Útravaló fejhallgatók tesztje

Alig pár évvel ezelőttig a zajszűrővel ellátott, vezeték nélküli Bluetooth fejhallgatók piaca meglehetősen szűk volt, gyakorlatilag a Bose Quiet Comfort modellje volt az egyetlen alternatíva. Azóta persze nagyot változott a helyzet, így megnéztük az újabb lehetőségeket.

Napjainkban már Dunát lehetne rekeszteni a zajszűrő fülesekkel, melynek gyártását mára már szinte valamennyi gyártó nagy előszeretettel szorgalmazza. És ez nem véletlen, hiszen az ártól és a választéktól függően mára ugyancsak megnövekedett a kereslet. Cikkünkben a számtalan versenyző közül most kiemeltünk öt olyan típust, melyek mindenképpen figyelemre érdemesek és a hazai forgalomban is kaphatók.

Zajszűrés közép- és felsőfokon

Szerencsére az elmúlt néhány évben, az egyre nagyobb számban jelenlévő gyártók megoldották az akkuk üzemidejét érintő problémát, ami kritikus volt a két energia igényes funkció miatt. Csak 2019-ben így majdnem egy tucat új modellt mutattak be. Hirtelen az audiofil utazók elé széles választék tárult a forma, a kényelem, a szolgáltatások, a zajszűrős és a hangminőség vonatkozásában a BT/NC fejhallgatók kategóriájában. Jelenleg ezek üzemideje 11 és 36 óra között van (átlagban körülbelül 20 órát bírnak egy töltéssel), az áruk meg 30 és 120 ezer forint között mozog. A legtöbb BT/NC fejhallgató a könnyű hordozhatóság érdekében összecsukható: a fülkagylók 90°-os elforgatásával „laposra” hajtva, vagy azok fejpánt alá történő behajtásával.

A BT/NC fejhallgatók esetén a hangminőség gyakran csak a negyedik vásárlási szempont a zajszűrés hatékonysága, az akkumulátor üzemideje és a kényelmes kialakítás után. A fejpánt és maguknak a hangszóróknak a párnázottsága rendkívül fontos szerepet játszanak a kényelemben, ahogy a készülék tömege is. A 300 gramm tömegűeket tekinthetjük a legnehezebbeknek, és noha pár 10 gramm plusz nem tűnik soknak a választásnál, több órás folyamatos viselet után érezni fogjuk az extra súlyt. Fontos szempont még, hogy a fejhallgatón és a körülötte lévő gombokat könnyen kitapintva tudjuk kezelni, tehát ergonomikusan legyenek elhelyezve.

Az öt BT/NC fejhallgató teszteléséhez egy repülőgép utasterének zaját rögzítő videót játszottunk le a YouTube-ról és mellette egy 24 órás televíziós hírcsatornát hangosítottunk fel, hogy a valódi, mindennapi élethelyzetekhez képest kicsit durvább körülményeket szimuláljunk. A hangminőség megítéléséhez pop, rock, jazz és klasszikus zenei állományokat vetettünk be, amelyek közül sokat tömörítetlen nagy felbontású hangformátumban is meghallgattunk. Sok prémium BT/NC modell kompatibilis a Sony nagy felbontású LDAC audio kodekjével, ami lehetővé teszi a 24-bit/96kHz-es dallamok továbbítását Bluetooth-on keresztül, vagy a Qualcomm aptX HD kodekjével támogatja 24-bit/48kHz-es adatfolyamot. Emellett filmrészleteket is megnéztünk, hogy azok miképpen szólalnak meg az alábbi füleseken.

