Sztereó MagazinJVC DLA-X5000 UHD 3D; A PROJEKTOR TÁMADÁSA

Sztereó Magazin | 2016. December 06., Kedd 05:00

A JVC a DLA készülékeivel néhány évvel ezelőtt berobbant a csúcskategóriás projektorok piacára, amelyek kíváló teljesítményükkel felkűzdötték magukat az élvonalba!

A JVC DLA sorozatba tartozó profi projektorai számos díj besöprése után most újabb frissítésen estek át. A nemrégen megjelent új széria három készülékkel indult neki a 2016-os évnek! A DLA-X5000, a 7000 és a 9000 triumvirátusa a felső kategóriába tartozik, de még magasabbra helyezte azt a képzeletbeli lécet, amit esetleg a konkurenciának majd meg kell ugrania. Mi most a legkisebb modellt a DLA-X5000-est választottuk tesztünkhöz.

maxresdefault.jpg

A DLA széria közös tulajdonságai


Mivel a hármasnak vannak közös jellemzői, így könnyen átfogó képet tudunk adni az egész szériáról. Az új projektorok közös jellemzői közé tartozik az új automatikus kalibráló funkció, amivel az adott környezethez tudjuk igazítani a beállításokat. A THX 3D minősítéssel és az ISF C3 móddal csak a két nagyobb változat rendelkezik, de természetesen az X5000-es típus is képes a 3D megjelenítésre.

 

jvc_pkag3_radio_frequency_type_3d_glasses_for_d-ila_projectors.jpgKX004-4 detailes JVC glases.jpg

 

A JVC 3D szemüvege.


A legkisebb DLA-X5000-es készülék is már 400 000:1-hez dinamikus kontraszt aránnyal rendelkezik (natívan 40 000:1), ami egészen elképesztően hangzik és ennél is többet tudnak a DLA-X7000-es (120 000:1 natív) és DLA-X9000-es (150 000:1 natív) értékeket képesek elérni. Sorban: a készülékek 1700, 1800 és 1900 lumenes fényerővel rendelkeznek, ez párosul, az optikát motorral mozgató lencsékhez, amelyeket 2X-es képátfogással és nagy teljesítményű lámpákkal (265W és 6750 órás élettartammal) szereltek fel.

JVC projector l2615ug_lamp.jpg

 

Ha 4K felbontásban megjelenítjük a vásznon kedvenc filmünket ( egyelőre csak a kedvenc demóanyagunkat), akkor gyakorlatilag olyan élményben lesz részünk, amit eddig nem igazán tapasztalhattunk projektortól. Hogy mindez pedig tényleg felejthetetlen élmény legyen a JVC számos technológiát alkalmazott a képminőség javítása érdekében!

 

Extra funkciók, döbbenetes képminőség

 

A Clear Motion Drive - funkció lényege a jelenetekben szereplő mozgások tökéletesítése. Ezúttal ez a Clear Motion Drive (CMD) is fejlesztésen esett át, melynek köszönhetően kompatibilis a 4K60P 4:4:4 jellel, a gyors mozgású képek esetén is tűéles képkockákat kapunk az olykor szellemképes, homályos megjelenítéssel szemben. A jól működő CMD teszi a dolgát, ami a nagy és gyors számítású processzort dicséri. Jelenleg leginkább csak Full HD videókat nézegethetünk, de erre a hiányosságra a JVC létrehozta a 4K e-shift4-et és ez lett a megoldás. Az új széria új e-shift rendszert kapott, ami annyit jelent a gyakorlatban, hogy adott egy precíziós motoros lencse, amely a képpontokat átlósan fél pixellel eltolja. Ennek eredménye pedig a 2160p tiszta és metszően éles kép, még a Standard Full HD anyagokon is.

 

JVC-DLA-X5000-back.jpg

A következő generációs HDR tartalmak megjelenítésére is fel van készülve a JVC, amit a új szériás Blu-ray lemezek tartalmaznak majd. Ezzel pedig egészen elképesztő megjelenítésben lehet majd részünk, ahol olyan dinamikatartomány megjelenítést kaphatunk, amiről eddig csak álmodoztunk!

A Multiple Pixel Control - egy olyan algoritmus, amivel a nagy-felbontású képek tisztaságát lehet jelentősen javítani. A manuális beállítás esetén egy sárga rácshálót jeleníthetünk meg a menüből és egy fel le állítással addig kell finomítanunk a képen, amíg az esetlegesen feltűnő piros beszűrődést ki nem szűrjük a képből. A Funkciók közül az automatikus módot kiválasztva a felhasználónak nem kell semmit tennie, csak hátradőlni és élvezni a természetes hatású 4K képeket, amit a rendszer előállít.


jvc-dla-x5000-remote.jpg

Menü, beállítások, távirányító


Szerencsére a grafikus menü nem ment el egy öncélú magamutogatásba, hiszen ha mondjuk egy UHD felbontású 3,5 méteres képpel megáldott filmet nézünk, nem hiányzik a szolgáltatásokat felmutató beállító menü. A funkcionalitás jellemzi a fekete-sárga színeket mutató ablakokat, melyekben logikus rendben láthatóak az elérhető funkciók. Minden beállítás pár lépésben elérhető, tehát nem lehet eltévedni a felsorakoztatott lehetőségek között. A menüben megjelenő fehér betűk textúrája nem különösen kifinomult, de a célnak tökéletesen megfelel. A színeket aprólékosan és a színhőmérsékletet is gondosan, gyorsan beállíthatjuk. A hét színösszetevőből álló paletta nagy állíthatóságot biztosít. A saját ízlésünknek beállított értékek közül ötöt memorizálhatunk, ezzel egy gombnyomásra előhívhatjuk a legjobban megfelelőt. A jókora távirányítónak a funkcionalitása tökéletes és nem hiányoznak róla a háttér-világítású gombok sem.

