversenyét (KV 218) hallgattam Marianne Thorsen előadásában (Lidberg Lyd AS 2006) DSD256 formátumban. A tapasztalat ugyanaz, mint az előző felvételen. Csodálatos élő hang. Részletgazdag megszólalás. A finom dinamikai részletek is jól kijönnek. A leghalkabb részletek is élvezetesek. A szólóhegedű hangja dinamikus, nyílt és tiszta.

A szólista kifejező játéka rendkívül érzékletes. Tökéletes az egyensúly a zenekar és a szólóhegedű között. A felvétel egy templomban készült (Selbu church) azaz nem egy stúdió semleges karakterével szól. Jól hallható a templom egyedi akusztikája, amit a Zidoo NEO S hitelesen közvetít. A szonikus kép teljesen nyitott, széles és mély.

A Clapton Chronicles: Best of Eric Clapton (1999) albumról a Blue Eyes Blue dal csodálatosan csengő gitárokkal kezdődik. Clapton füstös énekhangját lágy éneklő cselló szóló ellenpontozza. A széles, puha női vokál jól kiegészíti a hangzást. Az tér különböző pontjairól megszólaló csengő-bongó gitárok pengetésének tranziensei jól érzékelhetőek. Minden pontosan jól ábrázolt, tökéletes összhang.

Összefoglalás

A Zidoo Neo S fantasztikusan szól, igazán élvezet hallgatni. A hardver kiváló, azonban a felhasználói élményt lehetne még javítani. Jó dolog, hogy a Music Playerben megjeleníthetők a dalszövegek. Gyakorlatilag minden formátummal megbirkózik a hálózati képességei is megfelelőek. A felhasznált anyagok és az építési minőség kiváló és megjelenése is rendben van.

A Zidoo Neo S-t igen sokrétű szolgáltatást kínál. Ha csak, mint DAC – előerősítő – fejhallgató-erősítőként használjuk, akkor is megéri az árát. Ha a streamelés funkciót is hozzávesszük, nem is beszélve pl. a videó lejátszásának képességéről és a beépített SSD tárhelyről egyértelműen felé billen a mérleg nyelve.

(Brindzik József)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]