Bose Headphone 700 (Ár: 124 899 forint)

Azzal, hogy gyakorlatilag az összes fejhallgató gyártó beszállt a BT/NC piacra, a Bose-nek lépnie kellett, hogy megtartsa kiemelkedő pozícióját az általa teremtett kategóriában. Ennek érdekében a Bose egy olyan képességgel ruházta fel a Headphone 700-ast, amellyel a többi modell egyelőre nem rendelkezik. Hívás közben, képes a vonal mindkét végén csökkenteni a környezeti zajt, tehát bármilyen hangos környezet is vesz körül a beszélgető partnerünk csak a mi hangunkat fogja hallani. Kényelem vonatkozásában a Headphone 700 légpárnás gumisáv fejpántjával és az átlagosnál könnyebb, 250 grammos súlyával szinte észrevétlenül hordható több órán át. A hangszórók sajnos nem összecsukhatók, ahogy a legtöbb BT/NC fejhallgató esetén.

A Headphone 700 mély fülpárnái nemcsak több teret engednek a fülnek, hanem sokkal nyitottabb, tágasabb hangzásvilágot teremtenek. Annak ellenére, hogy a 700-as nem támogatja az LDAC vagy aptX HD kodekeket, széles és mély hangteret kapunk, plusz elég basszust ahhoz, hogy a Beats fejhallgatókhoz szokott fülön kívül, mindenkit megelégedéssel töltsön el. Összehasonlítva tesztünk más BT/NC fejhallgatóival, a filmek hangja, különösen a párbeszédek, tisztábbak és sokkal jobban középre, előre pozícionáltak voltak, ami nagyban hozzájárult a térhangzásszerű hatás megteremtéséhez. Néhány apró fejlesztéssel, a Bose már önmagában is kiváló zajkioltó technológiája, a Headphone 700-ast könnyedén a többi márka fölé helyezi. Ezek a fejhallgatók szinte teljesen kizárják a körülöttünk lévő lármát, a megmaradó kis zümmögést, zörgést meg az éppen hallgatott zenénk hangja teljesen elnyomja. Minden érintésérzékeny vezérlő a jobboldali hangszóró elülső oldalán helyezkedik el.

Két fizikai gomb is található az eszközön: a be-ki kapcsolás, Bluetooth párosítás és a hangvezérlésért felelős gomb a jobb füles peremén, míg a háromállású zajszűrést szabályozó gomb a bal peremén. A Bose Music alkalmazással még finomabban be tudjuk állítani a zajszűrést és a hangszín szabályozást, valamint energiatakarékos üzemmódot is kiválaszthatunk. A baloldali gombot hosszan megnyomva a készülék szünetelteti az adott zeneszámot és átvált beszédmódba. A készülék 20 órás üzemidőt bír és 2.5 óra alatt tölt fel teljesen, míg egy 15 perces töltéssel 3.5 órás zenehallgatást tesz lehetővé. Különös módon a Headphone 700-at nem volt egyszerű kézileg kikapcsolni, bár ez nem igazán jelentett problémát, mivel, ha nem érzékelt mozgást, 10 perc után magától kikapcsolt. Az összecsukhatóság és a nagy felbontású audio kodekek hiánya ellenére, még mindig a Bose Headphone 700 tűnik a legjobb BT/NC választásnak.

JBL Live 650BTNC (Ár: 42.999 forint)

Ha költséghatékonyan akarjuk megoldani vezetéknélküli zenehallgatásunkat, a JBL extráktól mentes Live 650 lehet az ideális megoldás, ami tisztességesen helyt áll a nála néha közel kétszer drágább fejhallgatókkal szemben is. A Live 650 rendesen kizárja az átlagosnál hangosabb párbeszédeket és az utasterekben keletkező zümmögést és háttérzajt, de a teljesítménye ezen a téren közel sem olyan jó, mint a csúcsmodelleké, úgymint az előbbi Bose. Könnyű, 260 grammos súlyának és puha füleseinek köszönhetően, folyamatos, órákon át történő viselés után is kényelmesnek találtuk a Live 650-t.

Az üzemideje a szokásosnak mondható 20 órás zenehallgatást biztosítotja. Mivel a hangszórók állíthatók, nem nyújt olyan stabil tartást, mint néhány más fejhallgató. A vezérlő gombok a jobboldali hangszórón találhatóak és a következő funkciókat látják el (hátulról előre): be-és kikapcsoló csúszkagomb, hangerőgombok (ezek töltik be az előre-és hátraléptetés szerepét is), szünet/lejátszás/hívás fogadása/befejezése gomb, Bluetooth párosítás és zajkioltás (NC) be-kikapcsolása. A gombok formája teljesen egyforma, így egy kis időbe telik, míg kitapintással megszokjuk a helyüket. A zajszűrő gomb két másodperces nyomva tartásával tudjuk azt, ki és bekapcsolni, amihez sajnos nincs semmilyen működést jelző hangjelzés, de nem találtunk beszélgetés módot sem.

A baloldali hangszórót kétszer megérintve (double-tapping) aktiválhatjuk a telefon, a Google vagy az Amazon hangasszisztensét. A Google Assistant valamiért három szónál többet nem értett meg egyszerre. Hogy ez a fejhallgató vagy a Google hibája, nem igazán tudjuk. Élénk hangzásával, határozott basszusával és széles hangterével azonban a Live 650 méltóképp viszi tovább a JBL hangtechnikai örökségét. Ezen benyomásunkat megerősítette, hogy nagyon finom és részletes hangzás nyújtott mind film, mind zenelejátszás során.

Tesztünk során a zajszűrő az utastér zajának körülbelül a felét átengedte, elnyomva az igazán mély hangokat, de ezen túlmenően nem sokat. Sajnos elég magas hang szűrődött be ahhoz, hogy halkabb zenei állományok esetén a hangerőt feljebb kelljen venni. A laposra összehajtható fejhallgatóhoz, a JBL egy kis textil erszényt is mellékel, ami igazán kellemes meglepetés, tekintettel arra, hogy ebben az ár fekvésben ez nem jellemző. A JBL Live 650 a hangminőség tekintetében egy jó választás lehet a 60-70 ezer Ft. körüli fejhallgatók kínálatában.

Panasonic RP-HD605N (Ár: 71.882 forint)

A közepes árfekvésű vezetéknélküli fejhallgatók kínálatában található a Panasonic RP-HD605N, ami más hasonló fülessel összevetve, rövidebb akkumulátor idővel rendelkezik ugyan, de valamivel hosszabb viselést biztosít kényelmes fejpárnáinak köszönhetően. A zajkioltó gomb (NC) a jobb hangszórón található, amivel alacsony, közép és magas zajszűrést van módunk beállítani, míg ugyanezt a gombot nyomva tartva kapcsolhatjuk ki a zajkioltást. Tenyerünket a jobboldali hangszóróra helyezve tudjuk a zenét elnémítani (szüneteltetni sajnos nem) addig, amíg a fejhallgató mikrofonját beszélgetésre használjuk. A Panasonic zajszűrője magas beállításon alig marad el, más, kicsit magasabb szintre pozícionált fejhallgatóétól. Hasonlóan a legtöbb BT/NC fejhallgatóhoz, közel 20 órás működést bír, azonban a lítium-ion akkumulátorának négy órára van szüksége, hogy elérje a teljes töltöttségi szintet, ami azért több, mint más fejhallgatók esetén, és 15 perces gyorstöltéssel is csak 2 óra üzemidőt nyerünk.

Ez elég bosszantó lehet például egy utazást megelőző készülődéskor, amikor az ember kapkod vagy különösen egy repülőút alkalmával tett rövid útmegszakítás alatt. Kezelhetőség: A jobb hangszóró belső peremén sorba rendezett gombokat nem egyszerű kitapintani, de idővel meg lehetett szokni. A „power” és a zajszűrő vezérlők úgy néznek ki, mintha csúsztatható kezelőgombok lennének, de valójában sima nyomógombok. A csúsztatható hangszabályzó, – ami nyomva tartva a lejátszás és a szünet funkciókat is ellátja – a leghátsó gomb, így ezt a legkönnyebb megtalálni. A gömbcsuklóval rögzített hangszórók tökéletesen illeszkednek a fülre és a széles fejpánt remekül osztja el az átlagnál már önmagában is könnyebb 270 grammos össztömeget, ezáltal igazán hosszú, kényelmes viselést tesz lehetővé.