 

 

 

 

 

Képminőség teszt


A teszthez most praktikusan Blu-ray filmeket választottunk és 4K Demókat, remélhetőleg hamarosan lesz elég UHD film is a piacon elérhető áron. A JVC projektorok eléggé ismertek a tiszta színvisszaadásról és a professzionális képeiről. Az új DLA-X5000 könnyen ráverhet a régebbi modellekre hiszen már felkészítették a HDR információkat tartalmazó tartalmak vetítésére. Addig, amíg ez nincs, marad a médialejátszó, amelyet most a Dune 4K Solo-val biztosítunk. Hiányzik-e nekünk a HDR megnövelt dinamika tartomány? Lehet, hogy más vetítőkhöz nélkülözhetetlen, de most egy olyan JVC-t nézünk, amiben Natív 40.000:1 és dinamikusan 400.000:1 kontrasztot adó kép járul hozzá az élményhez, tehát teljesen elégedettek lehetünk a látható kontraszttal.

 

JVC-DLA-X5000-Lucy picture.jpg

 

 

A fekete tónusos képeknek, csaknem az LCD TV-n tapasztalt sötéten megjelenő képeket láthatunk, ami egy projektorból érkező kép esetén elképesztően jól néz ki és az árnyalatok száma is széles tartományba esik. A fekete csaknem tökéletes, az alap megvilágítása alig látható. A magas dinamikus kontraszt igencsak jól néz ki a dinamikus képsorok esetében, mintha nem is vásznat, hanem LCD képet néznénk, olyan magas a fényerő mértéke. Alapszinten elmondható, hogy ha csak Full HD képet látnánk, akkor is elégedettek lennénk az eddigi teljesítménnyel, de most ennek a négyszereséhez van szerencsénk. Mit is jelent a 4K kép egy 3 méteres átlójú képméret esetén? Közelítve a vászonhoz, csak mintegy 60-80 cm-ről kezd láthatóvá válni a szokásos pixelek közötti utcák hálózata. Ezek annyira vékonyak, hogy szinte ilyen közelről is lehetne élvezni a mozifilmet, de ha valaki szereti a periférikus látását próbára tenni, akkor is legalább 3 méterről kell néznie ezt a képméretet, úgyhogy a projektoros képalkotás felső fokán, szerencsére a pixeles képről csak emlékeink lehetnek. A nagy képek vetítésékekor stimmelnie kell mindennek, hogy ne zökkenjünk ki a látott sztoriból, szerencsére a JVC jó társ ehhez.


maxresdefaultff.jpg

 

 

Az új Mad Max film a, „Fury Road” egészen hihetetlen éles képpel jelent meg rajta. A különös színhatások jobban fokozták az események hangulatát, mint amikor TV-n néztük meg az alkotást. Egy 3, vagy 5 méteresre beállított képű megjelenítő esetén, már indokolt a 4K és ekkor látszik igazán az UHD felbontás értelme. A mozgás folyamatossága ekkora méretnél már kritikus lehet, mert minél nagyobb a kép, annál nagyobbakat ugrik a kockák között, éppen ezért a Clear Motion Drive hatása is nagyon erősen járul hozzá a minőségi képalkotáshoz. A gyors jelenetekben sem esnek szét az élek vonalai és nem jelennek meg nagyobb: úgynevezett közösítő pixelek, amelyek a feldolgozás hibáira utalhatnának. A mozgáskövetés nagyon természetes és szofisztikált megjelenésű. Tehát, amit napjainkban elvárhatunk egy fejlett projektortól, azt mind megkapjuk a JVC-től és még többet is, hiszen a hűtőventilátorok igen kicsi zajt keltenek, igaz hogy a hűtés hatékonyságáért egy jókora készülék házzal is szembetaláljuk magunkat.

 

jvc_dla-x5000_3d_4k_shift_high-end_projektor_5_.jpg

Ajánlás


Nehéz elhinni, amit a JVC művelt a kontraszttal és a fényerővel. Az ember szinte elfelejti, hogy a DLA-X5000 „csak” egy belépő szintű modell a 4K osztályban. Most már nagyon várjuk a két nagy testvért, hogy azokat is tesztelhessük. Szembesülhettünk azzal a ténnyel, hogy egy kiforrott technikájú projektor meg tud szorítani képminőség terén egy jó minőségű LCD TV-t is. Sokszor túl is lép rajta, hiszen a kép nagysága és az állíthatósága sokat számít akkor, ha egy viszonylag drága és hosszú időre tervezett készüléket akarunk megvásárolni.

(-lambert-)

 

A műszaki adatok és a tesztértékelés a következő oldalon található!

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.116560 másodperc.