B&W DB1D – MESTERIEN ÁRNYALT

Home Archívum Tesztek archívum Audió archív B&W DB1D – MESTERIEN ÁRNYALT

DB1 modelljének tovább fejlesztéseként a Bowers & Wilkins egy szubláda triót dobott a piacra, melyek közül a tesztünk tárgyát képező DB1D a legkiemelkedőbb.

 

Feltételezzük, a DB elnevezést a „deep bass” rövidítésének szánták. Azonban a név helyett beszéljen magáért a teljesítmény, hiszen a DB1D esetében egy igazi szörnyeteggel van dolgunk.

 

Dizájn és felépítés

 
A szörnyeteg szó alatt szerencsére nem a láda méretét értjük. Néhány, hasonlóan az 1.400.000 forint körüli árkategóriában mozgó mélyládával összehasonlítva valójában egy egészen kompakt kockáról van szó, melynek magassága 460, szélessége 429, mélysége pedig 410 mm. A DB1D lelkét egy pár, egymásnak háttal, szimmetrikusan elhelyezett hangszóró adja, melyek gyártásánál a B&W 800-as hangfalszériájához kifejlesztett Aerofoil kónuszt alkalmazzák, felváltva ezzel a DB1 esetében használt Rohacell membránt. Ezek a könnyű, de rendkívül merev Aerofoil hangszórók 12 colos méretükkel a legnagyobbak, melyeket a cég valaha megalkotott.

 

bw_db1d_blackgloss.jpgbw_db1d_white_2 grill.jpg

 

Teljesítmény

 
A szörnyetegi teljesítményről a 2000 wattos, D osztályú Hypex erősítő gondoskodik. Az erősítő a hátsó RCA és XLR bemenetek felől érkező jelet digitálissá alakítja, majd impulzusszélesség-moduláció segítségével felerősíti, és a Hypex analóg végfokára küldi. Ez az eljárás nem csupán rendkívül hatékony módja a mélysugárzók temérdek erővel történő meghajtásának, hanem a digitális jellé való átalakítás lehetővé teszi a DSP alapú szűrők és a szoba EQ használatát a régimódi, analóg szűrők helyett. Nem rossz megoldás.

 

02_Subwoofers_DB1D_Tech_3.jpg

 

A korábbi, DB1 modell esetében használt bemérő mikrofonra, egy USB-re csatlakozó hardverkulcsra, valamint egy laptopra volt szükség, hogy annak szobaakusztikai korrekciós rendszere elvégezze munkáját. A DB1D már egy jóval elegánsabb megoldást kínál, hiszen a mikrofon szerepét és a számítási feladatokat az okostelefonunkra bízza. Ehhez nem kell mást tennünk, mint hogy a Bowers & Wilkins DB alkalmazásának segítségével Bluetooth-on keresztül párosítjuk a telefont és a szubládát, majd a mobilkészüléket a mélyláda tetejére helyezzük. Ekkor indulhat a kalibrációs folyamat, miközben a szubláda praktikus teszthangokat játszik. Ezután ismét kezünkbe vesszük a telefont, és a kiválasztott hallgatási helyünkről folytatjuk a tesztelést. Az okostelefon a szubláda által generált teszthangok alapján méréseket végez, beméri a helyiséghez igazodó EQ követelményeket, majd az eredményeket továbbítja a szubláda DSP motorja felé. Egyszerű, mégis nagyon hatékony módszer, szinte a kisujjunkat sem kell mozdítanunk.

 

07Asubwoofer-DB1D.jpg

 

Ezt hallottuk…

 
11 csatornás Atmos rendszerünkkel tesztelve a B&W DB1D fenséges hangzást produkált, és nem csupán a gyomrunkban érezhető erejével, hanem az alacsony frekvenciák erőlködésmentes, részletező megszólaltatásával is lenyűgözött bennünket. A finom háttérzajoktól kezdve a robbanásokig bezárólag, a mélyeket a teljes hangsáv különböző elemeiből felépülő, eleven egységként hallottuk és nem pusztán egy hatalmas erejű, homogén mélyhullámként érzékeltük.

 

07-B-subwoofer-DB1D_0_.jpg

Mikor a „Páncélba zárt szellem” (Ghost in the Shell) (Ultra HD Blu-ray) nyitójelenetében Major az épület tetejéről a mélybe veti magát, a DB1D rendkívül erőteljes és dinamikus hangélményt nyújtott, mely remekül végig kísérte az akciódús történetet. Az eldördülő lövéseket, a darabokra törő üveg és a fegyverek szerkezetének fémes zaját, valamint Batou dörmögő hangját mind hibátlanul szólaltatta meg a DB1D – szépen, részletezően, anélkül, hogy a mélyek bárhol túltengtek volna.

 

bw_db1d_black_2.jpgbw_db1d_white.jpg

Egészen 2004-ig visszaugorva az időben, a „Páncélba zárt szellem 2. – Ártatlanság” című animációs filmmel folytattuk tesztünket, a DB1D pedig továbbra is lenyűgöző teljesítményt nyújtott. Noha a film Blu-ray verziójának látványa kissé a 90-es éveket juttatta eszünkbe, a DTS-HD Master Audio hangsáv bámulatos volt. A parádéjelenetnél a keleties soundtrack csilingelő tingsha cintányérjai mellett hallható fődallamot a DB1D finoman alátámasztotta. Majd megszólaltak az ultramély hangzású taiko dobok, és ritmusuk egyre dinamikusabbá vált – a B&W mélysugárzója pedig alig izzadt meg, nyugodtan viselte ahogy növekedett a hangnyomás. Minden egyes dobütés egy kőtörő kalapács erejével hatott, mindeközben átadta a dobok méretének az érzetét és azok tonális hangkarakterét is.

 

07-C-subwoofer-DB1D inside.jpg

 

Egy teljesen más korra váltva a „Legendás állatok és megfigyelésük” (Fantastic Beasts and Where To Find Them) című filmet vettük elő (Ultra HD Blu-ray). A mélyládából érkező alacsony frekvenciájú hanghatások olyannyira könnyedén belesimultak a hangzás egészébe, hogy a dialógok során és az általános jeleneteknél akár azt is hihettük volna, hogy a szubláda nincs is használatban. Azonban ahogy lekapcsoltuk a DB1D-t, a hangtér észrevehetően kisebbé és zártabbá vált. Egy ismételt váltás után már a „Rendíthetetlen” (Unbroken) 2. világháborús dráma nyitó képsoraival tettük próbára a B&W-t, mely a B24-es nehézbombázó fedélzetén játszódó történéseket rémisztően valóságos hangzással prezentálta.

 

08B-PG-DB1D-subwoofer.jpg

 

Összegzés

 
Tehát akkor röviden összefoglalva, káprázatos teljesítmény, könnyű elhelyezhetőség, gyors és egyszerű beállítás, hatékony, okostelefon applikáció alapú EQ és elegáns külső – ezeket kínálja számunkra a DB1D, és azt hiszem többet talán nem is kívánhatnánk egy szubládától. A B&W mélyládája felülmúlhatatlan teljesítményt nyújt, alacsony frekvenciájú effektek részletezettsége páratlan, a készülék beállítása pofonegyszerű, melyben a kitűnő, okostelefon app. alapú szoba EQ van segítségünkre.

 

Markovits Tamás

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!


B&W DB1D – Aktív subwoofer

 

02_Subwoofers_DB1D_Tech_4.jpg

Iránytű

Ár: 1.379.000 forint

Forgalmazó: