Sztereó MagazinB&W 685 S2 SOKOLDALÚ ÁLLVÁNYOS

Sztereó Magazin | 2017. Március 01., Szerda 13:00

Amennyiben Ön sztereó rendszer építés előtt áll és még nem tudja, hogy melyik állványos hangfalat válassza, ebben az esetben javasoljuk ismerje meg a B&W 685 S2 hangsugárzót tesztünk segítségével.

Állványra, polcra vagy falra is helyezhető a sokoldalú B&W 685, mely sztereó és házimozi hangsugárzóként is egyaránt megállja a helyét. A 685 nagyszerű ár/érték aránnyal rendelkezik, amely állítást tesztünkkel támasztjuk alá. Nálunk bizonyított a legkompaktabb B&W gyártmány, és írásunk elolvasása után reméljük mindenki egyet ért abban, hogy ez a hangfal megéri az árát.

 

Kialakítás

 

A kétutas basszreflex doboz klasszikus felépítésű, de a tervező számos ponton tuningolta, hogy hangjával lenyűgözze hallgatóságát. A B&W 685 S2 első rápillantásra meglepően nagy mélységű dimenziókkal rendelkező hangsugárzó és példa értékű megépítés ismérveit tárja elénk. Monitor típusú hangfalnál elsőrendű szempont, hogy a hatékonysága a lehető legjobb legyen.

 

B&W 685 S2 white.jpg

A kisméretű hangsugárzónál nagyon fontos, hogy elegendő mély-hangot tudjon kiadni. Az előlap méretét a lehető legkisebbre méretezték, ennél a modellnél és a nagyobb hosszúságú oldallapok kompenzálják a frontoldal kissebb méretet, ezzel optimalizálva a doboz méretét. Az alapos tervezés arányain látható, hogy a gyártó mindent elkövetett a lehető legjobb minőség kialakításáért. Vizsgáljuk meg, hogy mivel éri el a gyártó ezt az eredményt!

 

 

A hangszórók és hangzások

 

A B&W régóta használja különböző modelljeiben a Flow portos reflexcsövet, amit ez esetben sem hagytak ki a repertoárból, ezt a basszushangok maximális hatékonyságára optimalizálták, ahol nincs helye a léghangoknak. A mély/közép-sugárzó esetében, a Kevlár kónusznak és a rezonanciamentes porsapka technológia hatásának köszönhetően, tartják kordában a haszontalan rezonanciákat. A nagy kitérést biztosító membrán felfüggesztés kedvez a pontos és kellően mély frekvencia lesugárzásnak.

 

B&W 685 S2 reszlet.jpg

 

A 16,5 centiméter átmérőjű hangszórót egy szép gyűrűvel szegélyezték. Az elcsatolt kettős dóm magas-sugárzó, különleges dísze ennek a hangfalnak, ennek kellő hangsúlyt is adtak a tervezők, helyét egy szépen körülhatárolt fém környezet jellemzi, ahol a Bowers & Willkins felirat is díszeleg.

 

bw685s2detail02.jpg

 

Erről a beépítési módról úgy tudunk megbizonyosodni, hogy a fém szitával végett csipogó egységet megérintve érezhető, hogy egy gumiszerűen viselkedő, jól csillapított fészekben nyugszik, tehát elcsatoltan. Az alumínium dóm elérhető legmagasabb frekvenciája bőven a hallásküszöb feletti ultrahangoknál ér véget (50 kHz!), és ennek köszönhető, hogy a káros, tehát a nem zenei felharmonikus torzításokkal szemben hatékonyan ellenálló. A csipogó felépítését tekintve, a 2,5 cm-es alumínium dóm mögé egy második segédmembrán is került. Ez a plusz egység gyűrű alakú, rezonanciacsillapító és mechanikailag stabilizáló funkciókat kapott. A két hangszóró összmunkáját a hangváltó harmonizálja, aminek érdekessége a viszonylag magasra belőtt váltási frekvencia érték, ami pontosan 4000 Hz. A gondos és körültekintő felépítés tehát garantált, de a kitűnő hangzásról a fülünkkel is meg kell bizonyosodni. Halljuk mit tud a B&W 685 S2...Tesztelés

 

Szerencsés állapot, amikor integrált erősítővel és kiváló minőségű csöves erősítővel is meghallgathatunk egy hangfalpárt. Most mindkettő rendelkezésünkre áll, ezért alaposan és körültekintően tesztelhetünk. Hangfalunk egy sokat tapasztalt próbadarab, bejáratása már többszörösen megtörtént, ami az objektív mérlegelés szempontjából fontos.

A B&W hangfala integrált erősítős hallgatása elég tömör hangkarakterrel rendelkezik, ami meglepő, és egy ilyen kis doboztól szinte váratlan hatást kelt. Az érzékelhető, hogy a polc-hangfal jól és hatékonyan végzi a feladatát, mindenféle maníros felütés nélkül, de azért mégsem túl steril és szenvtelen. A sztereó tér nagy és összefüggő, ennek köszönhetően nagy a színpadi tér, hallgatás közben jókora 3 dimenziós hatás is kialakul.

 

B&W 685 S2 live.jpg

 

A 685 S2 falhoz közeli helyezése abszolute engedélyezett, hiszen az előre sugárzó reflexcsöveket szerencsére nem zavarja a hátsó felület kis távolsága. Kompakt dobozok sajátossága a jól artikulált ének és a hangszerek plasztikus megszólalása, ami most is tetten érhető és kellemes összhangot ad. Az eddigi integrált erősítős tesztelés után, csöves végfokkal az előbbi számokat ismét meghallgatva számottevően melegedett a hangzás, ami nem csak az elektron csövek „fűtőértékének” köszönhető. A B&W nem is kommunikálta, hogy ezt a hangfalukat bátran ajánlja a tisztán A osztályú erősítől használatához. A hang ezzel végfokkal jobban kinyílt és hozzánk simult, közelebb jöttek az előadók, számos esetben mélyebb a tónus és barátságosabb is - persze nem a Slayer zenéjét hallgatva, mert a „Repentless” c. szám bizony olyan feszesen és kontrolláltan szólt, mint egy óramű. Átváltva az igazán tesztelésre való zenékre, vallomással kezdeném: Diana Krall zenéje annyira szépen hangzik, hogy teljesen ellágyul tőle az ember lelke. A melankolikus hangulat egészen úrrá lett rajtam, amikor Diana Krall „The Look Of Love” lemezének egyik számában a zongora erősen megcsendülő húrjai kizökkentenek az előbbi állapotból. A zongora előadásmódja döbbenetesen jó, a mélyebb hangjok éppúgy, mint a fémesen koppanó felsőbb tartomány igazán felpezsdített.

 

BW-685S2-allvanyon.jpg

Ezzel tetten értem az S2 hangjába integrált hangulatmódosító hatást. Értékes tapasztalat, hogy a rézfúvósok mentesek voltak mindenféle plusz felhangoktól, de a fém érces hangja eközben végig és karakteresen jelen volt a zenében. Igen ilyen a jó magas-sugárzó és ilyen hatással kell lennie az élő zenére! Eljött az idő, hogy mérleget vonjak! Elégedett vagyok és jól esik, hogy az B&W 685 S2 nem akarja túlvállalni magát, és stabilan mozog saját közegében a zenében, de ezen belül is hangjának leginkább a szólóéneket és kórusművek rajongói fognak örülni. Érezhető az előadásmódjában a mérsékeltség, nem hivalkodik és nem vagánykodik. Sokoldalúságára jellemző a házimozi felhasználás is, de ehhez természetesen aktív mély-sugárzó is kell, de ez már elvisz minket egy másik világba.

 

 

Ajánlás


Kevés olyan gyártó létezik a világon, amely ennyire elhivatott a hibátlan hang reprodukcióért, és nem akar a populáris, könnyen emészthető hangzás irányába elmozdulni, hanem szigorúan tartja magát a valósághű hangzás megteremtéséhez. A különösen figyelmes kialakítás a hangfalkábel csatlakozásokban is tetten érhető, melyek alkalmasak a kettős erősítésre és bi-kábelezhetőségre.


A műszaki adatok és a tesztértékelés a következő oldalon található!


    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.117823 másodperc.