Naim Muso 2nd Gen. – A kíméletlen profi

Home Teszt Hangfalak, erősítők, hifi berendezések. Naim Muso 2nd Gen. – A kíméletlen profi

A nevét tekintve látszik, hogy a gyár marketingesei nem tartottak  az ügyben óriási brainstorming partikat, mert itt annyi történt, hogy egy kettest biggyesztettek a korábbi elnevezés mögé. Egészen biztos, hogy ennél azért sokkal több energiát fektettek a fejlesztők a technikai megújulásba, de ez mindjárt kiderül…

 

Kicsomagolás, beállítás

 

A Naim Muso 2 kicsomagolása egyszerű, hiszen egy darab készülékről és egy tápkábelről beszélünk, amit csak ki kell emelni a dobozból. A csatlakoztatás sem ördöngösség, össze kell dugni őket, aztán az egész mehet a 220-ba és ez a rész meg is van. A készülék elő ránézésre igen puritán elrendezést mutat. Az összes kezelőszerv, amit látunk rajta az a tetőrész bal oldalán található multifunkciós kezelőtárcsa. A csatlakozók egy ötletes kis vájatban foglalnak helyet, amihez alulról férünk hozzá. Találunk itt a tápcsatlakozó mellett egy HDMI, egy optikai és egy LAN csatlakozót. Ezen kívül a készülék jobb oldalán található az USB csatlakozó, ami a legtöbb zenei fájlformátumot képes felismerni a csatlakoztatott eszközről.

 

Az előlapon elhelyezett hat hangszórós rendszer mögött ugyanennyi erősítő dolgozik összesen 450 Watt teljesítményt készenlétben tartva, hogy ha kell, akkor azt mind kíméletlenül ránk zúdítsa. A beállítás egy kicsit trükkösebb dolog, mint a csatlakoztatás, tekintve, hogy a készülék nem rendelkezik saját kijelzővel, főleg, hogy mi nem akartuk igénybe venni a vezetékes internet nyújtotta egyszerűbb megoldást, hanem a Wi-Fi-re akartunk csatlakozni. Ehhez először is le kellett tölteni okostelefonunkra a Naim saját applikációját és azon belül beállítani a rendszert. Ez egyébként egy nagyon ügyes több színben világító LED és az applikáció által adott színkód segítségével elég egyszerűen megoldódott. Ekkor az app már látta is a készüléket és feltárult a lehetőségek tárháza. Ami ahhoz képest, hogy a készülék mennyire puritán külsővel rendelkezik, megdöbbentően széles. Nem is nagyon tudnánk hirtelen olyan digitális zenehallgatási lehetőséget mondani, ami hiányzik innen.

 

A különböző bemeneteken kívül lehetőségünk nyílik természetesen Bluetooth, vagy hálózaton keresztüli zenehallgatásra. A Mu-So 2 ismeri az Apple Airplay 2 szabványt, de beépített Chromecast modulja is van a Google Home rendszerét használók számára. Emellett az ismertebb streaming szolgáltatók rendszeréhez is saját klienssel tud kapcsolódni, köztük a Tidal-hoz is, ami nagyon jól jön, ha jóminőségű zenét szeretnénk hallgatni. Kapunk még egy csodás online rádióklienst, ami az egyik személyes kedvencünk lett. Ez természetesen nem hozza azt a hangminőséget, mint a Tidal, vagy pláne egy külső forrásról betáplált, nagyfelbontású zenei állomány, de pillanatok alatt megkereshető vele a kívánt zenei stílus, és a Mu-So 2 így egész elfogadható minőségű háttérzenét tud szolgáltatni szinte bármilyen tevékenységhez.

 

Meghallgatás

 

A Naim Mu-So egy kiváló hangú rendszer. Csak azért nem írjuk, hogy meglepően jó hangú, mert e gyártó készülékeitől ez egyáltalán nem meglepő. Kipróbáltuk az online rádióját, ami tényleg hallgatható, annak ellenére, hogy bizony ezekre az adókra azért nem jellemző, hogy a lehető legjobb minőségben sugároznának (az általánosan elfogadott a ma már szinte vicc számba menő 128 kbps). Mivel Apple telefonunk van, leginkább az AirPlay 2-t használtuk, ami a kényelmet a minőséggel ötvözi és ebben sem kellett csalódnunk, de természetesen kipróbáltuk a beépített Tidal-t, majd pedig a csatlakoztatott USB-ről a veszteségmentes állományokat is. Ezekről érdemes egy kicsit bővebben szólnunk.

 

A Tidal már eleve egy erős kezdés volt. Master minőségű lejátszást választva a rendszer minősége lazán hozta egy egyszerűbb komponens hifi szintjét, és ha ezt összeadjuk a rendkívül elegáns külalakkal, amivel bármilyen környezetbe szépen beleillik a készülék, valamint az egyszerű kezelhetőséggel, akkor máris kiderül, hogy az elsőre kicsit erősnek tűnő árszabás nem olyan túl erős.Főleg, ha kipróbáljuk egy veszteségmentes zenei állományokat tartalmazó USB meghajtóval. Ezen a ponton mutatja meg a rendszer igazán, hogy mit is tud. Nem csak a hangminősége kiváló, de meglepő módon a színpada is messze meghaladja azt, amint az ember egy ekkora készülékház láttán elvárna. Erőteljes, pontos, színezetlen, tehát szép, „angolhifis” hangzást kapunk cserébe, ha hajlandóak vagyunk egy kicsit dolgozni érte, tehát a legegyszerűbb, stream helyett megtöltünk egy pendrive-ot a kedvenc zenéink nagyfelbontású verzióival.

 

Összegzés

 

A Naim Mu-So 2 egy kiváló tulajdonságokkal felruházott készülék úgy külső tekintetében, mint a tudását, vagy minőségét nézve. Félmilliós árcédulája azért jelzi, hogy itt nem egy egyszerű Bluetooth hangszóróról van szó, de nem is abban a ligában játszik. Valójában egy középkategóriás hifitorony az ellenfele, ami viszont hangfalakkal, kábelekkel már bőven ebben az ár sávban tud mozogni. Szívesen ajánljuk mindazoknak, akik a minőségi zenehallgatás hívei, de nem szeretnék erre rárendezni a nappalijukat, külön hangfalakkal, kábelekkel, állvánnyal és hasonlókkal.

 

Haraszi Tibor