A Panasonic kompatibilis mind az LDAC, mind az aptX HD kodekekkel és széles hangteret nyújt kiváló szeparáltságával. A hangzása során szépen szóltak a magas és mély csúcsok egyaránt és igen élvezetessé tette még a tömörített számokat is, miközben azokat a beszűrődő zajokat, amiket az NC nem tudott kiszűrni, rendesen „maszkolta”. A Panasonic sajnos nem nyújt olyan kifinomult hangzásvilágot, mint a drágább, sokkal finomabbra hangolt társai. Például míg a film dialógusok élesek, tisztán érthetőek voltak, addig a térhatás nem volt elég markáns, hangsúlyos. A Panasonic RP-HD605N átlag fölötti zajszűrőjével, hosszú viseletre tervezett kényelmes kialakításával és összességében jó hangzásával egy remek ár-érték arányú választás lehet.

Sennheiser HD 4.50 BTNC (Ár: 45.890 forint)

A Sennheiser NoiseGard – active noise compensation (ANC) technológiája aktív zajkompenzálást és zajszűrést jelent, ami a Sennheiser sajátos „zajszűrő” megoldása. Ennek köszönhetően a HD 4.50 BTNC a nemkívánatos környezeti zaj nagyjából felét tudta csak elnyelni. A Sennheiser Adaptive ANC eljárása automatikusan az érzékelt környezethez igazítja a külső zajszűrést, emellett a gyártó CapTune alkalmazása is tartalmaz egy testre szabható hangszínszabályzót. A repülőgép utasterének zümmögő zaja és a tévéből szóló beszédhang mellett elég nehéz volt kivenni a Sennheiser, egyébként jellegzetes hangzását, köszönhetően a csak mérsékelten hatásos „zajszűrőjének”. A magas végeket gyakran elnyomta a maradék beszűrődő kabinzaj, a közép elég tompának tűnt, a mély meg kevés volt összehasonlítva más fejhallgatókkal. Ez így igen kiábrándítóan hatott és méltatlannak érezzük egy olyan nagy múltú fejhallgató gyártótól, mint a Senneheiser.

 

Miután kikapcsoltuk a környező zajforrást, sokkal jobban érvényesült a Sennheisertől elvárható hangminőség. A fejhallgató ergonómiája szükségtelenül nehézkes. A jobb hangszórón található „power” gomb, az előre-hátra léptetés és a hangerő gombok egy sorba vannak állítva és túl közel vannak egymáshoz. A „zajszűrő” ki-és bekapcsolásához egyszerre kellett nyomjuk a hangerő gombok végeit, ami egy elég nehézkes mutatvány volt, mivel vékony újak kellenek hozzá. Ha a kék Bluetooth fényjelzés villog, a fejhallgató bekapcsolt állapotát folyamatos fénnyel jelző LED nem világít és így elég nehéz megállapítani a készülék energiaszintjét is.

A Sennheiser HD 4.50 BTNC tömege mindössze 240 gramm körül van, de a fejpántja kevésbé párnázott, ami egy idő után nyomhatja a fejtetőnket. Más BT/NC fejhallgatókhoz képest viszont a hangszórói sokkal biztosabban fekszenek a fülön. Pozitívum még, hogy átlagnál valamivel jobb, 25 órás működést bír az akkumulátor és a fülesek gömbszerűen összecsukhatók a kompakt hordozhatóság érdekében. Mindent összevetve azonban a HD 4.50 BTNC elsődleges feladatának ellátásában – a környezeti zaj elégséges kiszűrésében és a minőségi hangkeltésben – elégtelennek bizonyul, ami csalódást keltő, még a viszonylag alacsony ár ellenére is.

Sony WH-1000XM3 (Ár: 99.900 forint)

A Sony WH-1000XM3 új QN1 zajszűrő processzora a Bose modelljén kívül minden más gyártó készülékénél jobban teljesített. A Sony mellékelt fejhallgató alkalmazásával széleskörűen személyre szabhatjuk a zajszűrést, ami négy környezeti beállítást tesz lehetővé számunkra (Staying, Walking, Running, Transport). Noha nagy különbséget nem tudtunk kivenni ezen módok között, mindegyik rendelkezik egy 0-20 terjedő zajcsökkentő skálával, ami még a Bose alkalmazásánál is terjedelmesebb beállítási lehetőséget kínál. Ahogy más készülékeknél is, itt is kapunk egy adaptív beállítást, ami automatikusan észleli a környezetet és ahhoz állítja az NC módot és annak szintjét.

Az alkalmazás továbbá lehetőséget ad a hang pozícionálására, hangszínszabályozásra, a DSP hangkörnyezet beállítására, energiatakarékos üzemmódra és gyors hangvezérlésre. 256 grammos súlyával, puha, szinte simogató fülpárnáival és a vastagon párnázott fejpántjával a Sony-t éreztük a legkönnyebbnek és a legkényelmesebbnek a fülünkön. Nem csoda, hogy a Bose mellett a Sony-t tudtuk egyhuzamban a legtovább viselni. A vezérléshez mindössze két gombot találunk: egy háromszintű NC-t és egy ki-bekapcsolás gombot. Megérintve vagy az ujjunkat végig húzva a jobboldali hangszórón, vezérelhetjük a hangerőt, a léptetést és a hívásokat. Ha a tenyerünkkel eltakarjuk a jobboldali hangszórót, elnémíthatjuk az éppen hallgatott zenét és a füles átvált környezeti hangmódra (ambient sound mode), hogy nyugodtan tudjunk beszélgetni.

A filmek erőteljesen és mélyen szólaltak meg, gyakran talán túlságosan is. A Sony a saját LDAC kodek mellett kezeli az aptX HD-t is, mégis a hangzásából valahogy hiányoltuk a finomságot, a csatornák szeparáltságát és azokat a részleteket, amiket a Bose-nél hallottunk. Alapvetően egysíkúnak, üresnek éreztük a hangokat, így a WH-1000XM3 leginkább az ütemes, basszusokkal teli popzenéknek kedvez. Nagyra értékeltük a 30 órás BT/NC üzemidőt, amit a készülék 3 órás töltéssel ér el. A kényelmes hordozhatóságot a fülesek „laposra” hajtásával oldotta meg a gyártó. Egyesítve a kényelmet, a zajszűrő képességet és a hosszú akkumulátor időt, a Sony készüléke a Bose mögött foglalja el a helyét tesztünk rangsorán.

Ajánlás

Ahogy már a bevezetőben is már említettük a BT/NC fejhallgatók esetében négy fontos tulajdonságra kell figyelni: hatékony zajszűrés/zajkioltás, minőségi hangreprodukció, hosszantartó kényelmes viselet és hosszú akkumulátor idő. Általánosságban a Bose Headphone 700 fölényesen nyert, közvetlenül utána a Sony WH-1000XM3 végzett tesztünk másik három alanyával szemben. Persze mindegyik modellnek megvan a saját erőssége: a rendkívül kényelmes Bose esetén, a tisztén érthető beszélgetés és kiváló hangminőség emelendő ki, míg a nagyon könnyű Sony-nál a hosszú üzemidő és a szolgáltatások széles kínálata. Az olcsóbb árfekvésű szegmensben a JBL Live 650 remekelt átlagnál jobb zajszűrőjével, a Panasonic ugyanezt a meglepetést a hangminőség terén hozta.

(Markovits Tamás)